ΒΓΑΛΤΕ ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΡΥΠΤΟ

Κατεβάστε τον οδηγό Κρύπτο για αρχάριους

SEO – GOOGLE ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

seo-google

SEO Google Πρώτη Σελίδα: Πώς να βγείτε στην πρώτη σελίδα της Google

Ένας λεπτομερής οδηγός SEO για να βγείτε πρώτοι στις μηχανές αναζήτησης, να πλημμυρίσετε από επισκέψεις, να βρείτε νέους πελάτες και νέες αγορές και να αυξήστε κατακόρυφα τις πωλήσεις σας!

Τι είναι τελικά το SEO;

Αν θέλετε να κατακτήσετε την κορυφή της Google και των άλλων μεγάλων μηχανών αναζήτησης, θα χρειαστείτε περισσότερο από τύχη. θα πρέπει να έχετε η ακριβώς τον οδικό χάρτη που χρησιμοποίησαν εκείνοι που έχουν ήδη επιτύχει κορυφαίες θέσεις για την ιστοσελίδα τους. Αυτός είναι ο άλλωστε και ο σκοπός αυτού του οδηγού SEO. Να σας παρέχει έναν βήμα βήμα οδηγό για να κατακτήσετε τις πρώτες θέσεις των μηχανών αναζήτησης για τη σελίδα ή blog σας σήμερα και για πάντα.

Προσωπικά, έχω μελετήσει χιλιάδες οδηγούς και βιβλία SEO. Έχω κατασκευάσει ή συμμετάσχει στο web design δεκάδων ιστοσελίδων. Έχω επίσης διαβάσει άπειρα blogs για το SEO και έχω χρησιμοποιήσει χιλιάδες εργαλεία SEO τα οποία στην ουσία δεν προσέφεραν τίποτε και δεν μπορώ ακόμα να καταλάβω τη χρησιμότητά τους.

Θα ήθελα λοιπόν να δημιουργήσω έναν οδηγό σε απλά ελληνικά, που να μπορεί ναι μεν με πρακτικά και απλά βήματα να σας εισάγει στις βασικές έννοιες του SEO, αλλά να σας δώσει άμεσα και χειροπιαστά αποτελέσματα για να αυξήσετε την οργανική επισκεψιμότητα από τις μηχανές αναζήτησης και να βγάλετε χρήματα από το ίντερνετ.

Πως ξεκίνησα με το SEO

Όταν ξεκινούσα με το ίντερνετ μάρκετινγκ, πίσω στο 2000, δεν υπήρχε σχεδόν κανένας σε όλο το κόσμο ίσως να μου εξηγήσει πως μπορεί κάποιος να βγει πρώτος στη Google. Ήταν σαν έννοια αδιανόητο, έμοιαζε με άλυτο μυστήριο του Χαρδαβέλλα και ξεπερνούσε και τα πιο τρελά εφηβικά μου όνειρα.

Φυσικά και υπήρχαν διάφοροι Γκουρού του μάρκετινγκ και διάφορα εργαλεία μάρκετινγκ και SEO που υπόσχονταν απλώς καταπληκτικά αποτελέσματα και φυσικά όπως ίσως και πολλοί από εσάς να δοκιμάσατε διάφορα χωρίς αποτέλεσμα.

Όπως καταλαβαίνετε, τα εργαλεία SEO ποτέ δεν δούλεψαν ενώ στην πορεία είχα ήδη ξοδέψει μερικές χιλιάδες ευρώ, κατασκευάζοντας και ανακατασκευάζοντας ιστοσελίδες απλώς για να δημιουργήσω συνδέσμους που ποτέ δεν δούλεψαν.

Αν και εξαιρετικά αποθαρρυμένος και απογοητευμένος, ποτέ δεν τα παράτησα, μετά από 16 χρόνια συνεχίζω αυτό που ξεκίνησα κάποτε και που φαινότανε σαν άπιαστο όνειρο. Στο πίσω μέρος του μυαλού μου ήξερα ότι για να κερδίζω τα προς το ζην και να πετύχω έπρεπε να βελτιώσω δραματικά τα οργανικά αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης και το SEO μου.

Έτσι μέσω σκληρής δουλειάς και επίμονης προσπάθειας, κατάφερα και ραφινάρισα όλες εκείνες τις τεχνικές και μυστικά που θα μοιραστώ μαζί σας σε αυτόν τον οδηγό. Πέρασα χρόνια δοκιμών, τεστ και λαθών για να τα καταφέρω και θα ήθελα να μοιραστώ όλες αυτές τις εμπειρίες μαζί σας γύρω από το SEO.

Παράλληλα, θα μπορούσατε να αποκτήσετε και τον οδηγό SEO σε ηλεκτρονική μορφή εγγραφόμενοι στη λίστα μου που βρίσκεται στην προμετωπίδα, πάνω από το κυρίως άρθρο. Θα λάβετε επίσης και συχνές ενημερώσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα, καθώς και αυτό το μάθημα σε βίντεο. Σκοπός της εγγραφής σας είναι να σας τροφοδοτήσει με χρήσιμο οπτικοακουστικό υλικό, αλλά και να μπορεί να μετρήσει την πρόοδό σας κατά τη διάρκεια του μαθήματος.

Εν τέλει, η κατάκτηση των πρώτων θέσεων στις μηχανές αναζήτησης δεν είναι πυρηνική φυσική, ούτε χρειάζεστε χρόνια εμπειρίας για να πετύχετε! Το μόνο που χρειάζεστε είναι ακλόνητη επιθυμία και προθυμία για να μάθετε αυτές τις απλές αλλά πλήρης τεχνικές SEO που θα σας οδηγήσουν στην πρώτη θέση της Google.

Εάν έχετε ήδη μια ιστοσελίδα και θέλετε να αναθέσετε στους ειδικούς να την βγάλουν στην πρώτη σελίδα της Google αλλά και των βασικών μηχανών αναζήτησης δείτε τις παρεχόμενες Υπηρεσίες SEO Πρώτη Σελίδα.

Τι Θα Μάθουμε Σε αυτόν τον Οδηγό SEO

Ο οδηγός SEO χωρίζεται σε τέσσερα τμήματα, τρία μαθήματα και το γλωσσάριο. Στο πρώτο μάθημα θα μιλήσουμε για το πρώτο κομμάτι της εντός σελίδας βελτιστοποίησης για τις μηχανές αναζήτησης, στο δεύτερο μάθημα θα μιλήσουμε για την εκτός σελίδας βελτιστοποίηση των μηχανών αναζήτησης, στο τρίτο μάθημα για τα απαραίτητα εργαλείο που θα πρέπει να έχει κάθε SEO μάνατζερ ή webmaster, και στο τέλος παραθέτω το γλωσσάριο του SEO.

Κάθε μάθημα είναι σχεδιασμένο να σας βοηθήσει να κατανοήσετε και να εφαρμόσετε τις ακριβώς ίδιες τεχνικές που χρησιμοποίησα για να κατακτήσω τις πρώτες θέσεις στις μηχανές αναζήτησης. Καλή επιτυχία!

Οι τρεις κατηγορίες σημάτων κατάταξης από τη Google

Από τον Οκτώβριο του 2015, η Google ενσωμάτωσε στον αλγόριθμο αναζήτησης της το λεγόμενο τρίτο σήμα κατάταξης RankBrain.

Τα δύο πρώτα σήματα κατάταξης ήτανε με σειρά προτεραιότητας τα backlinks και το περιεχόμενο.

Από τα εκατομμύρια των ερωτημάτων που δέχεται κάθε δευτερόλεπτο η Google, περίπου το 15% από αυτά  είναι εντελώς καινούρια και όπως καταλαβαίνετε είναι και διφορούμενα. Μοιάζουν δηλαδή με τον χρησμό του μαντείου των Δελφών και είναι δύσκολο για την ίδια τη Google να αποφασίσει τι είδους αποτελέσματα αναζήτησης να επιστρέψει στον χρήστη.

Το RankBrain βοηθά τη μηχανή αναζήτησης να κατανοήσει καλύτερα αυτές τις διφορούμενες ερωτήσεις, όπως για παράδειγμα, «Ποιος είναι ο κορυφαίος αντίκλητος για την υπηρεσία του στρατηγού στις Ένοπλες Δυνάμεις» έτσι ώστε να μπορεί να αναδείξει όσο το δυνατό πιο χρήσιμα αποτελέσματα.

Το RankBrain λειτουργεί με την ενσωμάτωση του γραπτού λόγου σε μαθηματικές οντότητες που η μηχανή αναζήτησης μπορεί να καταλάβει. Είναι δηλαδή ένα σύστημα προσημείωσης της ανθρώπινης σκέψης μέσω της χρήσης τεχνητής νοημοσύνης.

Στο μέλλον, η Google θα συνεχίζει να κάνει αναβάθμιση στον αλγόριθμο της.

Για να μάθετε τι πρέπει να κάνετε για να βγείτε στην πρώτη σελίδα της Google, θα πρέπει να διαβάσετε παρακάτω.

Οι 200 παράγοντες αναζήτησης του αλγορίθμου της Google

Ο αλγόριθμος της Google αποτελείτε από περισσότερους από 200 παράγοντες κατάταξης που δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα από τη Google ποτέ. Υπάρχουν μόνο ανεπίσημες εικασίες και δοκιμές που έχουν δείξει τους 200 επικρατέστερους παράγοντες αναζήτησης εμπειρικά.

Ο κάθε ένας από αυτούς έχει άλλους 50 υποπαράγοντες ή 50 μεταβλητές που συνολικά μας κάνουν 10.000 παράγοντες έναντι των χιλίων μόνων της Bing.

Για να βγει κάποια ιστοσελίδα στην πρώτη σελίδα της Google, χρειάζεται απλώς και μόνο να ικανοποιήσει και τους 200 παράγοντες ή τουλάχιστον λίγους περισσότερους από τους ανταγωνιστές της.

Πως θα καταφέρετε να το πετύχετε αυτό; Διαβάστε παρακάτω.

1-Βελτιστοποίηση Εντός Σελίδας (On-Page Optimization)

google-rankings

Περίληψη:

Το πρώτο μάθημα SEO είναι μια εισαγωγή στις μηχανές αναζήτησης και τις θεμελιώδεις στη βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης (SEO) τεχνικές. Η εντός σελίδας βελτιστοποίηση στο SEO καλύπτει όλα όσα πρέπει να κάνετε κατά τη διάρκεια της ανάπτυξη της ιστοσελίδας. Μην ανησυχείτε, αν έχετε ήδη ξοδέψει χρήματα για το σχεδιασμό την ιστοσελίδα σας ή εάν έχετε περιορισμένες γνώσεις προγραμματισμού. Μόλις μάθετε αυτές τις τεχνικές και κατανοήσετε τον τρόπο χρήσης τους, μπορούν να εφαρμοστούν σε μόλις λίγα λεπτά σε κάθε νέα ή την υπάρχουσα ιστοσελίδα.

Παραδόξως, πολλές από αυτές τις τεχνικές SEO αγνοούνται από το 98 τοις εκατό του συνόλου των επιχειρηματιών του ίντερνετ και από όλους εκείνους που προσπαθούν να βελτιώσουν τη θέση τους στις σελίδες αποτελεσμάτων των μηχανών αναζήτησης (SERPs).

Τι Είναι Βελτιστοποίηση Εντός Σελίδας; (On-Page Optimization)

Εξ ορισμού, εντός σελίδας βελτιστοποίηση είναι αυτό που κάνετε στην ιστοσελίδα σας για να αυξήσετε ή να μειώσετε τις θέσεις σας στις σελίδες αποτελεσμάτων των μηχανών αναζήτησης.

Εκτενέστερα, η εντός σελίδας βελτιστοποίηση έχει να κάνει με κρίσιμα βήματα για την επιτυχία, όπως η καλύτερη αντίληψη της αγοράς στόχου, αναζήτηση λέξεων κλειδιών, και στρατηγική περιεχομένου.

Το θετικότερο σημείο της  εντός σελίδας βελτιστοποίησης είναι ότι έχετε εσείς αποκλειστικά τον έλεγχο κατά 100%. Εάν λοιπόν το κάνετε σωστά, θα μπορέσετε να βελτιώσετε το πως οι μηχανές αναζήτησης βλέπουν την σελίδα σας, ζυγίζουν τη σχετικότητα του περιεχομένου και των λέξεων κλειδιών και ταξινομούν την ιστοσελίδα σας μέσα στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Τα σημαντικότερα στοιχεία της εντός σελίδας βελτιστοποίησης είναι:

Η σωστή χρήση των meta tags (ετικέτες μετακειμένου), των ονομάτων των σελίδων σας, τη μορφοποίηση του περιεχομένου, την εσωτερική διασύνδεση, και την στρατηγική τοποθέτηση των λέξεων κλειδιών.

Θα ασχοληθούμε μόνο με τη Google κατά κύριο λόγω μια και οι άλλες μηχανές αναζήτησης έχουνε εξαλειφθεί σχεδόν από το χάρτη. Παρόλα αυτά, οποιαδήποτε στρατηγική και να χρησιμοποιήσουμε για την Google, ισχύει η ίδια και για όλες τις άλλες μηχανές αναζήτησης.

Τέλος, θα ήθελα να σημειώσω ότι μόλις βελτιστοποιήσετε την ιστοσελίδα σας με τις σωστές στρατηγικές SEO τότε θα δείτε άμεσα, και εννοώ εντός 24 ωρών άμεσα αποτελέσματα.

Έρευνα Λέξεων Κλειδιών και SEO

Βρίσκοντας τις λέξεις κλειδιά για τα οποία το blog σας θα έπρεπε να βελτιστοποιηθεί είναι η βασική αρχή για κάθε καμπάνια βελτιστοποίησης στις μηχανές αναζήτησης. Ο στόχος κάθε έρευνας για τις λέξεις κλειδιά είναι να βρείτε λέξεις ή φράσεις κλειδιά που έχουνε μεγάλη συχνότητα αναζήτησης, άρα είναι εν δυνάμει παράγοντες μεγάλης επισκεψιμότητας και έχουνε πολύ χαμηλό ανταγωνισμό. Δηλαδή δεν υπάρχουν πολλές ιστοσελίδες να χρησιμοποιούν αυτές τις λέξεις κλειδιά συγκριτικά με την συχνότητα αναζήτησής τους.

Μικρότερος ανταγωνισμός σημαίνει ότι θα έχετε πολύ περισσότερες πιθανότητες να βγείτε πρώτοι με τις επιλεγμένες λέξεις ή φράσεις κλειδιά στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Οι σωστές και σχετικές λέξεις κλειδιά θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε γρηγορότερα τις πρώτες θέσεις και να δημιουργήσετε την κίνηση που θέλετε για την σελίδα σας. Οι λάθος και άσχετες λέξεις κλειδιά, θα είναι απλώς καταστρεπτικές για την βιωσιμότητα της σελίδας σας μια και η κίνηση που θα λαμβάνεται δεν θα είναι στοχευμένη και δεν θα υπάρχουν αποτελέσματα στα ζωτικά σημεία του μάρκετινγκ και των πωλήσεών σας.

