Το Σχέδιο για παγκόσμια κυριαρχία από την Google
Μια φορά και έναν καιρό, η Google ήτανε μια μικρή μηχανή αναζήτησης με μεγάλα, πολύ μεγάλα όμως όνειρα. Σήμερα, αρκετά χρόνια αργότερα, η Google ενηλικιώθηκε και είναι στη θέση να κατακτήσει όλο τον κόσμο. Από την online διαφήμιση μέχρι αυτοκινούμενα οχήματα, φωτοβολταϊκά πάρκα και ο κατάλογος συνεχίζεται.
Μοιάζει να μην υπάρχει τέλος στην τεχνολογία που προσπαθεί να καταβροχθίσει αυτός ο επιχειρηματικός δεινόσαυρος.
Σίγουρα όμως, θα πείτε, η Google είναι υπεύθυνη για πάρα πολλές χρήσιμες και δημιουργικές εφευρέσεις και επινοήσεις. Το επαναστατικό πρόγραμμα εσόδων της Google μέσω των διαφημίσεων έχει μεταμορφώσει όλο το ίντερνετ.
Χιλιάδες απλά sites σε blogger βγάζουν ένα μεροκάματο μέσω της Google και του προγράμματος AdSENSE. Δεν το λέων για να σας προτρέψω να εγγραφείτε στο Ad Sense, αφού το θεωρώ χάσιμο χρόνου. Μπορεί η ίδια η Google να βγάζει εκατομμύρια από το Ad Sense, αλλά κρατάει τη μερίδα του Λέοντος για τον εαυτό της, ενώ την ίδια στιγμή μοιράζει ψίχουλα στο διαφημιστικό της δίκτυο.
Αλλά μετά από ποιο σημείο αυτή η τάση της Google για καινοτομία και διαφοροποίηση αρχίζει να παίρνει την κατιούσα; Πότε δηλαδή θα είναι η Google πολύ μεγάλη για να μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί, να καινοτομεί και να αναπτύσσεται;
Η ομηρική μάχη της Google με το Facebook
Γενικά η Google δεν έχει αφήσει άλλη μεγάλη εταιρεία στο χώρο της ανενόχλητη. Μετά την Microsoft, σειρά έχει το Facebook. Για όσους δεν το ξέρετε, φήμες λένε ότι υπάρχει κρυφό σχέδιο της Google να καταστρέψει τη Microsoft!
Η ομηρική μάχη της Google με το Facebook είναι μία ακόμα κινητήριος δύναμη για τη συνεχή εξέλιξη της Google. Και η μάχη καλά κρατεί. Από άμεση επίθεση στον τομέα της κοινωνικής δικτύωσης με το Google Plus έως την κατά μέτωπο επίθεση στον διαφημιστικό χώρο, αυτό το πνεύμα της ευγενής άμιλλας θα λέγαμε ότι έχει φέρει στο προσκήνιο τη δημιουργία πολλών νέων εργαλείων και καινοτομιών.
Ας εξετάσουμε λοιπόν τους τομείς στους οποίους η Google προσπαθεί να πετύχει παγκόσμια κυριαρχία και συνήθως το πετυχαίνει. Και μετά την παράθεση όλων των στοιχείων αποφασίστε μόνοι σας άμα πιστεύεται και εσείς ότι η Google θα είναι ο επόμενος Αντίχριστος.
1. Αναζήτηση και Διαφήμιση
Η διαφήμιση ήτανε πάντα στον πυρήνα των δραστηριοτήτων της Google. Παρά το γεγονός ότι η Google έγινε γνωστή με τη μηχανή αναζήτησης της, η διαφήμιση είναι η κύρια πηγή εσόδων και την έχει αναγάγει σε ολόκληρη επιστήμη. Εδώ είναι οι διαφημιστικές υπηρεσίες και πλατφόρμες που προσφέρει η Google:
- AdWords – Τα AdWords είναι η ραχοκοκαλιά της μηχανής αναζήτησης. Σε μια αναζήτηση, πάντα προβάλλονται διαφημίσεις.
- AdSense – Το πρόγραμμα συνεργατών της Google και υπεύθυνο για την προβολή των διαφημίσεων σε όλο το διαφημιστικό δίκτυο της Google.
