ΒΓΑΛΤΕ ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΡΥΠΤΟ

Κατεβάστε τον οδηγό Κρύπτο για αρχάριους

Το νέο Google Penguin Update είναι γεγονός και σπέρνει πανικό!

penguin-update-google-2016

Το νέο Google Penguin Update είναι γεγονός και σπέρνει πανικό!

Δείτε πως θα επηρεάσει την ιστοσελίδα σας και τις θέσεις σας στις μηχανές αναζήτησης το Google Penguin Update!

Καλησπέρα φίλοι μου για άλλη μια φορά η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης στον κόσμο κάνει μια μεγάλη ανανέωση στον πυρήνα του αλγορίθμου της σπέρνοντας ρίγη πανικού και ανησυχίας στους αδαής και φέρνοντας το χαμόγελο της ικανοποίησης στους κατάλληλα προετοιμασμένους για την επόμενη μεγάλη ανακατάταξη στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google που ονομάζεται: Google Penguin Update 4.0

Για να μάθετε όλες τις τελευταίες συναρπαστικές εξελίξεις για αυτήν την αλλαγή του αλγορίθμου της Google, διαβάστε παρακάτω!

Η ανακοίνωση της Google στο Google Webmasters Tools

google_penguin_update_email

Όλα ξεκίνησαν 24 Σεπτεμβρίου 2016 όταν με το παραπάνω λιτό μα περιεκτικό email η Google ενημέρωσε επίσημα προς γνώσιν και συμμόρφωσιν όλους τους webmasters σχετικά με την ενσωμάτωση του Penguin Update στον πυρήνα του αλγορίθμου της Google.

Όμως στην ανακοίνωση της περιλαμβάνει και μερικές ακόμα πληροφορίες που πολλοί θα πέρασαν στα ψιλά γράμματα. Μιλάει και στην αρχή αλλά και στο τέλος για τα 200 σήματα ποιότητας που προσμετρά η Google για να κατατάξει την ιστοσελίδα σας.

Αυτοί οι 200 παράγοντες κατάταξης της Google για τους οποίους είχα γράψει σχετικό άρθρο τον Απρίλιο του 2014 και μπορείτε να ακούσετε και στο σχετικό podcast Podcast: Google και οι 200 παράγοντες SEO άμα δεν θέλετε ή δεν μπορείτε να διαβάσετε έχουν να κάνουν με διάφορα σήματα που λαμβάνει υπόψιν της η Google όταν κατατάσσει μια ιστοσελίδα στα αποτελέσματα αναζήτησης της.

Τέτοια σήματα είναι οι λέξεις κλειδιά που εμφανίζονται στην ιστοσελίδα σας, το φρέσκο περιεχόμενο, η περιοχή που δραστηριοποιείτε η επιχείρηση σας, το τοπικό SEO δηλαδή και τέλος το PageRank.

Η τελευταία νύξη για το PageRank αφήνει άφωνους πολλούς στη βιομηχανία του SEO που πίστευαν ότι η Google είχε καταργήσει το PageRank ή τουλάχιστον το είχε υποβαθμίσει και τη θέση του είχε πάρει το domain authority, όμως αυτό μάλλον δεν συνέβη ποτέ.

Απλώς η Google συνέχιζε να ανανεώσει το PageRank που ακόμα αποτελεί βασικό συστατικό του αλγορίθμου της με τη μόνη διαφορά ότι δεν δημοσιοποίησε τα στοιχεία του PageRank και δεν προχώρησε σε δημοσίευση των σημερινών PageRank των ιστοσελίδων.

Αυτό αποτελεί μια πάγια τακτική της Google το να αποκρύπτει σιγά σιγά στοιχεία που έχουν να κάνουν με τον πυρήνα του αλγορίθμου ή με τον πυρήνα των δραστηριοτήτων της όπως το Google Adwords.

Υπάρχει μαι αμυντική δηλαδή στάση από τη Google πλέον στο να προσπαθήσει να κρύψει τις πατέντες της και όλα τα στοιχεία της πνευματικής της ιδιοκτησίας όπως είναι ο αλγόριθμος αναζήτησης για να αποφύγει την εύκολη χειραγώγηση του από τους  spammers, αυτούς που δηλαδή παλαιότερα χειραγωγούσαν τα αποτελέσματα αναζήτησης της Google με τεχνικές Black Hat SEO.