Το σημαντικότερο ίσως εργαλείο για να αναζητήσετε τις κατάλληλες λέξεις κλειδιά που παρέχεται δωρεάν από την Google είναι το Google Keyword Tool

SEO και Meta Tags (Ετικέτες μετακειμένου)

Τα meta tags είναι οι ετικέτες που δίνετε στις σελίδες σας. Αν και υπάρχει μεγάλη ποικιλία ετικετών, εμείς θα ασχοληθούμε με τις πιο σημαντικές. Τα meta tags βοηθάνε τις μηχανές αναζήτησης να καταλάβουν τα ονόματα των ιστοσελίδων σας, τις πληροφορίες που αυτές περιέχουν, να διαμορφώσουν τις πληροφορίες που θα εμφανίζονται στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης και πως θα πρέπει κάθε σελίδα να ευρετηριάζεται από αυτές.

Πιστεύεται ότι η Google αξιολογεί τις ετικέτες σε συνάρτηση με όλους τους άλλους SEO παράγοντες διασφαλίζοντας την σχετικότητα και την εγκυρότητα της σελίδας σας. Έτσι θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή και να είναι πλήρης, ενημερωμένες και ακριβής.

Βεβαιωθείτε ότι κάθε σελίδα στο blog  σας έχει το δικό τη μοναδικό σετ από ετικέτες. Η ύπαρξη ετεροθαλών ετικετών ή διπλών μπορεί πραγματικά να επηρεάσει αρνητικά την κατάταξή σας.

Ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο SEO για να αυτοματοποιήσετε αυτή την διαδικασία SEO γενικότερα με τα meta tags είναι το WordPress SEO από τον Joost.

Βέβαια, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί όταν χρησιμοποιούμε εργαλεία ή πρόσθετα όπως το παραπάνω, γιατί κανένα πρόσθετο δεν μπορεί να αντικαταστήσει το ανθρώπινο χέρι ή τον ανθρώπινο νου. Επίσης, κάθε πρόσθετο δεν είναι πανάκεια, μια και μπορεί να προσθέσει πολύ άχρηστο κώδικα στη σελίδα σας. Δεν υπάρχει άσχημο πρόσθετο, μόνο πρόσθετο ή εφαρμογή με κακογραμμένο κώδικα.

Τίτλοι Σελίδας

Αυτή η ετικέτα είναι ο τίτλος της σελίδας. Ενημερώνει τις μηχανές αναζήτησης για το περιεχόμενο της σελίδας σας, ενώ παράλληλα εμφανίζεται στα αποτελέσματα των σελίδων των μηχανών αναζήτησης.

Ο τίτλος θα πρέπει σε γενικές γραμμές να μην είναι πάνω από 7 λέξεις ή 65 χαρακτήρες συμπεριλαμβανομένου και τα κενά. Αυτός είναι και ο μέγιστος αριθμός λέξεων ή χαρακτήρων που εμφανίζονται στα αποτελέσματα της Google. Εάν είναι ο τίτλος σας παραπάνω από αυτό το μέγεθος, δεν θα εμφανιστεί και τη θέση του θα πάρουν τελίτσες αποσιωπητικών. Αυτό αναμένεται να βελτιωθεί στο μέλλον, αλλά καλό είναι να λάβουμε τα μέτρα μας.

Ο λόγος που θα πρέπει να έχετε μόνο επτά γραμμές κώδικα είναι ότι η Google ζυγίζει τη βαρύτητα της κάθε λέξης στην ετικέτα σας.  Όσο  περισσότερες οι λέξεις, η χαμηλότερη η βαρύτητα τους από την Google.

Γι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό οι ετικέτες τίτλων να περιέχουν το κυρίως θέμα της σελίδας σας και να εστιάζονται στις συγκεκριμένες λέξεις κλειδιά που έχετε ορίσει.

Συμπεριλάβετε τις λέξεις κλειδιά σας στις ετικέτες τίτλων! Οι λέξεις κλειδιά είναι αυτές που αναζητάνε οι υποψήφιοι πελάτες σας όταν σας ψάχνουν στο ίντερνετ. Χρησιμοποιήστε το πλήκτρο post | για να διαχωρίσετε τις λέξεις ή φράσεις κλειδιά όταν τοποθετείτε παραπάνω από μία λέξη κλειδί στις ετικέτες τίτλων.

Για παράδειγμα εάν έχετε ένα e-shop με ρούχα  και οι λέξεις κλειδιά είναι Γυναικείες καλοκαιρινές προσφορές και πράσινα μπικίνι, θα πρέπει να τις συμπεριλάβετε κάπως έτσι:

Γυναικείες καλοκαιρινές προσφορές | πράσινα μπικίνι

Η Περιγραφή ως παράγοντας SEO

Αυτή η ετικέτα παρέχει μια περιγραφή της σελίδας σας ή του blog σας. Αυτό θα φαίνεται ακριβώς κάτω από τον τίτλο της ιστοσελίδας σας στις σελίδες αποτελεσμάτων των μηχανών αναζήτησης.

Θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τις λέξεις κλειδιά τουλάχιστον δύο φορές στην περιγραφή της σελίδας σας. Προσπαθείτε να δημιουργήσετε μια περιγραφή η οποία να μοιάζει φυσική και να συμπεριλάβετε τουλάχιστον δύο φορές τις λέξεις κλειδιά της σελίδας σας. Η περιγραφή σας θα πρέπει να είναι ελκυστική και θα πρέπει να αιχμαλωτίζει τους χρήστες να επισκεφτούν την σελίδα σας.

Για παράδειγμα:

“Πώς να βγάλετε χρήματα από το ίντερνετ. Δείτε μαρτυρίες χρηστών που έβγαλαν χρήματα από το ίντερνετ μέσα από το δικό τους blog!”

Παράδειγμα προς αποφυγείν:

“Βγάλτε χρήματα από το ίντερνετ, βγάλτε λεφτά, λεφτά από το internet, make money, φτιάξτε το blog σας”

Η υπέρμετρη βελτιστοποίηση και το παραγέμισμα της περιγραφής με λέξεις κλειδιά μπορεί και να επιφέρει το αντίθετο αποτέλεσμα στις μηχανές αναζήτησης. Δύο φορές η λέξη κλειδί αρκεί.

Λέξεις Κλειδιά και SEO

Οι ετικέτες με τις λέξεις κλειδιά είναι ένας άλλος τρόπος για να ενημερώσετε τις μηχανές αναζήτησης για το περιεχόμενο της σελίδας σας. Υπάρχουν πάρα πολλές θεωρίες σχετικά με τις ετικέτες των λέξεων κλειδιών και την βαρύτητά τους.

Η πραγματικότητα είναι ότι οι λέξεις κλειδιά δεν έχουν καμία βαρύτητα από μόνες τους εάν δεν σχετίζονται γενικότερα με το θέμα της σελίδας σας και δεν είναι σε αρμονία με το περιεχόμενο σας.

Νια, θα πρέπει η ετικέτα με τις λέξεις κλειδιά να περιλαμβάνουν τις κύριες λέξεις κλειδιά της ιστοσελίδας σας, αλλά θα πρέπει να εμπεριέχονται και οι λέξεις κλειδιά σε όλη την σελίδα σας σε στρατηγικά επιλεγμένα σημεία.

Αποφύγετε το παραγέμισμα των λέξεων κλειδιών στο κείμενο. Μια πυκνότητα της λέξης κλειδί της τάξεως του 1% έως 4% είναι αποδεκτή ενώ παραπάνω θα έδινε αρνητικά σήματα στις μηχανές αναζήτησης.

Χωρίστε τις λέξεις κλειδιά με κόμμα στην ετικέτα λέξεων κλειδιών:

<meta name= “Keywords” content=“marketing, search engine optimization, SEO, marketing guide”>.

Ρομπότ και SEO

Η απλούστερη όλων των ετικετών είναι η ετικέτα των ρομπότ. Αυτή δίνει σήμα στο Googlebot, η αράχνη της μηχανής αναζήτησης Google να προσπελάσει τη σελίδα σας. Για να μπορέσει να ευρετηριαστεί η σελίδα σας ταχύτερα και σωστά, οι μηχανές αναζήτησης στέλνουν τις αράχνες τους να προσπελάσουν και να σκανάρουν την ιστοσελίδα σας σε τακτά χρονικά διαστήματα. Η Google το κάνει αυτό σε δύο με τρεις ημέρες ή και νωρίτερα. -Στην πραγματικότητα υπάρχουν και τρόποι για να γίνει αυτό σε λιγότερο από μια ώρα-.

Όταν οι αράχνες βλέπουν στην ετικέτα των ρομπότ την ένδειξη “all” απλώς συμπεριλαμβάνουν  τα πάντα στην ευρετηρίαση τους, ακόμα και σελίδες που δεν επιθυμείτε.
Παρόλο που οι πλειοψηφία των μηχανών αναζήτησης δεν θα κάνουν διακρίσεις στο εάν έχετε συμπεριλάβει την ετικέτα ρομπότ ή όχι και θα σκανάρουν ούτως ή άλλως τη σελίδα σας, καλό θα ήταν να την συμπεριλάβετε εξαρχής.

Ο καλύτερος τρόπος ταξινόμησης της σελίδας από τις μηχανές αναζήτησης είναι μέσω της υποβολής του χάρτη της ιστοσελίδας σας σε αυτές.

Ονόματα Χώρου – URLs και SEO

Πάρα πολλοί πιστεύουν ότι συμπεριλαμβάνοντας τη λέξη κλειδί σας στο όνομα χώρου σας, τότε θα εξασφαλίσετε αυτόματα τις πρώτες θέσεις στις μηχανές αναζήτησης για την εν λόγω λέξη. Δυστυχώς ή ευτυχώς δεν εξαρτάται μόνο από αυτό. Βοηθάει πάρα πολύ εάν το κάνετε μα δεν είναι μόνο του αρκετό.

Δείτε περισσότερα το βίντεο SEO tip 5: Όνομα χώρου-λέξη κλειδί

SEO tip 5: Όνομα χώρου-λέξη κλειδί

Στην πραγματικότητα δεν έχει καμιά απολύτως αξία για τον τρόπο που δουλεύει ο αλγόριθμος της Google εάν αρκετά τρίτα blogs δεν συνδέονται με το δικό σας.

Παλαιότερα οι άλλες μηχανές αναζήτησης όπως η Bing, έδιναν πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα στα ονόματα χώρου σχετικά με τις λέξεις κλειδιά, αλλά αυτό πλέον έχει αλλάξει.

Θετικό όμως είναι όταν ένα άλλο φίλιο blog συνδέεται με σύνδεσμο κειμένου με την λέξη κλειδί σας σε σας και η λέξη κλειδί περιέχεται στο όνομα χώρου σας. Τότε πολλαπλασιάζεται η βαρύτητα των αποτελεσμάτων της Google άμεσα.

Μία άλλη τεχνική για να βελτιώσουμε τα αποτελέσματα μας στις μηχανές αναζήτησης είναι να αγοράσουμε ηλικιωμένα ονόματα ή παλιά ονόματα χώρου. Υπάρχουν πάρα πολλές εταιρείες που ασχολούνται με δημοπρασίες ονομάτων, αλλά μπορείτε κι εσείς μόνοι σας να κάνετε το ίδιο.

Εάν καταφέρετε να αγοράσετε ένα παλαιωμένο όνομα χώρου που να εμπεριέχει και τη λέξη κλειδί σας μέσα, σίγουρα θα σας βοηθήσει να πετύχετε καλύτερη κατάταξη στις μηχανές αναζήτησης.

Μορφοποίηση και SEO

Ο τρόπος που οργανώνετε το περιεχόμενο και τη μορφή της ιστοσελίδας σας έχει μεγάλο αντίκτυπο στις σελίδες αποτελεσμάτων των μηχανών αναζήτησης.

Μπορείτε να δείτε ποια στοιχεία θα εμφανιστούν από τη σελίδα σας στις μηχανές απλώς πατώντας τα πλήκτρα Ctrl-A στο πληκτρολόγιό σας. Σημαντικό είναι να μπορεί να φανεί η βασική πλοήγηση της σελίδας σας.

Τα βασικότερα στην μορφοποίηση είναι να έχετε ποιοτικό και καλό περιεχόμενο, καθαρό κώδικα (W3C, no Flash), ετικέτες τίτλων, εναλλακτικές ετικέτες, όχι Flash και εξωτερικό κώδικα JavaScript και τέλος sitemaps. Εάν τα κάνετε όλα αυτά σωστά, τότε μπορείτε να προχωρήσετε παρακάτω.

Το Περιεχόμενο Είναι Βασιλιάς και στο SEO

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε από άποψη αρχιτεκτονικής περιεχομένου είναι να εξαλείψετε τον άχρηστο κώδικα στην κορυφή της σελίδας και να τοποθετήσετε το σωστό περιεχόμενο πρώτο. Πάντα στο SEO το περιεχόμενο ήταν και θα είναι βασιλιάς.

Οι μηχανές αναζήτησης διαβάζουν τις σελίδες από αριστερά προς τα δεξιά και από την πάνω προς τα κάτω. Πάρα πολλές σελίδες συνήθιζαν να είχαν αριστερές στήλες με συνδέσμους και εφαρμογές στην αριστερή πλευρά της σελίδας τους, πριν από το βασικό κείμενο του blog. Οπότε η Google θα διαβάσει πρώτα εκείνη την περιοχή και μετά θα μπει στην κυρίως σελίδα.

Το βέλτιστο είναι να διαβάσει πρώτα το κυρίως περιεχόμενο και μετά τα υπόλοιπα. Έτσι οι λέξεις κλειδιά και οι παράγοντες βελτιστοποίησης να αναγνωριστούν πρώτα.

Θα πρέπει δηλαδή να τοποθετήσετε τους τίτλους της σελίδας σας <h1> τίτλοι μαζί με το κείμενο και μετά όλα τα υπόλοιπα. προτιμήστε τέτοιου είδους δομές ή θέματα στο WordPress.

Χρησιμοποιήστε Καθαρό Κώδικα

ΚΑΘΑΡΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΣΤΟ SEO

Δεν είμαι ιδιαίτερα εξειδικευμένος προγραμματιστής, αλλά ούτε κι εσείς για να καταλάβετε ότι χρειάζεται η σελίδα σας να περιέχει καθαρό κώδικα. Χωρίς παραπανίσια πράγματα, χωρίς λάθη και παραλείψεις.

Μόλις θα κάνετε τις σωστές διορθώσεις στον κώδικα, τότε θα δείτε τις θέσεις στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης για τη σελίδα σας να βελτιώνονται αυτόματα. Πέρασα πολύ καιρό στη σκιά, πέτρινα χρόνια προσπαθώντας να βρω λύση μέσα από χιλιάδες λάθη και αποσυντονισμό από τους λεγόμενους γκουρού του SEO.

Τα διεθνή σταθερά για τον σωστό κώδικα ιστοσελίδων μπορείτε να τα βρείτε στο World Wide Web Consortium ή W3C.

Για να υλοποιήσετε λοιπόν σωστές SEO καμπάνιες θα πρέπει η σελίδα σας να συμμορφώνεται με αυτά τα στάνταρ. Η διαδικασία πιστοποίησης του κώδικα της σελίδας σας είναι απλή, αρκεί να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο πιστοποίησης τoυ κώδικα.
Το εργαλείο σας τροφοδοτεί με τα πιθανά λάθη και μετά μπορείτε να τα διορθώσετε με τη βοήθεια ενός προγραμματιστή.

