ΒΓΑΛΤΕ ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΡΥΠΤΟ

Κατεβάστε τον οδηγό Κρύπτο για αρχάριους

WordPress Hosting

WordPress Hosting

Ποια είναι η ιδανικότερη λύση φιλοξενίας για την ιστοσελίδα σας σε WordPress;

Μπορεί η φιλοξενία της ιστοσελίδας σας να είναι ένα απλό θέμα που όλοι προσπερνάμε εύκολα, όμως μια άσχημη επιλογή hosting μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα που θα επηρεάσουν την ιστοσελίδας σας στην κατάταξη της στις μηχανές αναζήτησης.

Το ερώτημα είναι μπορεί από μόνο του το web hosting να ανεβάσει ή να κατεβάσει την ιστοσελίδα σας στις σελίδες αποτελεσμάτων της Google;

Και αν ναι κατά πόσο το web hosting είναι σημαντικός παράγοντας SEO;

Για να μάθετε όλη την αλήθεια και να αποφύγετε όλη την σχετική παραφιλολογία που υπάρχει στο ίντερνετ, διαβάστε παρακάτω.

Γιατί το web hosting είναι τόσο σημαντικό;

WORDPRESS HOSTING SEO ΕΛΛΑΔΑ

Το web hosting είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί είναι το σπίτι σας που στεγάζει την ηλεκτρονική σας επιχείρηση.

Συνήθως οι περισσότεροι από εμάς ξεκινώντας την ιστοσελίδα τους έχουν ένα απλό site ή ένα μικρό eshop και αγοράζουν ένα πακέτο φιλοξενίας σε έναν shared server.

Σε έναν εξυπηρετητή φιλοξενίας ιστοσελίδων δηλαδή αγοράζουν έναν μικρό χώρο. Αυτός ο server συνήθως φιλοξενεί από 1-400 άλλα μικρά sites που δεν έχουν και ιδιαίτερες απαιτήσεις.

Έτσι πληρώνοντας ένα μικρό αντίτιμο της τάξεως των 50 ευρώ το χρόνο περίπου μπορεί κάποιος να εξασφαλίσει την φιλοξενία της ιστοσελίδας του σε έναν κοινόχρηστο server.

Ο λόγος που γίνεται αυτό είναι καθαρά για θέμα κόστους και μόνο.

Το ιδανικό είναι να έχετε τον δικό σας web server ο οποίος στην περίπτωση του dedicated server, του server δηλαδή που φιλοξενείτε σε ένα μεγάλο και ελεγχόμενο data center αρκεί να μπορείτε να επωμιστείτε το κόστος που συνήθως ξεκινάει από τα 1.000 έως και μερικές χιλιάδες ευρώ τον χρόνο.

Επειδή όμως δεν είναι δυνατό να ξεκινάμε όλοι με τον δικό μας server, θα πρέπει τουλάχιστον στην αρχή να επιλέξουμε ένα shared hosting το οποίο να μην έχει προβλήματα διαθεσιμότητας, να μην πέφτει δηλαδή και να είναι αρκετά γρήγορο σε ταχύτητες φόρτωσης για να εξυπηρετεί τους περισσότερους επισκέπτες ταυτόχρονα.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να επισημάνω ότι το σχετικό άρθρο για το WordPress hosting είναι καθαρά ενημερωτικό και δεν έχω ως σκοπό να πυροδοτήσω συζητήσεις σχετικά με το ποιο είναι το πιο φθηνό ή πιο ακριβό hosting, ούτε θα επιθυμούσα τα κακόβουλα σχόλια κάποιων ανωνύμων.

Δόξα τω Θεώ, μετά από 16 χρόνια στον χώρο του ίντερνετ ξέρω τι μου γίνεται και απλώς σας καταθέτω την προσωπική μου τεχνική εμπειρία που θαρρώ ότι είναι πολύτιμη και για αυτό σήμερα έχω 2.600 άτομα να διαβάζουν κάθε εβδομάδα το newsletter μου.

Έτσι, πιστεύω ότι μπορείτε και μόνοι σας να κάνετε την έρευνα σας όπως έκανα και εγώ και μετά από μια μακριά και κοπιαστική διαδικασία δοκιμών hosting και εταιρειών κατέληξα στα συμπεράσματα που παραθέτω στο blog μου.

