Γιατί κατοχύρωσα το paramarketing.gr ως το 2025!
Πως τα παλιά domain names ακόμα κυριαρχούν στη Google
Γεια σας φίλοι μου, πλησιάζουν οι γιορτές, αφού τώρα που γράφω αυτό το άρθρο είναι λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2014 και ενώ όλος ο κόσμος είναι αποπροσανατολισμένος από την προετοιμασία των εορτών εγώ σκέφτηκα να ταράξω τα νερά για μια άλλη φορά και να γράψω αυτό το άρθρο για το μακροπρόθεσμο SEO και για την σημασία του παλαιωμένου domain name.
Εάν ξεκινάτε σήμερα με το νέο σας site ή ήδη έχετε ένα παλιό site και θέλετε να βελτιώσετε το SEO σας, τότε θα πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσετε το παρακάτω άρθρο σχετικά με την αξία των παλιών domain names έναντι των καινούριων.
Η Google και τα παλιά domain names
Από άποψη SEO, η Google βαθμολογεί πάρα πολύ την παλαιότητα ενός domain name και το PageRank που αυτό κουβαλάει πάνω του. Να σημειώσουμε ότι το PageRank αν και έχει ατονίσει στη συμμετοχή του στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google, από άποψη βαρύτητας, δεν έχει ατονίσει από άποψη ποιότητας και σχετικότητας.
Έτσι ένα παλιό domain κουβαλάει και μεταφέρει πάνω του μια κληρονομιά από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη που μπορεί ένα δεν έχει λήξει να την μεταφέρει και στο καινούριο site.
Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα παλιό domain name σε μια νέα ιστοσελίδα.
1. Μπορείτε να αγοράσετε ένα domain name πριν τη λήξη του και να το χρησιμοποιήσετε.
Εάν δεν έχει λήξει το όνομα χώρου πριν το ανανεώσετε και το αγοράσετε, τότε θα μεταφέρει πάνω του όλες τις πληροφορίες από την στιγμή της πρώτης του εγγραφής στο ληξιαρχείο ονομάτων χώρου.
2. Μπορείτε να αγοράσετε ένα domain name πρίν τη λήξη του που ήδη χρησιμοποιείτε σε ένα σχετικό site με το δικό σας ή με αυτό που σκοπεύετε να κάνετε.
Σε αυτήν την περίπτωση το όφελος είναι ακόμα μεγαλύτερο συγκριτικά με την πρώτη περίπτωση. Το παλαιωμένο όνομα χώρου μεταφέρει μαζί με το PageRank και τα πολύτιμα backlinks. Τα backlinks θα σας φέρουν κίνηση στο νέο σας site με δύο τρόπους.
Πρώτον από τα backlinks πέρνουμε κίνηση από το ίδιο το backlink προς το site μας (refferal traffic). Και δεύτερον ανεβαίνουμε στα οργανικά αποτελέσματα αναζήτησης της Google.
3. Μπορείτε να αγοράσετε ένα domain name αφού έχει λήξει.
Σε αυτήν την περίπτωση δεν έχετε κάποιο όφελος αφού 15 περίπου μέρες μετά την λήξη του, η Google αποταξινoμεί αυτό το domain name από τον δείκτη της. Είναι το λεγόμενο deindexing.
Domain name και παράγοντες του αλγορίθμου της Google
Όπως είχα αναφέρει στο προηγούμενο επικό άρθρο, Google και οι 200 παράγοντες SEO, η Google φαίνεται πως όντως λαμβάνει υπόψη την ηλικία του domain name στην κατάταξη μιας ιστοσελίδας. Επειδή το θεωρώ πολύ σημαντικό να το διαβάσετε, σας παραθέτω το κομμάτι που αναφέρετε στους 10 παράγοντες που προσμετράει η Google και παίζουν ρόλο από άποψη domain name:
1. Ηλικία Domain Name: ο Matt Cutts μας ενημερώνει:
“Η διαφορά μεταξύ ενός domain 6 μηνών και ενός που είναι ενός έτους δεν είναι και πολύ μεγάλη!”.
Με άλλα λόγια χρησιμοποιούν την ηλικία του domain name, αλλά δεν είναι τόσο σημαντική.