Εάν σας φαίνεται δύσκολη αυτή η διαδικασία, μπορείτε να συμβουλευθείτε τους ειδικούς. Μην εφησυχάζετε και μην περιμένετε από την Google ή από κάποιον άλλο άσχετο με το θέμα μας να σας διορθώσει ή ακόμα και να εντοπίσει το πρόβλημα. Η Google δεν θα ασχοληθεί με αυτό το αντικείμενο, αυτό πρέπει να το κάνετε εσείς.

Σημαντικό είναι εάν δεν χρησιμοποιείτε WordPress ή κάποιο άλλο σύστημα διαχείρισης περιεχομένου να χρησιμοποιείτε κώδικα CSS κατά τη διάρκεια κατασκευής της σελίδας σας. Έτσι θα μπορέσετε να διατηρήσετε καθαρό τον κώδικα της σελίδας σας και ανέπαφο από εξωτερικές επεμβάσεις.

Ετικέτες Επικεφαλίδων Heading Tags (<h1>, <h2>, <h3>, <h4>, <h5>και <h6>)

Οι ετικέτες επικεφαλίδων ή επικεφαλίδες χρησιμοποιούνται για να δώσουν έμφαση στο κείμενο μιας ιστοσελίδας. Οι μηχανές αναζήτησης αναζητάνε και λατρεύουν τέτοιες επικεφαλίδες γιατί τις θεωρούν σημασιολογικά σήματα για τις λέξεις κλειδιά και το περιεχόμενο της σελίδας σας γενικότερα.

Θα πρέπει λοιπόν να έχετε μια σωστή ιεραρχία επικεφαλίδων και μια σωστή δομή σε όλο το περιεχόμενό σας και να χρησιμοποιήσετε τις λέξεις κλειδιά σε αυτές. Πάλι ισχύει ο κανένας του αντίθετου αποτελέσματος, κοιτάξτε να μην το παρακάνετε. Τεχνητές επικεφαλίδες και ανορθόδοξες δομές κειμένου, βλάπτουν το SEO παρά ωφελούν.

Εναλλακτικές Ετικέτες (Alt Tags)

Εάν χρησιμοποιείτε γραφικά στις ιστοσελίδες σας, τότε θα πρέπει όπως και οτιδήποτε να ονοματίσετε και τις εναλλακτικές ετικέτες των γραφικών. Τα ονόματα των γραφικών, καθώς και τα εναλλακτικά ονόματα θα πρέπει να εμπεριέχουν τις λέξεις κλειδιά.

Οι λέξεις κλειδιά των εναλλακτικών ετικετών λαμβάνονται υπόψιν από την Google και αυτό μπορείτε να το δείτε εάν στα αποτελέσματα αναζήτησης επιλέξετε το μενού εικόνες.
Παράδειγμα βέλτιστης χρήσης εναλλακτικής ετικέτας σε εικόνα της σελίδας σας:

<img src=“seo-google1.jpg” width=“125” height=“60” border=“0” alt=“seo google top secrets”>

Πάλι ισχύει ο χρυσός κανόνας της λιτότητας. Μην παραφουσκώσετε την σελίδα σας με γραφικά. Θα καθυστερήσετε την φόρτωση και θα δημιουργήσετε παραφούσκωμα λέξεων κλειδιών.

Στρατηγική Τοποθέτηση Των Λέξεων Κλειδιών

Θα πρέπει να εστιαστείτε που και πώς θα τοποθετήσετε τις λέξεις κλειδιά σε όλες τις σελίδες σας ή τα τμήματα της σελίδας σας.

Πάρα πολλοί θεώρησαν στο παρελθόν ότι να τοποθετούν τις λέξεις κλειδιά στις σελίδες τους σε πυκνή συστοιχία χωρίς να έχουν ποιοτικό περιεχόμενο, θα καταφέρουν να κερδίσουν τον ανταγωνισμό και τις μηχανές αναζήτησης. Δυστυχώς η πυκνότητα των λέξεων κλειδιών δεν πρέπει να ξεπερνάει το 4% του συνολικού κειμένου.

Παραπάνω από το 4% περίπου θεωρείται spamming και υποβιβάζεται από τις μηχανές αναζήτησης. Σελίδες spamming μάλιστα τιμωρούνται πολλές φορές από τις μηχανές αναζήτησης και τη google.

Χρησιμοποιήστε τις παρακάτω οδηγίες για να βελτιστοποιήσετε το SEO  σας:

• Τοποθετήστε τις λέξεις κλειδιά  in the title tag, description tag, keyword tag, and alt tags.
• Τοποθετήστε τις λέξεις κλειδιά στις ετικέτες τίτλων <h1>, <h2>,  <h3>, <h4>, <h5>, <h6>
• Τοποθετήστε τις λέξεις κλειδιά στις πρώτες εικοσιπέντε λέξεις της σελίδας σας.
• Τοποθετήστε τις λέξεις κλειδιά στις τελευταίες εικοσιπέντε λέξεις της σελίδας σας.
• Μορφοποιήστε τις λέξεις κλειδιά σας με bold, italics και underline.

Σημείωση: Ένας πολύ καλός τρόπος για να περάσετε τις λέξεις κλειδιά στις τελευταίες εικοσιπέντε λέξεις των σελίδων σας είναι να τις συμπεριλάβετε στο page footer μετά το copyright.

Για παράδειγμα:

“© 2016 Η σελίδα σας. Οι λέξεις κλειδιά.”

Έτσι δείχνουν με αυτόν τον τρόπο φυσικά τοποθετημένες και κάνουνε τις μηχανές αναζήτησης να ταξινομήσουν την ιστοσελίδα σας για τις συγκεκριμένες λέξεις κλειδιά.

To SEO σας δεν πρέπει να είναι φυσικό, αλλά και να δείχνει φυσικό!

Όχι Flash Και Εξωτερική JavaScript

Επιπροσθέτως για να βεβαιωθείτε ότι η σελίδα σας πληροί τα στάνταρ του W3C, αποφύγετε δια ροπάλου τα Flash Animation αρχεία και την JavaScript στις σελίδες σας.

Βέβαια πάντα υπάρχουν και εξαιρέσεις!

Η φιλοσοφία είναι πολύ απλή, οι εφαρμογές java και flash ανήκουν κυρίως στην εταιρεία Adobe, μεγάλο ανταγωνιστή της Google. Ποτέ δεν θα δείτε σελίδες με τέτοια στοιχεία προγραμματισμού να βγαίνουν πρώτες στις μηχανές αναζήτησης.

Παράλληλα, αποφύγετε τις εισαγωγές με flash, ενώ προτιμήστε τα βίντεο από το προσωπικό σας κανάλι στο YouTube, εταιρεία θυγατρική της Google.

Τα αρχεία flash και java δεν είναι εύκολα προσπελάσιμα από τις μηχανές αναζήτησης και δεν θα γίνουν ακόμα. Τα ρομπότ της Google αναζητάνε πηγές ανοιχτού κώδικα και όχι κλειστού που περιέχουν τα flash και τα java.

Ειδικά τα μενού ή ολόκληρη ιστοσελίδα φτιαγμένη σε flash ή java είναι απλώς το φιλί του θανάτου σε έναν κόσμο μοναξιάς και λήθης για κάθε webmaster που έκανε το λάθος.

Εδώ θέλω να προσθέσω τη δική μου τραυματική εμπειρία. Μέχρι σήμερα έχω αναπτύξει πάνω από 400 ιστοσελίδες, μπορεί και παραπάνω. Έχω καταχωρήσει επίσης πάρα πολλά ονόματα χώρου κτλ. Στα πέτρινα χρόνια της προηγούμενης δεκαετίας είχε επικρατήσει η άποψη των trendy και ντιζαινάτων ιστοσελίδων με ελαφριά γραφικά flash και java για να τα κονομάνε οι γραφίστες. Έχω βαρεθεί να μορφώνω γραφίστες σχετικά με τις βασικές αρχές του μάρκετινγκ και τώρα του ίντερνετ μάρκετινγκ και του SEO.

Έτσι μετά από χιλιάδες μέρες προσπαθειών φτάσαμε στην εποχή του Άγιου WordPress και πρυτάνευσε επιτέλους η λογική. Καταρρίφθηκαν οι μύθοι των ντιζαινάτων σελίδων και πάρα πολύς κόσμος ηρέμησε και άφησε τον παπά από τα τα κουάλια που τον κρατούσε για πολλά χρόνια δέσμιο.

Χάρτες Ιστοσελίδας – Sitemaps

Ο χάρτης της ιστοσελίδας σας είναι μια σελίδα εντός του blog σας που σας παρέχει πρόσβαση και διασυνδεσιμότητα με όλες τις άλλες σελίδες  εντός του blog σας.

Οι χάρτες εξυπηρετούν δύο βασικούς σκοπούς:

 1. Βοηθάνε τους επισκέπτες να πλοηγηθούν καλύτερα στην ιστοσελίδα σας και
 2. Βοηθάνε τις αράχνες των μηχανών αναζήτησης να ανιχνεύσουν και να ευρετηριάσουν τη σελίδα σας ευκολότερα και καλύτερα.

Ένα απλό εργαλείο για να κατασκευάσετε τα δικά σας site map είναι το ιστολόγιο XML-Sitemaps.org .O μόνος περιορισμός είναι ότι πρέπει το ιστολόγιο σας να είναι λιγότερο από 500 σελίδες, ενώ δεν παρέχει δυναμική υποστήριξη, δηλαδή δεν ανανεώνεται αυτόματα με την προσθήκη νέων σελίδων και περιεχομένων στο blog σας.

Για αυτό σας προτείνω το WordPress πρόσθετο Google XML Sitemaps. Τώρα πλέον έχει ενσωματωθεί με το WordPress SEO by Yoast

To  XML sitemap θα βοηθήσει τις μηχανές αναζήτησης να ευρετηριάσουν το blog σας καλύτερα. Εφόσον εγκαταστήσετε αυτό το πρόσθετο (plugin) στο blog σας, τότε θα πρέπει να υποβάλετε το Sitemaps σας στις μηχανές αναζήτησης Google και Bing.

Αυτό είναι πάρα πολύ απλό μέσα από τα εργαλεία για Webmasters των μηχανών αναζήτησης.

Εσωτερική Διασύνδεση και SEO (Interlinking)

Στην βελτιστοποίηση SEO δεν μετράνε μόνο οι εξωτερικού σύνδεσμοι στη σελίδα μας από τρίτους, τα λεγόμενα backlinks ή σύνδεσμοι, αλλά και η εσωτερική διασυνδεσιμότητα της σελίδα μας με τα επιμέρους περιεχόμενα, άρθρα, βίντεο και σελίδες.

Πώς διασυνδέεται η μία σελίδα με τις άλλες είναι υψίστης σημασίας.

Η εσωτερική διασύνδεση θα πρέπει να είναι απλή, λειτουργική και εύκολα προσπελάσιμη. Πάρα πολλές σελίδες έχουνε βελτιώσει δραματικά τις θέσεις τους στις μηχανές αναζήτησης όταν απλώς βελτίωσαν τη διασυνδεσιμότητά τους.

Ο πιο ορθός τρόπος διασύνδεσης είναι να συνδέσετε ιεραρχικά τις σελίδες των κατηγοριών και την αρχική σελίδα και μετά με τις δευτερεύουσες. Βέβαια, το θέμα της διασυνδεσιμότητας λύνεται αυτόματα εάν χρησιμοποιείτε το WordPress.
Η εσωτερική διασύνδεση θα πρέπει να μοιάζει κάπως έτσι ή αλλιώς να έχει σχήμα πυραμίδας. Η επάλληλη ή παράλληλη διασύνδεση είναι πάντα ευκολότερη στην πλοήγηση και στην προσπέλαση από τις μηχανές αναζήτησης.

blog-internal-linking

Πλοήγηση Mε Ψίχουλα (Breadcrumb Navigation ή Breadcrumbs)

Τι είναι τα breadcrumbs;

Είναι μια οριζόντια πλοήγηση φιλική για τον χρήστη του τύπου:

Η οποία βγήκε από το παιδικό παραμύθι του Hansel and Gretel όπου άφηναν ψίχουλα για να βρούνε τον δρόμο πίσω στο δάσος.

Η επιλογή breadcrumbs εάν δεν την παρέχει δωρεάν το θέμα του wordpress που έχετε επιλέξει μπορείτε να την βρείτε ενσωματωμένη στο πρόσθετο WordPress SEO. Εάν έχετε επιλέξει κάποιο άλλο πρόσθετο ή εφαρμογή για να σας βοηθήσει στο SEO σας, τότε μπορείτε να μεταφορτώσετε το WordPress Breadcrumbs ως ανεξάρτητο πρόσθετο.

 Ανάπτυξη και Τοποθέτηση Των Λέξεων Κλειδιών

Η ανάπτυξη των λέξεων κλειδιών σας είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα στην βελτιστοποίηση των μηχανών αναζήτησης και είναι καθοριστικό στο να βγείτε πρώτοι  ή να μείνετε τελευταίοι στην Google, αλλά και σε κάθε Google.

Αγχωθήκατε; Δεν υπάρχει λόγος!

Όταν αναφερόμαστε σε λέξεις κλειδιά ή φράσεις αναφερόμαστε στην αλγοριθμική αντιμετώπιση της σελίδας μας από την Google. Ο αλγόριθμος της Google βασίζεται αποκλειστικά σε λέξεις κλειδιά οι οποίες ανιχνεύονται όταν αυτές βρίσκονται διάσπαρτες μέσα στον κώδικα της σελίδας σας, στους εσωτερικούς συνδέσμους, καθώς και στους συνδέσμους της σελίδας σας.

Οι λέξεις κλειδιά ή λέξεις αναζήτησης αν και είναι πολύ σημαντικές, είναι πολύ δύσκολο σε τελική ανάλυση να αποτελέσουν βαρόμετρο για να σας κάνουν να διαλέξετε ένα θέμα.

Πρώτον, γιατί ακόμα και να αποφασίσετε ποιες λέξεις κλειδιά σας ενδιαφέρουν, είναι πολύ δύσκολο λόγω του διεθνή ανταγωνισμού να φιγουράρετε πρώτοι με αυτές τις λέξεις κλειδιά. Επίσης οι λέξεις κλειδιά δεν μπορούν να καθορίσουν όλη την σελίδα σας. Ιδίως εάν η σελίδα σας είναι τεράστια. Κατά λάθος πάλι, πολλές σελίδες ασχέτων δημιουργούν λέξεις κλειδιά χωρίς αυτοί που τις έφτιαξαν να το γνωρίζουν.

Δεν είναι λοιπόν τελείως αξιόπιστο το εργαλείο της Google για τις λέξεις κλειδιά, το Google Keyword Tool δηλαδή μια και ενδεχομένως να περιέχει και πολλά ίχνη θορύβου.

Όμως είναι αρκετά χρήσιμο όταν θέλουμε να διακρίνουμε το μέγεθος και συνάμα τη βιωσιμότητα της αγοράς στόχου μας.

