ΒΓΑΛΤΕ ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΡΥΠΤΟ

Κερδίστε 9150€ σε 14 ημέρες!

Πως να κατακτήσετε τα SERPs (Search Engine Results Pages);

SEO SERPS

Πως να κατακτήσετε τα SERPs (Search Engine Results Pages);

Γεια σας φίλοι μου, το ξέρω ότι δεν σας αρέσει η πολύ τεχνική ορολογία, όμως όταν μιλάμε για το SEO είναι αναγκαίο κακό και σήμερα θα καλύψουμε ένα άλλο φλέγον θέμα στην κατάκτηση της πρώτης θέσης στη Google που δεν είναι άλλο από τα SERPs (Search Engine Results Pages).

Ας πάμε να μάθουμε τα βασικά και μετά να δούμε τι πρέπει να κάνουμε για να ανεβούμε σε θέσεις στη Google κατακτώντας τις σελίδες αποτελεσμάτων αναζήτησης.

Τι είναι τα Google SERPs;

search-engine-results-page

Τα Search Engine Results Pages (SERP)  που σε ελληνική μετάφραση σημαίνουν Σελίδες Αποτελεσμάτων Μηχανών Αναζήτησης (ΣΑΜΑ) είναι οι σελίδες που μας επιστρέφει μια μηχανή αναζήτησης σε απάντηση ενός ερωτήματος αναζήτησης από τον χρήστη. Οι Σελίδες Αποτελεσμάτων Μηχανών Αναζήτησης αποτελούνται από μια λίστα αποτελεσμάτων που σχετίζονται με τον όρο αναζήτησης.

Στα SERPs της Google συνήθως εμφανίζονται 10 αποτελέσματα αναζήτησης ανά σελίδα, ενώ πάνω από τα οργανικά αποτελέσματα συνήθως υπάρχουν και τα πληρωμένα αποτελέσματα αναζήτησης τα οποία προέρχονται από τα Google Ads.

Η Google καθώς και όλες οι άλλες μεγάλες μηχανές αναζήτησης όπως η Bing, Yandex, Baidu κτλ, χρησιμοποιεί τον αλγόριθμο κατάταξης της για να εμφανίσει τα αποτελέσματα με σειρά προτεραιότητας, δίνοντας την πρώτη θέση σε ιστοσελίδες που είναι πιο σχετικές αλλά και πιο δημοφιλείς με τον συγκεκριμένο όρο αναζήτησης.

Τι είναι το SERP snippet;

Στα SERPs σε κάθε όρο αναζήτησης ή λέξη κλειδί, εμφανίζονται μαζί με τις ιστοσελίδες και κάποια άλλα στοιχεία όπως η περιγραφή της ιστοσελίδας, το λεγόμενο meta description στο οποίο φαίνονται υπογραμμισμένες και οι λέξεις κλειδιά.

Όσο πιο ελκυστικό είναι το meta description τόσο πιο πολλά κλικ ενδέχεται να πάρει από τους τελικούς χρήστες. Και άμα πάρει περισσότερα κλικ στα SERPs, θα κερδίσει και θέσεις σε αυτά, υποσκελίζοντας τους ανταγωνιστές γιατί ο αριθμός των κλικ καθώς και το ποσοστό των κλικ (Click Through Rate) που παίρνει ένα site σε σύγκριση με τις προβολές που έχει στα SERPs είναι ισχυροί παράγοντες SEO και συμβάλουν στην βελτίωση της κατάταξης στη Google.

Επειδή συνήθως υπάρχουν δεκάδες ιστοσελίδες και άλλα στοιχεία στο ίντερνετ για κάθε όρο αναζήτησης, υπάρχουν χιλιάδες αποτελέσματα αναζήτησης που διανέμονται σε ανά δεκάδες στις σελίδες αποτελεσμάτων αναζήτησης. Κάθε σελίδα που ακολουθεί την πρώτη σελίδα της Google, έχει αποτελέσματα αναζήτησης που έχουν λάβει μικρότερο σκορ από την Google, σχετικά με τον όρο αναζήτησης ή με την λέξη κλειδί.

Τα αποτελέσματα αναζήτησης της Google είναι ιδιαίτερα μεταβλητά και επηρεάζονται από πάρα πολλές μεταβλητές όπως:

Τι είναι τα βασικά στοιχεία των SERPs της Google;

Εκτός από τα οργανικά αποτελέσματα και τα πληρωμένα αποτελέσματα στη Google υπάρχουν και διάφορα άλλα είδη αποτελεσμάτων αναζήτησης που εμφανίζονται στα SERPs. Παρακάτω είναι μερικά από αυτά:

