ΒΓΑΛΤΕ ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΡΥΠΤΟ

Κατεβάστε τον οδηγό Κρύπτο για αρχάριους

Τι είναι το WordPress και γιατί πρέπει να το χρησιμοποιήσετε;

WordPress-counter

Τι είναι το WordPress και γιατί πρέπει να το χρησιμοποιήσετε;

To WordPress είναι μια πλατφόρμα κατασκευής site στο ίντερνετ που ξεκίνησε το 2003 από τον Matt Mullenweg και τον Mike Little. Σήμερα, σχεδόν μια δεκαετία μετά, το WordPress έχει γίνει η πιο δημοφιλή και η καλύτερη πλατφόρμα για να σχεδιάσετε το site σας ή το blog σας. To WordPress δεν είναι πια μια ερασιτεχνική blogging platform.

Παραπάνω από το 50% των top 100 websites στον κόσμο τρέχουν σήμερα σε WordPress, πράγμα που είναι σχεδόν απίστευτο εάν το συγκρίνουμε με το 27% που ήτανε το 2010. Το ποσοστό αυτό προβλέπεται να αυξηθεί στα επόμενα χρόνια, όπου το WordPress πιθανολογείται να γίνει μονοπώλιο στην αγορά.

Προσωπικά, χρησιμοποιώ το WordPress από την πρώτη στιγμή που λανσαρίστηκε το 2003. Έχω καταλάβει τη σημαντικότητα του και το πλήθος των δυνατοτήτων του που είναι κυριολεκτικά απεριόριστες. Θα ήθελα λοιπόν να σας πω μερικά πράγματα για τι είναι τελικά το WordPress και γιατί πρέπει να το χρησιμοποιήσετε ως το βασικό επαγγελματικό εργαλείο για να φτιάξετε το site σας και την ηλεκτρονική σας επιχείρηση.

Τι είναι το WordPress;

Το WordPress είναι ένα απλό σύστημα διαχείρισης περιεχομένου ( CMS content management system ) που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή οποιουδήποτε τύπου website. Αρχικά αναπτύχθηκε για την κατασκευή και δημοσίευση μόνο blogs. Τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε ένα πλήρες πρόγραμμα κατασκευής ιστοσελίδων, e-shop, forum και όλων των ειδών sites.

Είναι ένα λογισμικό ανοιχτού κώδικα ( open source ) και είναι πανίσχυρο στην δημιουργία, διαχείριση και διαμοιρασμό περιεχομένου στο ίντερνετ και τα social media. Επίσης, όσα site φτιάχνω με wordpress, όλα βγαίνουν στην πρώτη σελίδα της Google.

Σήμερα, το WordPress έχει δώσει πνοή σε χιλιάδες blogs που είναι ιδιαίτερα δημοφιλή και έχουν πολύ traffic. Το WordPress είναι ένα πολύ δυνατό εργαλείο και έχει πάρα πολλά καλογραμμένα πρόσθετα. Τα WordPress plugins ή πρόσθετα που είναι δωρεάν είναι περισσότερα από 42.000 και παραπάνω από  2.700  θέματα διατίθενται και αυτά δωρεάν.

Ο αριθμός τους συνέχεια αυξάνει, και αυτό σημαίνει ότι αν ξεκινήσετε σήμερα το site σας θα έχετε απεριόριστη πρόσβαση σε χιλιάδες θέματα και πρόσθετα, χωρίς να χρειαστεί να αγοράσετε κάτι.

Γιατί WordPress;

Υπάρχουν χιλιάδες άλλα Συστήματα Διαχείρισης Περιεχομένου ( Content Management Systems ) παρόμοια με το WordPress και πολλά από αυτά είναι πάρα πολύ αποτελεσματικά στην αγορά που απευθύνονται. Έχω δοκιμάσει τα περισσότερα από αυτά, όπως το druppal, joomla, magento, opencart, pligg, phpBB, flynax και πολλά άλλα.

Όμως, κανένα δεν φτάνει σε SEO το WordPress και κανένα δεν έχει την ίδια τεχνική υποστήριξη και την ίδια κοινότητα προγραμματιστών σε όλο τον κόσμο που με τις τεχνικές τους γνώσεις έχουν οδηγήσει το WordPress στην κορυφή!