Προσωπικά αν και είμαι άνθρωπος των αριθμών ποτέ δεν τα πήγα καλά με τέτοιου είδους εργαλεία μια και μου ήταν δύσκολο να δω την απτή χρησιμότητά τους. Παρόλαυτα κατάφερα να επιτύχω στο ηλεκτρονικό επιχειρείν. Άρα αν και εσείς έχετε παρόμοιο πρόβλημα, μην ανησυχείτε, δεν σημαίνει ότι δεν θα τα καταφέρετε!

Νικώντας Τον Ανταγωνισμό στο SEO

WEBSITE REDESIGN-WEB-DESIGN-1

Να ερευνήσετε τον ανταγωνισμό και ειδικά το τι κάνουν οι σελίδες που εμφανίζονται με τις δικές σας λέξεις κλειδιά και κατέχουν τις πρώτες θέσεις στις μηχανές αναζήτησης είναι άκρως σημαντικό.

Η ανάλυση ανταγωνισμού είναι ένα κλασικό εργαλείο μάρκετινγκ και στρατηγικού μάνατζμεντ. Γι αυτό τον σκοπό υπάρχουν πολλά εργαλεία έρευνας του ανταγωνισμού.

Ένα εργαλείο που χρησιμοποιώ συχνά είναι το πρόσθετο SEO Quake για τον Firefox. Το εν λόγω εργαλείο προσφέρει πάρα πολλές πληροφορίες για εντός της σελίδας ανάλυση εσάς και των ανταγωνιστών σας.

Έτσι δεν χρειάζεται να κάνετε όλη την σκληρή δουλειά χειρωνακτικά, αλλά αυτοματοποιημένα.

Αφού λοιπόν έχετε αποσαφηνίσει και περιορίσει τις λέξεις σας κλειδιά σε μερικές όχι περισσότερες από εικοσιπέντε λέξεις, το επόμενο βήμα είναι η ανάλυση ανταγωνισμού στο SEO.

Παρακάτω θα σας δείξω βήμα, βήμα τι θα πρέπει να προσέξετε όταν κάνετε ανάλυση ανταγωνισμού για κάθε λέξη κλειδί και για κάθε κύριο ανταγωνιστή σας. Κύριος ανταγωνιστής σας είναι αυτός που βρίσκετε στην πρώτη σελίδα των μηχανών αναζήτησης για κάθε λέξη κλειδί. Επομένως θα πρέπει να περιορίσετε την ανάλυσή σας για τους πρώτους 10 ανταγωνιστές για κάθε λέξη κλειδί ή και λιγότερο.

Μπορείτε να δείτε περισσότερα στο άρθρο SEO Πρώτη Σελίδα: Νικώντας Τον Ανταγωνισμό

Προσθήκη Κουμπιών Κοινωνικών Δικτύων

SOCIAL MEDIA SEO GREECE

Τέλος θα πρέπει να προσθέσετε σε περίοπτες θέσεις της σελίδας σας κουμπιά κοινωνικών δικτύων για να ενθαρρύνετε τον διαμοιρασμό του περιεχομένου σας στα κοινωνικά δίκτυα.

Μερικά τέτοια εργαλεία μπορείτε να τα πάρετε έτοιμα όπως το Digg Digg floating buttons και το Simple Share Buttons Adder.

Mobile SEO

Από τις 21 Απριλίου του 2015 η Google έχει εισάγει έναν νέο αλγόριθμο για κινητές συσκευές. Έτσι θα πρέπει το site σας να είναι mobile friendly και να είναι προσαρμοσμένο και για κινητά, smartphones και ταμπλέτες.

Συνήθως αυτό επιτυγχάνεται με το responsive design. Δεν σημαίνει όμως ότι το responsive design είνα πάντα mobile friendly.

Γενικά θα πρέπει να προτιμήσετε μια ιστοσελίδα που είναι από την κατασκευή της mobile ready.

Πηγές Μελέτης Βελτιστοποίηση Εντός Σελίδας

Εργαλεία και Εφαρμογές

 1. Google Keyword Tool

Το Google’s keyword tool είναι ένα δωρεάν εργαλείο και θα σας δώσει πλούσια δεδομένα από την εταιρεία Google. Τα δεδομένα αυτά περιλαμβάνουν μηνιαίες αναζητήσεις σε λέξεις κλειδιά τοπικά και διεθνώς. Επίσης περιέχει πάρα πολλά δεδομένα για το τί αναζητιέται περισσότερο σήμερα στο ίντερνετ. Αξίζει τον κόπο να δοκιμάσετε το εργαλείο της Google. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να ξεκινήσετε με αυτό το εργαλείο και μετά να κάνετε οποιαδήποτε άλλη κίνηση.

Βελτιστοποιήστε την Ιστοσελίδα σας:

 • Επιλέξτε μία ιστοσελίδα σε WordPress που ήδη ελέγχετε για να μπορέσετε να την βελτιστοποιήσετε. Εάν δεν έχετε απλώς δημιουργήστε μια.
 • Εφαρμόστε βελτιστοποίηση εντός σελίδας για να επηρεάσετε τα αποτελέσματα της Google
 • Ξεκινήστε μια Καμπάνια SEO. Κάντε την ανάλογη έρευνα για τις λέξεις κλειδιά που επιθυμείτε
 • Επιλέξτε το κατάλληλο όνομα χώρου που να εμπεριέχει τις λέξεις κλειδιά μέσα
 • Δημιουργήστε τα κατάλληλα meta tags για την σελίδα σας,  title tag, description tag, keywords tag, και robots tag.
 • Ελέγξτε εάν ο κώδικας της σελίδας σας είναι έγκυρος
 • Χρησιμοποιήστε για κάθε γραφικό ή εικόνα το alt tag (εναλλακτικό κείμενο)
 • Μορφοποιήστε ανάλογα το περιεχόμενο σας και τις λέξεις κλειδιά χρησιμοποιώντας επικεφαλίδες, Βold, Italics και Underline
 • Τοποθετείστε τις λέξεις κλειδιά στις εικοσιπέντε πρώτες λέξεις της σελίδας σας, καθώς και στις εικοσιπέντε τελευταίες
 • Ελέγξτε την ταχύτητα φόρτωσης της σελίδας σας με το εργαλείο tools.pingdom.com
 • Δημιουργήστε τον χάρτη της ιστοσελίδας σας και υποβάλετε τον στις μηχανές αναζήτησης
 • Δημιουργήστε την κατάλληλη εσωτερική διασύνδεση
 • Στρατηγικά τοποθετείστε τις λέξεις κλειδιά στο εσωτερικό της σελίδας σας
 • Κάντε ανάλυση ανταγωνισμού

 

2-Βελτιστοποίηση Εκτός Σελίδας (Off-Page Optimization)

ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚΤΟΣ ΣΕΛΙΔΑΣ-SEO-1

Περίληψη:

Στο δεύτερο μάθημα εστιαζόμαστε στους εξωτερικούς παράγοντες SEO που επηρεάζουν την κατάταξη της σελίδας σας στην Google. Θα μιλήσουμε δηλαδή για την Βελτιστοποίηση Εκτός Σελίδας.

Οι τεχνικές βελτιστοποίησης εκτός σελίδας είναι πανίσχυρες και θα δείτε πως θα βελτιώσετε την δημοτικότητα της σελίδας μέρα με τη μέρα. Η δημοτικότητα είναι ένας παράγοντας Off Page SEO που επηρεάζει την κατάταξη σας στην Google.

Οι τεχνικές αυτές σε συνδυασμό με τις τεχνικές του πρώτου μαθήματος για την εντός σελίδας βελτιστοποίησης, θα εκτινάξουν την ιστοσελίδα στην κορυφή των αποτελεσμάτων της Google.

Είναι σημαντικό να έχουμε ολοκληρώσει την εντός σελίδας βελτιστοποίηση πριν προχωρήσουμε στην εκτός σελίδας. Πρέπει να γνωρίζετε ότι η εντός σελίδας βελτιστοποίηση είναι προαπαιτούμενη για να μπορέσει η ιστοσελίδα σας να βγει πρώτη στην Google. (Αυτό δεν είναι απόλυτο, αλλά θα χρειαστείτε πολύ περισσότερο κόπο και χρόνο)

Η εκτός σελίδας βελτιστοποίηση είναι πραγματικά πιο ισχυρή από την εντός σελίδας. Το 85% των αποτελεσμάτων σας εξαρτάται από την εκτός σελίδας βελτιστοποίησης, ενώ για το υπόλοιπο 15% ευθύνεται η εντός σελίδας βελτιστοποίηση.

Στην πραγματικότητα, μετά από χρόνια εμπειρίας στην κατασκευή ιστοσελίδων έχει αποδειχθεί ότι μπορείτε να πετύχετε θετικά αποτελέσματα και να βελτιώσετε δραματικά τις θέσεις σας στις μηχανές αναζήτησης μόνο με εκτός σελίδας βελτιστοποίηση. Ωστόσο, σας προτείνω να έχετε ξεκινήσει με τα βασικά γιατί η αρχή είναι το ήμισυ του παντός.

Τι Είναι Η Εκτός Σελίδας Βελτιστοποίηση; (Off-Page Optimization)

Με την πιο απλή της μορφή, η εκτός σελίδας βελτιστοποίηση είναι να αυξήσουμε τη δημοτικότητα μιας σελίδας. Η δημοτικότητα μιας σελίδας ορίζεται από των αριθμό και των τύπο των ιστοσελίδων που συνδέονται στη συγκεκριμένη σελίδα. Επίσης έχει να κάνει με το τι μπορείτε να κάνετε εκτός σελίδας για να βελτιώσετε τα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης.

Η πιο βασική στρατηγική εκτός σελίδας βελτιστοποίησης είναι να χτίσετε ποιοτικούς συνδέσμους (backlinks) στην σελίδα σας. Ο πιο σίγουρος τρόπος για να βγείτε πρώτοι στην Google είναι αυτός.

Όταν λέμε ποιοτικοί σύνδεσμοι εννοούμε σύνδεσμοι από σελίδες με:

 1. Έχουν ίσο ή μεγαλύτερο Google PageRank από τη σελίδας σας
 2. Έχουν παρόμοιο περιεχόμενο με την δική σας σελίδα
 3. Έχουν σχετικές μετα-ετικέτες
 4. Προέρχονται από διαφορετικές πηγές
 5. Έχουνε ήδη πολλά ποιοτικά sites να συνδέονται πίσω σε αυτά!

Ακόμα σημαντικότερο δεν είναι μόνο ποια sites συνδέονται με σας, αλλά πως. Πως συνδέονται αυτά τα sites σε σας είναι το κλειδί της επιτυχίας.
Το κλειδί της επιτυχίας για να βγείτε στην πρώτη σελίδα της Google είναι ποια και με ποιο τρόπο τα άλλα sites συνδέονται πίσω με σας.

Η διασύνδεση μέσω λέξεων κλειδιών που δείχνουν πίσω στην ιστοσελίδα σας είναι το μυστικό της επιτυχίας. Αυτές οι λέξεις κλειδιά θα πρέπει να είναι αυτές για τις οποίες θα θέλετε να βγαίνετε πρώτοι στην Google.

Για παράδειγμα:

Μπορώ να συνδεθώ με τη σελίδα http://www.paramarketing.info με 3 τρόπους:

 1. http://www.paramarketing.info
 2. ParaMarketing Blog
 3. Make Money On The Internet

Όπως καταλάβατε, ο καλύτερος τρόπος σύνδεσης είναι ο τρίτος γιατί εμπεριέχει τις λέξεις κλειδιά σε σύνδεσμο περιεχομένου (contextual backlink).

Είδη Συνδέσμων για καλύτερο SEO

Υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι συνδέσμων που πρέπει να γνωρίζετε: μονόδρομοι σύνδεσμοι, αμφίδρομοι σύνδεσμοι και τριγωνικοί σύνδεσμοι.

1. Μονόδρομοι Σύνδεσμοι

Είναι αυτοί που παρέχονται από μια ιστοσελίδα σε άλλη μία. Η Google αξιολογεί αυτούς τους συνδέσμους περισσότερο και  υπεράνω όλων.

2. Αμφίδρομοι Σύνδεσμοι

Όταν ανταλλάσετε αμοιβαία με άλλα ιστολόγια. Και αυτοί οι αμοιβαίοι σύνδεσμοι είναι πολύτιμοι αλλά όχι όπως οι μονόδρομοι.

3. Τριγωνικοί Σύνδεσμοι

Η Α ιστοσελίδα συνδέεται με τη Β, η Β με τη Γ και η Γ πίσω με την Α. Αυτό είναι και το ιδανικό είδος συνδέσμων.

Ποιες Σελίδες Είναι Κατάλληλες Για Να Αποκτήσετε Συνδέσμους;

Τώρα που γνωρίζετε την σημαντικότητα των συνδέσμων, η πρώτη ερώτηση είναι από πού θα πρέπει να αποκτήσουμε συνδέσμους;

Η απάντηση είναι ότι υπάρχουν πολλές θεωρίες για αυτό. Το πιθανότερο είναι να αποκτήσετε συνδέσμους παρόμοιους με αυτούς που έχουν οι ανταγωνιστές σας.

Οι ανταγωνιστές σας είναι όσες σελίδες σας κερδίζουν σε θέσεις για την ίδια λέξη κλειδί στην Google. Ακούγετε πολύ απλό που παραλείπετε πολλές φορές. θα πρέπει όμως να εξετάσετε πως διασυνδέονται και με ποιους οι ανταγωνιστές σας και να κάνετε και σεις το ίδιο. Να αποκτήσετε δηλαδή συνδέσμους από τις ίδιες σελίδες που έχουν και αυτοί.

Πως να βγείτε στην πρώτη σελίδα της Google δημιουργώντας άπειρα backlinks

Μάθετε περισσότερα στο σχετικό Άρθρο:

Βελτιστοποίηση Εκτός Σελίδας Πηγές

Εκτός Σελίδας Βελτιστοποίηση Εργασίες

 • Αναγνωρίστε και ταυτοποιείστε ποιοι συνδέονται στους κύριους ανταγωνιστές σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τα ανάλογα εργαλεία όπως το ahrefs.com.
 • Επιχειρήστε να δημιουργήσετε τους ίδιους συνδέσμους με τους ανταγωνιστές σας
 • Δημιουργήστε έναν σύνδεσμο κειμένου προς σε σας σε μια φίλια ιστοσελίδα που να περιέχει τη λέξη κλειδί που θέλετε
 • Ανταλλάξτε έναν σύνδεσμο με μια άλλη ιστοσελίδα

 

3-Απλές Τεχνικές Εκτός Σελίδας Βελτιστοποίησης (Off-Page SEO Techniques)

SEO GOOGLE OFF PAGE

Περίληψη:

Σε αυτό το μάθημα θα ασχοληθούμε αποκλειστικά με τεχνικές δημιουργίας συνδέσμων προς τη σελίδα μας (backlinking), την πιο πετυχημένη στρατηγική για να βελτιώσουμε τη θέση μας στις σελίδες αποτελεσμάτων της Google. Μερικές από αυτές τις τεχνικές είναι η ανταλλαγή συνδέσμων, η υποβολή σε οδηγούς, το αρθρογραφικό μάρκετινγκ, το blogging, οι δημοσιεύσεις τύπου, τα κοινωνικά δίκτυα, τα Φόρουμς, και τα RSS Feeds.

