ΒΓΑΛΤΕ ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΡΥΠΤΟ

Κατεβάστε τον οδηγό Κρύπτο για αρχάριους

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΜΕ WORDPRESS

ANAPTYXI ISTOSELIDON EFARMOGON WORDPRESS-1

Ανάπτυξη ιστοσελίδων και εφαρμογών με WordPress

Η ανάπτυξη ιστοσελίδων σήμερα είναι ένα ιδιαίτερα εξειδικευμένο αντικείμενο και ενώ όλοι λίγο πολύ λένε ότι ξέρουν να φτιάχνουν ιστοσελίδες, ελάχιστοι είναι αυτοί που μπορούν να αναπτύξουν μια επαγγελματική ιστοσελίδα για κάποια σοβαρή εταιρεία ή έστω ένα εταιρικό blog.

Η εταιρεία μας έχει κατασκευάσει μέχρι στιγμής από το 2000 και μετά πάνω από 500 εταιρικές ιστοσελίδες και έχει αναπτύξει κυριολεκτικά ιστοσελίδες και εφαρμογές για πελάτες από όλη την υφήλιο, από Καναδά μέχρι Αυστραλία.

Γιατί ασχολούμαι προσωπικά με κάθε ανάπτυξη ιστοσελίδας

Για όσους δεν με γνωρίζετε προσωπικά, είμαι ο Γιάννης ο Διβράμης και ανέπτυξα την πρώτη μου ιστοσελίδα το 1998, όταν ήμουν στο δεύτερο έτος του Πανεπιστημίου στο Λονδίνο. Τότε ήταν και η πρώτη μου επαφή με την γλώσσα προγραμματισμού HTML και τότε ήταν που έγραψα τις πρώτες γραμμές σε κώδικα για την πρώτη μου πειραματική ιστοσελίδα συμβούλων επιχειρήσεων.

Η πρώτη μου όμως επαφή με την πληροφορική και τον προγραμματισμό ήταν το 1995, σε μια σχολή παλιάς γενιάς μάλλον στη Λάρισα, τα Cherry Computers.

Το λειτουργικό πρόγραμμα που χρησιμοποιούσαμε τότε ήταν το MSDOS, η γλώσσα προγραμματισμού ήταν η GWBasic, ο καθηγητής ήταν ανορθόγραφος αλλά ιδιαίτερα μεταδοτικός και παρόλο αυτά ήμασταν μια ευτυχισμένη ατμόσφαιρα.

Κάμποσα χρόνια μετά και είμαι ένας επαγγελματίας της ανάπτυξης ιστοσελίδων και της κατασκευής website. Τότε δεν ήξερα ότι η επαφή μου με την πληροφορική θα με σημάδευε επαγγελματικά για πάντα, όμως σήμερα μου αρέσει πολύ αυτό που κάνω.

Μου αρέσει να ασχολούμαι ατελείωτες ώρες με το ίντερνετ, με την ανάπτυξη ιστοσελίδων και εφαρμογών, με την επίλυση προβλημάτων που κατά καιρούς παρουσιάζονται στις ιστοσελίδες που υποστηρίζουμε ως εταιρεία και φυσικά όταν ξεκλέβω λίγο χρόνο να γράφω επικά άρθρα όπως αυτό εδώ που διαβάζετε τώρα.

Γιατί ασχολούμαστε με την ανάπτυξη ιστοσελίδων σε WordPress

Ξεκίνησα την κατασκευή ιστοσελίδων σε απλή HMTL και με την χρήση κάποιων κομμένων PSD αρχείων από το Photoshop και με λίγο php καταφέραμε να φτιάξουμε τα πρώτα επαγγελματικά site για πελάτες το 2000.

Εκείνη την περίοδο, το ηλεκτρονικό εμπόριο ήτανε ανύπαρκτο, το Facebook δεν είχε εφευρεθεί και οι ιστοσελίδες που είχε το ελληνικό ίντερνετ ήτανε ελάχιστες.

Ακόμα πιο αξιοσημείωτο είναι για εκείνη την περίοδο πως το να έχει ιστοσελίδα κάποιος θα έπρεπε να ήτανε μεγάλη εταιρεία, κάποιος δημόσιος οργανισμός ή κάποιο Πανεπιστήμιο.

Όλη η ανάπτυξη ιστοσελίδων γινόταν χειροκίνητα με custom design και συγγραφή κώδικα στο χέρι. Αυτό ήτανε γενικά μια πολύ χρονοβόρα και κοστοβόρα διαδικασία δεδομένου ότι δεν υπήρχαν ακόμα γραμμές DSL και το κόστος του ίντερνετ και της φιλοξενίας ιστοσελίδων ήταν υψηλό με ένα απλό web hosting να φτάνει τα 300€ το χρόνο.

