Εισαγωγή στο WordPress Blogging
Τι είναι το blog;
Το blog είναι η συντόμευση της αγγλικής λέξης weblog, που είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις ιστοσελίδες που διατηρούν το περιεχόμενο τους σε μια χρονική αλληλουχία.
Ένα blog μοιάζει με ένα ηλεκτρονικό ημερολόγιο που έχει links σε άρθρα και σε άλλες ιστοσελίδες τα οποία παρουσιάζονται με αντίστροφη χρονολογική σειρά, από τα καινούρια προς τα παλιά. Τα blog μπορεί να είναι από προσωπικά έως επαγγελματικά και καλύπτουν σήμερα όλο το εύρος των γνωστών αντικειμένων.
Πολλά blogs εστιάζονται σε ένα μόνο αντικείμενο, όπως το web design, τα σπορ, το στοίχημα ή η τεχνολογία. Μερικά είναι ποιο εκλεκτικά στην επιλογή του περιεχομένου τους ενώ άλλα είναι πιο προσωπικά παρουσιάζοντας τις προσωπικές απόψεις του συγγραφέα τους για την ζωή και τον κόσμο.
Το δικό μου SEO blog είναι συνδυασμός όλων των παραπάνω. Είναι επαγγελματικό και προσωπικό blog με σκοπό να προβάλει εμένα ως επαγγελματία και τις προσωπικές μου επαγγελματικές απόψεις.
Γενικά μιλώντας τα blog σε WordPress έχουνε μερικά κοινά χαρακτηριστικά:
- Μια περιοχή με τα άρθρα κατηγοριοποιημένα σε χρονολογική σειρά με τα νεώτερα στην κορυφή.
- Ένα αρχείο παλαιότερων άρθρων.
- Ανοιχτά σχόλια.
- Μια λίστα από links σε φίλια site που λέγεται blogroll.
- Τα ανάλογα feeds όπως το RSS, Atom ή RDF αρχείο.
Πολλά blogs σήμερα έχουνε πολύ περισσότερες δυνατότητες από τις παραπάνω. Μπορείτε να δείτε ένα πολύ όμορφο βίντεο που μας εξηγεί το τι είναι blog.
Blog Content
Το περιεχόμενο είναι η βάση κάθε ιστοσελίδας. Οι ιστοσελίδες λιανικής πώλησης ή τα ηλεκτρονικά καταστήματα έχουν περιεχόμενο με προϊόντα ή κατάλογο προϊόντων. Τα πανεπιστήμια περιέχουν πληροφορίες σχετικά με τις φοιτητικές εστίες, τις σχολές και τις εγκαταστάσεις τους. Τα ενημερωτικά site έχουν τα τελευταία νέα της επικαιρότητας.
Τα προσωπικά blog έχουν πολλά προσωπικά άρθρα, φωτογραφίες και απόψεις. Χωρίς φρέσκο ενημερωμένο περιεχόμενο, δεν υπάρχει λόγος να επισκεφτείτε ένα site περισσότερο από μια φορά.
Σε ένα blog, το περιεχόμενο αποτελείται από άρθρα ( μερικές φορές λέγονται και posts ή δημοσιεύσεις) και σελίδες. Μερικά blog σήμερα είναι και eshop και μπορεί αντί για άρθρα να έχουν προϊόντα, φωτογραφίες μικρές αγγελίες και άλλα πράγματα. Τα άρθρα ανήκουν σε έναν συγγραφέα, μερικά όμως έχουν πολλούς συγγραφείς με τα δικά τους post ο καθένας.
Το wordpress από μόνο του υποστηρίζει πολυχρηστικό περιβάλλον τύπου client και server.
Comments ή Σχόλια
Τα blogs σήμερα είναι μια συζήτηση με τον κόσμο. Τα σχόλια είναι η συζήτηση που γίνεται με τους αναγνώστες σας. Μπορεί σε κάποιο άρθρο σας να συμμετέχει και ο επισκέπτης ή ο αναγνώστης αφήνοντας την άποψη του, την κριτική του ή υποβάλλοντας κάποιο ερώτημα.
Τα σχόλια είναι το πιο συναρπαστικό και αναδραστικό κομμάτι όλων των blogs.
