ΒΓΑΛΤΕ ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΡΥΠΤΟ

Κατεβάστε τον οδηγό Κρύπτο για αρχάριους

ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ

ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ

Ποια φιλοξενία ιστοσελίδων είναι αυτή που θα σας ανεβάσει στην πρώτη θέση της Google;

Οι περισσότεροι θα έχετε σίγουρα ακούσει για την φιλοξενία ιστοσελίδων ή το web hosting στα ελληνικά όπως έχει επικρατήσει ο όρος. Όμως λίγοι από εσάς θα φανταζόσασταν ότι η κατάταξη της ιστοσελίδας σας στις πρώτες θέσεις των μηχανών αναζήτησης έχει άμεση σχέση και εξαρτάται και από την φιλοξενία της ιστοσελίδας σας.

Μπορεί μερικούς να σας πιάνει προ εκπλήξεως όμως ο αλγόριθμος κατάταξης της Google είναι συγκεκριμένος και παρά τις δεκάδες αλλαγές που επιδέχεται κάθε εβδομάδα, ακόμα και σήμερα λαμβάνει υπόψη του τον server που φιλοξενείται η ιστοσελίδα σας.

Δείτε παρακάτω γιατί.

Προτεινόμενες εταιρείες hosting:
https://divramis.gr/web-hosting/

Φιλοξενία ιστοσελίδων: Μια παρεξηγημένη υπόθεση

filoxenia site paramarketing

Η εποχή που χρειαζόμασταν απλώς ένα φθηνό hosting, ένα domain name σε τιμή ευκαιρίας και ένα free template για να διαμορφώσουμε με λίγες γνώσεις HTML την πρώτη μας ιστοσελίδα έχει παρέλθει ανεπιτρεπτί.

Άμα θέλετε να φτιάξετε μια ιστοσελίδα περί οπής η οποία θα βγαίνει στην πρώτη σελίδα της Google θα πρέπει να ασχοληθείτε πολύ σοβαρά και φυσικά να αγοράσετε ένα πακέτο hosting σε έναν αξιόπιστο server.

Όταν στοχεύουμε στην Ευρωπαϊκή ή την Ελληνική αγορά θα πρέπει οπωσδήποτε να επιλέξουμε μια φιλοξενία ιστοσελίδων που βρίσκεται σε ένα Ευρωπαϊκό datacenter  και να αποφύγουμε τα φθηνά Αμερικάνικα hosting ή σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή του πλανήτη.

Αυτό συμβαίνει για δύο βασικούς λόγους:

 • Η Google βλέπει κάθε ήπειρο σαν ενιαίο γεωγραφικό χώρο και
 • Η εγγύτητα του server με την αγορά μας μειώνει το delay time ή το ping time.

Σαφώς και υπάρχουν και άλλοι λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να έχουμε φιλοξενία ιστοσελίδων σε server κοντά στην αγορά στόχο μας για λόγους τοπικού SEO αλλά και για λόγους geolocation μέσω του hosting IP.

Με άλλα λόγια άμα έχετε επενδύσει σε μια ιστοσελίδα μερικές χιλιάδες ευρώ, σίγουρα δεν θα κολλήσετε στα 100 και 200 ευρώ παραπάνω που θα χρειαστείτε για να πάρετε ένα σωστό και γρήγορο web hosting σε έναν αξιόπιστο server.

Άλλωστε άμα η ιστοσελίδα σας πετύχει και αρχίσει να δέχεται εκατοντάδες ή και χιλιάδες επισκέψεις κάθε μέρα σίγουρα το κόστος της φιλοξενίας της ιστοσελίδας σας θα βαίνει αυξανόμενο κάθε χρόνο και θα χρειάζεστε συνεχώς φιλοξενία ιστοσελίδων με περισσότερη επεξεργαστική ισχύ και περισσότερους πόρους από ότι στο παρελθόν. Είναι κρίμα για μερικά ευρώ να θυσιάσετε την ταχύτητα φόρτωσης και τη συνολική εμπειρία του χρήστη που επισκέπτεται την ιστοσελίδα σας και ειδικά για αυτόν που επισκέπτεται την ιστοσελίδα σας για πρώτη φορά.

Η πρώτη εντύπωση είναι και καταλυτική και είναι αυτή που εντυπώνεται και μένει στον επισκέπτη. Άμα η ιστοσελίδα σας είναι εξαιρετικά αργή ή καίει κάρβουνο τότε θα σας χαρακτηρίσει ως αργό site και μάλλον δεν θα σας ξαναεπισκεφτεί ξανά.