To 2003 όμως ήτανε έτος σταθμός για την ανάπτυξη και κατασκευή website γιατί ήρθε να προστεθεί ένα πολύ δυνατό επαγγελματικό εργαλείο, το WordPress.

Το WordPress είναι το πιο δημοφιλές και εύχρηστο CMS παγκοσμίως και μας έλυσε κυριολεκτικά τα χέρια.

Με την χρήση του WordPress το κόστος και ο χρόνος ανάπτυξης μιας ιστοσελίδας έπεσε το μισό γιατί υπήρχε η δυνατότητα δημιουργίας άπειρων δυναμικών σελίδων και άρθρων με το πάτημα ενός κουμπιού.

Μπορείτε να δείτε περισσότερα στα βίντεο:

Μέχρι και πριν την εμφάνιση του WordPress υπήρχαν ελάχιστα προγράμματα δημιουργίας ιστοσελίδων που όμως δεν ήτανε τόσο ώριμα ώστε να υποστηρίξουν όλες τις ανάγκες των επιχειρήσεων για ισχυρή και επαγγελματική παρουσία στο ίντερνετ.

Κατά συνέπεια, οι πιο πολλοί ανέπτυσσαν τις ιστοσελίδες τους στο χέρι με συγγραφή κώδικα γραμμή προς γραμμή και δεν ήταν καθόλου δυναμικές. Για να προστεθεί ή να αφαιρεθεί περιεχόμενο θα έπρεπε να υπήρχε πάντα κάποιος Web Developer (Τεχνικός Ανάπτυξης Ιστοσελίδων) για να τις δημιουργήσει και το κόστος κατασκευής μιας ιστοσελίδας πήγαινε με τον αριθμό των σελίδων που θα είχε.

Για παράδειγμα ένα μικρό site με 5 σελίδες ξεκινούσε από 500€ και ανέβαινε όσο προσθέταμε σελίδες web. Με την είσοδο του WordPress και την χρήση του στο web design, ο κάθε ιδιοκτήτης ιστοσελίδας είχε τη δυνατότητα χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις να προσθέτει σελίδες, κείμενα και φωτογραφίες στην ιστοσελίδα του.

Αυτό και μόνο έφερε την επανάσταση στην ανάπτυξη ιστοσελίδων και σύντομα αγαπήθηκε τόσο πολύ το WordPress που δεν υπάρχει πλέον σήμερα εφαρμογή ή site που να μην μπορεί να κατασκευαστεί με τη χρήση.

Ωστόσο, πάλι απαιτείτε και κάποιος επαγγελματίας ή καλύτερα μια εταιρεία που να ασχολείται επαγγελματικά με την ανάπτυξη ιστοσελίδων σε WordPress για να έχετε πραγματικά επαγγελματικό αποτέλεσμα.

Τι είδους ιστοσελίδων μπορείτε να αναπτύξετε με WordPress;

Η προσωπική μου άποψη σαν επαγγελματίας στην κατασκευή ιστοσελίδων αλλά και σαν Γιάννη Διβράμης είναι ότι μπορείτε να αναπτύξετε σχεδόν όλο το φάσμα των ιστοσελίδων που υπάρχουν.

Η εταιρεία μου στο παρελθόν έχει ασχοληθεί με:

 • Ανάπτυξη ιστοσελίδων φαρμακείου
 • Ανάπτυξη ιστοσελίδων σχολείου
 • Ανάπτυξη ιστοσελίδων φροντιστηρίου
 • Ανάπτυξη ιστοσελίδων ξενοδοχείου
 • Ανάπτυξη ιστοσελίδων ενοικιαζομένων δωματίων
 • Ανάπτυξη ιστοσελίδων κομμωτηρίου
 • Ανάπτυξη ιστοσελίδων καταστημάτων με ρούχα
 • Ανάπτυξη ιστοσελίδων ηλεκτρονικών καταστημάτων και eshop
 • Ανάπτυξη ιστοσελίδων forum
 • Ανάπτυξη ιστοσελίδων γνωριμιών
 • Ανάπτυξη ιστοσελίδων αγγελιών
 • Ανάπτυξη ιστοσελίδων επαγγελματικού οδηγού
 • Ανάπτυξη ιστοσελίδων δήμων
 • Ανάπτυξη ιστοσελίδων τουριστικού οδηγού
 • Ανάπτυξη ιστοσελίδων blog
 • Ανάπτυξη ιστοσελίδων online οδηγών
 • Ανάπτυξη ιστοσελίδων κινηματογράφου
 • Ανάπτυξη ιστοσελίδων delivery
 • Ανάπτυξη ιστοσελίδων εφαρμογής για κινητά