2. Keyword στο Top Level Domain: Το top level domain είναι όσα έχουν κατάληξη .com και όλες τις άλλες και δεν είναι subdomains. Δεν σας δίνει πια την προώθηση που έδινε παλιότερα. Αλλά ακόμα το exact match δουλεύει ακόμα και σήμερα και πολλά sites εμφανίζονται στην πρώτη σελίδα της Google λόγω domain name. Δείτε το άρθρο: SEO tip 5: Όνομα χώρου-λέξη κλειδί
3. Το Keyword ως η πρώτη λέξη στο Domain: Οι πανελίστες του συνεδρίου SEOMoz’s 2011 Search Engine Ranking Factors συμφώνησαν ότι κάθε domain name που ξεκινάει με τη λέξη κλειδί έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα απέναντι στα sites τα οποία ή δεν έχουν καθόλου τη συγκεκριμένη λέξη κλειδί στο domain name τους ή την έχουν στη μέση ή στο τέλος.
4. Χρόνος εγγραφής του Domain Name: Μια από τις πατέντες της Google υπαγορεύει:
“Πολύτιμα και νόμιμα domains names ( ονόματα χώρου) συχνά είναι κατοχυρωμένα και προπληρωμένα για πολλά χρόνια προκαταβολικά, ενώ παράνομα ή μη σοβαρά sites χρησιμοποιούν domain names με τον ελάχιστο χρόνο κατοχύρωσης. Έτσι η ημερομηνία λήξης του ονόματος χώρου στο μέλλον μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο πρόβλεψης της νομιμότητας του domain name”.
Όπως καταλαβαίνετε ο χρόνος εγγραφής είναι ένας μη παραβλέψιμος παράγοντας και αυτός είναι πραγματικά ο λόγος που με εξώθησε στην κατοχύρωση ως το 2014 του Paramarketing.gr. Μπορείτε να δείτε και μόνοι σας αν σας λέω αλήθεια ή ψέματα αν κάνετε μια αναζήτηση στον Έλληνα ληξίαρχο.
5. Keyword στο Subdomain Name: Το παραπάνω SEOMoz πάνελ (τώρα ονομάζεται Moz από SEOMoz), συμφώνησε ακόμα ότι το keyword στο subdomain, βοηθάει να αυξηθεί η θέση σας στη Google.
6. Ιστορικό από το Domain name: Ένα site με πολλές μεταβολές στην ιδιοκτησία (φαίνεται μέσω του whois) ή πολλές παύσεις και επανεκκινήσεις στη λειτουργία του, μπορεί να οδηγήσει στη ματαίωση των παλιών links από την Google.
7. Exact Match Domain: ΤαExact match domains σας δίνουν αυτήν την προώθηση που χρειάζεστε στο site σας. Όμως αν το site σας εξακολουθεί να είναι χαμηλής ποιότητας τότε ίσως πέσετε θύμα του EMD update της Google. Δείτε περισσότερα για το exact match domain στο βίντεο: SEO tip 5: Όνομα χώρου-λέξη κλειδί
8. Δημόσιο εναντίον Private WhoIs: Η ιδιωτική εγγραφή του domain name ίσως να είναι δέιγμα ότι προσπαθείτε να αποκρύψετε κάτι. Ο Matt Cutts έχει τονίσει προηγουμένως στην Pubcon το 2006:
“…Όταν κάποιος κοιτάει το whois των ιδιοκτητών των domain names, όλα έχουν το “whois privacy protection service” δηλαδή την προστασία ιδιωτικών δεδομένων. Αυτό είναι ασυνήθιστο. …Να έχεις την προστασία δεδομένων δεν είναι κακό, αλλά όταν συνδυάζεις όλους τους διάφορους αυτούς spamming παράγοντες μεταξύ τους, αντιλαμβάνεσαι ότι πρόκειται για ένα διαφορετικό είδος webmaster από ότι αυτοί που έχουν ένα ή δύο site.”
9. Ιδιοκτήτης domain name με προηγούμενη ποινή από τη Google: H Google έχει μνήμα ελέφαντα! Άμα κλάσετε μπροστά της δεν θα το ξεχάσει ποτέ! Αυτό θα πει ηλεκτρονικό φακέλωμα.
10. Εθνικές Καταλήξεις Ονομάτων: Έχοντας μια εθνική κατάληξη στο Domain σας (.cn, .gr, .pt, .ca) βoηθάει το site σας να ανέβει στα εθνικά αποτελέσματα αυτής της χώρας …αλλά σας περιορίζει στα διεθνή αποτελέσματα. Βασικά δεν γνωρίζω να σας πω εάν ισχύει και το αντίθετο. Μέχρι στιγμής δεν έχω παρατηρήσει κάτι τέτοιο σε διεθνή ονόματα.
