Από τη Facebook Page στο δικό σας site
Πως να ξεφύγετε από τον ερασιτεχνισμό και να γίνετε ένας πετυχημένος επαγγελματίας στο ίντερνετ
Γεια σας φίλοι μου, μετά από μία πολύ κουραστική εβδομάδα σχεδιάζοντας καινούρια site και αφού έφτασα στα όρια της υπερκόπωσης, επιτέλους σήμερα βρήκα την ευκαιρία να γράψω ένα άρθρο για ένα θέμα που είναι πολύ γνωστό σε όλους μας.
Όλοι εσείς που είστε καινούριοι στο ίντερνετ το αντιμετωπίζετε ή θα το αντιμετωπίσετε.
Και αυτό είναι να φτιάξετε μια σελίδα στο Facebook ή να φτιάξετε το δικό σας site;
Γνωρίζω ότι πάρα πολλοί από εσάς δεν γνωρίζετε τη διαφορά της σελίδα στο Facebook από μια δική σας ιστοσελίδα και έτσι αφιερώνω αυτό το άρθρο σε αυτό το θέμα για να σας διαφωτίσω.
Τι είναι η σελίδα στο Facebook;
Η σελίδα στο Facebook είναι μια παρουσίαση σε ένα subdomain στο facebook μιας επιχείρησης, ενός προϊόντος ή ενός οργανισμού ή προσώπου. Η σελίδα μπορεί να δημιουργηθεί από κάθε χρήστη του Facebook αρκεί να έχετε ένα λογαριασμό στο facebook και είναι δωρεάν.
Μπορείτε να ορίσετε διαχειριστές παραπάνω από έναν εκτός από εσάς. Δημοσιεύσεις μπορούνε να κάνουνε μόνο οι διαχειριστές ενώ κοινοποιήσεις και like όλοι όσοι είναι μέλη στη σελίδα σας. Μέλος γίνεται κάποιος που κάνει like στη σελίδα σας.
Προσωπικά έχω πάνω από 5 σελίδες στο facebook και τις χρησιμοποιώ για 2 λόγους:
- Για λόγους SEO
- Για να πάρω επισκεψιμότητα από το Facebook γενικά.
Μειονεκτήματα της Facebook Page
Καταρχάς, θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα πολύ σημαντικό θέμα. Πολλοί από εσάς συγχέουν την ιστοσελίδα στο ίντερνετ με τη σελίδα στο Facebook. Θέλω να σας πω ότι δεν έχουν καμία σχέση η μία με την άλλη.
Η σελίδα στο Facebook ή Facebook Fanpage δεν έχει καμία σχέση με την ιστοσελίδα σας.
Η ιστοσελίδα σας απαιτεί τεχνικές γνώσεις Web Design, SEO και γραφιστικής και έχει κάποιο κόστος για να σχεδιαστεί, ενώ η Facebook Page δεν απαιτεί καμία γνώση και είναι δωρεάν.
Δεν έχετε καμία ιδιοκτησία
Η σελίδα του Facebook δεν είναι δικιά σας αλλά του facebook και ο λόγος που σας επιτρέπει να την κάνετε δωρεάν το Facebook είναι για να μπείτε στο πρόγραμμα διαφημίσεων ή Facebook Ads. Όλα τα έσοδα του facebook προέρχονται από τις διαφημίσεις και όπως καταλαβαίνετε για να αυξήσει την πελατειακή βάση το FACE έκανε τη σελίδα κοινωνικό αγαθό όπως το ψωμί και το γάλα.
Τέλος θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για πάν ενδεχόμενο όπως το να σας κλείσει την σελίδα το Facebook για οποιαδήποτε λόγο. Σε αυτό δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα απολύτως, είναι μια διαδικασία που γίνεται αυτόματα και μου έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν.
Μέχρι τώρα με έχουν διαγράψει από το Facebook 6 φορές τα παλαιότερα μου προφίλ χωρίς προειδοποίηση, με έχουν κατεβάσει αρκετές φορές σελίδες στο Facebook χωρίς ποτέ να ξέρω το λόγο ή να με ρωτήσουν και με έχουν μετατρέψει πολλά προφίλ σε σελίδα χωρίς να μπορώ να κάνω κάτι.
