ΒΓΑΛΤΕ ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΡΥΠΤΟ

Κατεβάστε τον οδηγό Κρύπτο για αρχάριους

Mobile SEO

mobile-seo

Mobile SEO

Το 30% των χρηστών του ίντερνετ πλοηγείτε σε αυτό με κινητές συσκευές, είτε αυτές είναι tablets ή κινητά. Στατιστικές έρευνες δείχνουν ότι το μέλλον του ίντερνετ είναι στα κινητά και στα tablet όπου θα αντικαταστήσουν τα laptop. Επίσης, σύμφωνα με το authority site moz.com, το 2015 το 51% των αναζητήσεων στη Google θα γίνονται από κινητές συσκευές και smpartphones.

Με αφορμή λοιπόν αυτές τις εξελίξεις,  μόλις απέκτησα από το skroutz.gr το νέο μου κινητό Samsung Galaxy S4 Active. Μέχρι τώρα είχα ένα Nokia 603 και με αυτό έχω γυρίσει τα περισσότερα βίντεο στο site μου. Αντιμετώπιζα όμως πάρα πολλά προβλήματα στην πλοήγηση και στη σύνδεση στο ίντερνετ γιατί το Nokia 603 ήτανε φτωχό από άποψη επεξεργαστικής ισχύς.

Επίσης, η Nokia έχει εξαγοραστεί από τη Microsoft που έχει τη Bing, ανταγωνιστική μηχανή αναζήτησης της Google, ενώ η Samsung χρησιμοποιεί το λειτουργικό Android, θυγατρικής της Google. Από άποψη SEO δηλαδή και συμβατότητας με την Google, προτιμώ το Android από το Windows Mobile, τουλάχιστον μέχρι στιγμής.

Μετά από μια περιπετειώδη αγορά από το Skroutz.gr και το e-shop smarties.gr, τους οποίους και ευχαριστώ θερμά για την αντιμετώπιση του προβλήματος διαθεσιμότητας, βλέπετε με 326,00 € σήμερα δεν παίρνεις το Samsung Galaxy S4 Active. Αποδείχθηκε όμως ότι η εταιρεία Skroutz είναι πολύ αξιόπιστη εταιρεία και όλοι οι εργαζόμενοι της επαγγελματίες.

Αυτό δικαιώνει την επιλογή μου να προτιμήσω ένα άγνωστο e-shop στο ίντερνετ μέσω του Skroutz.gr για τις αγορές μου παρά να απευθυνθώ στην πανάκριβη τοπική αγορά ή στα μεταχειρισμένα.

Η αντίδραση τους στο αίτημα μου ότι η παραγγελία μου καθυστέρησε 10 ημέρες ήτανε άμεση, όταν λέμε άμεση, εννοούμε σε 2 λεπτά! Ως συνέπεια παρέλαβα χθες στις18 Ιουνίου του 2014 το Samsung Galaxy S4 που είχα παραγγείλει με κάρτα από το Smarties.gr στις 7 Ιουνίου 2014.

Παρόλο που το smarties είχε πέσει θύμα κλοπής την ίδια ημέρα που έκανα την παραγγελία μου ηλεκρονικά και ως συνέπεια το κινητό που παρήγγειλα το είχανε κλέψει, κατάφερε να με εξυπηρετήσει με μια μικρή καθυστέρηση και ένα μικρό ξεκαντήλιασμα. – Ζητάω συγγνώμη αλλά μου αρέσει να είμαι ο εαυτός μου και στην δουλειά μου δεν κάνω υποχωρήσεις, ούτε διαπραγματεύσεις, για αυτό και:

 1. μου αρέσει αυτό που κάνω
 2. το κάνω καλά
 3. και κοιμάμαι ήσυχος το βράδι.