Τα πιο πολλά blogs έχουν κάποια συγκεκριμένη μέθοδο για να επιτρέπουν στους αναγνώστες τους να αφήνουν σχόλια. Υπάρχουν όμως και άλλοι τρόποι για να καταλάβετε ότι κάποιος άλλος σας μνημονεύει ή σας δίνει ένα backlink προς ένα άρθρο σας. Αυτό λέγεται “pingback” ή “trackback”. Σας ενημερώνουν για το πότε κάποιο άλλο blog έχει συνδεθεί με σας.
Ποια η διαφορά μεταξύ Blog και CMS?
Το λογισμικό που παρέχει τη μέθοδο για να διαχειριστείτε την ιστοσελίδα σας και το περιεχόμενο της λέγεται CMS ή “Content Management System”. Στα ελληνικά σημαίνει σύστημα διαχείρισης περιεχομένου. Πολλά λογισμικά blogging θεωρούνται και CMS.
Παρέχουν στον χρήστη όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για να δημιουργήσει και να διατηρήσει ένα blog. Η δημοσίευση περιεχομένου στο ίντερνετ είναι τόσο απλή διαδικασία όσο να γράψεις ένα άρθρο και να το κατατάξεις σε κάποια κατηγορία.
Ενώ πολλά προγράμματα CMS προσφέρουν μια τεράστια γκάμα χαρακτηριστικών, ένα WordPress blog σας παρέχει με απλό τρόπο όλα τα βασικά εργαλεία για να ξεκινήσετε το blogging και να βγείτε στην πρώτη σελίδα της Google. Το blogging για μένα είναι η καλύτερη στρατηγική SEO και η καλύτερη στρατηγική διαχείρισης περιεχομένου.
Δεν χρειάζεται να ασχοληθείτε ιδιαίτερα με την διαχείριση του site σας, παρά να εστιαστείτε στην βασική δραστηριότητα της δημιουργίας traffic, το blogging.
To WordPress είναι το πιο ολοκληρωμένο και αναβαθμισμένο εργαλείο blogging και σας δίνει ένα πλούσιο ρεπερτόριο από λειτουργίες. Μέσα από το κέντρο διαχείρισης μπορείτε να κάνετε τα πάντα στο site σας και να δημοσιεύσετε το πρώτο σας άρθρο με το πάτημα ενός κουμπιού!
Μπορείτε να προσθέσετε βίντεο και φωτογραφίες, να διαγράψετε παλιά άρθρα και να επεμβείτε στον κώδικα html όπου χρειάζεται.
WordPress Blogging – Βασικές έννοιες
Για να κατανοήσετε πως δουλεύει το συγκεκριμένο λογισμικό blogging, το WordPress δηλαδή, υπάρχουν μερικές έννοιες και όροι που καλό θα ήταν να γνωρίσετε.
Archives – Αρχείο
Το blog είναι ένας καλός τρόπος για να κρατήσετε ένα αρχείο των δημοσιεύσεων στο site σας. Τα περισσότερα blog έχουνε ένα αρχείο που βασίζεται στην ημερομηνίες δημοσίευσης όπως το μηνιαίο ή το ετήσιο αρχείο. Η πρώτη σελίδα του blog σας μπορεί να έχει ένα ημερολόγιο με δημοσιεύσεις που να συνδέονται με τα αρχεία σας. Τα αρχεία σας μπορούν να βασίζονται και να χωρίζονται άμα θέλετε σε κατηγορίες και υποκατηγορίες.
Η κατηγοριοποίηση και η ιεράρχηση δεν σταματάει μόνο εδώ. Μπορείτε να ιεραρχήσετε τα άρθρα σας ανά συγγραφέα ή αλφαβητικά. Οι δυνατότητες ταξινόμησης είναι απεριόριστες. Αυτή η ικανότητα του WordPress να οργανώνει και να παρουσιάζει τα άρθρα με ωραίο και διαφορετικό τρόπο είναι που κάνει το blogging ένα τόσο δημοφιλές προσωπικό εργαλείο όσο και επαγγελματικό εργαλείο δημοσιεύσεων.
Feeds
Το Feed είναι μια άλλη λειτουργία του WordPress που επιτρέπει τους “Feedreaders” να αποκτήσουν πρόσβαση στο site σας αυτόματα χωρίς να επισκεφτούν την ιστοσελίδα σας.
