Είναι το site σας mobile friendly;
Δείτε σήμερα αν το site σας είναι ορατό στις αναζητήσεις των κινητών της Google και τι θα πρέπει να κάνετε για να μην χάσετε οργανικές επισκέψεις από τα κινητά
Είναι γεγονός φίλοι μου ότι από τις 21 Απριλίου του 2015 η Google εισήγαγε έναν νέο αλγόριθμο αναζήτησης για κινητές συσκευές για να κάνει ευκολότερη την αναζήτηση σε αυτές.
Δεν είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που η Google έχει εισάγει καινοτομίες και έχει αλλάξει δραματικά τον αλγόριθμο αναζήτησης της. Στην ουσία, ο αλγόριθμος αναζήτησης της Google συνεχώς μεταβάλλεται και συνεχώς εξελίσσεται κάθε μέρα.
Το θέμα είναι να μπορούμε να προσαρμοστούμε και να επωφεληθούμε από όλες αυτές τις αλλαγές.
Άμα έχετε κάποια ιστοσελίδα και συνεχώς αναζητάτε περισσότερους επισκέπτες, τότε θα πρέπει να δείτε άμα το site σας είναι mobile friendly. Για αυτό θα πρέπει να διαβάσετε το παρακάτω άρθρο, για σας γράφτηκε.
Γιατί είναι σημαντικό το mobile SEO;
Σε ένα προηγούμενο άρθρο μου, το mobile SEO, είχα αναφερθεί στο γεγονός ότι το 50% των χρηστών του ίντερνετ πλοηγείτε σε αυτό με κινητές συσκευές, είτε αυτές είναι tablets ή κινητά. Αυτό γινότανε το καλοκαίρι του 2014 που γράφτηκε εκείνο το άρθρο.
Σήμερα, Μάιοςτου 2015 το ποσοστό έχει φτάσει περίπου το 70%!
Στατιστικές έρευνες δείχνουν ότι το μέλλον του ίντερνετ είναι στα κινητά και στα tablet όπου θα αντικαταστήσουν τα laptop. Επίσης, σύμφωνα με το authority site moz.com, το 2015 το 51% των αναζητήσεων στη Google θα γίνονται από κινητές συσκευές και smpartphones.
Η τάση αυτή θα μεγαλώνει και κάθε χρόνο το χάσμα μεταξύ κινητών συσκευών και σταθερών θα αυξάνεται. Η πλοήγηση στο ίντερνετ μέσω κινητών συσκευών θα αλλάζει τον τρόπο που θα διεξάγεται το ηλεκτρονικό εμπόριο σήμερα, αφού περνάμε πλέον στην εποχή του mobile commerce, του κινητού εμπορίου και αφήνουμε πίσω μας την εποχή του ηλεκτρονικού εμπορίου.
Βέβαια, για μερικούς το ηλεκτρονικό εμπόριο πέρασε και δεν ακούμπησε, δεν θα συμβεί όμως το ίδιο και για το κινητό εμπόριο.
Τι επηρεάζει ο νέος αλγόριθμος της Google για τα κινητά;
- Επηρεάζει μόνο τα αποτελέσματα αναζήτησης και της κατάταξη αναζήτησης της ιστοσελίδας σας στις κινητές συσκευές, στα tablets και στα smartphones δηλαδή
- Επηρεάζει τα αποτελέσματα αναζήτησης σε όλες τις γλώσσες παγκοσμίως
- Βρίσκει εφαρμογή στις σελίδες του site και όχι σε όλο το site
Το σημαντικότερο από όλα τα σήματα είναι η πρόθεση του χρήστη. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν μια συγκεκριμένη σελίδα σας όχι όλο το site έχει υψηλής ποιότητας περιεχόμενο, αλλά δεν είναι mobile friendly, τότε πάλι θα φαίνεται ψηλά στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google για τις κινητές συσκευές.
Πως ελέγχω ότι το site μου είναι ήδη mobile friendly;
Για να δείτε άμα η ιστοσελίδα σας ή το ηλεκτρονικό σας κατάστημα είναι mobile friendly, θα πρέπει να κάνετε το ανάλογο τεστ συμβατότητας για κινητές συσκευές της Google.