Mobile SEO και Personal Branding

Αυτή η προσωπική παρέκβαση έχει άμεση σχέση με το άρθρο Mobile SEO, για 3 λόγους:

 • Σας προτρέπω άμα είστε επιχειρηματίας ή κάτοχος ιστοσελίδας στο ίντερνετ, να αποκτήσετε οπωσδήποτε συσκευή τηλεφώνου που να ανταποκρίνεται στο mobile SEO.
 • Και για να σας δείξω ότι κάθε επαγγελματίας χρειάζεται τα ανάλογα επαγγελματικά εργαλεία για να λειτουργήσει. Μη μένετε πίσω από την τεχνολογία.
 • Για λόγους personal branding. Πάρα πολύ αντιγράφουν από το ίντερνετ και κλέβουν περιεχόμενο κάθε μέρα. Και γω το κάνω στην προσπάθεια μου για να ολοκληρώσω την έρευνα μου για ένα θέμα, όπως τώρα με το mobile SEO. Όμως αυτό το blog είναι ένα προσωπικό επαγγελματικό blog. Δεν είμαι απρόσωπος και ότι γράφω είναι προσωπικές απόψεις που μπορείτε να δοκιμάσετε και να εξακριβώσετε ή και να διαφωνήσετε με αυτές.  Σε ένα προσωπικό blog είναι αρκετά δύσκολο να κλέψεις αυτούσιο το περιεχόμενο όταν είναι τόσο προσωποποιημένο, αν και επιθυμώ να με αντιγράφουν και να με κλέβουν περιεχόμενο όπως και γίνεται!

Αφού λοιπόν παρέλαβα το νέο μου τηλέφωνο και είναι αυτό με το οποίο έχω γυρίσει το νέο βιντεάκι για το mobile SEO, κατέγραψα αμέσως τις πρώτες μου παρατηρήσεις για το Mobile SEO και τα WordPress Themes.

Mobile SEO και WordPress Themes

Τα περισσότερα premium, δηλαδή πληρωμένα θέματα στο WordPress σήμερα είναι mobile optimized για τα κινητά. Έτσι είναι και όλα τα θέματα της Solostream τα οποία έχουν καταφέρει να αποδώσουν στο μεγαλύτερο μέρος το site όπως φαίνεται και στο PC χωρίς να υστερούν σε ταχύτητα φόρτωσης, ποιότητα και χωρίς να αλλοιώνονται τα χαρακτηριστικά και οι εφαρμογές του WordPress Site.

Παράλληλα έχω δοκιμάσει και μερικά ακόμα θέματα για να εντοπίσω διαφορές στα κινητά. Δύο τέτοια θέματα που δοκίμασα ήτανε τα

Και τα δύο ισχυρίζονται ότι είναι mobile ready, responsive, SEO ready κτλ. Εγώ το βρίσκω αστείο να διαφημίζεις αυτονόητα πράγματα. Επίσης μόνο SEO θέματα δεν είναι συγκριτικά με αυτά της Solostream. Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και αυτό ισχύει και στο mobile SEO.

Το nictitate σπάει σε μερικά σημεία το λογότυπο στα κινητά και σου δίνει την εντύπωση ότι κουνάει. Έχει πρόβλημα σταθερότητας και πρόβλημα πλοήγησης στο μενού.

Το ίδιο κάνει και το divi, ειδικά η έξυπνη εφαρμογή drag and drop με widgets και sliders, μόνο έξυπνη δεν αποδυκνείεται για τις κινητές συσκευές. Προβλήματα πλοήγησης, μενού και πολύ μεγάλες επιφάνειες δεν βοηθάνε στο SEO και στην χρηστικότητα.

Γενικά όλα τα elegant themes και τα Kopatheme βασίζονται στην ίδια πλατφόρμα και φιλοσοφία κατασκευής και δεν με ικανοποιούν για αυτό και τα αποφεύγω. Προτιμώ άλλα θέματα και συστήνω μέχρι σήμερα μόνο την έγκυρη και δοκιμασμένη εταιρεία για WordPress Themes, Solostream.

Το θέμα που χρησιμοποιώ είναι το Enlightened της Solostream και έχει πολύ καλή απόδοση στα κινητά. Είναι mobile SEO Theme.

