ΒΓΑΛΤΕ ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΡΥΠΤΟ

Κατεβάστε τον οδηγό Κρύπτο για αρχάριους

Πώς να ανακτήσετε το Google Authenticator εάν χάσετε την πρόσβαση στο κινητό σας

Πώς να ανακτήσετε το Google Authenticator εάν χάσετε την πρόσβαση στο κινητό σας

Πώς να ανακτήσετε το Google Authenticator εάν χάσετε την πρόσβαση στο κινητό σας

Δεν μπορείτε να συνδεθείτε σε λογαριασμό με το Google Authenticator επειδή έχετε εγκατεστημένη εφαρμογή ελέγχου δύο ταυτοτήτων (2FA) και βρίσκεται στο κινητό που χάσατε; Διαβάστε τι πρέπει να κάνετε και κινηθείτε γρήγορα.

Είναι ζωτικής σημασίας η προστασία των λογαριασμών με την εφαρμογη Google Authenticator ή οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή για έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων: Εάν ο κωδικός πρόσβασής σας διαρρεύσει (και οι διαρροές είναι πολύ συχνές), το 2FA θα προστατεύσει τους λογαριασμούς σας από την παραβίαση.

Μία από τις πιο βολικές μεθόδους 2FA είναι η χρήση μιας εφαρμογής που δημιουργεί κωδικούς μίας χρήσης, όπως το Google Authenticator, η Authy και άλλες παρόμοιες. Τι γίνεται όμως αν το κινητό σας, και μαζί με αυτό η εφαρμογή ελέγχου ταυτότητας, χαθεί, σπάσει ή κλαπεί; Σε αυτή την περίπτωση, έχετε κάποιες επιλογές… μην απελπίζεστε.

Ανάκτηση του Google Authenticator εάν χάσετε ή σπάσετε το κινητό σας

Πώς να ανακτήσετε το Google Authenticator εάν χάσετε την πρόσβαση στο κινητό σας

  • Ανάκτηση Google Authenticator σε συσκευές Android

Εάν το χαμένο σας κινητό είναι Android, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο εντοπισμού συσκευών της εταιρείας κινητής που έχεις (Samsung, Google, Xiaomi κ.α.). Αυτό σας βοηθά να βρείτε, να κλειδώσετε ή να διαγράψετε τα δεδομένα του τηλεφώνου σας από απόσταση. Μπορείτε να το κλειδώσετε προσωρινά ή να διαγράψετε όλα τα δεδομένα που είναι αποθηκευμένα σε αυτό.

Αλλά το τηλέφωνό σας πρέπει να είναι ενεργοποιημένο για να κλειδωθεί ή να διαγραφεί. Φροντίστε λοιπόν να κλειδώσετε το τηλέφωνό σας μόλις καταλάβετε ότι χάθηκε. Σε καμία περίπτωση μην διαγράψετε τα δεδομένα εάν δεν είστε σίγουροι ότι θα μπορείτε να το ανακτήσετε.

  • Ανάκτηση Google Authenticator σε συσκευές iOS

Εάν το χαμένο σας κινητό είναι iOS, μπορείτε να εντοπίσετε και να κλειδώσετε ή να διαγράψετε το κινητό σας από τον λογαριασμό σας στο iCloud μέσω της επιλογής “Εύρεση” που έχουν όλα τα iPhone. Αλλά, για άλλη μια φορά, το τηλέφωνό σας θα πρέπει να είναι ενεργοποιημένο για να το κάνει αυτό.

Διαγράψτε το κινητό σας μόνο εάν γνωρίζετε ότι δεν πρόκειται να το βρείτε και φυσικά εάν έχετε δημιουργήσει πρόσφατα αντίγραφο ασφαλείας.

Εάν δεν έχετε πλέον πρόσβαση στο κινητό στο οποίο είναι εγκατεστημένη η εφαρμογή Google Authenticator, τα επόμενα βήματά σας εξαρτώνται από το αν εξακολουθείτε να είστε συνδεδεμένοι στον λογαριασμό στον οποίο πρέπει να συνδεθείτε σε άλλη συσκευή.

1. Ανάκτηση του Google Authenticator εάν είστε συνδεδεμένοι στο λογαριασμό σε άλλη συσκευή

Εάν εξακολουθείτε να είστε συνδεδεμένοι στον λογαριασμό σε άλλη συσκευή, μπορεί να είστε τυχεροί. Ανοίξτε τις ρυθμίσεις του λογαριασμού σας και επαναφέρετε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων— δηλαδή συνδέστε τον με την εφαρμογή στο νέο σας τηλέφωνο.

