Τι συμβαίνει όταν χάνουμε ένα backlink;
Το σημαντικότερο πράγμα μετά το περιεχόμενο στο SEO και στην κατάταξη μιας ιστοσελίδας στη Google είναι τα backlinks. Εάν το περιεχόμενο είναι βασιλιάς, τότε τα backlinks είναι η βασίλισσα στην προώθηση ιστοσελίδων.
Για να βελτιώσουμε δηλαδή την κατάταξη μας στις μηχανές αναζήτησης χρειαζόμαστε backlinks, εφόσον το περιεχόμενο είναι ήδη έτοιμο και κατάλληλο.
Τι συμβαίνει όμως άμα χάσουμε ένα backlink;
Πέφτουμε άμεσα στη Google; Και άμα πέφτουμε πόσο γρήγορα;
Θα μπορέσουμε ποτέ να ανακάμψουμε και να κερδίσουμε τις παλιές μας θέσεις;
Και άμα χάσουμε περισσότερα από ένα backlinks; Τότε τι γίνεται;
Μην αγχώνεστε φίλοι μου για όλα υπάρχουν λύσεις.
Διαβάστε παρακάτω.
Η μέση διάρκεια ζωής μιας ιστοσελίδας είναι 100 μέρες
Σύμφωνα με την Washinghton Post, η μέση διάρκεια ζωής μιας ιστοσελίδας δεν είναι περισσότερο από 100 μέρες! Αυτό σημαίνει ότι δεν δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι μόλις εξασφαλίσετε έναν σύνδεσμο θα παραμείνει στη θέση του. -Εντάξει δεν θα βγάλει πόδια να περπατήσει-
Κανένας δεν εγγυάται και με κανέναν τρόπο ότι ο σύνδεσμος ή το backlink που έχετε με κόπο εξασφαλίσει ότι θα μείνει για πάντα και ότι θα συνεχίσει να παρέχει ισχυρή στήριξη στο SEO της ιστοσελίδας σας.
Για ποιο λόγο χάνονται τα backlinks;
Το επόμενο ερώτημα πριν σας απαντήσω ευθέως στο ερώτημα τι συμβαίνει όταν χάνω ένα backlink, θα πρέπει να δούμε τα αίτια που χάνεται ένα backlink.
Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι τα backlinks αλλά και οι ιστοσελίδες είναι σιδεριά. Μάλλον ότι είναι κατσαρόλες που τις βάζω στο ράφι και άμα τις αφήσω θα μείνουν εκεί για τα επόμενα 100 χρόνια!
Δυστυχώς αυτή η λανθασμένη πεποίθηση για τα backlinks και τους συνδέσμους πρέπει να αλλάξει και μάλιστα τώρα! Σήμερα κιόλας.
Τα backlinks έρχονται και παρέρχονται, όπως έρχονται και παρέρχονται οι ιστοσελίδες. Κάποιος κάνει σήμερα μια ιστοσελίδα και αύριο την παρατάει για χίλιους δυο λόγους, πάμε να δούμε τους πιο σημαντικούς.
1 Λήγουν τα domains
Τα domain names έχουν ημερομηνία λήξης, τα .com, .net, .org έχουν ελάχιστη διάρκεια κατοχύρωσης το ένα έτος ενώ τα αντίστοιχα .gr 2 έτη. Συνήθως οι ιδιοκτήτες τους δεν μεριμνάν να τα κατοχυρώσουν για μεγαλύτερη διάρκεια είτε λόγω άγνοιας, είτε λόγω κόστους.
Ξεχνάνε επίσης ότι ο χρόνος κατοχύρωσης ενός domain name είναι παράγοντας SEO, γιατί όσο πιο πολύ χρόνο έχετε κατοχυρώσει ένα domain name, τόσο πιο ψηλά θα φαίνεστε στη Google.
Μπορείτε να δείτε περισσότερα στο άρθρο:
Γιατί κατοχύρωσα το paramarketing.gr ως το 2025!
Άμα λήξει το domain name, σταματάει να υπάρχει και το backlink γιατί σταματάει να παίζει η ιστοσελίδα που το φιλοξενούσε. Μην κάνετε το λάθος και κατοχυρώσετε το domain name της ιστοσελίδας σας για ένα ή δύο έτη, πάρτε το για 5 και για 10 για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο αλλά και για να σας θεωρεί η Google Authority site.