Mobile SEO και WordPress Plugins

Αφού λοιπόν δεν μου άρεσαν όπως φαινότανε τα θέματα των παραπάνω εταιρειών και στην φούρια μου να δοκιμάσω και τη Solostream, δοκίμασα μερικά δωρεάν WordPress Plugins για να δω πως θα φαίνονται τα θέματα σε κινητά και συγκεκριμένα στο δικό μου το Samsung S4.

Jetpack by Automatic

Το jetpack από την automatic, την εταιρεία που δημιούργησε το WordPress το συστήνω σαν plugin, όμως δεν συστήνω τη χρήση της επιλογής  mobile theme. Υποβαθμίζει το θέμα σας και τα χρώματα που χρησιμοποιεί είναι μόνο το μπλε και άσπρο. Μάλλον ξεπερασμένη η επιλογή mobile theme για τα σημερινά δεδομένα.

WP Smart Mobile Theme Plugin

Το WP Smart Mobile Theme Plugin, αν και περιέχει τρεις επιλογές για να μετατρέψει το θέμα σας σε mobile theme, είναι σχεδόν παρόμοιο με το jetpack και δεν έχει κάποιο νόημα για το 2014. Προτιμήστε ένα premium wordpress theme παρά ένα mobile plugin.

Παράγοντες που επηρεάζουν το Mobile SEO

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν το Mobile SEO σήμερα. Οι περισσότεροι από αυτούς αλλάζουν συνεχώς. Προβλέπεται στο μέλλον να υπάρχει μια ωρίμανση της αγοράς και της τεχνολογίας που τη διέπει. Μερικοί παράγοντες που έχω εντοπίσει επηρεάζουν άμεσα το WordPress SEO και το mobile seo στις κινητές συσκευές σήμερα:

 • Τεχνολογία κινητών συσκευών
 • Λειτουργικά Προγράμματα κινητών συσκευών
 • Ασφάλεια στα wifi δίκτυα
 • Εξάπλωση των wifi
 • WordPress Themes

Πλεονεκτήματα Mobile SEO

Σύμφωνα με στατιστικές έρευνες, οι χρήστες κινητών συσκευών που μπαίνουν στο ίντερνετ είναι πιο στοχευμένοι και πιο ποιοτικοί σε σύγκριση με τους άλλους χρήστες που μπαίνουν από το PC.

Συγκεκριμένα:

 • Μεγαλύτερο ποσοστό μετατροπής σε πελάτες των mobile χρηστών. Μεγαλύτερο ποσοστό αγοράζει από το κινητό τους μια υπηρεσία ή προϊόν αμέσως ή την ίδια μέρα που θα το βρουν από τη Google.
 • Χρήστες μεγαλύτερης εισοδηματικής τάξης, τουλάχιστον στο εξωτερικό.
 • Μεγαλύτερη αμεσότητα και αναδραστικότητα. Λογικό γιατί κουβαλάς μαζί σου το ίντερνετ και την ηλεκτρονική σου επιχείρηση όπου πας.
 • Περισσότερο traffic. Με το 30% περίπου των χρηστών στο ίντερνετ να μπαίνει από κινητές συσκευές, άμα δεν έχετε ένα Mobile SEO site, θα χάνετε καθημερινά το 30% της επισκεψιμότητας στο site σας.
 • Μεγαλύτερη ορατότητα στη Google. H google επιβραβεύει όλα τα site που είναι mobile optimized, ενώ τιμωρεί τα απαρχαιωμένα και αργά στη φόρτωση site.

Συμβουλές Mobile SEO και πρώτη σελίδα Google

Τελειώνοντας αυτό το επικό άρθρο για το Mobile SEO, θα ήθελα να σας δώσω μερικές θεμελιώδεις συμβουλές για το mobile SEO και πως να βγείτε στην πρώτη σελίδα της Google και να αυξήσετε τις πωλήσεις στο ίντερνετ είτε έχετε e-shop ή site.