Η καθυστέρηση στην φόρτωση και μόνο της ιστοσελίδας σας έστω και για ένα δευτερόλεπτο αυξάνει το ποσοστό εγκατάλειψης κατά 10%.

Ποια τα χαρακτηριστικά της σωστής φιλοξενίας ιστοσελίδων

filoxenia-istoselidon

Ο χρόνος downtime δεν επαρκεί μόνο για να είναι η ιστοσελίδα σας αξιόπιστη αλλά και για να ανέβει στην πρώτη σελίδα των μηχανών αναζήτησης. Θα πρέπει να κοιτάξετε και άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά της φιλοξενίας ιστοσελίδων πριν επιλέξετε κάποια εταιρεία φιλοξενίας για την ιστοσελίδα σας ή πριν μεταφέρετε την ιστοσελίδα σας από μία εταιρεία φιλοξενίας σε μια άλλη.

Μερικά πράγματα που θα πρέπει να προσέξετε στην επιλογή της σωστής φιλοξενίας ιστοσελίδων είναι τα παρακάτω:

Αυτόματη διαδικασία backup και restore σε επίπεδο φιλοξενίας μέσω από το κέντρο διαχείρισης και όχι μέσω της ιστοσελίδας σας

Έτσι θα γλιτώσετε αρκετούς πόρους αλλά και επεξεργαστική ισχύ από το να παίρνετε χειρώνακτα αντίγραφα ασφαλείας ή με κάποιο αυτόματο πρόσθετο ή script που κάνει backup.

Διαχειρίσιμο αρχείο php.ini

Αυτό σημαίνει ότι είναι προσβάσιμο σε εσάς για να το παραμετροποιήσετε όπως θέλετε. Πάρα πολλοί servers αδυνατούν να τρέξουν όλες τις εφαρμογές που έχει μια ιστοσελίδα και ειδικά στην περίπτωση του WordPress θα ήταν συνετό να μπορείτε να το φέρετε στα μέτρα σας.

Ισχυρή και κλιμακούμενη επεξεργαστική ισχύς, μνήμη RAM και πόροι

Πάνω από 1 gb ram είναι πολύ καλά για ένα πακέτο φιλοξενίας και φυσικά να υπάρχει ισχυρός επεξεργαστής όταν χρησιμοποιείτε κάποιο πακέτο φιλοξενίας το οποίο είναι διαμοιραζόμενο (shared hosting).

Μηδενικό downtime

Λίγο δύσκολο να το βρείτε αφού ακόμα και οι cloud server πέφτουν αλλά θα πρέπει η λογική σας να είναι ότι ο χρόνος που θα μπορεί να παραμείνει ο server σας online θα πρέπει να τείνει προς το 100%.

Μην αγχωθείτε αν θα πρέπει να πληρώσετε μερικά ευρώ παραπάνω. Δεν υπάρχει τίποτε χειρότερο από έναν server που συνεχώς να πέφτει ή να βρίσκεται σε κατάσταση time out και κάθε τρεις και πέντε θα πρέπει να επικοινωνείτε με το τηλεφωνικό κέντρο της εταιρείας φιλοξενίας το οποίο θα είναι κατειλημμένο.

Φιλοξενία σε περιβάλλον Linux

Οι Windows servers είναι περιττοί για όποιο site δεν είναι φτιαγμένο σε τεχνολογία ASP. Η τεχνολογία ASP έχει εγκαταλειφθεί στις μέρες μας γιατί έχει ξεπεραστεί τόσο τεχνολογικά όσο και κοστολογικά από την αντίστοιχη γλώσσα προγραμματισμού ανοιχτού κώδικα PHP.

Ο λόγος που ένας Windows server είναι ασύμφορος αλλά και ασύμβατος τεχνολογικά με μια δυναμική ιστοσελίδα σε PHP είναι γιατί ενέχει μέσα της τον αστάθμητο παράγοντα που λέγετε Billy Gates και που είναι ιδιαίτερα κοστοβόρος αλλά και ατζαμής ως προς τον κώδικα.

Οι linux servers είναι πιο σταθεροί, χρειάζονται λιγότερες απαιτήσεις για να τρέξουν σωστά (λιγότερη μνήμη RAM, μικρότερους επεξεργαστές )και φυσικά έρχονται χωρίς έξοδα άδειας λογισμικού (ο Billy Gates που λέγαμε με την Mirosoft).

Προτιμήστε ξεκάθαρα ένα linux hosting από ένα Windows hosting.