Αυτό βοηθάει τους αναγνώστες σας να μένουν ενημερωμένοι για τις τελευταίες ενημερώσεις πολλών διαφορετικών ιστοσελίδων με μια ματιά.
Τα WordPress Feeds περιέχουν RSS (το RSS σημαίνει “Rich Site Summary” ή “Really Simple Syndication”), Atom ή RDF files. Ο Dave Shea, ιδιοκτήτης του web design blog Mezzoblue έχει γράψει ένα εκπληκτικό κλασικό άρθρο για τα RSS Feeds.
Blogrolls
To blogroll είναι μια λίστα, πολλές φορές χωρισμένη σε κατηγορίες, με συνδέσμους σε αξιόλογα site. Οι σύνδεσμοι του blogroll αν και δεν χρησιμοποιούνται σήμερα είναι συνήθως σε άλλα σχετικά blogs. To blogroll πηγαίνει συνήθως στη sidebar, στα πλάγια δηλαδή του blog μας.
Syndication
Το feed είναι περιεχόμενο που μπορεί να αναγνωσθεί από τα bots, συνήθως είναι γραμμένο σε γλώσσα XML και περιέχει τις τελευταίες δημοσιεύσεις.
Πολλά blogs δημοσιεύουν ένα RSS feed. Τα rss feeds μπορούν να χωριστούν σε κατηγορίες και μπορούν να διαμοιραστούν στην λίστα σας μέσω του Aweber, να προωθηθούν σε άλλα sites και να ενταχθούν στο περιεχόμενο άλλων blog.
Managing Comments – Σχόλια
Ένα από τα πιο θετικά χαρακτηριστικά ενός blog είναι τα σχόλια. Τα σχόλια μπορούν να προστεθούν στο τέλος του άρθρου ή της σελίδας σας και μπορείτε να αποκτήσετε πολλά backlinks αφήνοντας σχόλια σε dofollow blogs. Πολλοί προσπαθούν με black hat seo μεθόδους και λογισμικά να αποκτήσουν backlinks από το blog σας μέσω των άχρηστων σχολίων. Αυτή η μέθοδος λέγεται spamming, spam ή spam commenting.
Για αυτό τον σκοπό υπάρχουν διάφορα πρόσθετα όπως το Growmap Anti Spambot Plugin που σας προστατεύουν αποτελεσματικά από το spam και τα άχρηστα Trackbacks και Pingbacks.
Κάποια άλλα βασικά χαρακτηριστικά των σχολίων είναι τα παρακάτω:
- Trackbacks
- Pingbacks
- Verifying Pingbacks and Trackbacks
- Comment Moderation
- Comment Spam
Trackbacks
Τα Trackbacks αναπτύχθηκαν αρχικά από την εταιρεία SixApart, δημιουργούς του MovableType blog package. Η SixApart μας δίνει μαι πολύ καλή εξήγηση για τα trackbacks:
Τα TrackBack σχεδιάστηκαν ως ένας τρόπος για να δείτε ποιοι έχουν συνδεθεί με την ιστοσελίδα σας και σας έχουν δώσει και ένα backlink.
Συγκεκριμένα:
Ο Α γράφει ένα άρθρο στο blog του.
Ο Β θέλει να σχολιάσει στο άρθρο του Α, αλλά θέλει επίσης να δούνε και οι αναγνώστες τι έχει ήδη πει για το θέμα που έγραψε ο Α στο blog του.
Ο Β γράφει ένα άρθρο με backlink στον Α. Αφήνει και ένα σχόλιο στο άρθρο του Α. Συμπεριλαμβάνει όμως και στο άρθρο του το σχόλιο του στον Α.
O A λαμβάνει ένα trackback που περιέχει το άρθρο του B καθώς και το σχόλιο του άμα ήθελα να το αναφέρει.
Pingbacks
Τα Pingbacks σχεδιάστηκαν για να επιλύσουν μερικά προβλήματα που παρουσίαζαν τα trackbacks. Για αυτό η επίσημη ορολογία του τι είναι pingback μοιάζει κατά πολύ με το trackback.
Για παράδειγμα, ο Α γράφει ένα άρθρο.
Ο Β το διαβάζει και σε επόμενο άρθρο από το blog του συνδέεται πίσω με τον Α (backlink).
Με το pingback o Α ενημερώνεται ότι ο Β έχει συνδεθεί με το συγκεκριμένο άρθρο στο blog του.