Οι λόγοι της σημαντικότητας του web hosting:

Για να επανέλθουμε στο θέμα μας, θα ήθελα να σας επισημάνω μερικά πράγματα που είναι μεγάλης βαρύτητας στο SEO και για τα οποία ευθύνεται το web hosting.

Ίσως κάποια να σας φαίνονται εντελώς πρωτόγνωρα και να μην μπορείτε να τα κατανοήσετε. Δεν πειράζει, μην αγχώνεστε. Μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας ή την ερώτηση σας κάτω από το άρθρο στο πεδίο των σχολίων.

Γεωγραφικό ή τοπικό SEO

Κακά τα ψέματα, άμα σας ενδιαφέρει το γεωγραφικό ή το τοπικό SEO θα πρέπει το web hosting σας να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά με την αγορά στόχο σας. Αυτό συμβαίνει για δύο κυρίως λόγους, για να έχει ταχύτερη απόκριση ο server σας και για να σας ανεβάζει στα γεωγραφικά αποτελέσματα η Google.

Επειδή η Google θεωρεί ως ενιαίο γεωγραφικό χώρο κάθε μία από τις 5 ηπείρους, δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στα τοπικά αποτελέσματα στις ιστοσελίδες εκείνες που έχουν φιλοξενία εγγύτερη στην αγορά στόχο.

Αν για παράδειγμα σας ενδιαφέρουν τα αποτελέσματα αναζήτησης για την εθνική αγορά της Ελλάδος, τότε θα πρέπει να έχετε web hosting σε Ευρωπαϊκό ή και σε Ελληνικό datacenter και όχι σε Αμερικάνικο datacenter.

Βέβαια, η διαφορά των αποτελεσμάτων αναζήτησης ίσως να είναι ανεπαίσθητη, ωστόσο ο χρόνος απόκρισης του server να μην είναι.

Για παράδειγμα, ο χρόνος απόκρισης ενός web server στην Αμερική να είναι λόγω του ping delay και της απόστασης 1 με 2 δευτερόλεπτα.

Στην περίπτωση όμως που ο επισκέπτης θα θέλει να περιηγηθεί στην ιστοσελίδα σας τα 2 δευτερόλεπτα καθυστέρηση είναι πολύ σημαντικός χρόνος γιατί κάθε κλικ θα είναι επιβαρυμένο με 2 δευτερόλεπτα χρόνο.

Η καθυστέρηση αυτή από μόνη της στα 10 κλικ γίνεται 20 δευτερόλεπτα. 20 δευτερόλεπτα για το ίντερνετ είναι πολύ μεγάλος χρόνος και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα δείτε δραματική αύξηση του ποσοστού εγκατάλειψης, του ποσοστού εγκατάλειψης του καλαθιού αγοράς σε περίπτωση που έχετε eshop και γενικά της εμπειρίας του χρήστη.

Κανένας δεν θέλει να επισκέπτεται ένα αργό site που να σου δίνει την αίσθηση ότι είναι παρατημένο.

Ταχύτητα φόρτωσης της ιστοσελίδας σας

Η ταχύτητα φόρτωσης της ιστοσελίδας σας εκτός από το μέγεθος της έχει να κάνει με την επεξεργαστική ισχύ του server που φιλοξενείται η ιστοσελίδα σας και το εύρος ζώνης ή bandwidth που είναι και τη ταχύτητα της γραμμής σύνδεσης.

Αυτό σημαίνει ότι το πόσο χώρο έχω σε ένα web hosting δεν παίζει σήμερα κάποιο ρόλο στο SEO. Στην ουσία δεν παίζει σχεδόν κανένα ρόλο, οπότε εσφαλμένα πολλοί από εσάς ρωτάτε πόσα Gigabyte χώρο έχει ένα hosting αντί να ρωτάτε πόση ταχύτητα σας δίνει ο server, πόσους χρήστες μπορεί να εξυπηρετεί ταυτόχρονα και άλλα ποιοτικά κριτήρια.

Είναι πολύ καλό να έχετε μια ελαφριά ιστοσελίδα που να τρέχει γρήγορα, είναι όμως ακόμα καλύτερο να έχετε έναν web server που να σας δίνει αρκετούς πόρους για το δικό σας shared hosting και με ικανοποιητικό bandwidth.

Δεν χρειάζονται τα γράμματα για να τα καταλάβετε ότι το site σας είναι αργό ή ο web server σας είναι παραφορτωμένος με site και δεν έχετε καμία ελπίδα να αυξήσετε την πελατεία σας όταν έχετε μια ανερχόμενη ιστοσελίδα.