  1. Rich Snippets που προσθέτουν περισσότερα στοιχεία στα snippets της Google  ( φέρει πειν, αστέρια αξιολόγησης )
  2. Πληρωμένα αποτελέσματα αναζήτησης που προέρχονται από διαφημίσεις της Google ( Google Ads ή Google Shopping)
  3. Παγκόσμια αποτελέσματα (Universal Results) που εμφανίζονται μαζί με τα οργανικά αποτελέσματα (για παράδειγμα εικόνες, βίντεο, νέα αποτελέσματα αναζήτησης, featured snippets)
  4. Γράφημα γνώσης (Knowledge Graph) που εμφανίζονται σαν νέα κουτάκια αποτελεσμάτων αναζήτησης (όπως ο καιρός, κάποιο βιογραφικό μιας διασημότητας ή ενός επιστήμονα )
  5. Featured Snippets τα λεγόμενα προβαλλόμενα αποτελέσματα που συνήθως είναι απαντήσεις σε ερωτήσεις χρηστών και καταλαμβάνουν τη θέση μηδέν στα αποτελέσματα αναζήτησης
  6. Google MyBusiness αποτελέσματα από τις τοπικές επιχειρήσεις όταν κάνουμε τοπικές αναζητήσεις
  7. Google Maps αποτελέσματα αναζήτησης από τους χάρτες της Google
  8. Tweets που εμφανίζονται κατά διαστήματα στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google

featured-snippet

Ποια είναι η τάση των Google SERPs;

Εκτός από τα παραπάνω υπάρχουν και άλλα στοιχεία στα SERPs που συνεχώς προσθέτει η Google για να μας κάνει τη ζωή δήθεν πιο εύκολη, αφού τα περισσότερα από αυτά αυξάνουν την πολυπλοκότητα μιας αναζήτησης και δεν συμβάλλουν στην καλύτερη εμπειρία του χρήστη.

Για παράδειγμα, η μάνα μου που είναι 60 ετών τώρα – μην της το το πείτε ότι σας το είπα- δεν μπορεί καν να χειριστεί τη Google και να δει τα αποτελέσματα αναζήτησης από το κινητό της λόγω πρεσβυωπίας, φανταστείτε τώρα να προσπαθεί να μαντέψει τι είναι το twitter card που εμφανίστηκε στα αποτελέσματα αναζήτησης ξαφνικά ή άμα οι διαφημίσεις της Google είναι οργανικά αποτελέσματα αναζήτησης ή όχι.

Δύσκολα τα πράγματα και προβλέπεται ότι στο μέλλον θα γίνουν ακόμα πιο πολύπλοκα αφού η Google προσθέτει συνεχώς νέα στοιχεία στα SERPs, συμπιέζοντας τα αποτελέσματα αναζήτησης από τις πραγματικές ιστοσελίδες προς τα κάτω και μειώνοντας σε πολλές περιπτώσεις την εμπειρία του χρήστη που αντί να βλέπει αυτό που θέλει να βρει, βλέπει διάφορα άσχετα πράγματα που τον αποπροσανατολίζουν.

3 Συμβουλές για να κατακτήσετε τα SERPs

1 Χρησιμοποιήστε τις κατάλληλες λέξεις κλειδιά κατάλληλα

Η στρατηγική τοποθέτηση των λέξεων είναι σημαντική αφού εκτός από τον τίτλο της σελίδας, τις κεφαλίδες και το κείμενο θα πρέπει να υπάρχουν και στην περιγραφή της ιστοσελίδας, στο meta description γιατί αυτό εμφανίζεται στις αποτελέσματα αναζήτησης της Google.

2 Δημιουργήστε πιο ελκυστικά meta description

Για παράδειγμα, το meta description αυτής της σελίδας (του άρθρου που γράφω τώρα) θα μπορούσε να ήταν:

Κατακτήστε τα Google SERPs, μάθετε όλα τα μυστικά για να νικήσετε τον ανταγωνισμό και να βγείτε στην πρώτη θέση της Google!

Που είναι αρκετά ελκυστική περιγραφή και δελεάζει τον τελικό χρήστη να κάνει στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα αναζήτησης και να μπει μέσα στην ιστοσελίδα.

Μια άλλη εκδοχή που δεν θα ήταν ελκυστική είναι του τύπου:

Google SERPs, ποιες είναι οι κατηγορίες των Search Engine Results Pages και πως μπορείτε να τα κατακτήσετε;

Στα WordPress sites, όλα τα πρόσθετα για το SEO όπως το Yoast SEO, το All in One SEO Pack, το RankMath και όποιο άλλο και να επιλέξετε έχουν ειδικό πεδίο για να γαργαλήσετε, να μορφοποιήσετε το meta description και να το κάνετε πιο ελκυστικό.

3 Απαντήστε στις βασικές ερωτήσεις του τελικού χρήστη

Η μηχανή αναζήτησης της Google έχει μετατραπεί σε μηχανή ερωτοαποκρίσεων ή σε μηχανή απαντήσεων και στο featured snippet εμφανίζει απαντήσεις από διάφορα sites που έχουν σχέση με τον όρο αναζήτησης ή την λέξη κλειδί.