Αυτό συμβαίνει γιατί το facebook χρησιμοποιεί ρομπότ για να κρίνει αν η σελίδα σας ή το προφίλ σας είναι ύποπτο ή αν παραβιάζει τους κανόνες και τις πολιτικές από το ίδιο το Facebook. Δεν είναι άνθρωποι αυτοί που κλείνουν προφίλ και ρίχνουν σελίδες αλλά ρομπότ, υπολογιστές και όπως καταλαβαίνετε τα περιθώρια σφάλματος είναι μεγάλα.
Καθημερινά το facebook και τα αυτόματα bot για να καταπολεμήσουν το spam και τα ψεύτικα προφίλ ρίχνουν εκατομμύρια σελίδες και προφίλ ανά τον κόσμο. Αύριο μπορεί να είναι το δικό σας. Ζονγκ@! Άντε μετά να βρεις το δίκιο σου!
Φανταστείτε να έχετε πληρώσει χιλιάδες ευρώ για να χτίσετε την βάση των θαυμαστών σας στο Facebook στη σελίδα σας και μετά εντελώς ξαφνικά και απροειδοποίητα να χάσετε όλα όσα χτίσατε και πληρώσατε για να χτίσετε. Ζονγκ!
Έχετε περιορισμένες δυνατότητες
Δεν έχετε σχεδόν καμία επιλογή στο σχεδιασμό παρά μόνο να αλλάξετε τη φωτογραφία σας και τη φωτογραφία του εξώφυλλου. Παράλληλα δεν μπορείτε να προσθέσετε υποσελίδες ή να έχετε έλεγχο στο πως θα φαίνονται οι δημοσιεύσεις σας. Το πως θα φαίνεται η σελίδα σας στον κόσμο είναι αποκλειστική δουλειά του facebook
Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε ότι θέλετε
Όχι βέβαια, γιατί το facebook έχει συγκεκριμένους όρους χρήσης, πνευματικά δικαιώματα κτλ. Κατά καιρούς είχε ταράξει στο παρελθόν την παγκόσμια κοινότητα με τους ισχυρισμούς του περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Προσέξτε λοιπόν τι λέτε και τι δημοσιεύετε στο Face, το face καταγράφει τα πάντα, δεν ξεχνάει ποτέ και εκτός αυτού παίζει και το ρόλο του αστυφύλακα! Ζονγκ!
Έχετε μηδενική ή πολύ περιορισμένη ορατότητα από τις μηχανές αναζήτησης
Σύμφωνα με τη Google, οι σελίδες στο facebook έχουνε ορατότητα και ταξινομούνται από τη μηχανή αναζήτησης της Google. Μπορείτε να δείτε δηλαδή σε κάποιες αναζητήσεις να εμφανίζονται στα αποτελέσματα αναζήτησης και διάφορες σελίδες από το Facebook.
Αυτό όμως δεν είναι σίγουρο και δεν σας εξασφαλίζει κανείς ότι η σελίδα σας στο Face θα ταξινομηθεί και θα ανταγωνιστεί όλα τα άλλα αποτελέσματα αναζήτησης στη Google. Οι παράγοντες που η Google εμφανίζει και κάποιες σελίδες από το Face στις σελίδες αποτελεσμάτων αναζήτησης δεν είναι ευρέως γνωστοί, αλλά και να ήταν δεν είναι σταθεροί και μεταβάλλονται αναλόγως τον ανταγωνισμό.
Όχι ότι αποτελεί μυστήριο ο αλγόριθμος αναζήτησης της Google, αλλά οι παράγοντες που τον απαρτίζουν μεταβάλλονται συνεχώς ασταμάτητα.
Με άλλα λόγια κανείς δεν μπορεί να σας εγγυηθεί ότι με τη σελίδα σας στο Face θα σας βλέπουν και στη Google.
Αν τώρα μιλήσουμε για επισκεψιμότητα ή για ορατότητα της ίδιας καθεαυτής σελίδας στο facebook, τότε τα πράγματα δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά μετά τις τελευταίες αλλαγές στον αλγόριθμο του Facebook.