Αρθρογραφικό Μάρκετινγκ (Article Marketing)

seo

Ένας σταθερός μα αργός τρόπος για να δημιουργήσετε όμορφους συνδέσμους στη σελίδα σας, αλλά και να αποκτήσετε κάποιο κύρος και αναγνωρισιμότητα είναι το Αρθρογραφικό Μάρκετινγκ.

Το αρθρογραφικό μάρκετινγκ είναι να γράψετε μερικά άρθρα σχετικά με το αντικείμενο σας ή ένα αντικείμενο που σας ενδιαφέρει και είναι σχετικό με το θέμα της ιστοσελίδας σας και να τα υποβάλλεται σε μερικά μεγάλα αρθρογραφικά ιστολόγια. Ως αντάλλαγμα, αυτά τα αναγνωρισμένα sites θα σας επιστρέψουν  έναν με δύο συνδέσμους στη σελίδα σας.

θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για το περιεχόμενο των άρθρων. Αυτά θα πρέπει να είναι μοναδικά, να μην τα έχετε υποκλέψει, να είναι μεταξύ 700 έως 1200 λέξεων σε μήκος και τέλος να είναι χρήσιμα για τον τελικό χρήστη.

Παράλληλα θα πρέπει να τα εμπλουτίσετε με τις λέξεις κλειδιά που σας ενδιαφέρουν και ο σκοπός τους είναι να ελκύσετε αναγνώστες στην ιστοσελίδα σας.

Μερικά διάσημα αρθρογραφικά ιστολόγια είναι τα παρακάτω:

 1. Ezinearticles

Διαβάστε περισσότερα για το αρθρογραφικό μάρκετινγκ:

Ανταλλαγή Συνδέσμων και SEO

Η ανταλλαγή συνδέσμων έχει να κάνει με την αμοιβαία διασύνδεση δύο ιστοσελίδων. Τα τελευταία χρόνια αυτή η τεχνική έχει ατονίσει κυρίως γιατί έχουν δημιουργηθεί καινούριοι τρόποι πιο εύκολοι και πιο γρήγοροι από αυτόν.

Όμως εάν επιμένετε και θέλετε να δοκιμάσετε, τότε δεν έχετε παρά να βρείτε ένα φίλιο ιστολόγι0 και να ανταλλάξετε συνδέσμους ή να ενταχθείτε σε μια μεγαλύτερη κοινότητα ανταλλαγής συνδέσμων.

Μερικές τέτοιες κοινότητες ανταλλαγής συνδέσμων είναι οι παρακάτω:

1. http://www.linkalizer.com/

 1. http://www.linkmarket.net/

Ένα από τα μειονεκτήματα αυτής της μεθόδου είναι ότι έιναι ιδιαίτερα έμμεση, χρονοβόρα και κανένας δεν σας διασφαλίζει πάντα ότι η σελίδα σας θα είναι για πάντα αμοιβαία διασυνδεδεμένη. Παράλληλα πρέπει πάντα να έχετε το νου σας σχετικά με το Domain Authority και τη σχετικότητα των συνδέσμων που θα αποκτήσετε κάθε φορά.

SEO και Υποβολή Σε Οδηγούς

Μία μέθοδο απόκτησης συνδέσμων στη σελίδα σας είναι η εγγραφή του σε ηλεκτρονικούς οδηγούς (Directories). H εγγραφή σε ηλεκτρονικούς οδηγούς δημιουργεί μονόδρομους συνδέσμων από σελίδες με υψηλό DA.

Υπάρχουν οδηγοί επί πληρωμή και οδηγοί δωρεάν. Ο πιο μεγάλος οδηγός επί πληρωμή είναι πλέον ο Yahoo που σταμάτησε να είναι μηχανή αναζήτησης.

Ένας μειονέκτημα της καταχώρισης σε οδηγούς επί πληρωμή είναι ότι η Google τιμωρεί αυτούς τους πληρωμένους συνδέσμους.Έτσι θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεχτικοί στην καταχώριση της σελίδας σας επί πληρωμή.

Πάρα πολλοί οδηγοί απαιτούν την αμοιβαία τοποθέτηση συνδέσμων για να σας εντάξουν, πράγμα που δεν σας το συνιστώ μια και θα μετατρέψετε την σελίδα σας σε link farm. Σε φάρμα δηλαδή που θα εκτρέφετε συνδέσμους και θα θεωρηθείτε spammer από τις μηχανές αναζήτησης.

Μια άλλη θεωρία που δεν ισχύει ιδιαίτερα είναι ότι πρέπει να αποκτάτε συνδέσμους που να είναι dofollow (να επιτρέπουν δηλαδή τα ρομπότ να τις ακολουθήσουν από σελίδες με υψηλότερο DA από το δικό σας), δεδομένου ότι σελίδες με χαμηλότερο PR δεν θα σας ωφελήσουν ιδιαίτερα.

Σχετικά με το dofollow, συμφωνώ, αλλά κάθε συνδέσμων, ανεξάρτητα από που προέρχεται έχει αξία. Μεγαλύτερη αξία έχουν οι σύνδεσμοι από σελίδες με υψηλό Domain Authority και χαμηλότερη μα όχι αμελητέα οι σύνδεσμοι από σελίδες με χαμηλότερο DA.

Ένας οδηγός με ελεύθερη καταχώριση είναι και o SNN.gr

Blogging και SEO

Το blogging είναι ένας από τους βασικότερους τρόπους για να αναρριχηθείτε στην πρώτη σελίδα της Google. Σίγουρα οι περισσότεροι από εσάς έχουνε κάποια σχέση με τα blog ή και έχουνε ήδη το δικό τους blog εταιρικό ή προσωπικό.

Η διαδικασία κατασκευής του blog είναι πάρα πολύ απλή. Θα προτιμήσετε το δικό σας αυτόνομο blog στο WordPress και θα αποφύγετε κάθε μεσοβέζικη λύση.

Πώς ξεκινάτε ένα blog:

 1. Βρείτε τι ακριβώς ανάγκες ή κενά έχει η αγορά σήμερα και μάθετε τί ψάχνουν οι υποψήφιοι αγοραστές στις μηχανές αναζήτησης για να καλύψουν αυτήν την ανάγκη.
 2. Φτιάξτε μια ιστοσελίδα που είναι γεμάτη με σχετικό περιεχόμενο που βοηθάει τους ανθρώπους να καλύψουν αυτήν την ανάγκη.
 3. Οδηγήστε επισκέπτες στη σελίδα σας και μετατρέψτε τους σε συνδρομητές στα ηλεκτρονικά σας νέα ή στα Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο σας.
 4. Ξεκινήστε να βγάζετε χρήματα από το κοινό σας χρησιμοποιώντας τη διαφήμιση, το ίντερνετ μάρκετινγκ, το δικτυακό μάρκετινγκ ή και ακόμα πουλώντας τα δικά σας προϊόντα και υπηρεσίες.
 5. Βελτιστοποιήστε και αυτοματοποιήστε την όλη διαδικασία μάρκετινγκ, ούτως ώστε να μην χρειάζεται να εργάζεστε ολημερίς για να κρατάτε την επιχείρησή σας ανοικτή.

Για να πετύχετε τους παραπάνω στόχους, μπορείτε να παρακολουθήσετε μέσα σε πέντε μαθήματα τη σειρά μαθημάτων Βγάλτε χρήματα από το ίντερνετ μέσω του δικού σας blog, τα οποία θα πρέπει να τα ολοκληρώσετε με την σειρά για να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα. Αυτά τα μαθήματα είναι:

Α. Επιλογή Θέματος -Μικροτμήματος Αγοράς και Παραμετροποίηση του blog σας

Β. Δημιουργία Περιεχομένου

Γ. Δημιουργία Επισκεψιμότητας

Δ. Χρηματοποίηση (βγάλτε χρήματα από την ιστοσελίδα σας)

Ε. Βελτιστοποίηση και Αυτοματοποίηση

Επιπλέον Πηγές:

Σελίδες Κοινωνικής Δικτύωσης (Συμπεριλαμβανομένου και του Βίντεο) – Social Media

seo-google

Μιλώντας για σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, εννοούμε όλες εκείνες τις σελίδες των κοινωνικών μέσων, του social bookmarking, καθώς και τα βίντεο ιστολόγια όπως το YouTube. Ο στόχος της κοινωνικής δικτύωσης είναι πολλαπλός. Κυρίως από άποψη SEO μας ενδιαφέρουν τα παρακάτω:

 1. Να ανεβάσουμε την δημοτικότητα της σελίδας μας
 2. Να αποκτήσουμε dofollow και nofollow συνδέσμους από διάφορες σελίδες κοινωνικής δικτύωσης προς τη σελίδα μας
 3. Να ευρετηριάσουμε τις σελίδες μας ταχύτερα από τις μηχανές αναζήτησης (άλλη μια χρήση του twitter)
 4. Να δημιουργήσουμε κορυφαίο περιεχόμενο που μπορεί να διασυνδεθεί και να διαμοιραστεί στα κοινωνικά μέσα (viral content)

Επιπλέον Πηγές:

Δημοσιεύσεις Τύπου (Press Releases)

Οι δημοσιεύσεις τύπου είναι ένας σύντομος και γρήγορος τρόπος να προωθήσετε το περιεχόμενο της σελίδας σας μέσα σε μια νύχτα! Επίσης πολλές φορές παρέχεται και δωρεάν!

Η Δημοσίευση Τύπου δεν είναι άλλο παρά ένα άρθρο 300 με 700 λέξεων περίπου που περιλαμβάνει μια μοναδική υπηρεσία ή προϊόν που παρέχει η σελίδα σας και θέλετε να το γνωστοποιήσετε στον ηλεκτρονικό τύπο.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα κανάλια διανομής που θα το κάνουν αυτό αυτόματα και ηλεκτρονικά σε εκατοντάδες ηλεκτρονικά μέσα, κάποια είναι δωρεάν και κάποια άλλα είναι επί πληρωμή.

Στη Δημοσίευση Τύπου θα πρέπει να προωθήσετε τη σελίδα σας και την μοναδική σας υπηρεσία καθώς και έναν σύνδεσμο στην σελίδα στόχο (landing page) που θέλετε να επισκεφτούν οι αναγνώστες.

Η σελίδα στόχος μπορεί να είναι η αρχική ή κάποια άλλη σελίδα εντός του ιστολογίου σας που να εμπεριέχει συνήθως μια παρουσίαση με βίντεο ή κείμενο και μια φόρμα εγγραφής. (opt-in form) Φροντίστε η σελίδα στόχος να διασυνδέεται με τις λέξεις κλειδιά που επιθυμείτε.

Υπηρεσίες δημοσίευσης τύπου επί πληρωμή:

 1. PRWeb

Δωρεάν υπηρεσίες δημοσίευσης τύπου:

 1. Free Press Release
 2. PR-Inside

SEO και RSS Feeds

Το RSS είναι το ακρωνύμιο του Really Simple Syndication και έχει να κάνει με την προώθηση του ενημερώσεων του ιστολογίου σας μέσω email ή ενός προγράμματος που διαβάζει αυτές τις ανανεώσεις.

Τα περισσότερα WordPress blogs σήμερα έχουν αυτήν την επιλογή αυτόματα και έχουν συμπεριλάβει και αυτόματα κουμπιά εγγραφής όπως αυτό εδώ το ιστολόγιο.

Τα RSS θεωρούνται πλέον ξεπερασμένα και πολλές εταιρείες έχουν αρχίσει να τα εγκαταλείπουν στρεφόμενα στο ηλεκτρονικό μάρκετινγκ (email marketing) και στα κοινωνικά δίκτυα.

Μάρκετινγκ στα Φόρουμ – (Forum Marketing)

Το ίντερνετ είναι ένα εκπληκτικό μέρος! οτιδήποτε και να σας απασχολεί υπάρχει η απάντηση στο ίντερνετ! Κάντε μια δοκιμή να ρωτήσετε ή αναζητήσετε κάτι στην Google. Ανάμεσα στα αποτελέσματα θα φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις, άρθρα και απαντήσεις από blog και από forums.

Τα Φόρουμς είναι μεγάλες κοινότητες χρηστών όπου άνθρωποι από όλο τον κόσμο μοιράζονται ιδέες, απόψεις , υποβάλουν ερωτήσεις και κάνουν κριτική. Τα φόρουμς υπάρχουν εδώ και χρόνια, ενώ μερικά ονομαστά φόρουμς είναι:

 1. www.forums.gr
 2. www.warriorforum.com

Το σημαντικότερο με το φόρουμ μάρκετινγκ είναι ότι δεν χρειάζεται να έχετε ένα για να επωφεληθείτε από τις μηχανές αναζήτησης. Αρκεί να συμμετέχετε σε μερικά και θα δείτε τη σελίδα σας να κερδίζει έδαφος στις μηχανές αναζήτησης.

Πάρα πολλά Φόρουμς έχουνε υψηλό Domain Authority και μεγάλη επισκεψιμότητα και κάθε διασύνδεση με τη σελίδα σας, έχει άμεσο θετικό αντίκτυπο στην Google.

Το μόνο που θα πρέπει να κάνετε έιναι να δημιουργήσετε συνδέσμους από τα φόρουμ που να δείχνουν πίσω στη σελίδα σας. Αυτά που θα πρέπει να προσέξετε στην επιλογή των φόρουμ όπου θα σχολιάσετε ή θα δραστηριοποιηθείτε είναι:

 1. Να έχουν σχέση με την αγορά στόχο σας
 2. Να είναι εγκαθιδρυμένα και να έχουν μια διάρκεια ζωής, όσο πιο παλιό, τόσο πιο καλό
 3. Να έχουν υψηλό DA
 4. Να είναι ενεργό και να έχει πολλά ενεργά μέλη
 5. Να επιτρέπει την εισαγωγή της ψηφιακής υπογραφής σας καθώς και αν επιτρέπει τα dofollow links (ακολουθητικούς συνδέσμους)

Μόλις λοιπόν βρείτε τα ανάλογα φόρουμ, μπορείτε να ξεκινήσετε να δημιουργείτε αποστολές και άρθρα γύρω από ένα θέμα ή να απαντάτε σε ήδη υπάρχοντα θέματα, αφήνοντας πάντα την υπογραφή και τους συνδέσμους σας με τη μορφή λέξεων κλειδιών. καλό είναι να προτιμήσετε μερικά φόρουμ για να δοκιμάσετε την τύχη σας. Ο κανόνας εδώ είναι ένα ίσον κανένα!

Αποκτήστε Συνδέσμους Από Σελίδες Αυθεντίας (Authority Pages)

Σελίδες Υψηλού Προφίλ (High Authority Pages) ή σελίδες αυθεντίας είναι οι σελίδες από ιστολόγια που έχουν υψηλό PR και είναι του τύπου wiki, social media, πανεπιστήμια ή διεθνής οργανισμοί ή κυβερνητικές υπηρεσίες και έχουν καταλήξεις ονόματος τύπου edu, gov, org ή com.

Τέτοιου είδους ιστοσελίδες είναι τα λεγόμενα Wikis.

