ΒΓΑΛΤΕ ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΡΥΠΤΟ

Κατεβάστε τον οδηγό Κρύπτο για αρχάριους

Τι είναι το TF IDF;

TF-IDF

Τι είναι το TF IDF;

Το TF IDF είναι ένας αλγόριθμος κατάταξης που χρησιμοποιεί η Google για να κατανοήσει σε βάθος το περιεχόμενο της ιστοσελίδας, καθώς η μηχανή αναζήτησης φαίνεται να επικεντρώνεται περισσότερο στη συχνότητα των όρων που εμφανίζονται σε ένα κείμενο παρά στη μέτρηση των λέξεων κλειδιών.

Στην ουσία η Google που είναι μια μηχανή, χρησιμοποιεί τον αλγόριθμο TF IDF ως ξεχωριστό παράγοντα κατάταξης για να μετρήσει την σχετικότητα μιας ιστοσελίδας λαμβάνοντας υπόψιν την συχνότητα των όρων που εμφανίζονται σε αυτήν.

Ποιος ο επιστημονικός ορισμός του TF IDF;

Εντελώς τώρα για επιστημονικούς λόγους θα σας αναφέρω ότι το TF IDF είναι το ακρωνύμιο της αγγλικής φράσης: term frequency–inverse document frequency.

Το TF IDF είναι μια αριθμητική στατιστική που προορίζεται να αντικατοπτρίζει τη σημασία μιας λέξης για ένα έγγραφο σε μια συλλογή ή ένα σώμα κειμένων.

Συχνά χρησιμοποιείται ως παράγοντας σταθμίσεως στις αναζητήσεις ανάκτησης πληροφοριών, εξόρυξης δεδομένων σε κείμενο ( text mining) και μοντελοποίησης χρηστών. Η τιμή tf-idf αυξάνεται αναλογικά με το πόσες φορές εμφανίζεται μια λέξη στο έγγραφο και αντισταθμίζεται από τον αριθμό των εγγράφων στο σώμα που περιέχουν τη λέξη, γεγονός που βοηθά να εξάγει ποιες λέξεις εμφανίζονται πιο συχνά γενικά σε ένα έγγραφο.

Το tf-idf είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σχήματα σταθμίσεων σήμερα αφού έδειξε ότι το 83% των συστημάτων αναζήτησης που βασίζονται σε κείμενο στις ψηφιακές βιβλιοθήκες χρησιμοποιούν το tf-idf.

Οι παραλλαγές του σχεδίου στάθμισης tf-idf χρησιμοποιούνται συχνά από τις μηχανές αναζήτησης ως κεντρικό εργαλείο για τη βαθμολόγηση και την ταξινόμηση της συνάφειας ενός εγγράφου σε σύγκριση με ένα ερώτημα χρήστη.

Το tf-idf μπορεί να χρησιμοποιηθεί με επιτυχία για φιλτράρισμα των νεκρών ή άκυρων λέξεων ( stop words ) σε διάφορες παραγράφους του κειμένου, συμπεριλαμβανομένης της περίληψης του κειμένου και του πίνακα περιεχομένων.

Μια από τις απλούστερες λειτουργίες κατάταξης υπολογίζεται με άθροιση του tf-idf για κάθε όρο αναζήτησης. Πάνω σε αυτό το μοντέλο αναζήτησης έχουν στηθεί πολλές πιο εξελιγμένες λειτουργίες κατάταξης.

Το TF IDF και η Google

Η Google χρησιμοποιεί τον αλγόριθμο της που είναι μια μηχανή για να μπορέσει να ανιχνεύσει όλους τους όρους αναζήτησης που υπάρχουν σε μια σελίδα από την ιστοσελίδα σας καθώς και σε όλο το site σας αφαιρώντας τις λεγόμενες stop words που είναι λέξεις που δεν χρησιμοποιούνται ως λέξεις κλειδιά για να καταλάβει τη συνάφεια της συγκεκριμένης σελίδας.

Ας μην ξεχνάμε ότι η συνάφεια ή η σχετικότητα είναι ένας από τους 2 μεγαλύτερους παράγοντες κατάταξης.