Μία πρόσφατη έρευνα της Nielsen με θέμα Mobile Path to Purchase Study  έδειξε ότι το 74% των χρηστών κινητών ψάχνουν να αγοράσουν κάτι από το ίντερνετ, ενώ το 83% επιθυμεί να αγοράσει κάτι από το ίντερνετ εντός ημέρας.

Παρακάτω σας δίνω μερικές συμβουλές SEO για το κεφάλαιο Mobile SEO.

1. Εστιαστείτε στην εμπειρία του χρήστη κινητών συσκευών

Η εμπειρία του χρήστη είναι ο μοναδικός πιο σημαντικός παράγοντας για την επιτυχία στο ίντερνετ και στο SEO αυτή τη στιγμή. Ακόμα και τα μεγαλύτερα sites και e-shop αντιμετωπίζουν θέματα με την εμπειρία των χρηστών και με τη βελτίωση τους καθημερινά.

Η εμπειρία των χρηστών έχει πολύ μεγάλο αντίκτυπο στο αν θα ξαναεπιστρέψει ένας χρήστης στο site σας και αν θα αφήσει κάποιο σχόλιο, πόσες σελίδες θα δει, αν γραφτεί στη λίστα σας και αν θα γίνει τελικά πελάτης ή όχι.

Η google καταβάλει καθημερινά προσπάθειες για να βελτιώσει την εμπειρία των χρηστών. Θα πρέπει η αίσθηση του site σας να συμβαδίζει με την στρατηγική SEO και στρατηγική περιεχομένου που έχετε.

2. Δημιουργήστε ένα site φιλικό προς τον χρήστη κινητών συσκευών

Το responsive design δεν επαρκεί και δεν είναι από μόνο του πανάκεια στο SEO. Επίσης δεν είναι άμεσα το responsive design και παράγοντας SEO. Όσο πιο απλό είναι το site σας και όσο πιο εύκολο στη χρήση του τόσο πιο πολύ επισκεψιμότητα θα έχετε από smartphones και κινητά.

Απλά και ξεκάθαρα χρώματα, όχι περιττός κώδικας και άχρηστα γραφικά με sliders χωρίς λόγο ύπαρξης. Η λιτότητα, το περιεχόμενο και η αξία που δίνετε στον τελικό χρήστη είναι πιο σημαντικά από τα γραφικά.

Μόνο το 2014 αυξήθηκαν παγκοσμίως οι χρήστες των desktop PC του ίντερνετ κατά 12% ενώ οι χρήστες ίντερνετ μέσω smartphones αυξήθηκαν κατά 125%.

Το mobile SEO έχει πλέον την ίδια δυναμική και βαρύτητα με το SEO γενικά.

3. Μειώστε την ταχύτητα φόρτωσης για τα κινητά

Σύμφωνα με τη Google σήμερα η μέση σελίδα για κινητά φορτώνει σε 7 δευτερόλεπτα, χρόνος διπλάσιος από τον αναμενόμενο. Η ταχύτητα φόρτωσης μιας σελίδας είναι παράγοντας SEO και όσο πιο γρήγορη είναι μια σελίδα στο ίντερνετ τόσο πιο πολλές μετατροπές και πωλήσεις έχει.

Ειδικά εάν πρόκειται για e-shop. Μια αργή και βαριά σελίδα μηδενίζει την εμπειρία χρήστη και στην ουσία είναι άχρηστη αν η πλοήγηση της είναι αδύνατη λόγω καθυστέρησης φόρτωσης.

Το φιλί του θανάτου για το site σας από άποψη SEO είναι η ταχύτητα φόρτωσης. Αργά sites τιμωρούνται από τη Google και τις μηχανές αναζήτησης και χάνουν αρκετές θέσεις στις σελίδες αποτελεσμάτων αναζήτησης.

4. Χρησιμοποιήστε απλό web design με στόχο την χρηστικότητα

Δεν είναι ανάγκη να το ξαναπώ, το SEO ξεκινάει από το web design και όσο πιο απλό είναι το design τόσο πιο SEO είναι.