2 Πέφτουν οι ιστοσελίδες ή εγκαταλείπονται
Ο επόμενος λόγος είναι ότι οι ιστοσελίδες πέφτουν είτε γιατί λήγει το hosting, είτε γιατί χακάρετε το site, είτε από τεχνικό σφάλμα, κάποιο πρόσθετο δεν αναβαθμίστηκε σωστά, ή έπεσε η βάση κτλ.
Όταν πέφτει το site, δεν εμφανίζονται και τα backlink του στη Google και κάθε σύνδεσμος που έχει αυτό το site δεν είναι ορατός.
Πολλοί ιδιοκτήτες ιστοσελίδων εγκαταλείπουν τις ιστοσελίδες τους γιατί δεν έχουν την επιμονή και την υπομονή να κάνουν ότι χρειάζεται για να τις κάνουν κερδοφόρες ή και για άλλους λόγους.
Κάποιος έφτιαξε μια ιστοσελίδα από χόμπι και μετά άλλαξε χόμπι ή βαρέθηκε.
3 Γίνονται deindexed από τη Google
Πολλές ιστοσελίδες γίνονται deindexed από τη Google σχεδόν καθημερινά.
Μπορεί να γίνει deindexed ένα μέρος της ιστοσελίδας ή και ολόκληρη καθώς και τα εξερχόμενα backlink που έχει αυτή.
Το deindex σημαίνει αποταξινόμηση από τον δείκτη της Google, τα backlink σταματάνε να έχουν κάποια αξία.
Το deindex μπορεί να οφείλεται σε τεχνικό σφάλμα της ίδιας της Google, όπως συνέβη τον Μάιο του 2020, μετά από το Google May 2020 Core Update, ή και σε εκούσια τιμωρία της Google.
Η Google γενικά τιμωρεί τις ιστοσελίδες που είναι spam, που πουλάνε backlinks σε τρίτους και που έχουν κενό ή λεπτό περιεχόμενο (thin content).
4 Αλλάζουν domain name
Η αλλαγή domain name μιας ιστοσελίδας που διατηρεί το ίδιο περιεχόμενο και τους ίδιους συνδέσμους σημαίνει ότι θα χάσετε το backlink που έχετε πάρει από το προηγούμενο domain, αλλά θα κερδίσετε ένα καινούριο backlink από το καινούριο όνομα χώρου.
Αυτό δεν είναι καλό για το SEO και την κατάταξη της ιστοσελίδας σας γιατί πάλι θα χάσετε ένα παλιό backlink που έχει πάντα μεγαλύτερη αξία από ένα καινούριο backlink.
5 Αλλάζουν περιεχόμενο οι ιστοσελίδες
Πολλές ιστοσελίδες αλλάζουν περιεχόμενο ή market niche κάποια στιγμή. Για παράδειγμα κάποια ιστοσελίδα από ενημερωτικό site, γίνεται κλαδικό και ρίχνει όλο το γενικό της περιεχόμενο.
Ξεφορτώνει ότι δεν χρειάζεται και μαζί ξεφορτώνει και τα δικά σας backlink.
Επίσης πάρα πολύς κόσμος φοβάται τα backlinks, για την ακρίβεια, πάρα πολλοί ακόμα και SEO experts χέζονται πάνω τους άμα τους προτείνεις να ανταλλάξετε backlinks και απαιτείται πολύ μεγάλη εμπειρία που λίγοι έχουν και πολύ μεγάλη γνώση των πραγμάτων που ακόμα πιο λίγοι έχουν, για να ξέρουν να αξιολογήσουν ένα backlink, την αξία του backlink και το κόστος του.
6 Δεν είναι πλέον crawlable από τη Google
Κάποιες λάθος αλλαγές στο robots.txt και το site σας σταματάει να εμφανίζεται στη Google. Η εκεί που ένα άρθρο ή μια σελίδα ήταν δημόσια, μετά έγινε απόρρητη και κατά συνέπεια σταμάτησαν να φαίνονται και τα backlinks προς άλλα sites.