Αν ακόμα είστε σκεπτικιστές και σκέφτεστε γιατί να χρησιμοποιήσετε το WordPress, σας δίνω ακόμα μερικούς σοβαρούς λόγους:

Το WordPress είναι Open Source Platform

Το WordPress είναι μια open source platform ή μια πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα, που σημαίνει ότι προγραμματιστές και ειδικοί από όλο τον κόσμο εργάζονται σκληρά με κοινό σκοπό να το βελτιώσουν. Το λογισμικό του WordPress μπορεί να χρησιμοποιηθεί άπειρες φορές και σε άπειρα site και e-shops χωρίς κανέναν περιορισμό και κανένα κόστος αγοράς άδειας.

Δεν χρειάζεται να πληρώσετε σε κανένα τρίτο μέρος ή εταιρεία για να αγοράσετε κάποια άδεια λογισμικού για το WordPress, όπως γίνεται με τα Windows. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να πληρώσετε για το domain name, το hosting και το κόστος κατασκευής του site σας.

Είναι μέγιστα επεκτάσιμο

Εάν ήδη χρησιμοποιείτε WordPress, τότε δεν θα πρέπει να ανησυχείτε σχετικά με την επεκτασιμότητα του. Είναι απεριόριστη!

Δεν έχω βρει ακόμα κάποιον που να έχει προβλήματα επεκτασιμότητας με το WordPress. Κάποιοι το χρησιμοποιούν ήδη για πάνω από μια δεκαετία και έχουν δημοσιεύσει χιλιάδες σελίδες και άρθρα χωρίς ποτέ να είχαν κάποιο πρόβλημα. Θεωρώ ότι δεν θα βρεθεί ποτέ κάποιο πρόβλημα τεχνικό ή μη που να μην μπορεί το WordPress να το ξεπεράσει.

Το WordPress.com από μόνο του αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα επεκτασιμότητας. Με μία μόνο εγκατάσταση  multisite το WordPress τρέχει σχεδόν πάνω από 30 εκατομμύρια sites όπως τα  TechCrunch, Gigaom, CNN blogs και πολλά άλλα.

Έχει Spam Protection

Έχω προσωπικά χρησιμοποιήσει και δοκιμάσει χιλιάδες κώδικες και προγράμματα στο παρελθόν, αλλά το WordPress έχει την καλύτερη λύση για  spam protection. Τα παλιότερα παραδοσιακά site χωρίς WordPress, είχανε μεγάλο θέμα στη λειτουργία τους, γιατί εάν άφηνες ανοιχτά τα σχόλια ή κάποια πεδία εγγραφής, αυτά γέμιζαν με spam.

Με plugins όπως το Akismet, GASP, Conditional Captcha, και πολλά άλλα, μπορείτε να σταματήσετε χιλιάδες spam comments και νέες spam εγγραφές χρηστών. Πιστεύω ότι το WordPress έχει την καλύτερη λύση στο spam protection από οποιοδήποτε άλλο site στο ίντερνετ.

Μεγαλύτερη Κοινότητα Τεχνικής Υποστήριξης

Η τεράστια κοινότητα τεχνικής υποστήριξης από bloggers, developers, designers και απλούς χρήστες σε όλο τον κόσμο, κάνει το WordPress τόσο λειτουργικό, δυνατό και σταθερό.

Δεν θα αντιμετωπίσετε ποτέ κανένα πρόβλημα στο να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε μαι νέα δυνατότητα στο WordPress. Υπάρχουν πάρα πολλές πηγές στο ίντερνετ και πλήθος sites που μπορείτε να βρείτε λύσεις και βοήθεια σε όλα τα ζητήματα που θα αντιμετωπίσετε. Σας παραθέτω μερικά από μερικά support forums που παρέχουν δωρεάν υποστήριξη:

Άνθρωποι από όλο τον κόσμο, υποστηρίζουν και συνεισφέρουν στην συνεχή του ανάπτυξη και εξέλιξη. Αυτό και μόνο το καθιστά το καλύτερο blogging software για την ανάπτυξη και δημιουργία άρτιων websites.

WordPress Themes & Plugins

Το WordPress.org είναι το πρώτο site που μπορεί να βρει κάποιος δωρεάν WordPress themes. Το επίσημο αποθετήριο θεμάτων της  WordPress ( WordPress Repository ) προσφέρει χιλιάδες  WordPress themes & plugins χωρίς κάποιο κόστος.

Έχουνε πολύ μεγάλη ποικιλία δωρεάν θεμάτων για να ξεκινήσει κάποιος το site του, όμως δεν τα συνιστώ γιατί είναι περιορισμένων δυνατοτήτων. Συνιστώ μόνο την αγορά πληρωμένων WordPress Themes.