Στην πραγματικότητα όμως υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ pingbacks και trackbacks: Τα Pingbacks και trackbacks χρησιμοποιούν διαφορετική τεχνολογία επικοινωνίας μεταξύ τους. Τα pingback χρησιμοποιούν XML-RPC και τα trackback HTTP POST, αντίστοιχα.
Κάποιοι θεωρούν σήμερα τα trackback ανώτερα από τα pingback, αλλά δεν υπάρχει από άποψη SEO κάποια ιδιαίτερη διαφορά
Αξιολόγηση Σχολίων
Η αξιολόγηση των Σχολίων ή η έγκριση του από τον διαχειριστή είναι ένα χαρακτηριστικό που σας βοηθάει να σβήσετε το spam, τα άχρηστα pingbacks και trackbacks και να κρατήσετε την ιστοσελίδα σας καθαρή. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται το να καταντήσει το site σας άντρο των hackers και να μετατραπεί σε μια κακή γειτονιά. Θα χαρακτηρισθεί και από την Google ανάλογα και θα υποβαθμιστεί εάν τα σχόλια σας είναι ξέφραγο αμπέλι και ο καθένας μπορεί να γράφει άσχετα πράγματα ή να αφήνει χιλιάδες link σε html.
Comment Spam
To Comment Spam αναφέρεται στα άχρηστα σχόλια (ή trackbacks ή pingbacks) στα άρθρα ή και στις σελίδες από ένα blog. Είναι συνήθως άσχετα με το περιεχόμενο του άρθρου και δεν προσφέρουν καμία αξία στην ιστοσελίδα ή στον αναγνώστη. Μπορεί να εμπεριέχουν και πολλές φορές links σε τρίτα sites.
Οι spammers χρησιμοποιούν το Comment Spam σαν ένα μέσο για να αυξήσουν την κατάταξη τους στη Google και για να αποκτήσουν περισσότερο traffic.
Οι σημερινοί spammers είναι αδίστακτοι, χρησιμοποιούν πάρα πολλά ειδικά λογισμικά όπως το SENUKE X για να αφήσουν χιλιάδες άχρηστα σχόλια σε blog.
Υπάρχουν ανάλογα εργαλεία για να καταπολεμήσετε το spam ακόμα και αν είστε αρχάριος, δεν χρειάζεται να έχετε τεχνικές γνώσεις για να τα χρησιμοποιήσετε. Είναι WordPress plugins και μερικά από αυτά είναι τα παρακάτω:
Sweet Captcha
Pretty Permalinks – Μόνιμοι Σύνδεσμοι
Τα Permalinks είναι οι μόνιμοι σύνδεσμοι ή τα μόνιμα URLs από τις σελίδες και τα άρθρα σας στο blog σας. Τα permalink θα πρέπει να είναι μόνιμα για αυτό λέγονται και permalinks.
Πριν ξεκινήσετε τις δημοσιεύσεις στο WordPress blogs σας θα πρέπει να ρυθμίσετε τους μόνιμους συνδέσμους στη μορφή του άρθρου:
Όνομα άρθρου
https://divramis.gr/sample-post/
Και να αποφύγετε όλες τις άλλες ρυθμίσεις του τύπου:
Προεπιλογή
https://divramis.gr/?p=123
Ημέρα και όνομα
https://divramis.gr/2014/07/20/sample-post/
Μήνας και όνομα
https://divramis.gr/2014/07/sample-post/
Αριθμός
https://divramis.gr/archives/123
Από άποψη SEO, θα πρέπει να έχετε τις λέξεις κλειδιά να εμπεριέχονται στο άρθρο ή στη σελίδα σας και να είναι το URL σας όσο πιο σύντομο γίνεται και όχι παραπάνω από 70 με 80 το πολύ χαρακτήρες.
Επίσης τα επίπεδα βάθους δεν βοηθάνε και θα πρέπει να κρατήσετε τη δομή του blog σας όσο πιο ρηχή και επίπεδη γίνεται. Δείτε περισσότερα στο βίντεο: WordPress Κεφάλαιο 4. Παραμετροποίηση WordPress
Blog by email
Το blog by email είναι ένα εργαλείο που έχει εγκαταλειφθεί και δεν χρησιμοποιείται σήμερα για λόγους μορφοποίησης του περιεχομένου καθώς και για σοβαρούς λόγους SEO. Υπάρχει αλλά δεν προτείνεται η χρήση του.