Τελικά πόσο σημαντική είναι η ηλικία ενός ονόματος στο SEO;
Σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον, δεν έχει σημασία πόσο παλιό είναι μόνο ένα domain name, γιατί άμα όλα τα domain names είναι ήδη παλιά, δηλαδή αν τα ονόματα χώρου είναι όλα 5 ετών, τότε δεν θα παίζει σχεδόν κανένα ρόλο η παλαιότητα.
Αυτό που μετράει στο SEO είναι ποιο είναι πιο παλιό όνομα.
Διάφορα πειράματα SEO άλλα πετυχημένα και άλλα αποτυχημένα μου έχουν δείξει ότι όντως ένα παλαιότερο όνομα, όπως και ένα παλαιότερο site τα πάει καλύτερα στην κατάταξη και στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google.
Αυτό συμβαίνει γιατί ένα νέο όνομα έχει να διανύσει μια δοκιμαστική περίοδο 3 με 6 μηνών από τη Google, τη λεγόμενη Sandbox Period. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Google επιτρέπει σε νέα σχετικά sites και e-shops να ανταγωνισθούν ανοιχτά τα παλιά και τα αφήνει σε ελεύθερη διακύμανση για να δει την συμπεριφορά των επισκεπτών. Η Google προσπαθεί να κρίνει εφόσον το νέο site με το νέο domain name είναι ποιοτικό ή spam site.
Μετά το πέρας αυτής της περιόδου, η περίοδος χάριτος σταματάει και το νέο site θα πρέπει να αντιμετωπίσει στα ίσια τον ανταγωνισμό με όλα τα sites του ίντερνετ, facebook, youtube, και όλα τα sites που εμφανίζονται στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Η φιλοσοφία του μακροπρόθεσμου SEO
Πίσω από τη φιλοσοφία του παλαιωμένου ονόματος και της κατοχύρωσης ενός ονόματος για πολλά χρόνια κρύβεται η φιλοσοφία του μακροπρόθεσμου SEO. Άμα ελέγξετε το χρόνο κατοχύρωσης των ονομάτων χώρου από τις μεγάλες εταιρείες για παράδειγμα Microsoft.com θα δείτε ότι έχει κατοχυρωμένο το όνομα της έως τις 3 Μαίου του 2021!
Αυτό συμβαίνει για όλες τις μεγάλες εταιρείες όπως:
- IBM.COM – 20/03/2019
- Facebook.com– 30/03/2020
- Apple.com– 20/02/2021
- Samsung.com– 20/11/2020
Τα παραδείγματα είναι άπειρα. Ο λόγος που όλες οι μεγάλες εταιρείες κατοχυρώνουν τα ονόματα τους για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα είναι όχι μόνο για να μην τα χάσουν, αλλά για να δείξουν ότι ήρθαν για να μείνουν.
Και αυτό το σήμα το περνάνε και στη Google ότι οι μεγάλες εταιρείες ήρθαν για να μείνουν. Αυτό έκανα και γω και κατοχύρωσα, χρονιάρες μέρες το Paramarketing.gr για 10 χρόνια και σας συμβουλεύω να το κάνετε και σεις αυτό.
Δεν μου αρέσει να σας τσιγκλάω, αλλά όπως και ο Σωκράτης που παρομοίαζε τον εαυτό του ως αλογόμυγα, και την πολιτεία των Αθηνών ως το νωθρό άλογο, έτσι παρομοιάζω και γω τον εαυτό μου. Αντί λοιπόν να ξεχαστείτε μέσα στο κλίμα των γιορτών, καλύτερα να αφυπνιστείτε και να κάνετε κάτι για το site σας για την νέα χρονιά.
Μην επενδύετε σε βραχυπρόθεσμες στρατηγικές αύξησης της επισκεψιμότητας, είναι σαν να κουβαλάτε νερό. Για αυτό δεν επικροτώ την προσωρινή διαφήμιση, τα adwords και την διαφήμιση με banner και εστιάζομαι στο μακροπρόθεσμο SEO που αυξάνει την οργανική επισκεψιμότητα.
Η οργανική επισκεψιμότητα σε αντίθεση με τη διαφήμιση είναι παθητική.