Αν ψάχνετε να προσθέσετε νέες δυνατότητες στο WordPress site σας, σίγουρα θα βρείτε κάποιο plugin για αυτό. Τις περισσότερες φορές το WordPress plugins repository έχει το plugin δωρεάν. Σε αντίθετη περίπτωση θα αναγκαζόσασταν να ξοδέψετε μια μικρή περιουσία για να αποκτήσετε όλα αυτά τα πρόσθετα που θα κάνουν το site σας να πετάει!

Μερικά από τα πιο χρήσιμα και τα αγαπημένα μου WordPress plugins είναι: WordPress SEO by Yoast, Akismet, GASP, JetPack, BuddyPress, τα οποία θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε το site σας.

 WordPress Premium Τhemes & Premium Plugins

Μπορείτε να δημιουργήσετε το πρώτο σας site χωρίς να ξοδέψετε ούτε ένα cent. Θα πρέπει βέβαια να αγοράσετε ένα domain name και το απαραίτητο hosting.

Αν όμως θελήσετε να κάνετε ένα επαγγελματικό site με άπειρες δυνατότητες θα πρέπει να αγοράσετε ένα Premium WordPress Theme και ίσως μερικά Premium Plugins.

Υπάρχουν χιλιάδες από αυτά στις παρακάτω εταιρείες:

 • WooCommerce, η καλύτερη δωρεάν λύση eCommerce για να φτιάξετε το δικό σας WordPress site.
 • Gravity Forms, μια πολύ καλή λύση για να δημιουργήσετε εξειδικευμένες φόρμες, φόρμες πληρωμών, φόρμες παραγγελίας και άλλα.
 • Solostream Premium WordPress Themes, η εταιρεία με πληρωμένα θέματα σε WordPress που προτιμώ και μέχρι σήμερα δεν έχω βρει καλύτερη. Πιστέψτε με έχω μέχρι σήμερα χρησιμοποιήσει πάνω από 1.000 θέματα και έχω ξοδέψει μια μικρή περιουσία σε θέματα και συνδρομές.

To WordPress έχει αντέξει στον χρόνο

Μερικά CMS software ξαφνικά εξαφανίζονται από την αγορά, και έχω δει από το 1998 που είμαι στην αγορά του ίντερνετ πάρα πολλές εταιρείες και προγράμματα να εξαφανίζονται. Δεν συνέβη το ίδιο όμως και για το WordPress.

Δεν πιστεύω ότι είναι επικίνδυνη μια πρόβλεψη ότι το WordPress θα συνεχίζει να υπάρχει όσο θα υπάρχει ίντερνετ.  Υπάρχουν πάνω από 30 εκατομμύρια sites παγκοσμίως που υποστηρίζονται από το WordPress. Μερικά  από τα πιο διάσημα sites σε WordPress είναι των αμερικάνικων εισηγμένων εταιρειών: TechCrunch, Mashable, και TheVerge.

Βγάλτε λεφτά με το WordPress

Το 2011, Ο Matt Mullenweg, ο ιδρυτής του WordPress ανέφερε ότι περίπου 20,000 άνθρωποι παγκοσμίως βγάζουν το ψωμί τους αποκλειστικά από τη χρήση του WordPress. Τα στατιστικά προέρχονται από τα προφίλ των χρηστών του WordPress.org forum. Αυτό το στατιστικό αναφέρθηκε το 2011, άρα είμαι σίγουρος ότι θα είναι ο αριθμός αυτός τουλάχιστον διπλάσιος σήμερα.

Τα ανεπίσημα στατιστικά είναι όμως πολύ περισσότερα, γιατί υπάρχουν πάρα πολλοί που βγάζουν χρήματα από το WordPress και δεν είναι μέλη ή δεν συμμετέχουν ενεργά στο WordPress.org forum. Ένας από αυτούς είμαι και εγώ.

Θεώρησα όμως σωστό να μιλήσω με παραδείγματα και στοιχεία, όπως κάνω πάντα και όχι θεωρητικά. Έτσι έφτιαξα μια λίστα με ιδιώτες και εταιρείες που φαίνεται ότι βγάζουν μια μικρή περιουσία στο ίντερνετ από το WordPress, γιατί όχι και εσεις;

Ιδιώτες

 • Ο Oliver Dale είναι ο ιδρυτής της  Kooc Media, της εταιρείας πίσω από τα εκπληκτικά προϊόντα ThemeFurnace, WPTurbo και WPLift.
 • Η Siobhan Mckeown, είναι μια παραγωγός περιεχομένου σε WordPress και έχει συνεργαστεί με τις εταιρείες WooThemes, ManageWP, WPMU και Smashing Magazine. Πριν από λίγο καιρό προσλήφθηκε από την  Audry Capital. Για όσους δεν ξέρουν ποια είναι η Audrey Capital, είναι ο angel investor του Matt Mullenweg.
 • Η Kim Doyal, αναπτύσσει sites σε WordPress και βγάζει λεφτά από αυτό, από 2009.
 • Και τέλος εγώ που με την εταιρεία πληροφορικής που είχα παλαιότερα, όπου κατείχα το 50% φτιάχναμε sites σε WordPress και βγάζαμε λεφτά από αυτό  από το 2003.

