Τι είναι το Google Indexing;
Δείτε πως να κάνετε να εμφανιστεί η ιστοσελίδα σας στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google σε 24 ώρες ή και λιγότερο.
Ίσως οι περισσότεροι από εσάς να μην το γνωρίζετε, αλλά η Google δεν εμφανίζει τα αποτελέσματα αναζήτησης που βλέπετε σε πραγματικό χρόνο. Δεν πρόκειται για ζωντανή μετάδοση live αποτελεσμάτων όπως στο κίνο, στο προπό και το στοίχημα.
Αντίθετα η Google αποθηκεύει τα αποτελέσματα αναζήτησης σε μεγάλα datacenter ανά τον κόσμο στο Google Index, στον παγκόσμιο δείκτη αποτελεσμάτων της.
Πως λειτουργεί η αναζήτηση της Google;
Για να μπορέσετε να καταλάβετε τι είναι το Google Indexing, θα πρέπει πρώτα να γνωρίζετε πως λειτουργεί η αναζήτηση της Google και κατά συνέπεια πως λειτουργεί η Google σαν μηχανή αναζήτησης.
Η Google λειτουργεί σε 3 διαφορετικές φάσεις:
- Crawling (σκανάρισμα)
- Indexing (ευρετηρίαση ή ταξινόμηση) και
- Ranking (κατάταξη)
Στο crawling, οι αράχνες αναζήτησης της Google διατρέχουν όλες τις σελίδες στον παγκόσμιο ιστό και προσπαθούν να ανακαλύψουν φρέσκο περιεχόμενο που δεν υπήρχε πριν.
Στο indexing όλες οι πληροφορίες που έχουν συλλεχθεί από τις ιστοσελίδες επεξεργάζονται και στην συνέχεια ταξινομούνται και αποθηκεύονται στον δείκτη της Google, στα data centers που διατηρεί η ίδια.
Στο ranking, τα αποτελέσματα αναζήτησης καλούνται από τον δείκτη που έχουν αποθηκευτεί αφού πρώτα έχουν ιεραρχηθεί με βάση την σχετικότητα και την σημαντικότητα τους με βάση το τι ζητάει ο χρήστης.
Πόσο χρόνο παίρνει το indexing μιας ιστοσελίδας;
Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε ότι το indexing μιας νέας ιστοσελίδας από τη Google απαιτεί κάμποσο χρόνο. Συνήθως για καινούριες κατασκευές απαιτείται από 24 ώρες έως και 15 ημέρες για να μπορέσει η σελίδα να περάσει τα τρία στάδια της Google που αναφέραμε παραπάνω.
Για αυτό μην περιμένετε σε μια ώρα να φαίνεται η ιστοσελίδα σας πρώτη με την λέξη κλειδί που επιθυμείτε στις μηχανές αναζήτησης.
Στο πόσο θα κάνει να εμφανιστεί η ιστοσελίδα μας που μόλις έχουμε φτιάξει στη Google εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες. Και μπορούμε και μόνοι μας κάνουμε αρκετά πράγματα για να επιταχύνουμε την διαδικασία του indexing, ώστε να αρχίσει η ιστοσελίδα μας να εμφανίζετε πρώτα στα αποτελέσματα αναζήτησης με το domain name και μετά ειδικά με τις λέξεις κλειδιά που επιθυμούμε κάθε φορά.
Σε περιπτώσεις που η ιστοσελίδα σας είναι αρκετά παλιά και έχει μεγάλο domain authority, τότε θα δείτε ότι για πολλές μη ανταγωνιστικές λέξεις κλειδιά μπορεί να εμφανίζεται στα αποτελέσματα αναζήτησης και σε λίγες ώρες ή και σε μισή ώρα από την στιγμή της δημοσίευσης του νέου περιεχομένου.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα με το YouTube, όπου είναι εφικτό ένα βίντεο με φράση κλειδί να εμφανιστεί σχεδόν αμέσως στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google.
Δείτε περισσότερα στο άρθρο: Πρώτη Θέση Google Σε 2 Ώρες
Και δείτε περισσότερα στο βίντεο: How to rank first on google in three hours or less
Παρόλο που και το βίντεο είναι ερασιτεχνικό αλλά και το άρθρο είναι πρωτόλειο, και τα 2 εμφανίστηκαν στις πρώτες θέσεις της Google σε λιγότερο από 2 ώρες, σχεδόν αμέσως.
Οι λόγοι που έγινε τόσο γρήγορα η ταξινόμηση είναι γιατί το YouTube είναι θυγατρική της Google και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης βίντεο μετά τη Google.
Ο κανόνας είναι ότι το YouTube έχει άμεση ταξινόμηση, άμεσο indexing και ως δια μαγείας, όλες οι σελίδες οι οποίες έχουν ενσωματωμένα βίντεο από το YouTube, μπαίνουν στον δείκτη της Google χωρίς καθυστέρηση.