Ρώτησα τον ειδικό στο SEO τον εαυτό μου δηλαδή, τι να κάνω για αυξήσω την παθητική επισκεψιμότητα για τα επόμενα δέκα χρόνια και η απάντηση ήτανε να κατοχυρώσω το όνομα χώρου για άλλα 10 χρόνια. Το κόστος της κατοχύρωσης ήτανε μόνο 100 ευρώ, η αξία της πολλαπλάσια άμα τη συγκρίνουμε με τα χιλιάδες ευρώ που πληρώνουν οι μεγάλες εταιρείες για διαφήμιση στη Google.
Επίσης, σαν site με ειδίκευση στο SEO θα έπρεπε να δίνω το καλό παράδειγμα και να βγαίνω με πολλές φράσεις και λέξεις κλειδιά στην πρώτη σελίδα της Google αντί να διαφημίζω τις υπηρεσίες SEO Google Πρώτη Σελίδα στο Adwords.
Οι 12 εντολές του SEO
Ο Eric Lange είναι ο CEO της Stone Temple Consulting, μπορεί να μην τον γνωρίζετε, αλλά είναι στην διοίκηση μιας από τις πιο πετυχημένες εταιρείες SEO και digital marketing. O Eric, στην ομιλία του στην έκθεση Search Marketing Expo δημιούργησε αίσθηση με τις 12 εντολές για το μακροπρόθεσμο SEO.
- Γίνεται ένας ειδικός στον τομέα σας ή πάτε σπίτι σας. Δεν μπορείτε να χτίσετε σχέσεις εμπιστοσύνης με αδέσποτους συγγραφείς.
- Η αυθεντικότητα είναι δύσκολο να αντιγραφεί.
- Επιδιώξτε την διαφοροποίηση στον μέγιστο βαθμό. Το παλιό περιεχόμενο της ιστοσελίδας σας δεν πρόκειται μόνο του να το κάνει αυτό.
- Συνειδητοποιήστε ότι τα links είναι το αποτέλεσμα και όχι ο κύριος στόχος σας.
- Εστιαστείτε στην φήμη και στο brand σας. Χτίστε την εικόνα του εαυτού σας.
- Δώστε αληθινή αξία από τα Δελτία Τύπου: εγείρετε το ενδιαφέρον των μέσων.
- Μην φαίνεστε φυσικός στην δημιουργία link και περιεχόμενου. Να ΕΙΣΤΕ φυσικός.
- Μια ισχυρή παρουσία στα social media είναι να σαν να έχετε ενσωματώσει ένα γραφείου τύπου στην επιχείρηση σας.
- Τα άτομα επιρροής, επιταχύνουν την πρόοδο σας.
- Το να λύνετε τα προβλήματα των άλλων σας κάνει από μόνο του αξιοσημείωτους και αξέχαστους.
- Εάν δεν έχετε κάποιο λόγο για να αιτιολογήσετε ένα backlink ως ποιοτικό, τότε δεν είναι.
- Η Ιστοσελίδα που διατηρείτε, καθορίζει ΕΣΑΣ.
Οι παραπάνω εντολές είναι διαποτισμένες με υπέρμετρη δόση personal branding. Γιατί άραγε;
7 συμβουλές για να εστιαστείτε στο μακροπρόθεσμο SEO
Και τώρα, αφού λοιπόν καλλιέργησα το έδαφος και πιστεύω ότι σας έπεισα για την σημαντικότητα του μακροπρόθεσμου SEO, θα σας δώσω μερικές πρακτικές συμβουλές για να αυξήσετε τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα σας στη Google και να αποκτήσετε παθητική οργανική κίνηση.
1. Κατοχυρώστε το όνομα σας για μια δεκαετία
Δηλώστε στη Google και σε όλο τον κόσμο ότι ήρθατε για να μείνετε και ότι είστε σοβαρός με την επιχείρηση και το site σας.
2. Φτιάξτε ένα site που θα αντέξει για δέκα χρόνια
Προτιμήστε όταν κατασκευάσετε το site σας μια πιο απλή και πιο κλασσική σχεδίαση. Δείτε μερικά παραδείγματα κλασικού web design.
3. Επιλέξτε μια κλασική αρχιτεκτονική στο site σας
Επιλέξτε ένα κλασικό σύστημα διαχείρισης περιεχομένου. Προσωπικά προτιμώ το WordPress που έχει άπειρη επεκτασιμότητα και βρίσκεται στην αγορά από το 2003.