Επίσης, μπορείτε να ελέγξετε την κατάσταση όλου του site σας για να δείτε εάν κάποιες σελίδες είναι συμβατές και κάποιες δεν είναι μέσω του Mobile Usability report στα Webmaster Tools.
Σε περίπτωση που οι σελίδες του site σας δεν είναι βελτιστοποιημένες για κινητές συσκευές θα διαπιστώσετε μια σημαντική πτώση στην κίνηση από τος κινητές συσκευές προς την ιστοσελίδα σας.
Όμως δεν χρειάζεται να πανικοβάλλεστε γιατί αμέσως μόλις θα βελτιστοποιήσετε την ιστοσελίδα σας και την προσαρμόσετε για να φαίνεται σωστά στις κινητές συσκευές, τότε αμέσως θα αναταξινομήσει η Google την ιστοσελίδα σας και θα σας αποδώσει τις θέσεις που χάσατε στα αποτελέσματα αναζήτησης για κινητά.
Άμα θα θέλατε να δείτε πως θα εμφανίζετε το site σας στα αποτελέσματα αναζήτησης για κινητές συσκευές, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία Fetch as Google with Submit to Index.
Τι να κάνω άμα το site μου δεν είναι mobile friendly;
Αρχικά θα πρέπει να μην τα βάλετε με τον προγραμματιστή σας ή με αυτόν που σας έφτιαξε το site. Μπορεί να είναι εξαίρετος επαγγελματίας, απλά θα πρέπει να αποδεχτείτε το γεγονός ότι είναι γενικά άσχετος με το SEO και γενικά με το τι χρειάζεται για να γίνει βιώσιμο το site σας.
Αφού λοιπόν κάνετε αυτήν την τραγική διαπίστωση, μετά υπάρχουν δύο λύσεις:
1. Να δημιουργήσετε μια ειδική έκδοση για κινητά και κινητές συσκευές για το site σας του τύπου m.site.gr
2. Να ανασχεδιάσετε όλο το site με ένα θέμα σε WordPress που είναι mobile friendly εξ αρχής.
Η πρώτη λύση είναι μεσοβέζικη και δεν την βρίσκω ιδιαίτερα πρακτική και αποδοτική για πολλούς λόγους:
- Πρώτον θα πρέπει να διατηρούμε και να αναβαθμίζουμε παράλληλα δύο εκδόσεις του ίδιου site.
- Πολλές φορές η mobile version ή η έκδοση για τα κινητά δεν αντικατοπτρίζει όλες τις λειτουργίες της ιστοσελίδας μας. Για παράδειγμα πολλές φορές παραλείπεται η φόρμα εγγραφής για την email list, τα κουμπιά αγοράς στο e-shop δεν φαίνονται ή είναι αδύνατη η πλοήγηση σε όλες τις σελίδες.
Με άλλα λόγια είναι ελλιπές το site μας και μοιάζει ξένο σώμα μπροστά στο μερακλίδικο site του desktop version.
Μια άλλη λύση που είναι και αυτή πιο μπελαλίδικη, όμως ίσως εξιτάρει κάποιους συνεπαρμένους με την τεχνολογία είναι το mobile app.
Τι είναι το mobile app;
Άμα θυμάστε τη διαφήμιση της Vodafone με το δεν ξεφεύγω από τα megabyte, έχω application, θα καταλάβετε τι εννοώ.
Η φιλοσοφία του mobile application είναι ότι κάθε ιστοσελίδα ή ηλεκτρονικό μαγαζί, μπορεί να μετατραπεί σε mobile app πολύ εύκολα. Πάρα πολλά μεγάλα social media sites το έχουν κάνει αυτό για λόγους μάρκετινγκ και για λόγους ευκολίας.
Για παράδειγμα το twitter. Μπορείς να κατεβάσεις το mobile app για android ή για το apple ios, να το εγκαταστήσεις στο κινητό σου και με ένα κλικ στο εικονίδιο του twitter να μπαίνεις απευθείας στον λογαριασμό σου!