Οι παραπάνω κατασκευές ιστοσελίδων είναι μόνο ένα δείγμα και η κορυφή του παγόβουνου για το τι μπορεί να δημιουργήσει σήμερα κάποιος με το WordPress, τα θέματα σε WordPress και τα νέα πρόσθετα που κυκλοφορούν κάθε μέρα.

Ανάπτυξη ηλεκτρονικών καταστημάτων και ανάπτυξη eshop

Η ανάπτυξη ιστοσελίδων με το WordPress θα ήταν ορφανή χωρίς την ανάπτυξη ηλεκτρονικών καταστημάτων και ανάπτυξη eshop με τη χρήση του πρόσθετου Woocommerce.

το WooCommerce υποστηρίζει το 11% από όλων των ηλεκτρονικών καταστημάτων στον πλανήτη, σύμφωνα με στατιστικά από το site Builtwith και είναι το πιο δημοφιλές eshop με τις περισσότερες εγκαταστάσεις παγκοσμίως.

Οι λόγοι που έφεραν το Woocommerce σε σύντομο χρονικό διάστημα στην πρώτη θέση προτίμησης ήταν:

 • Η φιλικότητα προς τις μηχανές αναζήτησης
 • Ο συνδυασμός site, blog και eshop
 • Το χαμηλό κόστος κατασκευής έναντι άλλων εφαρμογών eshop
 • Η μεγάλη δημοτικότητα του WordPress ως CMS
 • Η ευελιξία επιλογής θεμάτων και προσθέτων που παρέχονται δωρεάν στους χρήστες

Δεν θέλω να φανώ γραφικός και να εξυμνήσω το Woocommerce ως το ιδανικότερο πρόγραμμα για την ανάπτυξη ιστοσελίδων eshop. Γνωρίζω ότι υπάρχουν στην αγορά δεκάδες άλλα προγράμματα εξίσου καλά αλλά από άποψη ορατότητας στις μηχανές αναζήτησης, το Woocommerce έχει την πρωτοκαθεδρία.

Άμα σας ενδιαφέρει λοιπόν να βγαίνετε στην πρώτη σελίδα της Google, τότε η μοναδική λύση είναι για εσάς το Woocommerce.

Ποια η διαφορά της ανάπτυξης ιστοσελίδων με την ανάπτυξη της ιστοσελίδας σας;

Και τελειώνοντας φίλοι μου και φίλοι επαγγελματίες που σας ενδιαφέρει πάντα να κάνετε το καλύτερο για την ιστοσελίδα σας, θα ήθελα να σας επισημάνω ένα πολύ σημαντικό θέμα για το SEO αλλά και για να βγαίνει η ιστοσελίδα σας πρώτη στις μηχανές αναζήτησης ή τουλάχιστον στην πρώτη σελίδα.

Αυτό είναι η ανάπτυξη της ιστοσελίδας σας. Ο ρυθμός ανάπτυξης της ιστοσελίδας σας καλύτερα αποτελεί παράγοντα SEO. Γιατί εκτός από το μέγεθος μιας ιστοσελίδας που αποτελείται από τον όγκο των δεδομένων, τον όγκο του περιεχομένου, τον αριθμό των σελίδων, άρθρων, προϊόντων κτλ που και αυτό αποτελεί παράγοντα SEO, μετράει και ο ρυθμός ανάπτυξης της ιστοσελίδας σας.

Με άλλα λόγια, η Google μετράει:

 • Πόσο γρήγορα αυξάνονται ή μειώνονται οι σελίδες σας και τα άρθρα σας
 • Πόσο γρήγορα αυξάνεται ή μειώνονται οι φωτογραφίες σας και το περιεχόμενο σας, οι ετικέτες, τα σχόλια, και όλα τα παρελκόμενα μέσα στην ιστοσελίδα σας.

Άμα για παράδειγμα σήμερα έχετε 100 επισκέψεις από τις μηχανές αναζήτησης την ημέρα στην ιστοσελίδα σας και έχετε και 1οο σελίδες και θέλετε να πάτε στις 200 επισκέψεις από τις μηχανές αναζήτησης την ημέρα, ένας έξυπνος τρόπος είναι να αυξήσετε τις σελίδες σας προσθέτοντας νέες σελίδες προορισμού με νέες λέξεις κλειδιά.