Πολλές εταιρικές σελίδες μεγάλων ονομάτων είδαν την ορατότητα των σελίδων τους να πέφτει έως και 90%!
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της AUDI USA που σημείωσε θεαματική πτώση 94,77% Ζονγκ!!!
Έχετε μηδενικές πωλήσεις ή μετατροπές από επισκέπτες σε πελάτες
Το επόμενο μεγάλο ελάττωμα της σελίδας είναι ότι δεν έχει σχεδόν καθόλου μετατροπές ή πωλήσεις. Αυτό δεν είναι όμως απόλυτο. Υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις που πολλές σελίδες πουλάνε πράγματα ειδικά στα χειροποίητα κοσμήματα και στα μεταχειρισμένα ρούχα και αξεσουάρ. Μιλάμε όμως για την κατηγορία πωλήσεων των 2 έως 25 ευρώ.
Και είναι μόνο από ερασιτέχνες και όχι από επιχειρήσεις με φυσική παρουσία.
Για μεγαλύτερα και πιο πολύπλοκα είδη θα χρειαστείτε μια πιο σοβαρή και πειστική παρουσία στο ίντερνετ. Φανταστείτε ένα επιφανές δικηγορικό γραφείο να βασίζεται μόνο στη σελίδα στο Facebook και να μην διαθέτει μια επιβλητική παρουσία στο ίντερνετ.
Δεν έχετε καμία εγγραφή στη λίστα σας
Το σημαντικότερο στοιχείο του ενεργητικού σε κάθε ηλεκτρονική επιχείρηση είναι η λίστα με τα email.
To email marketing ευθύνεται έως και για το 93% των πωλήσεων και είναι πρώτο από άποψη μετατροπών ή αλλιώς conversion rate. Δεύτερο έρχεται το βίντεο μάρκετινγκ με 80%.
Ότι και να κάνετε με τη σελίδα σας στο Facebook, όσα plugin και να βάλετε για να συνεργαστεί με την email list, δεν υπάρχει περίπτωση να έχετε κάποια εγγραφή.
Έχω δοκιμάσει διάφορα πρόσθετα για τη δημιουργία της λίστας όπως το Aweber Facebook Plugin αλλά δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα.
Δεν έχετε το πρεστίζ που θα έχει ένα επαγγελματικό site
Δεν πιστεύω να χρειάζεται μεγαλύτερη ανάλυση αυτό το θέμα. Φυσικά και θα πρέπει να έχετε την προσωπική σας σελίδα στο Facebook και σε όλα τα άλλα social media, αλλά μόνο του δεν επαρκεί για να πείσετε ότι είστε επαγγελματίας.
Ένας επαγγελματίας έχει τα ανάλογα επαγγελματικά εργαλεία. Η Ιστοσελίδα σας είναι και αυτή ένα επαγγελματικό εργαλείο που θα σας φέρει με τις τεχνικές του Personal Branding μπροστά στα μάτια των υποψήφιων πελατών σας ως τον ειδικό.
Δεν έχετε αξιόπιστο e-shop
Μπορεί να υπάρχουν πολλές λύσεις στο Facebook για ηλεκτρονικό κατάστημα, τα λεγόμενα Facebook e-shops ή Facebook Stores. Επίσης υπάρχουν πολλές λύσεις για F-commerce ή Facebook Commerce όπου μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας ηλεκτρονικό κατάστημα στο facebook.
Μερικές από αυτές είναι οι παρακάτω:
- 3dcart
- Boosket
Πολλές ανέφερα; Και δεν τις ανέφερα όλες. Όμως ότι και να κάνετε πάλι το facebook store δεν θα είναι στην ιδιοκτησία σας και επίσης δεν θα έχετε τα ίδια αποτελέσματα αν φτιάχνατε το δικό σας ηλεκτρονικό κατάστημα σε WordPress φυσικά.
Το Facebook Store θα πρέπει να είναι συμπληρωματικό του πραγματικού σας e-shop.