Άμεση εξυπηρέτηση

Πριν ψαρώσετε από κάποια σούπερ προσφορά για hosting με 3 ευρώ το μήνα, δοκιμάστε να καλέσετε στο τηλέφωνο την εταιρεία hosting που σας το προσφέρει και δείτε άμα όντως απαντάει κάποιος και αν ναι σε πόση ώρα.

Ξέρετε ο χρόνος είναι χρήμα και με 3 ευρώ δεν παίρνετε και τίποτα της προκοπής σήμερα. Άμα δεν υπάρχει τηλεφωνικός τρόπος επικοινωνίας ή άμα θα πρέπει να καλέσετε Λονδίνο μέσω Ντουμπάι για να βρείτε κάποιον να μιλήσετε, τότε μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε 2 φορές άμα αξίζει τον κόπο να επιλέξετε τη συγκεκριμένη εταιρεία φιλοξενίας ιστοσελίδων από μια άλλη.

Φιλοξενία ιστοσελίδων για WordPress sites

Άμα έχετε τώρα ιστοσελίδα σε WordPress ή σχεδιάζετε να δημιουργήσετε μία ιστοσελίδα σε WordPress, πράγμα που θεωρώ την πιο σωστή λύση σήμερα όσων αφορά το θέμα κατασκευή ιστοσελίδας ή κατασκευή eshop, θα πρέπει να προσέξετε μερικά πράγματα στην επιλογή του κατάλληλου πακέτου φιλοξενίας ιστοσελίδων για το WordPress site σας.

Αρχικά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχει διαφορά από hosting σε hosting και υπάρχουν εταιρείες φιλοξενίας ιστοσελίδων και στην Ελλάδα που παρέχουν προγράμματα φιλοξενίας ιστοσελίδων για sites σε WordPress.

Επειδή το WordPress έχει κάποια ιδιόμορφα χαρακτηριστικά σε σύγκριση με ένα κοινό site, οι εταιρείες φιλοξενίας που υποστηρίζουν ιστοσελίδες σε WordPress έχουν και το ανάλογο τμήμα για WordPress με εξειδικευμένους τεχνικούς όπως η εταιρεία TopHost.

Η εξειδίκευση στο WordPress είναι πολύ σημαντική γιατί άμα συναντήσετε κάποια δυσκολία με ένα πρόσθετο ή παρουσιαστεί κάποια ασυμβατότητα στο WordPress site σας, ο πρώτος που θα το καταλάβει και θα σας ειδοποιήσει θα είναι μάλλον το τμήμα υποστήριξης της εταιρείας φιλοξενίας.

Εκτός και αν δεν πιάνουν πουλιά στον αέρα, οπότε θα δυσκολευτείτε να βρείτε άκρη εξετάζοντας και ξεψαχνίζοντας τα error logs του server σας εκτός και άμα έχετε την εμπειρία που απαιτείτε για να βρείτε το λάθος άμεσα και χωρίς να πέσει το site σας.

Wpengine: πέρασε και δεν ακούμπησε

ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ-ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ--ΤΙ-ΠΡΕΠΕΙ-ΝΑ-ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ-ΟΤΑΝ-ΑΓΟΡΑΖΕΤΕ-HOSTING

Παρακάτω θα ήθελα να αναφερθώ σε δύο αστικούς θρύλους της φιλοξενίας ιστοσελίδων και δεν μιλάω για κάτι φανταστικό αλλά για δύο πολύ γνωστές εταιρείες φιλοξενίας όπως η Wpengine και το Google cloud for business.

Τίποτα δεν μπορεί να είναι καλό για εσάς εάν πρώτα δεν το δοκιμάσετε ή όπως έλεγαν οι αρχαίοι μηδένα προ του τέλους μακάριζε!

Έτσι μια μικρή εμπειρία με την έγκυρη εταιρεία φιλοξενίας ιστοσελίδων, την WPengine με έδρα Λονδίνο και Αμερική με έκανε να αναθεωρήσω τις δήθεν μεγάλες και σίγουρες εταιρείες φιλοξενίας ιστοσελίδων.

Η εταιρεία φιλοξενίας ιστοσελίδων WPengine εξειδικεύεται αποκλειστικά σε φιλοξενία wordpress sites και θεωρείτε ότι έχει πολύ υψηλά στάνταρ ασφαλείας, τόσο υψηλά που είναι σχεδόν αδύνατο να μπορέσετε να βάλετε τα δικά σας πρόσθετα στο WordPress site σας εάν πρώτα δεν πάρουν την έγκριση από την ίδια την Wpengine!