5. Μπείτε στο πνεύμα των χρηστών κινητών και μάθετε τι θέλουν από το site σας

Μετά την εισαγωγή του Google’s Hummingbird algorithm, θεωρητικά η Google αναγνωρίζει την πρόθεση του χρήστη των smartphones και τον βοηθάει στις αναζητήσεις με αναγνώριση φωνής  και άλλα θεαματικά πράγματα που θα τα θέσω σε δοκιμή τις ερχόμενες ημέρες για να δω εάν και κατά πόσο ισχύουν και άμα ισχύουν και για τη χώρα μας.

Είναι γνωστό πως η Google κάνει εξαγγελίες όπως παλιά σαν την Κυβέρνηση Καραμανλή με δηλώσεις τύπου θα λάμψει η αλήθεια και μετά διέλυαν τη βουλή για να μην λάμψει η αλήθεια. Πολλές ενημερώσεις δεν ισχύουν για την ελληνική γλώσσα και για άλλες γλώσσες ενώ πολλά προβλήματα που θεωρητικά είχε η Google εξαλείψει, ακόμα υπάρχουν όπως το εκπληκτικό exact match domain.

Όμως μερικά πράγματα που θα ήθελα να επισημάνω ότι όντως έχουνε μια βάση είναι οι τοπικές ή οι γεωγραφικές αναζητήσεις και η γεωγραφική εγγύτητα του server, της επιχείρησης και του χρήστη. Δίνεται μεγαλύτερη βαρύτητα στα κινητά στο Google Local από ότι στα PC.

6. Υπολογίστε την ηχητική αναζήτηση και τις λέξεις κλειδιά

Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που δεν έχω δοκιμάσει ακόμα με το νέο μου smartphone. Μερικές ερωτήματα που θέλω να απαντήσω αφού το δοκιμάσω είναι:

 • εάν ισχύει για την ελληνική γλώσσα
 • εάν είναι χρηστικό και
 • εάν έχει λόγο ύπαρξης το voice search.

Σύντομα θα δούμε και θα μπορέσετε μέσα από αυτό το SEO Web Design Blog να μάθετε τα αποτελέσματα και τις τελευταίες εξελίξεις. Μείνετε συντονισμένοι και γραφτείτε στο site μου και στα δωρεάν μαθήματα SEO αξίας 129€!

Μήπως ξέχασα κάτι; Σίγουρα, άμα νομίζετε ότι ξέχασα κάτι και θέλετε να το πείτε ή να πείτε τη γνώμη σας, μπορείτε να αφήσετε ένα σχόλιο κάτω από το άρθρο. Σας ευχαριστώ πολύ.

Mobile SEO Πηγές

 1. 6 Essential Elements for Mobile SEO Success in 2014
 2. How Can Mobile SEO Help my Non-Mobile or Local Business?
 3. The Definitive Guide to Google’s New Mobile SEO Rules
 4. How To Master Mobile SEO In 2014

 

Ζητήστε μια προσφορά σήμερα για κατασκευή ιστοσελίδας

ZHTHSTE PROSFORA DIGITAL MARKETING-1

Αν είστε πριν την κατασκευή ή την ανακατασκευή της ιστοσελίδας σας, πριν κάνετε οτιδήποτε ζητήστε μια προσφορά για κατασκευή site ή κατασκευή eshop με το Genesis Theme Framework.

Ζητήστε προσφορά κατασκευής  ή προώθησης ιστοσελίδας

Δωρεάν Μαθήματα SEO Αξίας 129€

seo-google

Πάρτε εντελώς δωρεάν τον οδηγό βίντεο μαθημάτων αξίας 129€ SEO GOOGLE Πρώτη Σελίδα. Είναι πολύ συνετό να αφιερώνετε το 20% του χρόνου και των πόρων σας στην προσωπική σας εκπαίδευση και στην προσωπική σας ανάπτυξη. Γραφτείτε σήμερα στα βίντεο μαθήματα εντελώς δωρεάν!

seo-web-design

 

Σχολιάστε