Τι είναι η δική σας ιστοσελίδα;
Η δική σας ιστοσελίδα ή website είναι η δική σας ηλεκτρονική επιχείρηση όπου μπορείτε να πουλάτε προϊόντα ή υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο. Η ιστοσελίδα σας μπορεί να είναι ηλεκτρονικό κατάστημα, blog, forum, directory ή συνδυασμός των παραπάνω. Δείτε περισσότερα στο άρθρο: 12 site που μπορείτε να φτιάξετε με το WordPress
Η ιστοσελίδα σας αποτελείτε από το δικό σας όνομα στο ίντερνετ, το δικό σας πακέτο φιλοξενίας και τη δική σας κατασκευή όπως τη θέλετε στα μέτρα και τις απαιτήσεις της αγοράς σας.
Σας ανήκει 100% και μπορείτε να την κάνετε ότι θέλετε όποτε θέλετε.
Αν δεν έχετε ιστοσελίδα και σκέφτεστε να ξεκινήσετε σήμερα μια, μπορείτε να επιλέξετε ένα από τα πακέτα SEO Web Design.
Ολοκληρώνοντας, ξέρω ότι δεν σας έχω καλύψει 100%. Όμως μπορείτε να υποβάλλεται τις απορίες σας ή τις ερωτήσεις σας κάτω από το άρθρο στα σχόλια. Η γνώμη σας μετράει πάρα πολύ για μένα και θα απαντήσω σε όλες τις απορίες σας.
Μπορείτε ακόμα να επικοινωνήσετε μαζί μου στο τηλέφωνο 6972.364.387. Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.
Δείτε Περισσότερα:
Ζητήστε μια προσφορά σήμερα για κατασκευή ιστοσελίδας
Αν είστε πριν την κατασκευή ή την ανακατασκευή της ιστοσελίδας σας, πριν κάνετε οτιδήποτε ζητήστε μια προσφορά για κατασκευή site ή κατασκευή eshop με το Genesis Theme Framework.
Ζητήστε προσφορά κατασκευής ή προώθησης ιστοσελίδας
Δωρεάν Μαθήματα SEO Αξίας 129€
Πάρτε εντελώς δωρεάν τον οδηγό βίντεο μαθημάτων αξίας 129€ SEO GOOGLE Πρώτη Σελίδα. Είναι πολύ συνετό να αφιερώνετε το 20% του χρόνου και των πόρων σας στην προσωπική σας εκπαίδευση και στην προσωπική σας ανάπτυξη. Γραφτείτε σήμερα στα βίντεο μαθήματα εντελώς δωρεάν!
Καλησπέρα, έχω ήδη κάνει ένα site (μέσω wix). Θέλω να δημιουργήσω από την αρχή ένα νέο, αυτή την φορά e-shop κατάστημα. Σκέφτομαι να το κάνω με wordpress και να χρησιμοποιήσω για το e-shop κομμάτι την ecwid. Ξέρω πως υπάρχουν δωρεάν άλλα e-shop, αλλά όχι χωρίς χρέωση όταν τα εισάγεις στην σελίδα σου στο Facebook. Δεν ξέρω, αλλά μου φαίνεται εύκολο (αν και λίγο ακριβό, 25 € το μήνα) αλλά μπορείς να το εγκαταστήσεις εύκολα στο Facebook και να έχεις απευθείας πωλήσεις μέσα από εκεί (χωρίς να αναγκάζεται ο πελάτης να μεταφερθεί υποχρεωτικά στην επίσημη ιστοσελίδα για να ολοκληρώσει την παραγγελία, κάτι πολύ σημαντικό!!) Από όσα έχω δει μόνο μέσα από την Ecwid υπάρχει αυτή η αμεσότητα, ή μήπως κάνω λάθος??
Ευχές για μια άμεση απάντηση !!!!!! Ευχαριστώ!!
Το Ecwid δεν είναι σωστό από άποψη SEO, βασίζεται σε κώδικα που ενσωματώνεις, παρά σε περιεχόμενο. Επίσης, δεν είναι δικό σου το e-shop, αλλά της ecwid.
Τώρα δεν θυμάμαι και γω ακριβώς πως γίνεται η ολοκλήρωση της παραγγελίας.Θα πρέπει Γιώργο να ρωτήσεις τους ίδιους.