Θα μπορούσατε να βγείτε και εσείς στη θέση μηδέν του featured snippet απλώς και μόνο αλλάζοντας τα άρθρα και τις σελίδες από την ιστοσελίδα σας και προσαρμόζοντας τα στο τι ζητάει ο μέσος υποψήφιος πελάτης σας στη Google.

Η δομή δηλαδή των άρθρων σας και των σελίδων σας θα πρέπει να είναι σε μορφή FAQ.

Δηλαδή άμα θέλω να καλύψω ένα θέμα για τα γυναικεία ρούχα, για παράδειγμα, θα πρέπει να ερευνήσω πρώτα τις πιο δημοφιλείς αναζητήσεις γύρω από τα γυναικεία ρούχα στη Google.

Άμα κάνω μια αναζήτηση στη Google με τον όρο γυναικεία ρούχα, θα δούμε ότι τέρμα κάτω στις σχετικές αναζητήσεις θα πάρουμε τις εξής σχετικές αναζητήσεις:

Αναζητήσεις σχετικές με γυναικεία ρούχα

γυναικεια ρουχα online

γυναικεια ρουχα φθηνα

ρουχα γυναικεια προσφορες

γυναικεια ρουχα raxevsky

ρουχα γυναικεια ζαρα

γυναικεια ρουχα online shop

φθηνα γυναικεια ρουχα με αντικαταβολη

ρουχα επωνυμα

Οι οποίες σε δεύτερο βαθμό, άμα συνεχίσω την αναζήτηση για τον όρο αναζήτησης τώρα γυναικεια ρουχα online θα έχω πάλι τις παρακάτω σχετικές αναζητήσεις:

Αναζητήσεις σχετικές με γυναικεια ρουχα online

γυναικεια ρουχα online shop

γυναικεια ρουχα online shop φθηνα

φθηνα γυναικεια ρουχα online

γυναικεια ρουχα raxevsky

ρουχα γυναικεια προσφορες

ρουχα online επωνυμα

ρουχα online με αντικαταβολη

ρουχα με 5 ευρω online

Μπορώ να συνεχίσω το σκάψιμο (data mining) για νέες ιδέες αναζήτησης μέχρι να αποκτήσω πλήρη εικόνα για τις πιο συναφείς δημοφιλείς αναζητήσεις της Google που έχουν σχέση με το δικό μου site και τα δικά μου προϊόντα που θέλω να προωθήσω.

Στη συνέχεια θα αρχίσω το άρθρο μου ή τη σελίδα μου χρησιμοποιώντας την δομή των ερωτήσεων, απλώς και μόνο μετατρέποντας τις δημοφιλείς σχετικές αναζητήσεις σε ερωτήσεις με κεφαλίδα 2.

Για παράδειγμα:

  • Ψάχνετε γυναικεια ρουχα online;
  • Πως θα επιλέξτε γυναικεια ρουχα φθηνα;
  • Που θα βρείτε τις καλύτερες προσφορές σε γυναικεια ρουχα;
  • Ποια ειναι το πιο δημοφιλή online shop σε γυναικεια ρουχα;
  • Μπορώ να αγοράσω φθηνα γυναικεια ρουχα με αντικαταβολη από το site σας;
  • Έχετε ρουχα επωνυμα στην ιστοσελίδα σας;

Πιστεύω ότι καταλάβατε πως όσο πιο καλός ή καλή είστε στην έκθεση και στο να δίνετε την πληροφορία που ζητάει ο τελικός χρήστης, τόσο πιο καλά θα πάτε μεσοπρόθεσμα στη Google.

Και λέω μεσοπρόθεσμα γιατί ο μέσος χρόνος που απαιτείται για το φρέσκο περιεχόμενο για να ταξινομηθεί στη Google και να λάβει το μέγιστο της κατάταξης είναι 30 εβδομάδες σύμφωνα με έρευνες ή 8 μήνες περίπου.

Χρειάζεται λοιπόν υπομονή για να κατακτήσετε τα Google SERPs και εκτός από την υπομονή χρειάζεστε και νέο ποιοτικό περιεχόμενο που απαντάει στα πιο χρήσιμα και καυτά ερωτήματα του τελικού χρήστη που θα είναι και υποψήφιος πελάτης της ιστοσελίδας σας.

Άμα έχετε απορίες ή θέλετε να καλύψουμε κάποιο θέμα στην ιστοσελίδα μας, απλώς στείλτε μας ένα email στη φόρμα επικοινωνίας. Σας ευχαριστώ πολύ!

Ζητήστε τώρα προσφορά για SEO και προώθηση ιστοσελίδων

ZITISTE-PROSFORA-SEO-3

Σας ενδιαφέρει να ανεβείτε στην πρώτη θέση της Google;

Ζητήστε τώρα προσφορά προώθησης

Δείτε περισσότερα για το SEO και την προώθηση ιστοσελίδων:

 

Σχολιάστε