Wiki είναι ένας τύπος ιστοτόπου που επιτρέπει σε οποιονδήποτε να δημιουργήσει και να επεξεργαστεί τις σελίδες του. Σε ένα wiki, διάφορα άτομα μπορούν να γράφουν μαζί (όχι ταυτοχρόνως). Έτσι, διευκολύνεται η συνεργασία πολλών ατόμων για τη συγγραφή ενός έργου. Αν ένα άτομο κάνει κάποιο λάθος, το επόμενο μπορεί να το διορθώσει.

Μπορεί επίσης να προσθέσει κάτι νέο στην σελίδα, πράγμα που επιτρέπει την συνεχή βελτίωση και ενημέρωση. Επίσης στα wiki μπορεί να γίνεται συζήτηση. Σε ορισμένα wiki όπως η Βικιπαίδεια, μάλλον το διασημότερο wiki, υπάρχουν οι σελίδες συζήτησης γι’ αυτό, αλλά σε άλλα wiki, συζήτηση μπορεί να γίνεται σε όλες τις σελίδες.

Μια καταπληκτική ιδέα για να αποκτήσετε συνδέσμους είναι να γράψετε το πρώτο σας λήμμα στην Wikipedia. Αν και το θεωρώ πολύ δύσκολο να το κάνετε και πολύ χρονοβόρο, εάν τα καταφέρετε θα έχετε το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα!

Δείτε περισσότερα: SEO Tip 4: Πως να αποκτήσετε backlinks από την Wikipedia

Google For Business (Πρώην Google Local & Google Place)

Μια επιλογή αναζήτησης της Google είναι το Google For Business. Αυτό που έχετε απλώς να κάνετε είναι να συμπεριλάβετε την επιχείρησή σας στον κατάλογο των τοπικών επιχειρήσεων της Google. Έτσι θα κερδίσετε μερικές έξτρα θέσεις παραπάνω στα αποτέλεσμα αναζήτησης της Google.

Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να κάνετε είναι να δημιουργήσετε έναν Λογαριασμό Google My Business. Συμπληρώστε στο προφίλ σας όσες περισσότερες πληροφορίες, διευθύνσεις, χάρτες, φωτογραφίες, ιστοσελίδες κτλ.

Παράλληλα μπορείτε να δημιουργήσετε προωθητικές ενέργειες προς τη σελίδα σας με κουπόνια δώρου και να γράψετε κριτικές και αξιολογήσεις για τις υπηρεσίες σας.

Δώστε Στους Ανθρώπους Έναν Λόγο Να Συνδεθούν Στην Ιστοσελίδα Σας

Ο καλύτερος τρόπος για να αποκτήσετε συνδέσμους στην σελίδα σας είναι να έχετε καταπληκτικό, μοναδικό, συναρπαστικό περιεχόμενο που  οι άλλοι θέλουν να προτείνουν σε τρίτους. Άρα η στρατηγική σας εδώ είναι να προσφέρετε μια μοναδική υπηρεσία ή ένα προϊόν που να να ελκύσει τους επισκέπτες και κατά συνέπεια την δημιουργία συνδέσμων προς εσάς.

Πάλι θα πρέπει ν δημιουργήσετε κάτι μεγάλης αξίας που να το παρέχετε δωρεάν, αυτό μπορεί να είναι ένα ηλεκτρονικό βιβλίο, μια σειρά μαθημάτων, μια σειρά βίντεο ή μια αναφορά όπου είναι αναμφισβήτητα ελκυστική. Έτσι άλλες ιστοσελίδες θα αρχίσουν να συνδέονται με σας και θα δημιουργήσουν εκτός από κίνηση και βελτίωση της θέσης σας στις μηχανές αναζήτησης.

Μπορείτε κάλλιστα να προτείνετε την διασύνδεση της σελίδας σε τρίτα sites και να τους αφήσετε να χρησιμοποιήσουν το περιεχόμενό σας σε αντάλλαγμα έναν σύνδεσμο. Για παράδειγμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον δωρεάν οδηγό SEO Google Πρώτη Σελίδα στη σελίδα σας, και να ενθαρρύνετε τους επισκέπτες να τον κατεβάσουν δωρεάν.

Δείτε περισσότερα: Δημιουργήστε Απίστευτο Περιεχόμενο: Το Άρθρο Πυλώνας

Παράδειγμα προτεινόμενου συνδέσμου:

Συνδεθείτε μαζί μας: <ahref=“https://divramis.gr/seo/” title=“SEO Google Πρώτη Σελίδα” rel=“dofollow”>Δωρεάν Οδηγός: SEO Google Πρώτη Σελίδα</a>

Αυτή η μέθοδος παραγωγής μοναδικού, απίστευτου περιεχομένου αν και χρονοβόρα, σε βάθος χρόνου θα έχει ορατά και διαχρονικά αποτελέσματα. Οπότε θα χρειαστείτε αρκετό χρόνο, συνήθως μήνες για να αρχίσετε να δρέπετε καρπούς.

Αποφυγή Βασικών SEO Λαθών

google

Πάρα πολλοί νεοσύλλεκτοι στην προσπάθειά τους  να χαλιναγωγήσουν τις μηχανές αναζήτησης πέφτουν σε λάθη και σε ατοπήματα. Αυτό είναι λογικό αφού όλη η διαδικασία SEO βασίζεται στην δοκιμή και στο λάθος. Άλλωστε, η εξάσκηση κάνει τον μάστορα.

Για εσάς τους νεοσύλλεκτους, θα ήθελα να σας υποδείξω ότι το SEO όπως και κάθε επιχείρηση είναι μαραθώνιος και όχι δρόμος ταχύτητας. Πάρα πολλοί λοιπόν άσχετοι με το SEO επιδιώκουν άμεσα αποτελέσματα ενώ ακόμα δεν καταλαβαίνουν καλά καλά τις βασικές αρχές του SEO.

Οι μηχανές όντως λειτουργούν άμεσα, απλά ο ανταγωνισμός από άλλες σελίδες δεν νικάτε άμεσα! Εάν θέλετε αποτελέσματα σε τρεις ώρες, ναι μπορώ να σας βγάλω στην πρώτη σελίδα της Google σε τρεις ώρες ή και λιγότερο. Όμως ρισκάρουμε την πρωτιά μας γιατί με τον ίδιο τρόπο μπορεί να εκτοπιστούμε σε κατώτερες θέσεις από τον ανταγωνισμό! Είναι και άλλοι έξυπνοι, όχι μόνο εσείς!

Ο στόχος του SEO είναι να δημιουργήσει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Ένα από τα βασικά λάθη των αρχαρίων είναι η ταχεία δημιουργία συνδέσμων με αποτέλεσμα να τιμωρηθούν από την Google με αποκλεισμό για κάποιο χρονικό διάστημα. Στο επόμενο κεφάλαιο, θα σας δείξω ακριβώς τί χρειάζεται να κάνετε για να δημιουργήσετε συνδέσμους με σταθερό ρυθμό, μεθοδικά και μεθοδευμένα και να πως να αποφύγετε τα λάθη του παρελθόντος.

Μερικές συμβουλές για ασφαλές και αειφόρο SEO και χτίσιμο συνδέσμων:

 1. Χτίστε μακροπρόθεσμους ή μακροχρόνιους συνδέσμους. Μην στοχεύετε στο προσωρινό αλλά στο μόνιμο, αλλιώς κουβαλάτε νερό.
 2. Αποφύγετε το Google Dance, δηλαδή το πήγαινε έλα στη οθόνη των αποτελεσμάτων για να δούμε εάν κερδίσαμε καμιά θέση. Κατά τη διάρκεια της καμπάνιας θα δείτε πολλές φορές στις σελίδες αποτελεσμάτων τη σελίδα σας να χορεύει πάνω κάτω σε διάφορες θέσεις. Αυτό είναι στην πραγματικότητα ένα καλό σημάδι. Σημαίνει ότι η Goοgle εντόπισε την δραστηριότητα γύρω από το χτίσιμο συνδέσμων και προσπαθεί να ταξινομήσει τη σελίδα σας στην κατάλληλη θέση.

Επίσης πρέπει να καταλάβετε ότι είναι κοινός τόπος να βλέπετε αυτό το φαινόμενο κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων ή και μηνών της δραστηριότητας σας γύρω από το χτίσιμο συνδέσμων. Παραμείνετε σταθεροί στην πορεία σας και μην παρεκκλίνετε.

 1. Συνεχίστε την διαδικασία χτισίματος συνδέσμων σταθερά κατά τη διάρκεια της καμπάνιας σας. Για παράδειγμα ορίστε μία ημέρα της εβδομάδας που θα ασχολείστε μόνο με αυτό, ή μερικές ώρες της ημέρας για μήνες.

4. Δοκιμάστε ένα μείγμα τεχνικών δόμησης συνδέσμων και όχι μόνο μία. Με την πάροδο του χρόνου θα δείτε σε τι είστε καλός και σε τι όχι. Για παράδειγμα μπορεί να σας αρέσει να γράφετε σχόλια σε blogs και να μην προτιμάτε τα κοινωνικά δίκτυα ή τα φόρουμ. Όμως το σωστό είναι να έχετε συνδέσμους από όλα τα μήκη και πλάτη των μεθόδων. Διαφοροποιήστε την στρατηγική σας και μην βάζετε όλα τα αυγά σε ένα καλάθι. Σε περίπτωση που η Google θα κάνει μια μικρή αλλαγή στον αλγόριθμό της, τότε θα έχετε μεγάλες απώλειες ή μεγάλα κέρδη. Μην παίζετε Τζόκερ.

 1. Προσέξτε τα εργαλεία και τα λογισμικά αυτοματοποιημένου SEO. Εννιά στις δέκα φορές θα βλάψουν τις επιδόσεις της σελίδας σας. Μην πέφτετε θύματα των εταιρειών λογισμικού που υπόσχονται θαύματα. Κανείς δεν έχει το μαγικό ραβδί. Ένα αξιόπιστο εργαλείο αυτοματοποίησης που χρησιμοποιώ είναι το Google Alerts.Τα άλλα θα σας τα αποκαλύψω αργότερα.
 2. Αποκτήστε επαφή με την SEO κοινότητα, έτσι θα μάθετε πολλά πράγματα γρήγορα κια θα γνωρίσετε πολλούς ενδιαφέροντες ανθρώπους.

Βελτιστοποίηση Εκτός Σελίδας Πηγές

 Εργασίες

Δημιουργείστε συνδέσμους προς την σελίδα σας:

 • Αρθρογραφικού Μάρκετινγκ
 • Ανταλλαγής Συνδέσμων
 • Υποβολής σε Οδηγούς
 • Blogging
 • Social Media
 • Δημοσιεύσεις Τύπου
 • RSS feeds
 • Φόρουμς
 • Google Places
 • Σελίδες Αυθεντίας (authority links) όπως η wikepedia
 • Τέλος, δώστε στους ανθρώπους ένα καλό κίνητρο για να συνδεθούν μαζί σας

 

4-Εργαλεία SEO

ΕΡΓΑΛΕΙΑ SEO-GREECE

Περίληψη:

Θα δούμε βήμα βήμα τεχνικές δημιουργίας συνδέσμων και διάφορα άλλα εργαλεία SEO  και θα δημιουργήσουμε τους πρώτους κύκλους βελτιστοποίησης. (SEO Cycles). Σκοπός των κύκλων ή πειραμάτων είναι να βελτιώσουν σταθερά τα αποτελέσματά μας στις μηχανές αναζήτησης και να εκτινάξουν την επισκεψιμότητα στη σελίδα μας στα ύψη.

Η Διαδικασία Χτισίματος Συνδέσμων Βήμα Βήμα

Πιστεύω να έχετε αντιληφθεί ότι η διαδικασία χτισίματος συνδέσμων θα πρέπει να είναι αργή και σταθερή σαν μαραθώνιος και όχι ένα ξέσπασμα, ένα σπριντ. Στην πραγματικότητα πάρα πολλά sites προσπαθούνε να πετύχουν μέσω black hat λογισμικού την ζεύξη χιλιάδων συνδέσμων με τη σελίδα τους, μόνο και μόνο για να καταλάβουν ότι κάποια στιγμή αποκλείστηκαν από την Google.

Έχω πειραματιστεί όλα αυτά τα χρόνια με πάρα πολλά λογισμικά και υπηρεσίες συνδεσμοπαραγωγής, άλλες δωρεάν, άλλες πληρωμένες. Κατά 90% οι προσπάθειες δημιουργίας αποτελεσμάτων με αυτοματοποιημένο λογισμικό ή εργαλεία είναι αποτυχημένες ή έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις μηχανές αναζήτησης.

Τα βήματα λοιπόν της διαδικασίας θα πρέπει να είναι περιοδικά, δηλαδή να εκτελούνται κάθε μήνα ή κάθε εβδομάδα για τη σελίδα σας ούτε πολύ βιαστικά ούτε και πολύ αργά.

Αφού λοιπόν έχετε δημιουργήσει το blog σας και έχετε αποσαφηνίσει τις λέξεις κλειδιά και τον ανταγωνισμό σας. Έχετε δηλαδή ολοκληρώσει τη διαδικασία βελτιστοποίησης εντός σελίδας, θα πρέπει να προχωρήσετε στα εξής βήματα:

 1. Δημιουργήστε ένα αρχείο στο excel και σχεδιάστε τα περιοδικά βήματα SEO που θα ακολουθήσετε, αλλά και να καταγράφετε κάθε φορά τα αποτελέσματά σας.
 2. Δημιουργήστε, τροποποιήστε και διανείμετε ένα άρθρο το μήνα σε τουλάχιστον 50 αρθρογραφικά ιστολόγια.
 3. Υποβάλετε δημοσιεύσεις σε καταλόγους με υψηλό PR. Τουλάχιστον μια φορά το μήνα.
 4. Κάντε σχόλια σε dofollow blogs στον τομέα σας , στην αγορά στόχο δηλαδή, τουλάχιστον σε 10 ιστολόγια το μήνα. Εναλλακτικά μπορείτε να κάνετε guest blogging πάλι όμως σε 10 ιστολόγια.
 5. Γράψτε σε 20 φόρουμς το μήνα, προτιμήστε ποιοτικά φόρουμς και του αντικειμένου σας.
 6. Υποβάλετε άρθρα σε τουλάχιστον 20 με 30 σελίδες υψηλού προφίλ μηνιαίως.

7. Δημιουργήστε αποστολές σε 20 τουλάχιστον κοινωνικά δίκτυα την εβδομάδα. Υπάρχουν πάνω από 350 οπότε σίγουρα θα βρείτε κάποιο.

 1. Υποβάλετε βίντεο. Ναι καλά ακούσατε, δημιουργήστε ένα βίντεο την εβδομάδα ή ένα βίντεο το μήνα τουλάχιστον και υποβάλετε το σε 10 βίντεο μάρκετινγκ σελίδες όπως το YouTube, Vimeo, Veoh κτλ.