Το στοιχείο που χρειάζεστε βρίσκεται συνήθως κάπου στην καρτέλα Ασφάλεια. Για παράδειγμα, αυτή η επιλογή λειτουργεί με λογαριασμούς Google, εάν είστε συνδεδεμένοι ακόμη και σε μία από τις εφαρμογές της εταιρείας, όπως το YouTube.

Ορισμένες (αλλά όχι όλες) υπηρεσίες εμφανίζουν ακόμη και το μυστικό κλειδί ή τον κωδικό QR του εργαλείου ελέγχου ταυτότητας στις ρυθμίσεις. Σε αυτήν την περίπτωση, απλώς εισαγάγετε το μυστικό κλειδί ή σαρώστε τον κωδικό QR στην εφαρμογή ελέγχου ταυτότητας στη νέα συσκευή και είστε έτοιμοι.

Δυστυχώς, αυτή η μέθοδος δεν λειτουργεί πάντα. Το πρόβλημα είναι ότι δεν χρησιμοποιούν όλες οι υπηρεσίες τις ίδιες ρυθμίσεις στην έκδοση Web όπως στην εφαρμογή για κινητά. Η επιλογή που χρειάζεστε μπορεί απλώς να μην λειτουργεί στη συσκευή στην οποία είστε συνδεδεμένοι.

2. Ανάκτηση του Google Authenticator χωρίς πρόσβαση στον λογαριασμό σας

Εάν δεν είστε συνδεδεμένοι αλλού και χάσατε το κινητό σας με τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων, πραγματοποιήσατε επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων ή σας έκλεψαν το κινητό (βασικά, εάν δεν έχετε πλέον πρόσβαση σε αυτό) ή εάν η παραπάνω μέθοδος δεν λειτούργησε , δεν θα μπορείτε να ανακτήσετε το Google Authenticator.

Αυτό που μπορείτε να κάνετε τώρα είναι να επαναφέρετε την πρόσβαση στον λογαριασμό σας. Εάν πρόκειται για λογαριασμό Google, Facebook ή Instagram και ο λογαριασμός σας είναι συνδεδεμένος με το e-mail ή τον αριθμό τηλεφώνου σας, μπορείτε εύκολα να επαναφέρετε την πρόσβαση χρησιμοποιώντας μια εναλλακτική μέθοδο ελέγχου ταυτότητας.

Για να το κάνετε αυτό, ξεκινήστε τη διαδικασία σύνδεσης λογαριασμού εισάγοντας το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασής σας και, όταν πρέπει να εισαγάγετε έναν κωδικό μιας χρήσης από την εφαρμογή Google Authenticator, αναζητήστε έναν σύνδεσμο «Δοκιμάστε άλλο τρόπο» (ή παρόμοιο).

Επιλέξτε την πιο βολική επιλογή — οι περισσότερες υπηρεσίες μπορούν να παραδώσουν τον κωδικό μέσω κειμένου, φωνητικής κλήσης ή e-mail — και περιμένετε να φτάσει. Δεν θα χρειαστεί πολύς χρόνος και σύντομα θα μπορείτε να συνδεθείτε στον λογαριασμό σας.

Εάν η απώλεια του Google Authenticator εμποδίζει την πρόσβαση σε κάποιο λογαριασμό σας ή υπηρεσία, αν δεν διαθέτει αυτόματη διαδικασία για την επαναφορά της πρόσβασης, επικοινωνήστε με το support ή την εξυπηρέτηση πελατών και εξηγήστε τι συνέβη. Πιθανότατα θα χρειαστεί να αποδείξετε ότι είστε ο πραγματικός κάτοχος του λογαριασμού Google Authenticator.

Όταν επιτέλους μπορέσετε να συνδεθείτε στον λογαριασμό σας, συνδέστε την εφαρμογή Google Authenticator στο νέο σας smartphone — και για να μην χρειαστεί να επαναλάβετε τα πάντα την επόμενη φορά που θα χάσετε το smartphone σας με την εφαρμογή ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων, δημιουργήστε αμέσως ένα αντίγραφο ασφαλείας.

Διαβάστε περισσότερα κρυπτο-νέα:

Σχολιάστε