Οι νεκρές λέξεις ( stop words) είναι το και, οι σύνδεσμοι, τα άρθρα, κτλ.

Η Google χρησιμοποιεί το TF IDF στην  αυτοματοποιημένη ανάλυση κειμένου και είναι πολύ χρήσιμο για τη βαθμολόγηση λέξεων στους αλγόριθμους μηχανικής μάθησης για την επεξεργασία φυσικής γλώσσας (NLP ή Natural Language Processing).

Ως συμπέρασμα εξάγουμε το γεγονός ότι άμα δεν έχετε περιεχόμενο το οποίο θα είναι πλούσιο σε λέξεις κλειδιά οι οποίες έχουν συνάφεια με την βασική σας λέξη κλειδί και το θέμα της σελίδας σας, μάλλον δεν θα βοηθήσετε την Google να κατατάξει σωστά την ιστοσελίδα σας.

Παράλληλα θα πρέπει να καταλάβουμε ότι ο αλγόριθμος της Google είναι απλός ένας αλγόριθμος και μπορεί εύκολα να εξαπατηθεί, να μπερδευτεί και να κάνει λάθη ακόμα και στα πιο απλά πράγματα.

Τι προτείνει η Google σχετικά με το TF IDF;

Μέσω της συνέντευξης της με τον εκπρόσωπο της John Mueller, η Google δεν θεωρεί ότι θα πρέπει να ασχοληθούμε ιδιαίτερα με την ανάλυση του TF IDF μιας ιστοσελίδας γιατί το TF IDF είναι μόνο ένας παράγοντας μέτρησης, τον οποίο δεν γνωρίζουμε όλοι εμείς πόσο σταθμίζει η Google.

Αντί να ασχολούμαστε με τέτοιου είδους αναλύσεις, ο ίδιος προτείνει να ασχοληθούμε περισσότερο στον να κάνουμε την ιστοσελίδα μας χρησιμότερη για τους χρήστες μας και τους υποψήφιους πελάτες μας, παρέχοντας καλύτερο περιεχόμενο.

Με αυτόν τον τρόπο θα στείλουμε τα απαραίτητα σήματα στη Google, που ήδη έχει πλήρη πρόσβαση στα στοιχεία χρήσης της ιστοσελίδας μας μέσω των Google Analytics να κρίνει για το που θα πρέπει να κατατάξει την ιστοσελίδα μας.

Άλλωστε, το TF IDF είναι ένα πολύ παλιό εργαλείο μέτρησης των λέξεων κλειδιών και των όρων αναζήτησης και σήμερα έχει εξελιχθεί πάρα πολύ με νέους αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης.

Ποια εργαλεία υπάρχουν για την μέτρηση του TF IDF;

Υπάρχουν δεκάδες εργαλεία για την μέτρηση του TF IDF, όμως το καλύτερο, πληρέστερο και ακριβέστερο εργαλείο είναι το Website Auditor από το SEO Powersuite.

TF-IDF-TOOLS

Μπορεί να είναι πληρωμένο εργαλείο και να απαιτείτε η αγορά συνδρομής, όμως πιστέψτε με αξίζει τον κόπο γιατί το Website Auditor μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για πάρα πολλές χρήσεις εκτός από το TF IDF.

Αφού λοιπόν το ανοίξετε και δημιουργήσετε ένα νέο πρότζεκτ, θα πρέπει να πάτε στο εργαλείο TF-IDF για να δείτε μόνοι σας την πυκνότητα των λέξεων κλειδιών που έχετε ήδη χρησιμοποιήσει μέσα σε μια σελίδα ή σε ολόκληρο το site σας.

Πότε είναι χρήσιμο το TF IDF;

Το TF IDF είναι χρήσιμο μόνο σε 2 βασικές περιπτώσεις:

  • Όταν ξεφεύγετε από το θέμα όταν γράφετε, για παράδειγμα πρέπει να γράψετε και το νέο BMW 116 και αντί για αυτό γράφετε για το Mercedes A 160 και
  • Όταν φτάνετε στο σημείο που η πυκνότητα των λέξεων κλειδιών ξεπερνάει τα όρια του spam και μιλάμε για keyword staffing, ή υπερβελτιστοποίηση ιστοσελίδων (overoptimization).