Υπάρχουν πολλές οι περιπτώσεις που τα σφάλματα στο crawling ( crawl errors ) από τα Google Bots έχουν οδηγήσει στο να μην φαίνονται πλέον τα backlink προς την ιστοσελίδα σας.
7 Αλλάζουν ιδιοκτήτες και περιεχόμενο
Ιστοσελίδες αλλάζουν χέρια κάθε μέρα, μια μικρή επίσκεψη στο Flippa.com θα σας πείσει για το γεγονός ότι υπάρχουν χιλιάδες ιστοσελίδες προς πώληση καθημερινά!
Οι καινούριοι ιδιοκτήτες δεν είναι πάντα ελαστικοί με το παλιό περιεχόμενο και πολλές φορές το αλλάζουν ή το τροποποιούν αφαιρώντας κείμενα, εικόνες και backlinks.
8 Αφαιρούν τα backlinks
Μπορεί να έχει λήξει η συνδρομή σας σε κάποιο κατάλογο ή οδηγό στο ίντερνετ, όπως το Vrisko ή τον Χρυσό Οδηγό και έτσι να χάσατε το πολύτιμο backlink που έδειχνε προς την ιστοσελίδα σας.
Κάποιοι άλλοι πιο επιτήδειοι ή φοβισμένοι, μπορεί να προσθέσουν ένα backlink προς την ιστοσελίδα σας και στην συνέχεια να το αφαιρέσουν γιατί φοβούνται ότι δήθεν θα τους τιμωρήσει η Google ή ότι θα χάσουν PageRank και διάφορα άλλα τραγελαφικά που συναντάμε καθημερινά στον χώρο του SEO.
9 Διαγράφουμε μια σελίδα, άρθρο ή προϊόν από το site μας
Τα εσωτερικά backlinks πιάνονται στη Google ως κανονικά backlinks και άμα σβήσουμε από την ιστοσελίδα μας μια σελίδα, άρθρο ή προϊόν, εκτός από τις θέσεις που χάνουμε στην Google, χάνουμε και τα εσωτερικά backlinks (internal links ).
Η εσωτερική διασύνδεση είναι πολύ σημαντική για την κατάταξη μας στις μηχανές αναζήτησης και μπορείτε να πάρετε για παράδειγμα την Wikipedia που μοιάζει να έχει άπειρα εσωτερικά links.
Ας πάμε όμως ξανά στο καίριο ερώτημα: Τι συμβαίνει άμα χάσω ένα backlink;
Τι συμβαίνει άμα χάσω ένα backlink;
Όπως βλέπουμε στο παραπάνω γράφημα που έχουμε εξάγει από το Ahrefs, φαίνεται η πορεία των backlinks του Paramarketing από την αρχή της δημιουργίας του τον Αύγουστο του 2013.
Βλέπουμε ότι μετά από έναν φρενήρη και εκθετικό ρυθμό αύξησης backlinks όπου πήρα backlinks από παντού, από όπου έβρισκα, άρχισα να χάνω δεκάδες backlinks, συνήθως όχι και τόσο ποιοτικά και να φαίνεται ότι ο κακός χαμός δεν θα σταματήσει πουθενά.
Ωστόσο, μετά από μήνες και χρόνια επιμονής όπου προσπαθούσα να αντικαταστήσω τα παλιά, μη ποιοτικά και χαμένα backlinks με καινούρια και πιο ποιοτικά, άρχισε η ιστοσελίδα μου να κόβει προς τα επάνω.
Επιτέλους τον Μάιο του 2020 η ιστοσελίδα μου τερμάτισε τον μήνα με θετικό ισοζύγιο backlinks, μετά από 2 χρόνια που τα backlinks μειώνονταν.
Κάποιος άλλος στη θέση μου θα τα είχε παρατήσει, σίγουρα, θα ήταν μπερδεμένος, αγχωμένος κτλ.
Όχι όμως εγώ που δεν τα παρατάω ποτέ όταν βάλω κάτι στο νου μου σε οποιονδήποτε τομέα της ζωής μου. Είτε περάσουν 2, 5 ή και 10 χρόνια! Στην περίπτωση των χαμένων backlink έπρεπε να περιμένω 2 χρόνια για να πάμε προς τα πάνω.