Έτσι θες δεν θες, θα βλέπεις κάθε μέρα το εικονίδιο του twitter στο κινητό σου και θα το θυμάσαι. Επίσης με ένα κλικ θα μπορείς να έχεις απευθείας πρόσβαση στον λογαριασμό σου χωρίς να χρειαστεί να γράψεις στον mobile browser όλη τη διεύθυνση.
Προσωπικά, αν και μου αρέσουν πολύ τα mobile apps, δεν είμαι οπαδός των δύο αυτών λύσεων και προτείνω την γενική ανακατασκευή της ιστοσελίδας σας σε WordPress με ένα mobile friendly θέμα.
Πως θα ανασχεδιάσετε την ιστοσελίδα σας σε WordPress
Αρχικά, θα πρέπει να πω ότι ο ανασχεδιασμός μιας ιστοσελίδας ή ενός eshop σε WordPress είναι γενικά αναγκαίος για λόγους SEO εάν χρησιμοποιείτε κάποια άλλη πλατφόρμα ή αν έχετε σχεδιάσει μια custom ιστοσελίδα και την έχετε αφήσει στη μοίρα της.
Το WordPress και για το έτος 2015 παραμένει το νούμερο ένα πρόγραμμα σχεδιασμού ιστοσελίδων από άποψη SEO και από άποψη δημοτικότητας. Εννοείτε πως αυτός που θα έχει το καλύτερο SEO, θα έχει και τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα, άρα και τη μεγαλύτερη προτίμηση.
Η διαδικασία ανακατασκευής είναι ιδιαίτερα απλή. Αν όμως δεν είστε έμπειρος στην κατασκευή της ιστοσελίδας σας ή αν την έχετε φτιάξει μόνος σας από την αρχή, θα πρέπει να ζητήσετε την βοήθεια του ειδικού.
Ειδικός δεν είναι μόνο αυτός που σας την έφτιαξε ή ο γραφίστας σας ή κάποιος που είναι τρελαμένος με την τεχνολογία. Ειδικός είναι αυτός που γνωρίζει το SEO και επειδή αυτό είναι συνυφασμένο με το Web Design, θα πρέπει να εμπιστευτεί έναν Web Designer που να ασχολείται επαγγελματικά με το SEO για να μην έχετε παρατράγουδα.
Με την παραπάνω παρότρυνση, δεν φωτογραφίζω τον εαυτό μου, αφού υπάρχουν αρκετοί επαγγελματίες στην αγορά που μπορούν να σχεδιάσουν σωστές ιστοσελίδες που να είναι βελτιστοποιημένες από την κατασκευή τους.
Τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσετε είναι τα παρακάτω:
1. Να επιλέξετε ένα Genesis WordPress Theme
Τα Genesis WordPress Themes είναι τα καλύτερα θέματα σε WordPress από άποψη SEO και ευκολίας παραμετροποίησης. Έχουνε σχεδιαστεί όλα τους με την φιλοσοφία mobile first, είναι δηλαδή από σχεδιασμού έτοιμα για να παίζουν στις κινητές συσκευές και οποιοδήποτε θέμα σε Genesis και να επιλέξετε δεν θα χρειαστεί να κάνετε τίποτε άλλο για να είναι mobile friendly.
Δεν χρειάζεται να εγκαταστήσετε κανένα πρόσθετο ή καμία άλλη εφαρμογή για να βελτιωθεί το SEO και η προβολή της ιστοσελίδας σας στις κινητές συσκευές.
Σε περίπτωση που δεν έχετε ιστοσελίδα σε WordPress, θα πρέπει πρώτα να μεταφέρετε το site σας σε WordPress και μετά να ασχοληθείτε με το Genesis.
2. Να επιλέξετε web hosting στην Ελλάδα
Το web hosting στην Ελλάδα είναι πολύ σημαντικό ιδιαίτερα εάν απευθύνεστε στην Ελληνική αγορά και ειδικά αν για τις κινητές συσκευές. Ο κινητός αλγόριθμος της Google παίρνει πιο σοβαρά υπόψη του το γεωγραφικό SEO καθώς και το τοπικό SEO.
Συνάμα, η ταχύτητα φόρτωσης της ιστοσελίδας σας και ειδικά η θέση του web server που φιλοξενεί την ιστοσελίδα σας είναι πολύ σημαντική στο SEO των κινητών συσκευών.