Post Slugs
Όπως ανέφερα προηγουμένως στην μορφή των μόνιμων συνδέσμων, θα πρέπει να προσέξετε στο on page seo κάποια άλλα βασικά πράγματα όπως το post slug.
Σε πολλές περιπτώσεις οι ελληνικοί χαρακτήρες θα αποτελέσουν πρόβλημα για τις δημοσιεύσεις και τις κοινοποιήσεις σας στο Facebook. Φροντίστε να έχετε μικρά post slug στα λατινικά με τις βασικές σας λέξεις κλειδιά.
Excerpt ή Σύνοψη
Τα Excerpts είναι συμπυκνωμένες περιλήψεις των άρθρων σας. Μπορείτε να επιλέξετε αν θα δείχνετε όλο το κείμενο του άρθρου σας στην πρώτη σελίδα ή την περίληψη του.
Όλο το κείμενο αν και θα σας βοηθήσει σε μερικές περιπτώσεις να βελτιώσετε το SEO σας, δεν προτείνεται γιατί θα βαρύνει την ιστοσελίδα σας και ίσως να χαλάσει την όμορφη δομή της.
Τα πιο προχωρημένα wordpress premium themes έχουν πολλές επιλογές εμφάνισης και όμορφης παρουσίασης των άρθρων σας.
Plugins ή πρόσθετα
Τα Plugins είναι πολύ χρήσιμα προγραμματάκια που σας βοηθάνε να επεκτείνετε απεριόριστα τις δυνατότητες του WordPress site σας. Μπορείτε εύκολα να εγκαταστήσετε πρόσθετα από το κέντρο διαχείρισης που συνδέεται με το επίσημο site της WordPress.
Με τα πρόσθετα μπορείτε να φτιάξετε πολλές διαφορετικές ιστοσελίδες, διαφορετικού τύπου και περιεχομένου. Δείτε περισσότερα στο: 12 site που μπορείτε να φτιάξετε με το WordPress.
Μπορείτε να αυξήσετε την ταχύτητα του WordPress site σας, να βελτιώσετε την ασφάλεια του και να σχεδιάσετε την ιστοσελίδα των ονείρων σας είτε είναι ηλεκτρονικό κατάστημα, forum, social media κτλ.
Παρακάτω είναι μια λίστα με μερικά από τα βασικότερα πρόσθετα που χρησιμοποιώ στο blog μου:
- WordPress SEO by Yoast – Το καλύτερο WordPress SEO Plugin. Δείτε περισσότερα στο βίντεο: WordPress SEO
AkismetGASP – Αντίο Akismet, τελικά βρέθηκε ανώτερο plugin από το περίφημο Akismet.- Βackupwordpress
- Jetpack
- Αlternative digg
- Wordfence
- W3 Total Cache
- Pretty link lite
- Google Analytics for WordPress
- Rating-Widget: Star Rating System
Μερικές Συμβουλές για πετυχημένο blogging
1. Ξεκινήστε ένα blog σε WordPress με δικό σας hosting και domain name.
Ξέρω ότι υπάρχουν πάρα πολλές πλατφόρμες blogging στο ίντερνετ για ερασιτέχνες όπως το blogger. Δεν θα μπορέσετε να πάτε όμως και πολύ μακριά. Τα δωρέαν blogs σε blogger, wordpress.com, typad, movable type, tumblr, livejournal, squidoo, hubpages και πολλά άλλα δεν είναι επαγγελματικά και είναι δύσκολο να βγάλετε λεφτά από αυτά. Πως το ξέρω; Γιατί τα έχω δοκιμάσει όλα στην πορεία μου να πετύχω στο blogging!
2. Επιλέξτε ένα premium wordpress theme
και αν δεν ξέρετε να εγκαταστήσετε το wordpress blog σας, ζητήστε τη βοήθεια ενός ειδικού ή επιλέξτε μια υπηρεσία web design από αυτές που παρέχω. Θα γλυτώσετε πολύτιμο χρόνο και κόπο που θα τον κερδίσετε μετά σε χρόνο blogging!
3. Γράψτε τουλάχιστον 100 posts για τις πρώτες 100 μέρες του blogging!