Και σεις ανά τρεις ώρες κοιτάτε άμα χάσατε καμιά θέση στη Google!
Αυτά τα 2 χρόνια το site μου έπεσε;
Όχι. Είχε κάποιες διακυμάνσεις όπως όλες οι ιστοσελίδες, αλλά επειδή είχε χιλιάδες backlinks, είχε να στηριχτεί σε αυτά.
Άμα τώρα το site σας έχει 5 backlinks και χάσει το ένα, σίγουρα θα πέσει στην κατάταξη στη Google. Αν όμως έχει 100 backlinks και χάσει το ένα ή και πέντε, δεν θα γίνει και τίποτε ιδιαίτερο στην κατάταξη στα SERPs.
Ο κανόνας είναι ότι κάθε φορά που χάνουμε backlinks πέφτουμε στη Google.
Μετράει όμως το link profile, το συνολικό προφίλ των συνδέσμων που έχουμε στην ιστοσελίδα μας και όχι μόνο το ένα backlink που χάσαμε. Για αυτό καλό θα ήταν να δημιουργήσετε περισσότερα από 5 ή 10 backlinks για να ανεβείτε στις μηχανές αναζήτησης ώστε να μην εξαρτάστε από αυτά τα 5 ή 10.
Το ορθότερο είναι να αποκτήσετε backlinks από καλές και ποιοτικές ιστοσελίδες dofollow και nofollow οι οποίες υπάρχουν για χρόνια και πιστεύετε ότι θα συνεχίσουν να υπάρχουν για χρόνια.
Ακόμα και να χάσετε μερικά backlinks, μπορείτε στη συνέχεια να τα ανακτήσετε με καινούρια.
Κάθε χρόνο όλες οι ιστοσελίδες χάνουν το 10% με 15% των backlinks τους
Κάθε χρόνο όλες οι ιστοσελίδες χάνουν το 10% με 15% των backlinks τους. Αυτός είναι ο ρυθμός φθοράς (attrition rate) και συμβαίνει για όλες τις ιστοσελίδες εκτός από αυτές που δεν έχουν καθόλου backlinks και βασίζονται μόνο στο περιεχόμενο τους για να πάρουν θέσεις στη Google.
Αυτό δεν πρέπει να σας αποτρέπει από το να αναζητήσετε νέες ευκαιρίες για backlinks και να δημιουργήσετε νέα backlinks κάθε μήνα και κάθε χρόνο.
Απλά θα πρέπει να προσέξετε να ανεβείτε στην πρώτη θέση της Google με όσο το δυνατόν λιγότερα backlinks μπορείτε. Έτσι θα κάνετε τεράστια οικονομία δυνάμεων και θα έχετε και τις λιγότερες απώλειες σε backlinks κάθε χρόνο και κάθε μήνα.
Ζητήστε τώρα προσφορά για SEO και προώθηση ιστοσελίδων
Σας ενδιαφέρει να ανεβείτε στην πρώτη θέση της Google;
Ζητήστε τώρα προσφορά προώθησης
Δωρεάν Μαθήματα SEO Αξίας 129€
Πάρτε εντελώς δωρεάν τον οδηγό βίντεο μαθημάτων αξίας 129€ SEO GOOGLE Πρώτη Σελίδα. Είναι πολύ συνετό να αφιερώνετε το 20% του χρόνου και των πόρων σας στην προσωπική σας εκπαίδευση και στην προσωπική σας ανάπτυξη. Γραφτείτε σήμερα στα βίντεο μαθήματα εντελώς δωρεάν!
Δείτε περισσότερα για τα backlinks:
- Τι είναι το Link Bait;
- SEO TIP 1: Δημιουργήστε χιλιάδες backlinks αφήνoντας σχόλια σε blog
- SEO Tip 4: Πως να αποκτήσετε backlinks από την Wikipedia
- Παράνομα backlinks και πως να τα αποφύγετε
- Ποια backlinks δεν μετράει η Google
- Ποια είναι τα Angela and Paul backlinks;
- Πώς να βρείτε τα Backlinks των Ανταγωνιστών σας
- Πως να αυξήσετε τα backlinks της ιστοσελίδας σας
- Τα 20 είδη των backlinks για να ανεβείτε στη Google