Έτσι είναι σχεδόν ακατόρθωτο ένας web server στην Αμερική ή στην Ευρώπη, όσο γρήγορος και να είναι να μπορεί να ανταγωνιστεί σε ταχύτητες και σε βελτιστοποίηση έναν web server στην Αθήνα. Ξεχάστε δηλαδή τους απίστευτα ισχυρούς web servers της Bluehost και κάθε bluehost στην Γιούτα των Ηνωμένων Πολιτειών.
Το μοναδικό πράγμα για το οποίο φημίζεται η Γιούτα εκτός από το τραίνο των 3.10 και που μπορεί να παράγει και να εξάγει είναι η μεταλλαγμένη σόγια ποτισμένη με τόνους round up.
Το ίδιο καραγκιοζιλίκι κατακρίνω σε όλες τις Ελληνικές εταιρείες φιλοξενίας ιστοσελίδων με server εκτός Ελλάδος στα πανίσχυρα Ευρωπαϊκά datacenters, που μπορεί να διαθέτουν τεράστια ασφάλεια, ταχύτητα και να έχουν πάρει βραβεία, αλλά δεν έχουν ένα πράγμα για το οποίο καίγεται και διψάει η σελιδούλα σας: Δεν έχουν SEO.
Σας το λέω ψιθυριστά και εμπιστευτικά για να μην πείτε ότι είμαι εγώ ο ρουφιάνος που βγάζω τέτοιες βρώμες.
Άμα λοιπόν έχετε φιλοξενία στο εξωτερικό και απευθύνεστε όμως στην ελληνική αγορά, θα πρέπει να πρώτα να μεταφέρετε το site σας σε έναν ελληνικό server για καλύτερο SEO.
3. Να παραμετροποιήσετε την ιστοσελίδα σας
Η παραμετροποίηση της ιστοσελίδας σας γίνεται αρκετά γρήγορα με τη χρήση του Genesis Framework. To Genesis χρησιμοποιεί στην κατασκευή ιστοσελίδων μια φιλοσοφία μητρικού θέματος και child theme.
Έτσι δεν χρειάζεται να ανησυχείτε σε κάθε περίπτωση αναβάθμισης του μητρικού θέματος για να μην χάσετε την παραμετροποίηση της ιστοσελίδας σας.
Επειδή το Genesis και όλα τα θέματα που λειτουργούν με το Genesis Framework έχουν πολύ καθαρό κώδικα, είναι σχετικά εύκολο να αλλάξετε το αρχείο custom.css.
Το αρχείο custom.css και γενικά ο κώδικας της ιστοσελίδας σας παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στο SEO και πριν παραμετροποιησουμε οτιδήποτε ή σκεφτούμε να κάνουμε ριζικές αλλαγές, θα πρέπει να ρωτήσουμε τον εαυτό μας άμα οι αλλαγές που επιθυμούμε είναι προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο.
Το να έχουμε μια εικόνα μιας extreme ιστοσελίδας με κινούμενα γραφικά και διάφορα άλλα παράξενα πράγματα στο νου μας, δεν σημαίνει ότι θα είναι και συνάμα χρήσιμη η ιστοσελίδα μας στους τελικούς χρήστες που μας επισκέφτηκαν για να αγοράσουν ένα ζευγάρι κάλτσες ή για να βρούνε ένα ανταλλακτικό αυτοκινήτου και βλέπουν μια ιστοσελίδα που χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα.
Ο κανόνας είναι απλός: Φτιάξτε μια ιστοσελίδα με χρήσιμο περιεχόμενο όπου θα βρίσκει ο τελικός χρήστης αυτό που θέλει.
4. Να δοκιμάσετε την ταχύτητα φόρτωσης
Η ταχύτητα φόρτωσης της ιστοσελίδας είναι ένα αξιοσημείωτο προτέρημα του Genesis Theme Framework που όλα τα child theme του έχουν κατασκευαστεί με τον κανόνα mobile first, να παίζουν πρώτα δηλαδή σε κινητά τηλέφωνα και smartphones και μετά στους σταθερούς υπολογιστές.