Μπορείτε να δείτε περισσότερα στο άρθρο:

Η Διαδικασία Χτισίματος Συνδέσμων Βήμα Βήμα

Πηγές Μελέτης Εργαλεία SEO

Εργασίες

 • Δημιουργείστε μια σειρά από χρήσιμα βίντεο και ανοίξτε ένα κανάλι στο YouTube και στο Vimeo
 • Χρησιμοποιήστε μια αυτοματοποιημένη υπηρεσία υποβολής βίντεο και άρθρων όπως η Traffigeyser
 • Μετρήστε τα αποτελέσματα αυτού του πειράματος πριν και μετά

Συμπεράσματα για το SEO

 1. Το να βελτιώσετε τα αποτελέσματά σας στην Google δεν είναι πολύπλοκο, απλά κοπιαστικό.
 2. Ξεκινήστε πρώτα με την βελτιστοποίηση εντός σελίδας και προχωρήστε μετά με την βελτιστοποίηση εκτός σελίδας.
 3. Ο χρόνος βελτιστοποίησης SEO εξαρτάται από τον ανταγωνισμό, το τμήμα της αγοράς και τις λέξεις κελιδιά. Οι μακρόσυρτες (longtail) λέξεις κλειδιά δίνουν άμεσα αποτελέσματα, ενώ οι μικρές και ανταγωνιστικές θέλουν παραπάνω χρόνο.
 4. Το μυστικό της επιτυχίας είναι απλώς η επιμονή.
 5. Συνεχίστε να μαθαίνετε, να μελετάτε και να πειραματίζεστε. Το SEO είναι μια δυναμική διαδικασία.
 6. Τέλος, παραμείνετε στα βασικά πράγματα του SEO !

 

5-Γλωσσάριο SEO – Βασικό λεξιλόγιο SEO

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ BACKLINKS ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ

Περίληψη:

Το μάθημα 4 αυτού του οδηγού SEO, περιλαμβάνει ένα πλήρως ενημερωμένο γλωσσάριο SEO, κάτι που λείπει από την ελληνική γλώσσα, για να κατανοήσετε πλήρως την βασική ορολογία των μηχανών αναζήτησης.

Affiliate marketing: Μιά ηλεκτρονική στρατηγική μάρκετινγκ που εμπεριέχει το να λαμβάνετε προμήθειες πουλώντας υπηρεσίες και προϊόντα τρίτων. Συνήθως αμείβεστε με βάση τις εγγραφές, τις πωλήσεις ή ακόμα και με τα κλικ ή συνδυασμό των παραπάνω.

Μηχανή αναζήτησης:  ένα αυτόματο σύστημα το οποίο ψάχνει συνεχώς πληροφορίες οι οποίες υπάρχουν στο Internet.

Αλγόριθμος μηχανής αναζήτησης: Μαθηματική φόρμουλα που χρησιμοποιούν οι μηχανές αναζήτησης για να κατατάξουν μια ιστοσελίδα στα αποτελέσματα.

Anchor text: Η λέξη ή φράση που περιέχεται σε έναν σύνδεσμο.

Backlinks: Ο συνολικός αριθμός των συνδέσμων(links) που έχει μια ιστοσελίδα από όλες τις υπόλοιπες.

Link building: Η διαδικασία κατά την οποία δημιουργούμε links από άλλες ιστοσελίδες προς την δική μας.

Ποιότητα backlinks: Το κατά πόσο ένα backlink προς την σελίδα μας θεωρείται ποιοτικό από τις μηχανές αναζήτησης.

Inbound link: Ένα link από μια άλλη ιστοσελίδα προς την δική μας.

Internal links: Ένα link από μια σελίδα σε μια άλλη, αλλά μέσα στην ίδια ιστοσελίδα (για παράδειγμα από την αρχική μας σελίδα προς μια εσωτερική).

White Hat SEO: Τεχνικές βελτιστοποίησης που επιτρέπονται από τις μηχανές αναζήτησης.

Black Hat SEO: Τεχνικές βελτιστοποίησης που απαγορεύουν οι μηχανές. Αν χρησιμοποιηθούν τέτοιες τεχνικές είναι πολύ πιθανό η ιστοσελίδα να τιμωρηθεί από τις μηχανές αναζήτησης.

Crawl: Η διαδικασία κατά την οποία μια μηχανή αναζήτησης “σκανάρει” μια ιστοσελίδα συλλέγοντας πληροφορίες.

Bot (ή spider ή robot ή crawler): Οι μηχανές αναζήτησης χρησιμοποιούν τα bots για να βρίσκουν ιστοσελίδες στο Internet.

PR/ PageRank: Η βαθμολογία που δίνει η μηχανή αναζήτησης της Google σε κάθε ιστοσελίδα με πιθανές τιμές από 0 έως 10.

Λέξη-φράση κλειδί: Μια λέξη η φράση με την οποία ένας χρήστης πραγματοποιεί μια αναζήτηση.

Rank: Η κατάταξη μιας ιστοσελίδας στα αποτελέσματα αναζήτησης για κάποια λέξη ή φράση κλειδί.

Οργανικά-φυσικά αποτελέσματα: Τα φυσικά αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης.

Πληρωμένα αποτελέσματα: Εμφάνιση μιας ιστοσελίδας στα αποτελέσματα αναζήτησης των μηχανών αναζήτησης με χρηματικό αντίτιμο (Google Adwords).

URL: Η διεύθυνση μιας ιστοσελίδας. Για παράδειγμα η διεύθυνση του Make Money SEO είναι http://paramarketing.info.

SERP(search engine result page): Η σελίδα αποτελεσμάτων μιας μηχανής αναζήτησης.

SMM(social media marketing): Η προώθηση μιας ιστοσελίδας ή επιχείρησης μέσα από τα social media sites(πχ Facebook, twitter).

PPC: Διαφήμιση pay-per-click όπου ο διαφημιζόμενος πληρώνει αντίτιμο για κάθε κλικ.

Bounce rate: Το ποσοστό των χρηστών που εγκαταλείπουν μια ιστοσελίδα αμέσως αφού την επισκεφτούν.

Ranking factor: Ένας παράγοντας που χρησιμοποιεί μια μηχανή αναζήτησης για να κατατάξει τις ιστοσελίδες.

 Πηγές Μελέτης

Ξέχασα κάτι; Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου για να μου αναφέρετε πιθανά λάθη και παραλείψεις.

Ζητήστε μια προσφορά σήμερα

ZHTHSTE PROSFORA DIGITAL MARKETING-1

Αν είστε πριν την κατασκευή ή την ανακατασκευή της ιστοσελίδας σας, πριν κάνετε οτιδήποτε ζητήστε μια προσφορά για κατασκευή site ή κατασκευή eshop.

Ζητήστε προσφορά κατασκευής  ή προώθησης ιστοσελίδας

60 σκέψεις στο “SEO – GOOGLE ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ”

 1. Γεια σας, γράψατε “Πώς να δημιουργήσετε Sitemap.xml”

  Τι γίνεται με τη δημιουργία του Visual Sitemap από το Sitemap.xml; Μπορείτε να δοκιμάσετε αυτό το Octopus Visual Sitemap Generator — https://octopus.do/sitemap/resource/generator ή να δημιουργήσετε έναν χάρτη ιστότοπου από το μηδέν. Ελπίζω να είναι χρήσιμο και σχετικό για τους αναγνώστες σας. Ευχαριστώ για το άρθρο.

  Απάντηση
 2. Kaλημέρα σας. Τα video lessons είναι ενεργά ακόμα ?
  μιας και βλέπω ότι δεν υπάρχει φόρμα εγγραφής και τελευταίο σχόλιο στην σελίδα έγινε το 2014 πριν 6 χρόνια.
  Υπάρχει κάποια αναβαθμισμένη σελίδα ή κάτι παρόμοιο?
  Συνχαρητήρια για το υπάρχων άρθρο σε δομή και περιεχόμενο !! Φοβερή δουλειά και τρομερή όρεξη του δημιουργού για την δουλειά του !

  Απάντηση
 3. Thanks for sharing this amazing article online. I really loved the way you have included all the essential points in the above article. We all should consider working on our site SEO in order to create a good reputable online brand. SEO is the main factor which contributes a lot to an online business growth. Will definitely share this article among my online network. Looking forward to more such quality blog posts in the future… 🙂

  Απάντηση
 4. καλ
  καλησπερα πολυ ωραιο ολο αυτο που γραψατε επειδη θελω ν’ασχοληθω με δικτυακο μαρκετινγκ θα ηθελα να λαμβανω νεα σαςθανασης

  Απάντηση
 5. Έχω αλλάξει τα Urls στις σελίδες μου δύο με τρεις φορές και τα παλιά Urls βγάζουν ”Page not Found” μήπως μπορείς να μου πεις πως μπορώ να σβήσω τα παλιά Url για να μην εμφανίζονται

  Ευχαριστώ

  Απάντηση
 6. Όταν στην κατάταξή μας , εμφανίζονται μόνο λέξεις κλειδιά όπως οι “το”, “οι”, “και”, “τα” και παρόμοια , πέραν από το λογικό πως δεν έχει γίνει σωστό seo management , ποια είναι η επόμενη κίνηση στο SEO? Στοχεύουμε πλέον στις λέξεις κλειδιά που θέλουμε να ανέβουμε κατάταξη ή υπάρχει και τρόπος να διαγραφούν αυτές οι υπάρχουσες λέξεις κλειδια?

  Απάντηση
  • Κύριε Θεοδοσίου, οι λεγόμενες stop words αυτές που δηλαδή αναφέρετε είναι συχνό φαινόμενο να παρεμβαίνουν στο SEO. Δεν σημαίνει ότι δεν έγινε σωστή δουλειά στο SEO. Μπορεί και να έγινε και πάλι να εμφανίζονται στην κατάταξη.
   Θα πρέπει να εξετάσουμε την ιστοσελίδα και σε άλλα πράγματα για να δούμε τι πραγματικά φταίει.

   Απάντηση
 7. Γειά σου Γιάννη.
  Ευχαριστούμε πολύ για τα άρθρα.
  Έχω την εξης απορία.
  Καλώς ή κακώς τα url του πελάτη μου είναι γραμμένα στα ελληνικά.
  Στον ανταγωνισμό ισχύει το ίδιο.
  Καταθέτωντας το sitemap στο webmaster tools βγαίνει ένα συνονθύλευμα απο καλικαντζαράκια (λόγω του encoding).
  Μπορώ να κάνω κάτι για αυτό;
  Εχει κάποιο νόημα;

  Απάντηση
  • Ναι θα πρέπει επειδή είναι το site νέο ακόμα να αλλάξεις τα url σε λατινικά. Επίσης άμα είναι σε WordPress, το WordPress SEO by Yoast σου δίνει πολλά sitemap που θα πρέπει να τα υποβάλεις ένα ένα και να μην υποβάλεις στη Google το κλασσικό sitemap του τύπου site.gr/sitemap.xml.

   Απάντηση
 8. Καλησπέρα Γιάννη. Θα ήθελα να σε ρωτήσω για ένα πρόβλημα που μου παρουσιάστηκε στο seo της σελίδας μου. Κάνοντας ανάλυση με το Seoquaqe μου βγάζει όλες τις φωτογραφίες ότι τις έχω χωρίς alt text. Τις φωτογραφίες τις έχω κανονικά με alt text αλλά για κάποιο λόγο δεν ανιχνεύεται. Χρησιμοποιώ σαν πρόσθετο το Yoast seo που προτείνεις και εσύ στα βίντεο σου. Διάβασα σε κάτι post ότι μπορεί να φταίει και το πρόσθετο γι αυτό το πρόβλημα. Ισχύει κάτι τέτοιο και αν ναι μπορείς να μου προτείνεις κάποια λύση; Το λέω γιατί στην σελίδα σου βλέπω ότι δεν έχεις τέτοιο πρόβλημα. Εσύ το χρησιμοποιείς αυτό το πρόσθετο πλέον ;

  Απάντηση
  • Ναι το χρησιμοποιώ αυτό το πρόσθετο, το πρόβλημα μπορεί να το προκαλεί το θέμα, κάποιο wordpress plugin ή απλώς να είναι αστοχία του SEO QUAKE γιατί μου έχει ξανασυμβεί το ίδιο. Δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας από τη στιγμή που έχεις τοποθετήσει σωστά όλα τα alt text.

   Απάντηση
 9. Καλησπέρα Γιάννη. Έχω φτιάξει μια ιστοσελίδα στο wordpress και ήθελα να σε ρωτήσω κάτι σχετικά με το SEO. Έχω εφαρμόσει κατά γράμμα τις οδηγίες απο τα βίντεο σου στο site αλλά παρατήρησα κάτι σε σχέση με τα alt text στις φωτογραφίες όπως και στο permalink . To plug in του Yoast μου βγάζει σφάλμα όταν γράφω τα alt text στις φώτο στα λατινικά μη αναγνωρίζοντας το focus keyword στο alt text ενώ το διορθώνει όταν το γράφω στα ελληνικά. Τελικά τη είναι καλύτερο ; Στο ρωτάω γιατί στα video tutorials αναφέρεις να γράφουμε το alt text στα λατινικά όπως και τα permalink . Τις φώτο τις έχω με κανονικό όνομα στα λατινικά. Το alt text να το αφήσω στα λατινικά και να αγνοήσω το plug in ; Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων για την βοήθειά σου.

  Απάντηση
  • Μπορείς το εναλλακτικό κείμενο των φωτογραφιών να το αφήσεις στα ελληνικά. Το Yoast SEO δεν κάνει από μόνο του SEO αλλά είναι ένα πρόσθετο για εσωτερική κατανάλωση και μόνο και είναι ένα μέτρο για να κάνουμε benchmarking τις ορθές πρακτικές της βελτιστοποίησης ιστοσελίδων.

   Αυτό σημαίνει πως άμα προσθέσω το Yoast SEO και μόνο σε ένα WordPress site, δεν σημαίνει ότι αυτόματα θα ανέβω στη Google, αφού το Yoast SEO μετράει ακόμα και με λάθος τρόπο -greenglish, τόνοι κτλ.- μόνο το SEO εντός σελίδας.

   Απάντηση
   • Κάταλαβα. Οπότε καλύτερα το alt text να το έχω με λατινικούς όπως λές και στα video. Και έγω το παρατήρησα αυτό που λές για το Yoast SEO απλά ήθελα να το σιγουρέψω και να μην προβώ σε λάθη που μόνο κακό θα κάνει στο SEO του site . Σε ευχαριστώ για την απάντηση σου.

    Απάντηση
 10. Γεια σας! Έχω φτιάξει ιστοσελίδα στη google, αλλά για να μπορέσει κάποιος να βρει τη σελίδα, μέσω μηχανής αναζήτησης, πρέπει να πληκτρολογήσει το όνομά της. Μπορώ να βάλω λέξεις κλειδιά ώστε να μπορεί κάποιος να εντοπίσει το site και με τις λέξεις αυτές και αν ναι πώς γίνεται;

  Απάντηση
  • Ναι, τα ξένα backlinks, ανάλογα με την σχετικότητα και την σημαντικότητα της ιστοσελίδας βοηθάνε ειδικά άμα προέρχονται από ιστοσελίδες με μεγάλη βαρύτητα όπως ιστοσελίδες κυβερνητικές, πανεπιστήμια κτλ.
   Ακόμα και το πανεπιστήμιο της Αβάνα στην Κούβα να σε δώσει backlink αυτό βοηθάει σε ένα βαθμό το site σου αρκεί να είναι σχετικό το αντικείμενο με την σχολή που παίρνεις το backlink.