Εταιρείες

 • Matt Mullenweg (συνιδρυτής της WordPress) διαχειρίζεται την Automattic, που παρέχει υπηρεσίες μέσω του WordPress.com!
 • StudioPress, ένα theme shop ιδιοκτησίας της CopyBlogger Media.
 • WPEngine, μια εταιρεία διαχείρισης WordPress hosting που έχει σηκώσει πάνω από $1.2 εκατομμύρια σε κεφάλαια!
 • ManageWP, ένα ειδικό λογισμικό που σου επιτρέπει να διαχειρίζεσαι πολλές εγκαταστάσεις WordPress από ένα μόνο κέντρο διαχείρισης ή  dashboard.

Υπάρχουν πολλές ακόμη εταιρείες που έχουνε χτίσει τη βάση των προϊόντων και των υπηρεσιών που παρέχουν γύρω από το WordPress και προσφέρουν εργασία σε εκατοντάδες άτομα.

Χρειάζεστε ακόμα και άλλους λόγους για να χρησιμοποιήσετε WordPress στο επόμενο σας site; Μπορείτε παρακάτω να διαβάσετε ένα σχετικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό TIME.

Περίληψη: Το 19% των Ιστοσελίδων Παγκοσμίως Λειτουργούν σε WordPress

Αφορμή γι’ αυτό το άρθρο στάθηκε ένα δημοσίευμα της online έκδοσης του περιοδικού TIME σχετικά με την εταιρία Automattic η οποία βρίσκεται πίσω από το την δημοφιλή πλατφόρμα κατασκευής ιστοσελίδων και γενικότερα διαχείρισης περιεχομένου WordPress.

Συγκεκριμένα το δημοσίευμα αναφερόταν στην πρόοδο της εν λόγω εταιρίας, καθώς μπήκε με αξιώσεις στο λεγόμενο Billion Dollar Club, που περιλαμβάνει μερικές από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρίες του χώρου. Σύμφωνα με τον ιδρυτή της εταιρίας Matt Mullenweg η είσοδος της οφείλεται στην σημερινή αξία της εταιρείας που εκτιμάτε στα 1.16 δις δολάρια. Καθόλου άσχημα για μια εταιρία που ιδρύθηκε πριν από 9 χρόνια και σ’ αυτή την διάρκεια η μόνη χρηματοδότηση που έλαβε ήταν μόλις 12 εκατομμύρια δολάρια κυρίως από venture capitals (κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών) το 2008.

Να σημειωθεί ότι η γνωστότερη δραστηριότητα της εταιρίας είναι η διαχείριση της πλατφόρμας WordPress η οποία να σημειωθεί διατίθεται δωρεάν. Μερικές από τις επί πληρωμής υπηρεσίες που παρέχει είναι οι εξής :

 • Offshore daily backup
 • WordPress Security

Το φοβερό στοιχείο που προκύπτει από το δημοσίευμα και ενδιαφέρει κατασκευαστές και κατόχους ιστοσελίδων είναι ότι η πλατφόρμα για την κατασκευή ιστοσελίδων WordPress, σε self-hosted περιβάλλον είναι υπεύθυνη για την λειτουργία του 25 % των ιστοσελίδων παγκοσμίως!

Ένας αριθμός ο όποιος είναι αρκετά μεγάλος ειδικά αν τον δούμε σε απόλυτα νούμερα. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι υπάρχουν πάνω από 50 ανταγωνιστικές πλατφόρμες διαχείρισης περιεχομένου. Μερικές από αυτές είναι οι πλατφόρμα Article Beach, Article Dashboard, Article Directory Pro, Article Friendly, Buddy Press, Drupal, Joomla, Moodle, Open Reality, PHP Motion, Ucenter, V-Bulletin Blog, Xpress Engine, Zen Desk, κ.α.

Πέρα δε από τις πλατφόρμες διαχείρισης περιεχομένου υπάρχουν και δεκάδες πλατφόρμες δημιουργίας αναρίθμητων άλλων τύπων ιστοσελίδων όπως social network websites, social bookmarking website, forums, wiki websites, microblog websites, κ.α.