- AdMob – Η καρδιά της διαφημιστικής επιχείρησης της Google’s για κινητά και κινητές συσκευές
- DoubleClick – Τα εργαλεία διαχείρισης για όλους όσους θέλουν να αγοράσουν διαφήμιση από τη Google
Στο τέλος του 2013, τα διαφημιστικά έσοδα αποτελούσαν το 95% των εσόδων της Google. Αν η Google σταματούσε να κάνει οτιδήποτε άλλο, και πιστέψτε με κάνει πολλά πράγματα, πάλι αυτό το γεγονός μόνο του θα αποτελούσε τεράστια επιτυχία!
2. Εφαρμογές Γραφείου και Χάρτες
Κατόπιν η Google είναι επίσης διάσημη για πάρα πολλές εφαρμογές γραφείου αντίστοιχες με εκείνες της Microsoft καθώς και χάρτες. Οι εφαρμογές γραφείου είναι το Gmail, Google Drive, και το Calendar. Όλα μαζί λέγονται Google Apps, και γίνονται καθημερινά όλο και πιο δημοφιλής για όλες τις ηλεκτρονικές επιχειρήσεις. Είναι αδιαμφισβήτητα ένας χώρος που η Google έχει κλέψει από τη Microsoft και έχει καταφέρει να κυριαρχήσει.
Τώρα για να μιλήσουμε για πραγματική παγκόσμια κυριαρχία, τα Google Maps είναι ο πιο διαδεδομένος χάρτης παγκοσμίως. Η Google σε αυτόν τον τομέα έχει πρωτοτυπήσει πάρα πολύ προσφέροντας 3D προβολές των δρόμων και μια μοναδική εμπειρία πλοήγησης.
Εκτός από αυτό υπάρχουν και άλλες μοναδικές υπηρεσίες όπως το Google Earth όπου μπορείτε να δείτε όλον τον πλανήτη τρισδιάστατα, το Panoramio που φιλοδοξεί να απεικονίσει σε 3D όλους τους δρόμους του κόσμου. Αν όλα αυτά δεν είναι αρκετά για εσάς, τότε κάντε ένα μικρό ταξιδάκι στο Google Mars.
3. Κινητά Τηλέφωνα
Τα κινητά σε τεχνολογία Android έχουνε δείξει το πραγματικό πρόσωπο της Google ανταγωνίζοντας στα ίσια το iPhone της Apple, θυγατρικής της Microsoft. Αυτό το κατάλαβαν όλοι με την εξαγορά της Motorola από την Google για $12.5 δις δολάρια. Η αγορά αποτελεί ένα ακόμα παράδειγμα ότι η Google δεν φοβάται να μπει στο χώρο του hardware, παρόλο την τεράστια επιτυχία της στην παραγωγή λογισμικού. Αυτή είναι μια τάση που δεν θα ξεφτίσει στα επόμενα χρόνια.
Μπορεί η Microsoft να εξαγόρασε τη Nokia, οπότε δεν θα μπορείτε πλέον να ξαναπάρετε Nokia, αφού έγιναν Windows Phones, αλλά η εξαγορά της Motorolla φαίνεται να αλλάζει πραγματικά τον χάρτη του παιχνιδιού.
Όμως δεν λείπουν και οι φωνές των αντιφρονούντων που λένε ότι όλα αυτά είναι μέσα στο σχέδιο για παγκόσμια κυριαρχία της Google μέσω του Android, του λειτουργικού συστήματος που τώρα παίζει σε κινητά, σύντομα όμως θα παίζει παντού. Σε σταθερούς υπολογιστές, laptop, αυτοκίνητα κτλ. Και ξέρετε γιατί; Είναι δωρεάν σε αντίθεση με τα Windows της Microsoft.
Σύμφωνα με άρθρο της έγκυρης εφημερίδας Μακεδονία:
Το λειτουργικό σύστημα για φορητές συσκευές Android της Google φαίνεται ότι κυριαρχεί στην παγκόσμια αγορά, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η International Data Corporation (IDC).