Είναι λοιπόν φρονιμότερο να υπολογίσετε ότι θα πρέπει να επενδύσετε σε ένα γρηγορότερο hosting από το να κοιτάξετε ένα οικονομικότερο hosting στην Αμερική.

Επίσης θα ήθελα να επισημάνω ότι με 50 ευρώ hosting είναι λίγο δύσκολο να κατακτήσετε όλη την υφήλιο και να γίνετε ο επόμενος Zuckenberg.

Σχετικά με την λύση του cloud hosting και με τη χρήση ενός CDN όπως το cloudflare θα ήθελα να προσθέσω ότι δεν αποτελεί πανάκεια στην περίπτωση που το hosting σας είναι ήδη αργό.

Το cloudflare και η κάθε υπηρεσία cdn έχουν ως στόχο να μειώσουν τον φόρτο της ιστοσελίδας σας κατά 20% όταν αυτή δέχεται πολλές επισκέψεις και ειδικά από διαφορετικά γεωγραφικά πλάτη και μήκη.

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα αυξήσει την ταχύτητα φόρτωσης κατά 20%, αλλά ότι θα μειώσει τον φόρτο του web hosting κατά 20%.

Σε γενικές γραμμές το συνιστώ γιατί το cloudflare αποκρούει και τις κακόβουλες επιθέσεις των spammers, αλλά μην περιμένετε να δείτε και θαύματα από άποψη βελτίωσης της ταχύτητας.

Downtime και Google deindexing

Ο χρόνος που ο web server είναι πεσμένος λέγεται στην ορολογία του web hosting downtime, ενώ ο χρόνος που βρίσκεται online λέγεται uptime.

Όπως το καταλαβαίνετε, θα πρέπει να επιλέξετε κάποιον web server ή κάποιο πακέτο φιλοξενίας ιστοσελίδων που να είναι αρκετά αξιόπιστο και ο χρόνος uptime να είναι κοντά στο 99,99%.

Οι λόγοι που κάποιος server πέφτει είναι πάρα πολλοί και οι συχνοί είναι:

  • Επιθέσεις hacker, spammer, spambot κτλ.
  • Επιθέσεις τύπου DOS (denial of service)
  • Τακτική συντήρηση και αναβάθμιση
  • Τεχνικά Προβλήματα στο λογισμικό και στο υλικό
  • Διακοπή Ρεύματος
  • Προβλήματα στο δίκτυο που συνδέεται το datacenter
  • Τεράστιος φόρτος ιστοσελίδων στον ίδιο server

Φυσικά και υπάρχουν και δεκάδες άλλοι λόγοι που κάποιος server αποτυγχάνει και ως εκ τούτου πέφτει ή σταματάει να λειτουργεί σωστά. Οι κοινότεροι είναι οι παραπάνω και θα πρέπει πριν επιλέξετε άκριτα ένα web hosting να έχετε στο νου σας ότι η ποιότητα πληρώνεται γιατί άμα πέσει ο server, η ιστοσελίδα σας θα σταματήσει να λειτουργεί και δεν θα μπορείτε να δέχεστε επισκέψεις και παραγγελίες από το ίντερνετ.

Τα αποτελέσματα αναζήτησης της Google δεν είναι σε πραγματικό χρόνο, γιατί αυτά που βλέπετε είναι τα αποθηκευμένα αποτελέσματα αναζήτησης στον δείκτη της Google.

Αυτό σημαίνει ότι η Google καθημερινά διατρέχει το ίντερνετ και ταξινομεί και αποθηκεύει τις νέες ιστοσελίδες της στον δείκτη της (google index).

Απαιτείται δηλαδή κάποιος χρόνος για να ταξινομήσει στον δείκτη της η Google το site σας καθώς και να το αποταξινομήσει όταν αυτό πάψει να λειτουργεί (google deindexing).

Όταν η ιστοσελίδα σας αντιμετωπίζει προβλήματα uptime και ο server που την φιλοξενείτε είναι αναξιόπιστος, τότε πιθανόν να αντιμετωπίσετε προβλήματα με την ταξινόμηση στη Google του νέου σας περιεχομένου και των νέων σας προϊόντων.