Είναι εύχρηστο και έχει τις περισσότερες επιλογές από κάθε άλλο πρόγραμμα κατασκευής ιστοσελίδων. Μπορείτε ανά πάσα στιγμή να αλλάξετε τη δομή και το θέμα της ιστοσελίδας σας με ένα φρέσκο χωρίς να χάσετε καθόλου από το περιεχόμενο της ιστοσελίδας σας.
4. Δημιουργήστε κλασικό, διαχρονικό περιεχόμενο
Αυτό που θα μπορεί να σας φέρει επισκεψιμότητα και τα επόμενα 10 χρόνια και δεν θα είναι εφήμερο και προσωρινό. Το εφήμερο περιεχόμενο καταγράφεται στις εφημερίδες, το κλασικό στα λογοτεχνικά βιβλία. Εσείς θα πρέπει να είστε τουλάχιστον κάπου στη μέση. Δείτε περισσότερα για το κλασικό περιεχόμενο.
5. Συνδεθείτε με άλλα ποιοτικά sites που έχουν και αυτά κλασικό περιεχόμενο
Όμοιος ομοίω πελάζει. Συνδεθείτε μόνο με site ανάλογα του δικού σας και που βρίσκονται σε “καλές γειτονιές” για να χαρακτηριστείτε ανάλογα και από την Google. Δεν μετράει μόνο ποια site συνδέονται με εσάς αλλά και το αντίστροφο, μετράει με ποιες ιστοσελίδες συνδέεστε και εσείς.
6. Αποφύγετε τα spam links και οτιδήποτε μοιάζει προσωρινό
Μην κουβαλάτε νερό. Τι και αν πάρετε 100 επισκέψεις από τα Google Adwords; Με τι κόστος; Το θέμα είναι τι μένει τελικά σε εσάς σε βάθος χρόνου. Σημασία έχει να ελκύσετε νέο κόσμο χωρίς να κάνετε κάτι. Αυτή η έννοια λέγεται inbound marketing.
To Inbound Marketing λέγεται και ελκυστικό μάρκετινγκ και έχει να κάνει με το να προσελκύσετε νέους πελάτες στην επιχείρηση σας. Γιατί τα καταστήματα φτιάχνουν τόσο όμορφες και ακριβές βιτρίνες;
7. Φτιάξτε ένα site που να είναι απολύτως χρήσιμο για τον τελικό χρήστη
Το πελατοκεντρικό site θα πρέπει να έχει και πελατοκεντρικό SEO. Θα πρέπει δηλαδή να στοχεύσουμε στην απόλυτη χρησιμότητα της ιστοσελίδας μας για τον τελικό χρήστη χωρίς περικοπές και εκπτώσεις.
Οι πολλές διαφημίσεις, τα pop up και τα τεχνικά προβλήματα στο SEO μειώνουν τη συνολική εμπειρία του χρήστη και τον αποκαρδιώνουν. Κάντε την εξής ερώτηση; Βρίσκει ο χρήστης αυτό που θέλει στο site μου; Αν όχι για ποιο λόγο κάποιος να επισκεφτεί την ιστοσελίδα μου;
Διορθώστε άμα γίνεται όλα τα κακώς κείμενα, τα ορθογραφικά λάθη και αφαιρέστε οτιδήποτε περιττό που αποπροσανατολίζει ή διώχνει τον επισκέπτη.
Επίσης θα πρέπει να ελέγξετε τον κώδικα από το site σας για τυχόν λάθη και για σπασμένα links.
Ρωτήστε Με Κάτι 6972.364.387
Η δουλειά μου είναι η κατασκευή ιστοσελίδων, κατασκευή e-shop και το SEO, και άμα έχετε κάποια απορία σχετική με αυτά μπορείτε να με πάρετε ένα τηλέφωνο για να με ρωτήσετε ή να αφήσετε κάποιο μήνυμα στα σχόλια κάτω από το άρθρο.
Σας ευχαριστώ πολύ που με διαβάσατε, αν σας άρεσε το άρθρο προτείνετε το και σε φίλους με ένα like, share, tweet, plus και pin!
Δείτε περισσότερα για το μακροπρόθεσμο SEO
- Ληγμένα ονόματα χώρου
- How Old Domain Names Can Impact Google rankings
- Domain Age: How Important Is It for SEO?