Περαιτέρω, έχουνε σχεδιαστεί με μινιμαλιστική φιλοσοφία, ενσωματώνοντας τον ελάχιστο απαιτούμενο κώδικα και τα ελάχιστα γραφικά, όπου αυτά χρειάζονται. Ο ελάχιστος δυνατός κώδικας μας δίνει τη δυνατότητα να αποφύγουμε τα πολλά λάθη και συνάμα να μειώσουμε την ταχύτητα φόρτωσης.
Κανείς δεν θέλει μια αργή ιστοσελίδα, ένα eshop που να καίει κάρβουνο, το ίδιο και η Google που φαίνεται να μισεί τις αργές ιστοσελίδες.
Μην το σκέφτεστε άλλο λοιπόν και ζητήστε μια προσφορά σήμερα για κατασκευή ιστοσελίδας με τα πλεονεκτήματα του Genesis Framework το ταχύτερο δυνατό.
5. Να δοκιμάσετε πως φαίνεται στα κινητά και στις ταμπλέτες
Όλα τα θέματα της Genesis είναι mobile optimized και μπορείτε να δείτε τα σχετικά demo τους στην ιστοσελίδα της Genesis. Φορτώστε την ιστοσελίδα της Genesis στο κινητό σας και δείτε τη.
Παράλληλα μπορείτε να πάρετε για παράδειγμα άλλες ιστοσελίδες που είναι βελτιστοποιημένες για κινητά και να συλλέξετε ιδέες για το πως θα πρέπει να είναι φτιαγμένη η δική σας.
Να θυμάστε ότι δεν είναι κακό η αντιγραφή των πετυχημένων λύσεων και των πετυχημένων ιστοσελίδων. Το αντίθετο, μάλιστα κάθε πετυχημένη ιστοσελίδα αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για κάθε νέα άλλη ιστοσελίδα.
Μπορείτε επίσης να δείτε μερικά δείγματα από ιστοσελίδες που έχω σχεδιάσει και είναι ήδη βελτιστοποιημένες για κινητά.
Τέλος, να μην ξεχάσετε να συστήσετε και σε φίλους σας αυτό το άρθρο. Μπορείτε ακόμα να γραφτείτε στο SEO Newsletter μου για να ενημερώνεστε κάθε εβδομάδα για τα νέα σχετικά με τις μηχανές αναζήτησης και την προώθηση ιστοσελίδων.
Δείτε περισσότερα για το mobile seo
- Πόσο επηρεάζει ο κώδικας του site σας στο SEO;
- Mobile SEO
- Rolling out the mobile-friendly update
- Η μεγάλη αλλαγή του αλγορίθμου της Google για κινητά
Ζητήστε μια προσφορά σήμερα για κατασκευή ιστοσελίδας
Αν είστε πριν την κατασκευή ή την ανακατασκευή της ιστοσελίδας σας, πριν κάνετε οτιδήποτε ζητήστε μια προσφορά για κατασκευή site ή κατασκευή eshop με το Genesis Theme Framework.
Ζητήστε προσφορά κατασκευής ή προώθησης ιστοσελίδας
Δωρεάν Μαθήματα SEO Αξίας 129€
Πάρτε εντελώς δωρεάν τον οδηγό βίντεο μαθημάτων αξίας 129€ SEO GOOGLE Πρώτη Σελίδα. Είναι πολύ συνετό να αφιερώνετε το 20% του χρόνου και των πόρων σας στην προσωπική σας εκπαίδευση και στην προσωπική σας ανάπτυξη. Γραφτείτε σήμερα στα βίντεο μαθήματα εντελώς δωρεάν!
Καλησπέρα, έχω ένα site είναι λίγο παλιό και δεν ξέρω άμα παίζει στα κινητά, μπορώ να σας πάρω ένα τηλέφωνο για να μου πείτε τι να κάνω;
Διάβασα ότι φτιάχνετe και ιστοσελίδες για κινητά, έτσι δεν είναι;
Ναι, κατασκευάζω ιστοσελίδες και όλες οι ιστοσελίδες που φτιάχνω είναι και mobile optimized, άμα θέλεις Θοδωρή, μπορείς να με καλέσεις στο 6972.364.387 για να μιλήσουμε.