Η συνοχή στη δουλειά σας είναι αυτή που θα σας στέψει νικητή και θα δημιουργήσει το πρώτο σας traffic και τους πρώτους σας πελάτες σε ότι κάνετε! Στο blogging, το 95% είναι σκληρή δουλειά και το 5% είναι ταλέντο και έμπνευση ! Μην ακούτε τις θεωρίες για την τύχη και για επαναστατικά προϊόντα, δεν υπάρχουν επαναστατικά προϊόντα, εσείς είστε το προϊόν!
4. Δημιουργήστε προφίλ στα περισσότερα social media και κάντε καθημερινές κοινοποιήσεις των άρθρων σας!
Να θυμάστε ότι blog χωρίς επισκεψιμότητα είναι σαν να ανοίξατε μαγαζί και δεν πάτησε ψυχή!
5. Χτίστε σχέσεις με άλλους bloggers ή άλλους επαγγελματίες του ίντερνετ!
Οι σχέσεις θα σας βοηθήσουν να ανταλλάξετε links και να βοηθήσετε ο ένας τον άλλο στην δημιουργία περιεχομένου, στην ανταλλαγή ιδεών και απόψεων και σε πολλά άλλα.
6. Ξεκινήστε όσο πιο γρήγορα μπορείτε!
Ένα βασικό λάθος που έκανα στην αρχή με την πορεία μου στο ίντερνετ είναι ότι δεν είχα ξεκινήσει με το δικό μου Blog πίσω στο 2000! Λάθος που πλήρωσα πολλές φορές μετά, και το 2005, και το 2008, και το 2012!
7. Διασκεδάστε με το blog σας!
Μην τα παίρνετε όλα τοις μετρητοίς, ένα blog μπορεί να μην σας φέρει χρήματα από την πρώτη στιγμή, μπορεί όμως να σας βοηθήσει στον επαγγελματικό σας τομέα, να σας κάνει γνωστούς και διάσημους και να κάνετε καινούριους φίλους! Δείτε περισσότερα στο βίντεο: Αποκτήστε το δικό σας internet lifestyle με το δικό σας blog!
WordPress Blogging- Πηγές
- WordPress Codex – To online εγχειρίδιο του WordPress και ένα ζωντανό αποθετήριο ( repository ) για πληροφορίες και την κωδικοποίηση γύρω από το WordPress.
- Make.WordPress – Πάλι ένα επίσημο site με πολύτιμους πόρους και εργαλεία για να αναπτύξετε το δικό σας site σε WordPress.
- WP 101 – Ο πιο οικονομικός και γρηγορότερος τρόπος για να μάθετε να χρησιμοποιείτε το WordPress!
- The 100 WordPress Related Blogs – Μια συλλογή από 100 blogs σχετιζόμενα με το WordPress που θα τα xρειαστείτε στη νέα σας ηλεκτρονική σταδιοδρομία ως blogger.
- EasyWPGuide – Ένα εύκολο και χρήσιμο εγχειρίδιο που μπορείτε να κατεβάσετε από το ίντερνετ σχετικά με το WordPress.
- iThemes Tutorials –Η εταιρεία iThemes έχει μια εκπληκτική συλλογή με σημαντικά WordPress tutorials.
- Introduction to Blogging. Εισαγωγή στο blogging από την επίσημη διανομή του WordPress.
Ζητήστε μια προσφορά σήμερα για κατασκευή ιστοσελίδας
Αν είστε πριν την κατασκευή ή την ανακατασκευή της ιστοσελίδας σας, πριν κάνετε οτιδήποτε ζητήστε μια προσφορά για κατασκευή site ή κατασκευή eshop με το Genesis Theme Framework.
Ζητήστε προσφορά κατασκευής ή προώθησης ιστοσελίδας
Δωρεάν Μαθήματα SEO Αξίας 129€
Πάρτε εντελώς δωρεάν τον οδηγό βίντεο μαθημάτων αξίας 129€ SEO GOOGLE Πρώτη Σελίδα. Είναι πολύ συνετό να αφιερώνετε το 20% του χρόνου και των πόρων σας στην προσωπική σας εκπαίδευση και στην προσωπική σας ανάπτυξη. Γραφτείτε σήμερα στα βίντεο μαθήματα εντελώς δωρεάν!