Ζητήστε μια προσφορά σήμερα για κατασκευή ιστοσελίδας
Αν είστε πριν την κατασκευή ή την ανακατασκευή της ιστοσελίδας σας, πριν κάνετε οτιδήποτε ζητήστε μια προσφορά για κατασκευή site ή κατασκευή eshop με το Genesis Theme Framework.
Ζητήστε προσφορά κατασκευής ή προώθησης ιστοσελίδας
Δωρεάν Μαθήματα SEO Αξίας 129€
Πάρτε εντελώς δωρεάν τον οδηγό βίντεο μαθημάτων αξίας 129€ SEO GOOGLE Πρώτη Σελίδα. Είναι πολύ συνετό να αφιερώνετε το 20% του χρόνου και των πόρων σας στην προσωπική σας εκπαίδευση και στην προσωπική σας ανάπτυξη. Γραφτείτε σήμερα στα βίντεο μαθήματα εντελώς δωρεάν!
Δειτε και εδω. Μηπως αλλαξε αυτο απο τοτε που γραψατε το αρθρο? Περιμενω τη γνωμη σας.
https://www.seroundtable.com/google-domain-registration-length-22952.html
Σε αυτό το θέμα η απόψεις διίστανται γιατί η ίδια η Google θεωρεί την απόκρυψη των στοιχείων κατοχύρωσης ενός domain name ως αρνητικό παράγοντα κατάταξης SEO και σου ρίχνει το PageRank. Η δήλωση ενός domain name από κάποιο πρόσωπο ή εταιρεία και το δημόσιο προφίλ θεωρείτε ως θετικός παράγοντας SEO.
Τώρα η αλήθεια υπάρχει κάπου ανάμεσα. Εγώ το θεωρώ ως σήμα κατάταξης τον χρόνο κατοχύρωσης ενός domain name.
Καλησπέρα Γιάννη
Διάβασα με προσοχή το άρθρο σου και με έβαλε σε σκέψεις. Έκανα ένα expiration ψηεψκ για scroutz.gr, you.gr, in.gr, και τα 3 που δοκίμασα λήγουν το 2015 και δεν ακολουθολούν τον κανόνα πολλών ετών ανανέωσης, έχεις κάποιο σχόλιο επ αυτού? Με δεδομένο ειδικά ότι το scroutz αποτελεί από πλευράς seo νομίζω κορυφή στην ελλάδα.
Επίσης θα ήθελα αν γνωρίζεις να αναφέρεις πόσο % αυτός ο παράγοντας seo αποτελεί στο συνολικό seo μιας ιστοσελίδας.
Σε ευχαριστώ πολύ Κωνσταντίνε για την ερώτηση σου. Το Skroutz.gr λήγει στις 1/12/ 2016, τα άλλα 2 φέτος. Όμως το κοινό στοιχείο που έχουν και τα τρια domain είναι ότι είναι πολύ παλιά. Το skroutz.gr είναι κατοχυρωμένο από το 2004, το in.gr από το 1999 και το you.gr από το 2000.
Επίσης ο σκοπός του άρθρου είναι να αναδείξει τον ρόλο του domain name και της παλαιότητας του στο SEO. Ο τίτλος που επέλεξα ήτανε για να κάνει αίσθηση. Ο πιο σωστός τίτλος θα μπορούσε να ήτανε, αν και κάπως βαρετός, Η παλαιότητα του domain name ως παράγοντας SEO, όμως επέλεξα να βάλω αυτόν τον τίτλο για να κάνω ο άρθρο πιο προσωπικό και πιο αμφιλεγόμενο.
Ωστόσο έχει μια μεγάλη δόση αλήθειας και όντως το πόσα χρόνια έχει κατοχυρώσει κάποιος το όνομα χώρου είναι παράγοντας SEO και το υπολογίζω γύρω στο 1-5 τοις χιλοίς. Κανείς δεν μπορεί να σου πει με σιγουριά πόσο μετράει παρά μόνο η ίδια η Google.
Άλλη μια εξήγηση για το θέμα διαχρονική κατοχύρωση είναι ότι οι πιο πολλοί έχουνε ημιμαθείς γνώση από SEO και έτσι δεν γνωρίζουνε ή δεν θεωρούνε ότι είναι τόσο σημαντικό να κατοχυρώσουν για δέκα χρόνια ένα domain name.