ΒΓΑΛΤΕ ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΡΥΠΤΟ

Κατεβάστε τον οδηγό Κρύπτο για αρχάριους

Το 61.5% της κίνησης στο ίντερνετ είναι bot!

google bot spiders traffic

Το 61.5% της κίνησης στο ίντερνετ είναι bot!

Η ψεύτικη κίνηση και τα προγράμματα bots έχουνε αυξηθεί κατακόρυφα και εξαπατούν τους χρήστες και τινάζουν στον αέρα την αξιοπιστία των Google Analytics!

Τον προηγούμενο Μάρτιο μια δημοσιευμένη έρευνα της αξιόπιστης εταιρείας Incapsula έδειξε ότι η πλειοψηφία της κίνησης στο ίντερνετ (51%) έχει δημιουργηθεί από μη ανθρώπινες οντότητες, εκ των οποίων το 60% είχε κακόβουλο χαρακτήρα.  Όπως μάθαμε αργότερα οι περισσότεροι από τους χρήστες του ίντερνετ έπεσαν από τα σύννεφα μαθαίνοντας ότι τόσο έξω είχε πέσει η Google στην καταγραφή της επισκεψιμότητας με τα Google Analytics.

Από πέρυσι μέχρι φέτος, πολλές αλλαγές ήρθαν στο προσκήνιο και το ποσοστό αυτό αυξήθηκε από το 51% στο 61,5%! Στο μέλλον δε οι προβλέψεις θα είναι πιο τρομακτικές, μια και φαίνεται η κίνηση στο ίντερνετ να αυξηθεί και άλλο από απρόσωπα όντα, τα λεγόμενα bots.

Τι είναι τα bots?

Ένα διαδικτυακό ρομπότ (internet bot) είναι ένα πρόγραμμα που εκτελεί αυτοματοποιημένες εργασίες μέσω του ίντερνετ. Ονομάζεται επίσης και web bot, web robot, WWW robot ή απλά bot.

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα bots εκτελούν σχετικά απλές λειτουργίες που θα πρέπει να επαναληφθούν εκατοντάδες ή χιλιάδες φορές. Μία κλασσική εφαρμογή των bots είναι οι αράχνες του διαδικτύου (web spiders), οι οποίες περιφέρονται από ιστοσελίδα σε ιστοσελίδα και χρησιμοποιούνται για την ανάλυσή της σε ρυθμό πολλαπλάσιο απ’ ότι θα μπορούσε ένας άνθρωπος.

Οι μηχανές αναζήτησης όπως η Google και όλες οι άλλες βασικές μηχανές αναζήτησης χρησιμοποιούν τέτοιες αράχνες για την ανάλυση και ταξινόμηση των ιστοσελίδων σύμφωνα με διάφορες λέξεις-κλειδιά, ούτως ώστε στην συνέχεια να μπορούν να παρουσιάσουν στον χρήστη τα αποτελέσματα της αναζήτησης σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Μάθετε περισσότερα για το πως λειτουργούν οι μηχανές αναζήτησης: Πως Δουλεύει η Google

Bots και αρχείο robots.txt

Τέλος, οι διάφοροι web servers μπορούν να δημιουργήσουν ένα απλό αρχείο κειμένου με το όνομα “robots.txt”, το οποίο θα περιέχει κανόνες που θα πρέπει να τηρήσουν τα bots που επισκέπτονται την σελίδα. Παρόλα αυτά όμως, μπορεί κάποιο bot να αγνοήσει αυτούς τους κανόνες.

Μία άλλη χρήση των bots είναι σε εφαρμογές όπου απαιτείται υψηλή ταχύτητα απόκρισης, υψηλότερη από αυτή που έχει ο άνθρωπος. Για παράδειγμα bots που συμμετέχουν σε δημοπρασίες – auction-site bots ή σε εφαρμογές όπου απαιτείται η προσομοίωση της ανθρώπινης συμπεριφοράς (όπως bots που συμμετέχουν σε συζητήσεις – chat bots).

Τέτοια χρήσιμα bots συναντάμε παντού, στο χρηματιστήριο, στα παράγωγα, στα παιχνίδια υπολογιστών μέσω ίντερνετ.

Κακόβουλες χρήσεις των bots

Τα bots χρησιμοποιούνται πολύ συχνά από χάκερς για τον συντονισμό και την διεξαγωγή διαδικτυακών επιθέσεων σε servers ή για άλλους κακόβουλους σκοπούς. Ένας χάκερ συνήθως έχει στην διάθεσή του πολλά bots, τα οποία σχηματίζουν ένα δίκτυο από bots (botnet) και επιτίθενται ταυτόχρονα σε έναν server στο ίντερνετ.

Γενικά μπορεί κανείς να διαχωρίσει τις κακόβουλες χρήσεις των bots σε διάφορες κατηγορίες:

  1. Spambots: Ψάχνουν κάθε σελίδα του διαδικτύου για διευθύνσεις email, ούτως ώστε αυτές στην συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για spamming.
  2. Denial of service Bots: που κατεβάζουν ολόκληρα sites και χρησιμοποιούν όλο το διαθέσιμο bandwidth του web server με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν άλλοι χρήστες
  3. Ιοί Bots που χρησιμοποιούνται από διάφορους ιούς υπολογιστών, δούρειους ίππους και σκουλήκια.
  4. Οι υπολογιστές zombie χρησιμοποιούνται πολλές φορές για την δημιουργία bots και την διεξαγωγή διαδικτυακής επίθεσης σε έναν server.