Πως να κάνετε indexing το site σας γρήγορα και εύκολα
Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι που μπορεί κάποιος να κάνει indexing την ιστοσελίδα του στις μηχανές αναζήτησης. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πάρα πολλά βήματα που πολλοί ακολουθούν και είναι κατεβατά ολόκληρα δίχως τελειωμό.
Για να αποφύγετε την ταλαιπωρία και τα περιττά πράγματα, θα σας αποκαλύψω τα 2 βασικά βήματα για να γίνει indexed η ιστοσελίδα σας στη Google και μετά ίσως να σας αναφέρω και συμπληρωματικά και τα υπόλοιπα, απλώς για να να τα ακολουθήσουν όσοι θέλουν και όσοι μπορούν.
Λέω ίσως γιατί θέλω να μείνουμε στα βασικά σε αυτό το άρθρο και να μην γίνουμε όλοι πυρηνικοί επιστήμονες μετά από ένα άρθρο που διαβάσατε σε κάποιο blog για το SEO.
1 Αποκτήστε ένα backlink από ένα site που είναι ήδη indexed στη Google
Το βασικότερο που χρειάζεται η ιστοσελίδα σας για να ταξινομηθεί από τη Google και γενικά από τις μηχανές αναζήτησης είναι να μπορεί να ευρεθεί από τις αράχνες των μηχανών αναζήτησης.
Και επειδή οι αράχνες ακολουθούν τα backlinks για να ανακαλύψουν ποιοτικό περιεχόμενο που είναι άξιο αναφοράς και άξιο διασύνδεσης με backlink, θα μπορέσουν να ακολουθήσουν το backlink από την άλλη ιστοσελίδα που ήδη φαίνεται στις μηχανές αναζήτησης και έτσι θα ανακαλύψουν και την δική σας.
Εκτός από αυτόν τον τρόπο, υπάρχουν και δεκάδες άλλα προγράμματα που κάνουν indexing ή crawling και καλούνε τα google bots να ταξινομήσουν ταχύτερα και το δικό σας site.
Ωστόσο, σκεφτείτε τι θα ήταν προτιμότερο;
Να ταξινομηθεί η ιστοσελίδα σας χωρίς backlinks και να βρίσκεται στην 10η σελίδα της Google ή να ταξινομηθεί η ιστοσελίδας σας -να γίνει indexing δηλαδή- και να κερδίσει και μερικές θέσεις στις σελίδες αποτελεσμάτων αναζήτησης και να φτάσει από την 10η στην 3η σελίδα;
Δεν είναι μόνο αποτελεσματικότερο το indexing μέσω backlinks αλλά και αποδοτικότερο.
Το SEO και το indexing βασίζεται στην εξής τρίπτυχη φιλοσοφία:
- Better
- Cheaper
- Faster
Και μόνο τα backlinks είναι ο αποδοτικότερος και αποτελεσματικότερος νούμερο ένα τρόπος για να γίνει η ιστοσελίδα σας ορατή στις μηχανές αναζήτησης.
Το ερώτημα τώρα είναι: Μόνο τα dofollow backlinks κάνουν indexing ή και τα nofollow backlinks;
Η απάντηση είναι ότι η Google προσμετρά και τα nofollow backlinks, θα χρειαστείτε και τα 2 είδη backlinks σε αναλογία 1 προς 4, δηλαδή για κάθε 4 dofollow backlinks καλό θα ήταν να λαμβάνετε και ένα nofollow.
Πόσα backlinks χρειάζεται μια ιστοσελίδα για να γίνει indexed;
Το ελάχιστο είναι το ένα ποιοτικό backlink, αλλά όσο πιο πολλά και διάσπαρτα backlinks έχετε, τόσο πιο καλή ταξινόμηση θα γίνει.
Η ιστοσελίδα σας δεν αποτελείται από μια και μόνο σελίδα, το σωστό είναι να αποκτήσετε σωστά backlinks για κάθε μια σελίδα που θα θέλατε να ταξινομηθεί στη Google, για κάθε μια σελίδα προορισμού δηλαδή.
Μια άλλη ερώτηση είναι: Τα εσωτερικά links βοηθάνε στο ταχύτερο indexing;
Η απάντηση είναι ναι και δεν βοηθάνε μόνο τα εσωτερικά links ( internal links ), αλλά και τα εξερχόμενα links που δείχνουν σε σχετικά site με το δικό σας και είναι υψηλού επιπέδου, με μεγάλο domain authority.
Η αναλογία που θα πρέπει να έχετε στα εξερχόμενα links θα πρέπει να είναι ένα για κάθε σελίδα που θα θέλατε να εμφανίζεται στη Google.