Έτσι εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι το να λειτουργεί το 19% των ιστοσελίδων παγκοσμίως σε WordPress δεν είναι μια απλή υπόθεση. To ποσοστό αυτό οφείλεται στην αξιοπιστία της πλατφόρμα, στην μεγάλη και ενεργή κοινότητα προγραμματιστών και χρηστών και στην φιλικότητα της προς τον χρηστή, τις μηχανές αναζήτησης και τα κοινωνικά δίκτυα.

WordPress και Web Hosting

Η δημοφιλία του WordPress ανάγκασε εταιρείες κολοσσούς στην παροχής υπηρεσιών web hosting όπως η BlueHost και η DreamHost να δημιουργήσουν υπηρεσίες hosting ειδικά για ιστοσελίδες που λειτουργούν σε WordPress με βελτιστοποιημένες ρυθμίσεις. Ενώ υπάρχουν και άλλες αντίστοιχες εταιρείες όπως η WPengine που παρέχουν αποκλειστικά και μόνο WordPress hosting.

Ενδεικτικά θα αναφέρω μερικούς αριθμούς που σχετίζονται άμεσα με το WordPress και δικαιολογούν την δημοφιλία του. Τα παρακάτω σύνολα προκύπτουν από μετρήσεις και έρευνες προηγούμενου έτους, 2013.

Το WordPress σε αριθμούς

 •  46+ εκατ. core downloads
 • 336 νέα δωρεάν templates
 • 26.000 διαθέσιμα δωρεάν plugins
 • 69% των χρηστών το χρησιμοποιούν ως CMS
 • 20% των χρηστών το χρησιμοποιούν ως hybrid blog
 • 6% των χρηστών το χρησιμοποιούν ως blog
 • 7% των χρηστών το χρησιμοποιούν ως app platform

Κλείνοντας θα σας προτρέψω να δημιουργήσετε σε WordPress ακολουθώντας το παράδειγμα και την εμπειρία εκατομμυρίων χρηστών παγκοσμίως. Μια ιστοσελίδα φτιαγμένη σε WordPress αποτελεί ένα έτοιμο ολοκληρωμένο εργαλείο με δυνατότητα αναρίθμητων επεκτάσεων γι” αυτούς που θέλουν να δραστηριοποιηθεί στον χώρο του διαδικτύου

Ποιος χρησιμοποιεί σήμερα WordPress?

Κυβερνητικά ιδρύματα της Μεγάλης Βρετανίας -η ίδια τάση ακολουθείτε και στην Ελλάδα

Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Μεγάλες Εταιρείες

Ιδιώτες

Δείτε περισσότερα παραδείγματα για WordPress sites

Ζητήστε μια προσφορά σήμερα για κατασκευή ιστοσελίδας

ZHTHSTE PROSFORA DIGITAL MARKETING-1

Αν είστε πριν την κατασκευή ή την ανακατασκευή της ιστοσελίδας σας, πριν κάνετε οτιδήποτε ζητήστε μια προσφορά για κατασκευή site ή κατασκευή eshop με το Genesis Theme Framework.

Ζητήστε προσφορά κατασκευής  ή προώθησης ιστοσελίδας

Δωρεάν Μαθήματα SEO Αξίας 129€

seo-google

Πάρτε εντελώς δωρεάν τον οδηγό βίντεο μαθημάτων αξίας 129€ SEO GOOGLE Πρώτη Σελίδα. Είναι πολύ συνετό να αφιερώνετε το 20% του χρόνου και των πόρων σας στην προσωπική σας εκπαίδευση και στην προσωπική σας ανάπτυξη. Γραφτείτε σήμερα στα βίντεο μαθήματα εντελώς δωρεάν!

seo-web-design

4 σκέψεις στο “Τι είναι το WordPress και γιατί πρέπει να το χρησιμοποιήσετε;”

 1. Το σαιτ μας ειναι φτιαγμενο με το wordoress ενδιαφερομαστε για οικονομικα μαθηματα ωστε να μπορουμε να αλαξουμε φωτος καθε χρονο!

  Απάντηση
 2. Καλημέρα Γιάννη και συγχαρητήρια για το site σου. Χρειαζόμαστε στην εταιρία Nextline στην οποία και είμαι Creative κάποιον σαν και σένα για συνεργασία, πρώτα για το δικό μας SEO το οποίο το έφτασα μέχρι ένα σημείο (https://nextlineadv.gr) και στη συνέχεια για διάφορα site που σχεδιάζουμε και υλοποιούμε αποκλειστικά σε wordpress. Θα σε ενδιέφερε μια τέτοια συνεργασία;

  Με εκτίμηση

  Απάντηση

Σχολιάστε