Ένα άλλο κρίσιμο θέμα είναι ότι άμα έχετε συχνά προβλήματα, μπορεί να δείτε την οργανική σας κίνηση να πέφτει ενώ άμα η ιστοσελίδα σας παραμείνει ανενεργή για περισσότερο από 15 ημέρες τότε είναι πιθανό να χάσετε όλες τις θέσεις που είχατε πριν στην Google. (Google Deindexing)

Συμβατότητα με τις ρυθμίσεις SEO της ιστοσελίδας σας

Πολλές ρυθμίσεις για την βελτιστοποίηση της ιστοσελίδας σας γίνονται σε επίπεδο hosting. Η συμβατότητα του web server με τις ρυθμίσεις που απαιτούνται για να γίνει η ιστοσελίδα σας φιλικότερη προς τις μηχανές αναζήτησης είναι πολύ σημαντική.

Πολλές εταιρείες φιλοξενίας προσφέρουν web hosting που έχει τη δυνατότητα εγκατάστασης πολλών εφαρμογών με ένα κλικ. Πρόκειται για διάφορα CMS όπως το WordPress, Joomla, και άλλα eshop όπως PrestaShop, Opencart, κτλ.

Αυτό δεν σημαίνει ότι επειδή μπορείτε να εγκαταστήσετε τα πάντα με ένα κλικ ότι το web hosting είναι προσαρμοσμένο για WordPress hosting.

Το αντίθετο μάλιστα. Επειδή ο web server έχει γενικές ρυθμίσεις για τα πάντα, ίσως να αντιμετωπίσετε προβλήματα για να το ρυθμίσετε αποκλειστικά για το WordPress.

Δεν θέλω να πω ότι όσα web hosting έχουν ρυθμίσεις για όλα τα CMS είναι ακατάλληλα για WordPress, αλλά θα πρέπει να προτιμήσετε τα web hosting που είναι αποκλειστικά ρυθμισμένα για WordPress για να έχετε καλύτερη απόδοση και καλύτερη κατανομή πόρων στις εφαρμογές που θα τρέχουν πίσω από το site σας.

Η συνεργασία μου με την TopHost

Μια εταιρεία με την οποία έχω συνεργασία εδώ και χρόνια στο χώρο της φιλοξενίας ιστοσελίδων είναι η TopHost.

Ο λόγος που την επέλεξα την Tophost είναι γιατί δεν ήθελα να μπω ο ίδιος στην αγορά της φιλοξενίας ιστοσελίδων και να αποκτήσω τον δικό μου Web Server ή τους δικούς μου servers σε κάποιο Datacenter.

Θεώρησα ότι είναι καλύτερο να εστιαστώ στην εξειδίκευση σε ένα αντικείμενο παρά να σκορπίσω τις δυνάμεις μου σε πολλά αντικείμενα και να γίνω πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης.

Έτσι επέλεξα να ασχοληθώ μόνο με δύο πράγματα: το SEO των ιστοσελίδων σε WordPress και την κατασκευή ιστοσελίδων σε WordPress.

Ο λόγος που επέλεξα να συνεργαστώ με την Tophost ανάμεσα σε τόσες άλλες εταιρείες που έχω ήδη κάποια πακέτα hosting είναι γιατί έχουν 24ωρη εξυπηρέτηση και σε γενικές γραμμές είναι λίγο καλύτερη από άλλες αντίστοιχες μεγάλες εταιρείες.

Σίγουρα μπορεί να υπάρχουν και άλλες εταιρείες web hosting που ίσως να είναι εξίσου καλές, όμως επειδή δεν τις έχω δοκιμάσει δεν μπορώ να σας τις προτείνω. Αυτό σημαίνει ότι προτείνω μόνο κάτι που έχω ήδη δοκιμάσει και μόνο και δεν λέω ποτέ θεωρίες.

Η άποψη μου βασίζεται πάντα στην εμπειρία και στα χρόνια δοκιμών και ποτέ στην θεωρία ή τις εικασίες. Ακολουθώ δηλαδή το παράδειγμα του Θουκυδίδη, τον πατέρα της ιστορίας που βασίζεται σε τεκμήρια και γεγονότα παρά σε δεισιδαιμονίες.

Άμα θέλετε να βασιστείτε σε δεισιδαιμονίες, τότε είναι πολύ εύκολο και καθόλου κοπιαστικό. Άμα όμως θα πρέπει να μπείτε στην διαδικασία να ερευνήσετε κάτι αυτό απαιτεί χρόνο, χρήματα και μέθοδο και μάλλον είναι αρκετά κοπιαστικό.