Σε αυτό οι απόψεις διίστανται και πάρα πολλοί ειδικοί στο SEO έχουν διαφορετική άποψη και θεωρούν ότι θα πρέπει να δίνουμε εξερχόμενο backlink σε authority site στα 2/3 των σελίδων που θέλουμε να ταξινομήσουμε. Δηλαδή 2 εξερχόμενα links σε διαφορετικά sites ανά 3 σελίδες προορισμού.
Βέβαια η κοινότητα του SEO που είναι τεράστια αυτή τη στιγμή, έχει πολλές ταυτόσημες και αμφίσημες απόψεις που για λόγους οικονομίας δεν γίνεται να αναλύσουμε περαιτέρω.
Το θέμα μας δεν είναι να εξαντλήσουμε σε ένα άρθρο το πως γίνετε το indexing, αλλά να σας δώσω μέσα σε 10 γραμμές πως γίνεται άμεσα και γιατί.
Τέλος, θέλω να προσθέσω ότι το για να γίνει indexing σε μια σελίδα δεν απαιτείται να εγγραφείτε στο Google Search Console, ούτε καν χρειάζεται να έχετε sitemap στην ιστοσελίδα σας, εφόσον υπάρχουν τα backlinks.
Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα καταχωρήσετε την ιστοσελίδα σας στη Google μέσω της Κονσόλας Αναζήτησης, αλλά πέραν από αυτό είναι καλύτερο να έχετε περισσότερα backlinks παρά ένα καλοστημένο sitemap.
2 Ενσωματώστε ένα βίντεο από το YouTube στην αρχική σελίδα
Ο δεύτερος τρόπος είναι ναι μεν πιο διασκεδαστικός αλλά πιο χρονοβόρος ειδικά αν θα πρέπει να δημιουργήσετε το δικό σας βίντεο. Η παραγωγή βίντεο και το ανέβασμα τους στο κανάλι σας στο YouTube είναι μια κοπιαστική διαδικασία που όμως έχει και τα θετικά της.
Ωστόσο, μπορείτε να ενσωματώσετε ένα βίντεο από ένα άλλο κανάλι που να είναι συναφές με το δικό σας αντικείμενο ώστε να επισκεφτούν την ιστοσελίδα σας τα Google Bots άμεσα.
Μπορείτε να ενσωματώσετε όσα βίντεο θέλετε και σε όσες σελίδες θέλετε, δεν υπάρχει κάποιο όριο στον αριθμό των βίντεο ή στο μήκος του βίντεο, στον χρόνο δηλαδή.
Το ζητούμενο είναι απλώς και μόνο να υπάρχει ενσωματωμένο μέσα στο κείμενο από το YouTube. Βίντεο από το YouTube χωρίς να υπάρχει περιεχόμενο στην σελίδα που το έχετε βάλει ή χωρίς να υπάρχει σχετικότητα με το αντικείμενο της ιστοσελίδας σας, μπορεί να σας δώσει μια ταχύτητα στην ταξινόμηση αλλά δεν θα σας βοηθήσει στην κατάταξη.
Η ιστοσελίδα σας δεν θα πάρει καλή θέση στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google.
Εκτός από τους παραπάνω δύο τρόπους υπάρχουν δεκάδες άλλοι τρόποι για να κάνετε indexing την ιστοσελίδα σας είτε αυτή είναι καινούρια είτε παλιά στον παγκόσμιο ιστό.
Όμως εκτελώντας σχολαστικά τα παραπάνω δύο βήματα, θα γίνετε ένας αρχιτέκτονας του indexing γιατί όπως έλεγε και ο θρυλικός Bruce Lee, δεν φοβάμαι τον άνθρωπο που γνωρίζει 10.000 κλωτσιές στο κουνγκ φου, αλλά τον έναν που έχει εξασκηθεί σε μια κλωτσιά 10.000 φορές.
Εστιαστείτε και θα ανάψει η φωτιά της επισκεψιμότητας στην ιστοσελίδα σας!
Σας ευχαριστώ πολύ και άμα χρειαστείτε την βοήθεια του ειδικού για να προωθήσετε την ιστοσελίδα σας, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου.
Ζητήστε τώρα προσφορά για SEO optimization και προώθηση ιστοσελίδων
Σας ενδιαφέρει να ανεβείτε στην πρώτη θέση της Google;
Ζητήστε τώρα προσφορά προώθησης
Δείτε περισσότερα για το SEO και το Google Indexing:
- Viral Marketing: 8 Συμβουλές για να αυξήσετε την απόδοση – ROI
- SEO optimization: Τι είναι και πως γίνεται;
- Να προτιμήσω Drupal ή WordPress: Ερώτηση Αναγνώστη
- Google June Core Update: Ποιοι χάσανε και ποιοι κερδίσανε
- SEO Google: Τεχνικές Εκτός Σελίδας Βελτιστοποίησης
Thanks in favor of sharing such a nice thinking, article is pleasant, thats why i have read it entirely.