Στην πρώτη περίπτωση θα πρέπει να δείτε ποιον όρο αναζήτησης στοχεύετε και τι έχετε γράψει στην πραγματικότητα και κατά επέκταση τι θα πιάσει η Google στην αναζήτηση.

Στην δεύτερη περίπτωση συμβαίνει το αντίθετο, με το να έχω γράψει τα πάντα για ένα θέμα και να έχω υπερβελτιστοποιήσει τα πάντα, να έχω αναφέρει τον όρο αναζήτησης δεκάδες φορές άσκοπα και σε κάθε εκδοχή του που το κείμενο δεν μοιάζει να είναι ανθρωπίνως φυσικό.

Για παράδειγμα, άμα θέλω να γράψω για τις μπλε παπαρούνες, και αρχίζω το κείμενο:

Είδα στον ύπνο μια μπλε παπαρούνα και μόλις ξύπνησα βρήκα στο κομοδίνο μου μια μπλε παπαρούνα και είπα τι ωραία μπλε παπαρούνα…κτλ

Το χουμε παπαρουνιάσει το θέμα από την πρώτη γραμμή.

Μας χρειάζεται το TF IDF;

Προσωπικά δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ αυτό το εργαλείο για να μετρήσω την κατάταξη μιας ιστοσελίδας ή για να κάνω εντός σελίδα βελτιστοποίηση. Ο λόγος; πολύ εξειδικευμένο εργαλείο και δεν χρειάστηκε μέχρι τώρα.

Ίσως στο μέλλον να το χρειαστούμε και μετά από κάποια αλλαγή του αλγορίθμου της Google να ανατρέξουμε όλοι πανικόβλητοι σε αυτό. Μέχρι σήμερα όμως θεωρώ ότι θα πρέπει να αξιοποιήσετε περισσότερο τον πολύτιμο χρόνο σας στην δημιουργία μ0ναδικού και ποιοτικού περιεχομένου παρά να παίζετε με εκλεπτυσμένα εργαλεία SEO.

Ποιοι χρησιμοποιούν το TF IDF στον χώρο του SEO;

Γνωρίζω αρκετούς ειδικούς από την κοινότητα SEO που για εγκυκλοπαιδικούς λόγους ή και για λόγους πειραματισμού θέλησαν να δοκιμάσουν μήπως και βρήκαν κάτι που δεν έχουν βρει οι άλλοι και καταφέρουν να νικήσουν τον ανταγωνισμό έστω και λίγο.

Προσωπικά δεν θεωρώ ότι χρειάζεται τόσο το TF IDF εφόσον διατηρήσουμε την πυκνότητα των βασικών λέξεων κλειδιών μας σε ένα ανθρωπίνως φυσικό επίπεδο, ας πούμε στο 1% περίπου, ώστε και να καταλαβαίνει η Google που είναι μια μηχανή για το περί τίνος πρόκειται μια σελίδα από την ιστοσελίδα μας, αλλά και να μπορεί ο κόσμος να διαβάσει αυτή τη σελίδα και να καταλάβει ότι έχει γραφτεί από ανθρώπινο χέρι.

Δείτε περισσότερα για το SEO και το TF IDF:

Ζητήστε τώρα προσφορά για SEO και προώθηση ιστοσελίδων

ZITISTE-PROSFORA-SEO-3

Σας ενδιαφέρει να ανεβείτε στην πρώτη θέση της Google;

Ζητήστε τώρα προσφορά προώθησης

Δωρεάν Μαθήματα SEO Αξίας 129€

seo-google

Πάρτε εντελώς δωρεάν τον οδηγό βίντεο μαθημάτων αξίας 129€ SEO GOOGLE Πρώτη Σελίδα. Είναι πολύ συνετό να αφιερώνετε το 20% του χρόνου και των πόρων σας στην προσωπική σας εκπαίδευση και στην προσωπική σας ανάπτυξη. Γραφτείτε σήμερα στα βίντεο μαθήματα εντελώς δωρεάν!

seo-web-design

Δείτε περισσότερα για τα κρύπτο:

Σχολιάστε