Έτσι, τέσσερις στις πέντε «έξυπνες» συσκευές κινητής τηλεφωνίας που πουλήθηκαν στο τρίτο τρίμηνο του 2013 «τρέχουν» με Android. Συγκεκριμένα, από τα 261,1 εκατ. smartphones που διανεμήθηκαν στην αγορά το διάστημα Αυγούστου-Οκτωβρίου, το 81% (δηλαδή, περισσότερες από 211 εκατ. συσκευές) χρησιμοποιεί λογισμικό Android.
Πίσω από το Android συναντάμε το iOS τής Apple, το οποίο κατέχει το 12,9% της αγοράς, ενώ ακολουθεί το λογισμικό Windows Phone (με 3,6%) και το Blackberry (με 1,7%).
Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον σημείο της έκθεσης είναι η παρατήρηση ότι κατά το τρίτο τρίμηνο φέτος παρατηρήθηκε αύξηση στις πωλήσεις «έξυπνων» κινητών κατά 40% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012.
Παράλληλα, η αναφορά τής IDC υπογραμμίζει ότι όλοι οι κατασκευαστές «έξυπνων» συσκευών προσφέρουν πλέον phablets (κάτι μεταξύ έξυπνων κινητών και υπολογιστών-ταμπλετών), κάτι που δεν ίσχυε στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρσι -και επιβεβαιώνει ότι οι συγκεκριμένες συσκευές αποτελούν ανερχόμενη τάση.
4. Λειτουργικά Συστήματα και Hardware
Εκτός από το πιο δημοφιλές λειτουργικό σύστημα για κινητά Android, η Google τρέχει και τον Google Chrome, περιλαμβάνοντας και το Chrome OS. To Chrome OS είναι ένα λειτουργικό σύστημα που βασίζεται στο Linux και παρέχεται δωρεάν από τη Google.
Εκτός αυτού έχουνε βγάλει και το Chromebook, έναν laptop με λιγότερο από 150 ευρώ κόστος απόκτησης που τρέχει σε Chrome OS.
Αυτό δείχνει ότι η Google έχει μπει για τα καλά στον χώρο του hardware και σύντομα θα αναμένουμε και άλλες αφίξεις στο προσκήνιο. Ας μην έφτανε και αυτό πολλοί μεγάλοι κατασκευαστές όπως η Toshiba και η LG έχουνε κάνει σύμπραξη με τη Google και έχουν βγάλει ειδικές εκδόσεις laptop για αυτό τον σκοπό με Chrome OS!
5. Πλατφόρμες Δημοσίευσης
H Google ήτανε πάντα καινοτόμα στις πλατφόρμες κατασκευής site και δημοσίευσης όπως το Blogger. Στόχος του blogger ήτανε απλώς να επεκτείνει το τεράστιο διαφημιστικό δίκτυο της Google σε εκείνες τις πρώτες μέρες του ίντερνετ όπου δεν υπήρχε και πολύς ανταγωνισμός.
Στη συνέχεια προστέθηκαν και τα δωρεάν Google Sites καθώς και το Picasa, η οποία εξαγοράστηκε από τη Google και αποτελεί το μεγαλύτερο δίκτυο διαμοιρασμού φωτογραφιών.
6. Βίντεο και καλωδιακή τηλεόραση
Η Google είναι ο ιδιοκτήτης του YouTube, που σημαίνει ότι ξεκάθαρα κυριαρχεί στον χώρο του online video. Τα τελευταία νέα μας λένε ότι η Google εργάζεται πυρετωδώς προς τη δημιουργία του ιδιωτικού της καλωδιακού δικτύου τηλεόρασης. Έτσι θα επεκτείνει τη γκάμα των υπηρεσιών διασκέδασης προς όλους και θα ξεπεράσει ακόμα και τη Google TV.
Μάθετε περισσότερα για το YouTube.
7. Ηλεκτρονικές Αγορές και Πληρωμές
Από τη στιγμή που ο γίγαντας δεν άφησε καμιά γωνιά του ίντερνετ ανεκμετάλλευτη, η Google παίζει μπάλα και στις ηλεκτρονικές αγορές. Το Google Play είναι το δικό της app store, και άμα συνεχιστεί αυτή η τάση, θα γίνει ένα κολοσσιαίο πολυκατάστημα εφαρμογών.