Τι θα πρέπει να προσέξετε για WordPress Hosting

Θα ήθελα να σας αναφέρω μερικά πράγματα σε περίπτωση που έχετε site σε WordPress και ψάχνετε να βρείτε κάποιο καλό hosting. Άμα έχετε την οικονομική δυνατότητα, θα πρέπει να κοιτάξετε να πάρετε VPS αντί του απλού shared hosting.

Είναι λίγο πιο ακριβό, αλλά θα αποζημιωθείτε από την ταχύτητα, την ποιότητα και το μοναδικό user experience που θα χαρούνε οι επισκέπτες της ιστοσελίδας σας.

Προτιμήστε hosting που είναι σε linux γιατί το Windows hosting δεν έχει την απαιτούμενη συμβατότητα με το WordPress.

Καλό είναι η εταιρεία φιλοξενίας που θα επιλέξετε να έχει κάποια προϊστορία και εξειδίκευση στο WordPress και να σας παρέχει την ανάλογη τεχνική υποστήριξη.

Θα κερδίσετε πολύ χρόνο όταν κάποιο πρόσθετο ή θέμα δεν θα δουλέψει ή θα παρουσιάσει δείγματα ασυμβατότητας.

Με έχει συμβεί πολλές φορές η ίδια η εταιρεία hosting και συγκεκριμένα η Tophost να με ενημερώσει για κάποια προβλήματα συμβατότητας μερικών προσθέτων από μόνη της με αποτέλεσμα να σταματήσει να πέφτει μια ιστοσελίδα πελάτη.

Τέλος, η εξειδίκευση σε ένα αντικείμενο είναι απαραίτητη για να αξιοποιήσετε πλήρως τις δυνατότητες του WordPress site σας και η τεχνογνωσία σε επίπεδο hosting είναι ανεκτίμητη.

Πιστεύω ότι σας βοήθησα και θα ήθελα να ξέρετε ότι στο blog μου εκφράζω τις προσωπικές επαγγελματικές μου απόψεις, που σημαίνει ότι ως επαγγελματίας του SEO και του Web Design θεωρώ ότι αυτά είναι τα πράγματα που πρέπει να κάνετε για να βγείτε στην πρώτη σελίδα της Google.

Μάλλον γιατί και εγώ έκανα τα ίδια στο παρελθόν και είχα κάποια αποτελέσματα. Σας ευχαριστώ που με διαβάσατε!

Ζητήστε τώρα προσφορά για SEO και προώθηση ιστοσελίδων

ZITISTE-PROSFORA-SEO-3

Τελειώνοντας, ζητήστε προσφορά για να βγείτε στην πρώτη θέση της Google σήμερα.

Συμπληρώστε το email σας στη φόρμα ή πάρτε με ένα τηλέφωνο, προτιμώ τις πρωινές ώρες για να μιλήσουμε για το site σας.

Γραφτείτε στο κανάλι για να δείτε κι άλλα βίντεο για το SEO, κάντε like, αφήστε το σχόλιο σας.

Επίσης, γραφτείτε στο newsletter γιατί είναι πολύ σημαντικό να γραφτείτε στο newsletter.

Κερδίστε 50% έκπτωση στο hosting για πάντα!

Αυξήστε την ταχύτητα φόρτωσης του site σας με την εταιρεία MyIP σε δραματικά απίστευτη ταχύτητα και με το καλύτερο support, γιατί παίρνεις τηλέφωνο και σου ανεβάζουν αμέσως το site σου αν χαλάσει χωρίς να περιμένετε μισή ώρα στο τηλέφωνο ή στο chat.

Κερδίστε 50% έκπτωση στο επόμενο hosting με τον κωδικό PARAMARKETING50

Αυτό ισχύει εφ’ όρου ζωής, δηλαδή αν το hosting στοιχίζει 100 ευρώ θα το πάρετε 50, τζάμπα πράγμα.

Δωρεάν Μαθήματα SEO Αξίας 129€

seo-google

Πάρτε εντελώς δωρεάν τον οδηγό μαθημάτων αξίας 129€ SEO GOOGLE Πρώτη Σελίδα εντελώς δωρεάν! Αυξήστε την επισκεψιμότητα και τις πωλήσεις της ιστοσελίδας σας κατακόρυφα ακολουθώντας μικρά βήματα βελτιστοποίησης.

seo-web-design

Δείτε περισσότερα για το wordpress hosting:

 

Σχολιάστε