Η παρακάτω εικόνα είναι δανεισμένη από την εταιρεία Incapsulate την οποία και ευχαριστούμε βαθύτατα!

bot-traffic-report-2013

Μεθοδολογία της έρευνας της incapsulate

Για τον σκοπό αυτής της έρευνας, έχουνε παρατηρηθεί 1, 45 Δισεκατομμύρια επισκέψεις, που συνέβησαν σε μία περίοδο 90 ημερών. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν σε από μια ομάδα 20.000 ιστοσελίδων του δικτύου της εταιρείας Incapsula. Γεωγραφικά η κίνηση προήλθε από όλες τις 249 χώρες του κόσμου.

Αποτελέσματα της έρευνας

Το Bot Traffic αυξήθηκε κατά 21%

Σε σύγκριση με την έρευνα της προηγούμενης χρονιάς του 2012, βλέπουμε μια άνοδο 21% στη συνολική κίνηση από τα bots στο ίντερνετ, που τώρα καταλαμβάνουν το 61,5% των συνολικών επισκεπτών σε μία ιστοσελίδα! Μπορεί και στη δική σας!

Από αυτά το 31% είναι δραστηριότητα των νόμιμων και γνωστών σε όλους μας robot των εταιρειών λογισμικού και ίντερνετ. Όπως της Google, και διάφορων άλλων εταιρειών. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως σε 2 λόγους:

1. Την αύξηση και την εξέλιξη των υπηρεσιών ίντερνετ από την εισαγωγή νέων υπηρεσιών ίντερνετ. Για παράδειγμα εταιρείες με υπηρεσίες SEO.

2. Αυξημένη δραστηριότητα των ήδη υπαρχόντων bot. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο κύκλος αναζήτησης αυτών των bot έγινε μικρότερος στην προσπάθεια τους να βελτιώσουν τα αποτελέσματα και τις υπηρεσίες τους.

Τo 31% των Bots είναι κακόβουλα με μείωση του SPAM

Ενώ το σχετικό ποσοστό των κακόβουλων bot παραμένει αναλλοίωτο, υπάρχει μαι αισθητή μείωση στην δραστηριότητα των Spam Bot. Αυτή μειώθηκε από το 2% το 2012 σε 0,5% το 2013! Η πιο εύλογη εξήγηση της μείωσης αυτής είναι η καμπάνια της Google εναντίον του Spam, μετά την αναβάθμιση του αλγορίθμου  Penguin 2.0 και 2.1.

Η δημιουργία συνδέσμων για το SEO ήτανε ένα μεγάλο κίνητρο για τους Spammers του ίντερνετ. Όμως τελικά η Google κατάφερε να μειώσει αισθητά τους spammers σε ποσοστό 75% στην αυτόματη δραστηριότητα τους στην κατασκευή ψεύτικων συνδέσμων!

 

Οι χάκερς γίνονται όλο και πιο έξυπνοι

Θα τους πιάσει τελικά η Google; -αστείο-

Ένα άλλο σημείο που άπτεται προσοχής είναι η αύξηση του 8% στους άλλους “Σωσίες” (“Other Impersonators”). Μια ομάδα που αποτελείται από άγνωστα bot και άλλα εργαλεία κακόβουλων επιθέσεων στο ίντερνετ.

Το κοινό σημείο όλης αυτής της ομάδας είναι ότι προσπαθεί να επιβουλευθεί την ταυτότητα ενός άλλου. Για παράδειγμα μερικά από αυτά τα bots είναι προσομοιώσεις νόμιμων χρηστών και αποθηκευμένων προφίλ στον browser σας για να σπάσουν τους κωδικούς ασφαλείας του ίντερνετ και να μπουν στο προφίλ σας, στην τράπεζα ή ακόμα και στο Facebook!

Η ασφάλεια στο ίντερνετ είναι ένα μεγάλο θέμα, ειδικά εάν χρησιμοποιούμε δημόσιους υπολογιστές και άμα κρατάμε τα στοιχεία από το προφίλ μας αποθηκευμένα στη μνήμη του browser, όπως του Firefox, opera και chrome!

 

Πηγές της έρευνας για την κίνηση στο ίντερνετ:

Ζητήστε μια προσφορά σήμερα για κατασκευή ιστοσελίδας

ZHTHSTE PROSFORA DIGITAL MARKETING-1

Αν είστε πριν την κατασκευή ή την ανακατασκευή της ιστοσελίδας σας, πριν κάνετε οτιδήποτε ζητήστε μια προσφορά για κατασκευή site ή κατασκευή eshop με το Genesis Theme Framework.

Ζητήστε προσφορά κατασκευής  ή προώθησης ιστοσελίδας

Δωρεάν Μαθήματα SEO Αξίας 129€

seo-google

Πάρτε εντελώς δωρεάν τον οδηγό βίντεο μαθημάτων αξίας 129€ SEO GOOGLE Πρώτη Σελίδα. Είναι πολύ συνετό να αφιερώνετε το 20% του χρόνου και των πόρων σας στην προσωπική σας εκπαίδευση και στην προσωπική σας ανάπτυξη. Γραφτείτε σήμερα στα βίντεο μαθήματα εντελώς δωρεάν!

registration-button

Σχολιάστε