Το Google Wallet είναι ο προτιμώμενη λύση για διαχείριση πληρωμών και συναλλαγών στο ίντερνετ αλλά και σε όλα τα καταστήματα εκτός ίντερνετ.
8. Κοινωνικά Δίκτυα και Τηλεπικοινωνίες
Στον χώρο των κοινωνικών δικτύων το Google+ έχει καταφέρει να αποσπάσει το μερίδιο αγοράς του.
Εντάξει, δεν είναι και ο φονιάς του facebook, αλλά το Google plus έχει γίνει ένα αναπόσπαστο κομμάτι του SEO και αποτελεί καθημερινότητα για χιλιάδες χρήστες του ίντερνετ.
Άλλες δύο μοναδικές υπηρεσίες και προϊόντα της Google είναι το Google Voice και το Google Fiber. Το δεύτερο έχει ως στόχο την παγκόσμια κυριαρχία της Google στο διάστημα και τις διαστημικές τεχνολογίες.
9. Νέες Καινοτομίες και Τεχνολογίες
Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω σχέδια επί σχεδίων για παγκόσμια κυριαρχία, η Google θέλει να κατακτήσει και το μέλλον. Έτσι έρχεται με πάρα πολλές νέες καινοτόμες ιδέες και επαναστατικές εφευρέσεις. Ξεκινώντας από τα Google Glass που έχουν λάβει πολύ μεικτές κριτικές.
Προσθέστε όμως και σε αυτά τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό, οι ανελκυστήρες του διαστήματος, ακόμα και πειράματα τηλεμεταφοράς έχει κάνει η Google!
Σε όλους πλέον είναι ευρέως γνωστό ότι η εταιρεία έχει μεγαλεπήβολα σχέδια και δεν θα σταματήσει πουθενά αν δεν τα πραγματοποιήσει. Οψόμεθα! Μην πω Φοβόμεθα!
10. Παγκόσμιο Δορυφορικό Ίντερνετ
Το επόμενο βήμα της Google είναι να κυριαρχήσει στο διάστημα. Ο γίγαντας της αναζήτησης είναι έτοιμος να εκτοξεύσει 180 δορυφόρους για να δώσει ίντερνετ σε όλον τον πλανήτη!
Ορίστε και μερικά από τα σημαντικότερα στοιχεία για το εγχείρημα:
- Φήμες λένε ότι η Google θα ξοδέψει περισσότερο από 1 δις δολάρια σε τεχνολογία
- Οι δορυφόροι θα περιστρέφονται γύρω από τη Γη σε χαμηλότερες τροχιές από τους παραδοσιακούς δορυφόρους
- Η Google εξαγόρασε και μια εταιρεία με drones για να παρέχει διασύνδεση στο ίντερνετ
- To Facebook αναπτύσσει και αυτό τα δικά του drones με ηλιακή ενέργεια για να δώσει ίντερνετ σε υποανάπτυκτες χώρες
- Ένα ξεχωριστό πρόγραμμα, αποκαλούμενο Πρόγραμμα Loon, έχει σχεδιαστεί για να παρέχει γρήγορο ίντερνετ σε απομακρυσμένες περιοχές του πλανήτη
Οπότε η ερώτηση είναι έχει η Google υπεραναπτύξει τεχνολογίες και σε ποιο βαθμό; Αυτές οι τεχνολογίες είναι όλες για καλό σκοπό ή μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για τους λάθος σκοπούς.
Πλέον το σύνθημα don’t be evil κοντεύει να γίνει το ρητό που χαρακτηρίζει την ίδια τη Google ή ένας μελλοντικός εξορκισμός στα μεγαλεπήβολα σχέδια της εταιρείας;
Άμα δεν σας έπεισα ή ακόμα αισθάνεστε κουμπωμένοι για να απαντήσετε, δείτε το παρακάτω βίντεο:
Google Master Plan
Δείτε περισσότερα στην ιστοσελίδα Google Master Plan.
Για περισσότερες απόψεις και εντυπώσεις, αφήστε τα σχόλια σας κάτω από το άρθρο.
Μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ενημερώσεις από την ιστοσελίδα μου για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα τα τελευταία άρθρα και βίντεο για το SEO, το Web Design και το ίντερνετ!