Έτσι για λόγους ασφαλείας αλλά και παραμετροποίσης των WordPress hosting server, μερικά πρόσθετα δεν λειτουργούν όπως το W3 Total cache και πολλά άλλα. Άμα έχετε να μεταφέρετε μια ιστοσελίδα στην WPengine, η διαδικασία μεταφοράς θυμίζει λίγο Ελληνικό δημόσιο με πολλά περιττά και ακατανόητα βήματα που είναι διφορούμενα και διττά.

Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει δωρεάν μεταφορά ιστοσελίδων, παρά μαι τεράστια βάση δεδομένων με απαντήσεις και ερωτήσεις (knowledge base) που θα ζήλευαν και τα μεγαλύτερα Ευρωπαϊκά πανεπιστήμια από άποψη ανάλυσης.

Φυσικά εάν είστε λίγο άσχετος με το WordPress και έχετε και πίεση χρόνου σίγουρα θα πελαγώσετε και σίγουρα θα ζητήσετε τα λεφτά σας πίσω όπως έκανα και εγώ και θα χάσετε μερικές μέρες από τη ζωή σας προσπαθώντας να καταλάβετε ποια τα θετικά μιας τόσο φημισμένης εταιρείας hosting που κάνει τα απλά καθημερινά πράγματα σε μεγαλόπνοα έργα που ακόμα και το γεφύρι της Άρτας ωχριά μπροστά τους.

Δυστυχώς δεν θέλω να συνεχίσω γιατί ειδικά άμα έχετε ελληνικό site θα διαπιστώσετε και άλλες ασυμβατότητες στον server που δεν υποστηρίζει Ελληνικά κτλ.

Ξέρω ότι πολλοί θα πουν διάφορα και θα αφήσουν σχόλια κάτω από αυτή τη σελίδα με εξυπνάδες λες και βγήκαμε χθες από το αυγό και σήμερα μαθαίνουμε το α και το β. Δέχομαι κάθε κριτική αρκεί να είναι εποικοδομητική, καλοπροαίρετη και να μην μειώνει την αξία του άλλου.

Πιθανόν η WPengine να είναι καλή εταιρεία αλλά όχι για εμένα.

Google Cloud και ο μύθος της δωρεάν φιλοξενίας επάπειρον

Πριν από ένα χρόνο περίπου είχα διαβάσει σε ένα μεγάλο SEO blog που έγραφε ένας Ινδός γκουρού του SEO, ένας Κινέζος γκουρού του SEO και ένας Έλληνας απλός ειδικός στο SEO (εγώ είμαι αυτός) ότι με τις νέες υπηρεσίες ογκοχρέωσης του Google Cloud που χρεώνουν 10 λεπτά περίπου το GB, η φιλοξενία ενός μικρού WordPress site είναι σχεδόν σε μηδενικό κόστος.

Αυτό από μία άποψη είναι σωστό διότι ένα μικρό WordPress site με 300 και 500 επισκέψεις την ημέρα δεν θα είχε παραπάνω από μερικά GB δεδομένων το μήνα που μεταφράζεται σε μερικές δεκάδες λεπτά ή χονδρικά ένα ευρώ το μήνα για τα 12 GB. Με ένα ευρώ το μήνα, η φιλοξενία ενός WordPress site και γενικά ενός site μικρής κυκλοφορίας κοστίζει 12 ευρώ το χρόνο!

Υπερβολικά μικρό ποσό για την Ελλάδα που το μέσο αντίστοιχο hosting κοστίζει 100ευρώ και άνω.

Ο δε Ινδός είχε γράψει ολόκληρη ανάλυση για το ποια βήματα θα πρέπει να ακολουθήσει κάποιος για να στήσει ένα WordPress site μέσα στο Google Cloud μέσω της εφαρμογής Bitnami, πως να στήσει τα IP και τους nameservers κτλ.

Σημειωτέον ότι οι servers της Google είναι οι πιο αξιόπιστοι παγκοσμίως και όντως με την τεχνολογία της Google έχουν αποδεδειγμένα 100% uptime.

Ο λόγος που με κίνησε το ενδιαφέρον να ψάξω περισσότερο το θέμα ήτανε για να δοκιμάσω κάποια πιθανή σχέση της φιλοξενίας της ιστοσελίδας μου σε Google servers με την αύξηση της κατάταξης μου στην Google.

Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι δεν έχει κάποια ιδιαίτερη σχέση η φιλοξενία στο Google Cloud με την κατάταξη της ιστοσελίδας σας για έναν βασικό λόγο που λέγεται: εναλλακτικό κόστος.

Θα έπρεπε για κάθε ιστοσελίδα να στήνω από το μηδέν και έναν micro server με 512mb ή 1Gb RAM, να ορίσω τον δικό του nameserver, mailserver κτλ. Καθώς και να ρυθμίσω όλα τα instances σε περιβάλλον Google Cloud (linux με γραμμές εντολών) που θα χρειαζόμουν.