Μια καλή ιδέα είναι να ενθαρρύνετε τους χρήστες και τους επισκέπτες σας να προσθέσουν και αυτοί περιεχόμενο στην ιστοσελίδα σας με κάποιον τρόπο. Μπορείτε να δείτε περισσότερα στο εκπληκτικό άρθρο: User generated content: Απαραίτητο για να βγείτε πρώτοι στη Google!

Φροντίστε να είστε ένα αναπτυξιακό site και όχι ένα site που να μοιάζει παρατημένο και να είναι και όντως παρατημένο.

Δείτε περισσότερα για ανάπτυξη ιστοσελίδων και εφαρμογών:

Ζητήστε μια προσφορά σήμερα για κατασκευή ιστοσελίδας ή προώθηση ιστοσελίδας

ZHTHSTE PROSFORA DIGITAL MARKETING-1

Αν είστε πριν την κατασκευή ή την ανακατασκευή της ιστοσελίδας σας, πριν κάνετε οτιδήποτε ζητήστε μια προσφορά για κατασκευή site ή κατασκευή eshop.

Ζητήστε προσφορά κατασκευής  ή προώθησης ιστοσελίδας

Δωρεάν Μαθήματα SEO Αξίας 129€

seo-google

Πάρτε εντελώς δωρεάν τον οδηγό μαθημάτων αξίας 129€ SEO GOOGLE Πρώτη Σελίδα εντελώς δωρεάν! Αυξήστε την επισκεψιμότητα και τις πωλήσεις της ιστοσελίδας σας κατακόρυφα ακολουθώντας μικρά βήματα βελτιστοποίησης.

seo-web-design

 

2 σκέψεις στο “ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΜΕ WORDPRESS”

 1. Αγαπητέ Γιαννη ,
  Εχω Διαβάσει το αρθρο σου και μου φάνηκε πολυ ενδιαφέρον . Θελω παρα πολύ να ασχοληθω με την κατασκευη ιστοσελίδων για τουσ πελάτεσ μου οι οποίεσ να έχουν και την δυνατότητα να συνδεόνται και με mobile application δινοντας τους online πληροφορίες καθημέρινα.
  Αλλα ας αφησουμε προς το παρον το πιο πάνω ΟΝΕΙΡΟ γιατι για μένα ειναι όνειρο και μακαρι να καταφέρω να το πραγματοποίησω. Η αληθεια ειναι οτι ειμαι λιγο μπερδεμενος και δεν ξερω αρκετα πράγματα .
  Αρχικά έχω κάποιες ερωτήσεις διαβάζονατς το αρθρο σου και θα εκτιμούσα να μου έδινες τησ αντιστοιχές απαντησεις μηπωσ έτσι ξεκινησω να ξετιλήγω το “κουβαρι ” που λέμε.
  Λοιπον Φιλε Γιαννη Ονομάζομαι Γιαννης Μπαλωμενακης (συνονοματος) και ζω και εργαζομαι στην Κυπρο. Ολο ακου την λέξη ” SEO” και δεν μπορω να καταλαβω τι ακριβως ειναι και ποια η χρημοτητα του . (Σε παρακαλω εξηγα μου με πολυ απλοικες λέξεις την ενοια) Επίσης τι είναι το Web Hosting και πιος ο ρολος του ?
  Παρεπιπτόντος θα ήθελα να σου πω ότι στην εταιρεία μου έχω δικο μου server και θελω ολεσ οι σελιδεσ που θα φτιαξω για τους πελάτες μου να τρέχουν απο τον δικο μου server και απο πουθενα αλλου. (εχω ελαχιστεσ γνωσεις προγραμματισμου) Βασικα θέλω να φτιαξω μια ολοκληρωμενη σελίδα οπωσ την θέλω και μετα την ιδια θα την κάνω copy paste και θα κανω καποιες μικρο αλλαγες για τον κάθε πελάτη .
  Αυτα προς το παρων και θα αναμενω με αγωνια την απαντηση σου.
  Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων.
  Με εκτιμηση,
  Γιαννης Μπαλωμενακης

  Απάντηση
  • Καλημέρα Γιάννη, θα πρέπει αρχικά να διαβάσεις και άλλα άρθρα από το blog μου σχετικά με το hosting. Τώρα το να έχεις τον δικό σου server ενέχει κάποιο ρίσκο γιατί χρειάζεσαι και τις απαραίτητες γνώσεις web administration.

   Απάντηση

Σχολιάστε