   Πάντα ένα backlink είναι καλύτερο από το κανένα backlink. Αρκεί να μην είναι spam link και να σε ρίξει αντί να σε ανεβάσει. Αυτό είναι το negative SEO.

   Απάντηση
 11. Καλησπέρα! Αρχικα μπραβο σου για ολες τις πληροφοριες που παρεχεις..μακραν ο πιο γνωστικος του θεματος σε seo! Μια ερωτηση με παιδευει πολυ και αν και την εχω κανει σε πολλα ατομα απαντηση σωστη δεν πηρα για αυτο σκεφτηκα να ρωτησω εσενα που εισαι expert.
  Ποσα tags μπορω να βαζω ανα αρθρο? καπου διαβασα μεχρι 10 σε καθε αρθρο γιατι αλλιως θα σε περασει η google για tagspammer,αλλου διαβασα οτι μπορεις να βαζεις απεριοριστα … ενα αρθρο που σου δινει τη δυνατοτητα να βαλεις αρκετα tags πχ 30-40 τι κανεις? τα βαζεις η οχι? πχ αν το αρθρο ειναι σχετικο με λαστιχα αυτοκινητου υπαρχουν πολλα tags … λαστιχα αυτοκινητου οικονομικα, λαστιχα αυτοκινητου γερα,λαστιχα αυτοκινητου φθηνα και παει λεγοντας- και ολα υτα και στα greeklish γτ υπαρχουν αναλογες αναζητησεις- … τα φωτα σου παρακαλω!!!

  Απάντηση
   • Καταρχην ευχαριστω πολυ για την αμεση απαντηση!!! Καταλαβα τι λες απλα στη δικη μου σελιδα τα tags δεν εμφανιζονται ξερεις κλικαρω τη ρυθμιση να ειναι κρυφα…οποτε το μονο θεμα μου ειναι αν βαλω πολλα μην με θεωρησει tagSpammer. Δεν το ηξερα αυτο με τα greeklish… ευχαριστω πολυ για τις πληροφοριες που μου εδωσες!!

    Απάντηση
 12. Φίλε Γιάννη σε ευχαριστώ από καρδιάς για τις απαντήσεις σου και για την άμεση ανταπόκρισή σου. Όπως σου αναφέρω και πιο πάνω, το ότι στο Focus Keyword, όταν πάω να βάλω δεύτερο keyword π.χ. Πόρος, Νησί του Αργοσαρωνικού τότε βγάζει σε όλα «No» στο Page analysis, γιατί τα παίρνει όλα σαν μία φράση συνεχόμενη και όχι ως ξεχωριστά και αυτόνομα keywords, με αποτέλεσμα να μου βγάζει κακή βαθμολογία και κόκκινα ότι δηλαδή δεν υπάρχει στον τίτλο, στο content, στο meta.desc και keyword density 0%… αυτό πως το λύνω; Αν βάλω ένα Focus Keyword τότε δουλεύει κανονικά. Σε ευχαριστώ πολύ. Καλή σου μέρα.

  Απάντηση
 13. Καλησπέρα Γιάννη!! Πραγματικά έχεις κάνει καταπληκτική δουλειά και έχω παρακολουθήσει σχεδόν όλα τα βίντεό σου τα οποία είναι άκρως αναλυτικά και “to the point”!! Συγχαρητήρια!! Θα ήθελα να σου κάνω μία-δύο ερωτήσεις και ελπίζω να μου απαντήσεις και να μην σε κουράζω.

  To website είναι μόλις δύο μηνών και δυστυχώς δεν έχω προλάβει να ασχοληθώ καθόλου με το SEO και το ξεκινώ σιγά σιγά. Είναι βασισμένο σε WordPress και έχω βάλει το WordPress SEO by Yoast.

  Σου δίνω ένα παράδειγμα:

  Tίτλος/SEO Title: Έτσι, γνωρίστηκα με τον… Πόρο!
  Meta Description: Ο Πόρος ξεχωρίζει με την ήρεμη δύναμη και σιγουριά του. Κουβαλάει την γοητεία του παλιού με την ομορφιά της διαχρονικότητας.
  Όταν λοιπόν βάζω Focus Keyword: Πόρος αγνοεί ότι το έχω στον Τίτλο, βγάλει σωστά ότι το έχω στο meta.desc, βγάζει ότι το έχω άλλες τρείς φορές στο content αλλά το έχω και άλλες 6 φορές ως Πόρο που επίσης τις αγνοεί!

  Όταν λοιπόν βάζω Focus Keyword: Πόρο βγάζει ότι το έχω Article Heading, Page Title, Content (χωρίς να μετρήσει αυτές που το έχω σαν Πόρος) και δεν βγάζει ότι το έχω στο meta.desc αφού το έχω ως Πόρος.

  Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι αν στο Focus Keyword βάλω: Πόρος, Πόρο, Νησι του Αργοσαρωνικού τότε βγάζει σε όλα “No”, γιατί τα παίρνει όλα σαν μία φράση συνεχόμενη και όχι ως ξεχωριστά και αυτόνομα keywords, με αποτέλεσμα να μου βγάζει κακή βαθμολογία και κόκκινα ότι δεν υπάρχει στον τίτλο, στο content, στο meta.desc και keyword density 0% ενώ δεν ισχύουν αυτά!!

  Τέλος, θα ήθελα να σε ρωτήσω: είδα στα video σου ότι τα tags, τα συσχετίζεις με τα keywords. Εγώ τα tags τα έχω στο μυαλό μου ως ετικέτες στα άρθρα που έχουν να κάνουν με κατηγοριοποίηση των άρθρων βάσει των ετικετών αυτών και ενδεχομένως αναζήτηση του χρήστη βάσει κάποιας ετικέτας που συσχετίζεται με τα αντίστοιχα άρθρα. Όταν τα βάζω δηλαδή έχω στο μυαλό μου την κατηγοριοποίηση και την συσχέτιση βάσει κάποιας λέξης και όχι το SEO. Θα ήθελα να σε ρωτήσω αν τα tags έχουν “δύναμη” στο SEO και αν θα πρέπει να τα χρησιμοποιώ με αυτή την λογική, δηλαδη την λογική του SEO.

  Σε ευχαριστώ πάρα πολύ εκ των προτέρων,

  Νίκος Γινάργυρος

  Απάντηση
  • Φίλε Νίκο, δυστηχώς τα κομπιούτερ δεν έχουνε φτάσει ακόμα να αντιγράψουν τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Έτσι η λέξη Πόρος με τόνο είναι διαφορετική στη γλώσσα μηχανής από τη λέξη Πορο χωρίς τόνο ή Πόρο χωρίς σίγμα. Γι αυτό δεν αναγνωρίζει το Yoast SEO ότι πρόκειται για την ίδια λέξη. Με τον ίδιο τρόπο όμως δουλεύει και το Google Bot και όλες οι αράχνες των μηχανών αναζήτησης.

   Αν και τα tags δημιουργήθηκαν για τον σκοπό που θέλεις και εσύ να τα χρξσιμοποιήσεις, στην πορεία είδαμε ότι κάθε ετικέτα είναι ένα σελιδοποιημένο αποτέλεσμα στη Google. Για παράδειγμα αν βάλεις ως ετικέτα στο άρθρο σου τη λέξη Σαρωνικός Κόλπος, τότε στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google με τη λέξη κλειδί Σαρωνικός Κόλπος θα εμφανίζεται και το site σου με το παρακάτω URL λόγω ετικέτας: thinkingpeople.gr/Σαρωνικος-κολπος.

   Το Yoast SEO δεν είναι η πραγματικότητα της Google αλλά μόνο για εσωτερική κατανάλωση.

   Σε ευχαριστώ για το χρήσιμο σχόλιο και τις ερωτήσεις σου και καλή επιτυχία.

   Απάντηση
 14. Καλησπέρα σας
  Επεσα τυχαία πάνω στη σελίδα σας, ψάχνοντας αρχικά για κάποιον έμπειρο γνώστη του wordpress για να με βοηθήσει (επ’ αμοιβή βέβαια) στη λύση κάποιων προβλημάτων που έχω.
  Μου κέντρισε το ενδιαφέρον ο οδηγός SEO και θα ήθελα κι εγώ να δοκιμάσω να βελτιώσω την παρουσία της σελίδας στο google. Αν έχετε την καλοσύνη λοιπόν μπορείτε να μου τον στείλετε.
  Επί πλέον εξακολουθεί και με ενδιαφέρει η βοήθεια σε wordpress από κάποιον επαγγελματία και σας ρωτώ αν μπορείτε εσείς να κάνετε κάτι τέτοιο ή να μου συστήσετε κάποιον κατάλληλο.
  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων
  Σταύρος

  Απάντηση
 15. Καλησπέρα Γιάννη,

  Θα ήθελα να αποκτήσω και εγώ τα παρακάτω βιβλία που είδα ότι μπορείς να στείλεις: δωρεάν μαθήματα SEO, Δωρεάν Μαθήματα WordPress καθώς επίσης και “Απλός οδηγός για να δημιουργήσετε ένα κερδοφόρο Blog”. Έχεις κάνει πολύ καλή δουλειά.

  Ευχαριστώ πολύ.

  Απάντηση
  • Σε ευχαριστώ πολύ Γιώργο, για να παραλάβεις τους δωρεάν οδηγούς οι οποίοι είναι τρεις, θα πρέπει να συμπληρώσεις την φόρμα εγγραφής στο blog μου που βρίσκεται κάτω από το βασικό μενού. Εάν δεν βλέπεις τη φόρμα εγγραφής είναι είτε γιατί έχεις μπλοκακάρει τις διαφημίσεις είτε γιατί έχεις κόψει τη javascript ή δεν την διαβάζει το web browser.

   Απάντηση
 16. Καλησπέρα Γιάννη,
  η κίνηση σου αυτή είναι πραγματικά μοναδική και ειλικρινά συγχαρητήρια!
  Θα μπορούσες να μου πεις και τον τρόπο να αποκτήσω και εγώ αυτά τα μαθήματα;
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

  Απάντηση
 17. Καλημέρα Γιάννη,

  Με βοήθησες αρκετά κ στις 2 απαντήσεις σου.
  Από ελληνικά press releases ξέρεις κάποιο;
  Ή θα κάνω δημοσίευση σε κάποιο blog της αγοράς.
  Άρα προτείνεις να κάνω blogging συνεχώς για 100 μέρες (100 blog posts) & να χτίσω μια λίστα 1000 ατόμων σωστά;
  Φιλικά,

  Παναγιώτης

  Απάντηση
 18. Καλησπέρα Γιάννη,

  Τα tutorials σου είναι πολύ καλά & to the point!
  Συγχαρητήρια για την εξαίσια δουλειά σου!
  Θέλω να σε ρωτήσω το εξής:
  Επειδή έχω δημιουργήσει ένα online marketing plan για το blog μου.
  Μέσα σε αυτό το πλάνο σκεφτόμουν να βάλω κ τα link wheels & link pyramids,
  αλλά κάπου διάβασα ότι δεν τα λαμβάνει υπόψιν η Google.
  Ισχύει κάτι τέτοιο;
  Επίσης να σε ρωτήσω όσο αφορά το article marketing & τα press releases.
  Επειδή εδώ στη Ελλάδα είναι κάπως φτωχικά από θέμα επιλογών,
  μπορώ να χρησιμοποιήσω τα ξένα;
  Αναμένω την απάντηση σου.

  Με εκτίμηση,

  Παναγιώτης

  Απάντηση
  • Σε ευχαριστώ Παναγιώτη για την ερώτηση σου.

   Σχετικά με το πρώτο σκέλος. Τα link wheels και τα links pyramids τα λαμβάνει υπόψη η Google. Όμως τι authority να έχει ένα site με 5 σελίδες ή ένα παρατημένο blog?
   Ένα backlink ωστόσο είναι ένα backlink και είναι καλύτερο από το τίποτα.
   Έχω φτιάξει αρκετά άλλα β εθνικής site που μου δίνουν backlinks. Ορίστε μερικά:

   https://seoingreece.yolasite.com/
   https://seogreece1.simplesite.com/
   https://seogreece.webnode.gr/

   Αποτέλεσμα μετά από αυτά τα sites; Κανένα. Καλύτερα να επικεντρωθείς στο blogging και στην παραγωγή περιεχομένου. Δεν υπάρχουν παρακάμψεις και εκπτώσεις στην επιτυχία.

   Σχετικά με τα press releases και οι ιστοσελίδες του εξωτερικού. Αυτή τη στιγμή στο blog μου έχω bounce rate 56%.

   Tελείως τυχαία το 56% της κίνησης στην ιστοσελίδα μου προέρχεται από αγγλόφωνα site. Άμα σου λέει κάτι αυτό. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι γιατί συνδέομαι με ιστοσελίδες του εξωτερικού, οι λέξεις κλειδιά είναι αγγλικές και έτσι με συσχετίζει η Google με τις ιστοσελίδες του εξωτερικού και με στέλνει κίνηση με αγγλόφωνους επισκέπτες που μόλις έρχονται στην ιστοσελίδα μου παθαίνουν ένα μικρό πολιτιστικό σοκ!

   Άμα θέλεις επισκέπτες από Ελλάδα, πρέπει να συνδεθείς με ελληνικά site και να κάνεις δημοσιεύσεις τύπου στα ελάχιστα ελληνικά site.

   Πιστεύω να σε βοήθησα

   Απάντηση
 19. Τον Οκτώβριο του 2013 ήτανε μια περίοδος της ζωής μου που είχα απογοητευθεί με το site μου μετά από μια σφαλιάρα της google και είχα δει αρκετή πτώση στο web traffic και στα google analytics στο blog μου. Αφού έψαχνα απεγνωσμένα να βρω στο ίντερνετ κάποια λύση, διάβασα διάφορα SEO forums από τα οποία και μπερδεύτηκα περισσότερο. Τελικά βρήκα τον οδηγό SEO Google Πρώτη Σελίδα και την σειρά βίντεο μαθημάτων και επέλεξα το πακέτο SEO Review από τον δάσκαλο του SEO, Γιάννη Διβράμη.

  Ενώ δεν ήξερα τίποτα από SEO, ξαφνικά έγινα και γω ειδικός. Ο οδηγός και όλη η εμπειρία SEO ήτανε σαν την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος πάνω μου. Ο άνθρωπος ήτανε ο πρώτος που ξέρει πως δουλεύει η Google σε βάθος και μπορεί πραγματικά να βοηθήσει το κάθε site να ανέβει. Μέσα σε ένα μήνα το blog μου ανέκαμψε, πήρα πίσω το παλιό μου traffic και φυσικά συνέχισα να έχω εισοδήματα από το Google AdSense. Δάσκαλε σε ευχαριστώ πάρα πολύ!

  Απάντηση
  • Σε ευχαριστώ, το πραγματικό νόημα του οδηγού SEO και της σειράς βίντεο μαθημάτων ήτανε αυτή και χαίρομαι προσωπικά που σε βοήθησαν. To SEO εξελίσσεται και όλοι μαθαίνουμε κάθε μέρα νέα πράγματα για να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες.

   Απάντηση

Σχολιάστε