Ένας σωστός system administrator δηλαδή!

Αφού λοιπόν έφαγα ένα μήνα από τη ζωή μου με την εμμονή μου να αντιγράψω τη Google και να ακολουθήσω τη Google σε οτιδήποτε κάνει γιατί έτσι θα σκεφτόμουνα όπως αυτοί και ως εταιρεία SEO που ήμουνα θα είχα οφέλη στην αποκωδικοποίηση του αλγορίθμου κατάταξης της Google, αποφάσισα να εγκαταλείψω αυτό το εγχείρημα λόγω βιωσιμότητας.

Το Google Cloud Hosting είναι για τους Ινδούς προγραμματιστές που έχουν χαμηλά εισοδήματα και τους ενδιαφέρει ακόμα και το ένα ευρώ που θα γλιτώσουν από την φιλοξενία ιστοσελίδων.

Σας ευχαριστώ που με διαβάσατε και πιστεύω ότι σας βοήθησα να συγκεντρώσετε όλες τις πληροφορίες που θέλατε για να επιλέξετε την καταλληλότερη εταιρεία φιλοξενίας για την ιστοσελίδα σας!

Ζητήστε μια προσφορά σήμερα για κατασκευή ιστοσελίδας ή προώθηση ιστοσελίδας

ZHTHSTE PROSFORA DIGITAL MARKETING-1

Αν είστε πριν την κατασκευή ιστοσελίδας ή την ανακατασκευή της ιστοσελίδας σας, πριν κάνετε οτιδήποτε ζητήστε μια προσφορά για web design ή κατασκευή eshop.

Ζητήστε προσφορά κατασκευής  ή προώθησης ιστοσελίδας

Δωρεάν Μαθήματα SEO Αξίας 129€

seo-google

Πάρτε εντελώς δωρεάν τον οδηγό μαθημάτων αξίας 129€ SEO εντελώς δωρεάν! Αυξήστε την επισκεψιμότητα και τις πωλήσεις της ιστοσελίδας σας κατακόρυφα ακολουθώντας μικρά βήματα βελτιστοποίησης.

Δείτε περισσότερα για φιλοξενία ιστοσελίδων και SEO:

 

7 σκέψεις στο “ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ”

 1. Καλησπέρα. Αρχικά θα ήθελα να σας ευχαριστώ για της χρήσιμες πληροφοριες που παρέχεται σε αυτό το άρθρο αλλά και γενικότερα σε όλα τα άρθρα σας, γύρω από το seo και το WordPress. Και θα ήθελα να σας κάνω μια ερώτηση. Μπορώ να έχω hosting σε παροχους εκτός Ελλάδας (πχ Αγγλία) και το domain μου να έχει καταληξη .gr?

  Απάντηση
 2. Γεια σου Γιαννη και καλη χρονιά να έχεις

  Τελικά η γνώμη σου για την WP Engine εν έτει 2018 έχει αλλάξει προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο ?
  Μπορείς να γράψεις αναλυτικά καποιες τεχνικές λεπτομέριες που σε προβλημάτισαν ?

  Πάντα διαβάζω το blog σου με εξαιρετικό ενδιαφέρον !

  Απάντηση
  • Καλησπέρα Κώστα και σε ευχαριστώ για το σχόλιο. Η WP Engine είναι μια εταιρεία σταθμός στον χώρο του WordPress Hosting και έχει ιδιαίτερα αγαπηθεί και μισηθεί από διάφορους. Επειδή και εγώ είμαι affiliate στην WP Engine, έτυχε να τη δοκιμάσω παλιότερα.
   Το πρόβλημα που βρήκα στην WP engine είναι ότι το hosting τους είναι managed.
   Δηλαδή δεν μπορείς να βάλεις όποιο πρόσθετο θέλεις εσύ πάνω στο site σου καθώς και ότι η μεταφορά της ιστοσελίδας γίνεται με διαφορετικό τρόπο σε σύγκριση με τον κλασσικό και επειδή δεν υπάρχει υπηρεσία δωρεάν μεταφοράς, μάλλον ο μέσος χρήστης θα δυσκολευτεί να μεταφέρει την ήδη υπάρχουσα ιστοσελίδα του εκεί.

   Έτσι προτίμησα άλλες ελληνικές εταιρείες που έχουν πιο ανεπτυγμένο το after sales support και είναι στα μέτρα του μέσου άσχετου χρήστη.

   Απάντηση

Σχολιάστε