Το κείμενο της ανακοίνωσης της Google

Σας το παραθέτω αυτούσιο.

Penguin is now part of our core algorithm

Posted: 23 Sep 2016 05:03 AM PDT

Google’s algorithms rely on more than 200 unique signals or “clues” that make it possible to surface what you might be looking for. These signals include things like the specific words that appear on websites, the freshness of content, your region and PageRank. One specific signal of the algorithms is called Penguin, which was first launched in 2012 and today has an update.

After a period of development and testing, we are now rolling out an update to the Penguin algorithm in all languages. Here are the key changes you’ll see, which were also among webmasters’ top requests to us:

 • Penguin is now real-time. Historically, the list of sites affected by Penguin was periodically refreshed at the same time. Once a webmaster considerably improved their site and its presence on the internet, many of Google’s algorithms would take that into consideration very fast, but others, like Penguin, needed to be refreshed. With this change, Penguin’s data is refreshed in real time, so changes will be visible much faster, typically taking effect shortly after we recrawl and reindex a page. It also means we’re not going to comment on future refreshes.
 • Penguin is now more granular. Penguin now devalues spam by adjusting ranking based on spam signals, rather than affecting ranking of the whole site.

The web has significantly changed over the years, but as we said in our original post, webmasters should be free to focus on creating amazing, compelling websites. It’s also important to remember that updates like Penguin are just one of more than 200 signals we use to determine rank.

As always, if you have feedback, you can reach us on our forums, Twitter and Google+.

Posted by Gary Illyes, Google Search Ranking Team

Τι προβλέπεται να αλλάξει με το Penguin Update

Σύμφωνα με τη Google δύο είναι οι βασικές καινοτομίες που διορθώνει το νέο Penguin Update:

1 Το Penguin Update τρέχει σε πραγματικό χρόνο

Πράγμα που σημαίνει ότι και τα spam sites θα υποβαθμίζονται σε πραγματικό χρόνο χωρίς να καταφέρνουν ποτέ να περάσουν το κατώφλι της πρώτης σελίδας της Google. -Πράγμα που στην πράξη δεν συμβαίνει γιατί έχω δει πολλά sites να εμφανίζονται σαν κομήτες στις πρώτες θέσεις της Google χωρίς να το αξίζουν, έχοντας κάνει black hat SEO, να μένουν 2 μήνες και ξαφνικά να εξαφανίζονται στην άβυσσο των αποτελεσμάτων αναζήτησης της Google.

2 Το penguin update θα τιμωρεί επιμέρους σελίδες αντί για όλο το site

Η τιμωρία δεν θα είναι χειροκίνητη (manual penalty) αλλά μια αυτόματη διαδικασία όπου θα υποβαθμίζονται όλες οι σελίδες προορισμού οι οποίες έχουν ανέβει με μεθόδους spam στην Google.

Έτσι κάποιες σελίδες ίσως υποβαθμιστούν ενώ άλλες να ανέβουν ή να διατηρήσουν τις θέσεις τους στη Google.

Τι θα αλλάξει στην πραγματικότητα με το Penguin Update;

Θα το πω με μία λέξη και ξέρω ότι οι περισσότεροι από εσάς δεν θα το πιστέψετε: Τίποτα!

Ναι δεν θα αλλάξει τίποτα γιατί άμα παρακολουθήσετε την ανακοίνωση της Google, η Google δεν ανανέωσε το Penguin Update αλλά το προσέθεσε ως πυρηνικό στοιχείο του αλγορίθμου της μετά από 4 χρόνια δοκιμών και αλλαγών. Το ίδιο πράγμα έχει κάνει και παλαιότερα με το cafeine update και με το RankBrain και πολλά άλλα.

Οι λόγοι που λέω ότι δεν θα αλλάξει τίποτα και συνιστώ ψυχραιμία στην νέα αλλαγή του αλγορίθμου της Google είναι 2:

1.Το Penguin Update είχε ήδη ενσωματωθεί στον αλγόριθμο της Google ανεπίσημα πολλούς μήνες πριν την επίσημη ανακοίνωση

Που σημαίνει ότι όλες οι αλλαγές που ήτανε να συμβούν στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google έχουν ήδη γίνει και έτσι τα site που ήταν να πέσουν έπεσαν και τα site που ήταν να ανέβουν, ανέβηκαν.

Επίσης, πάρα πολλές φορές έχει εξαγγείλει η Google διάφορες αλλαγές στον αλγόριθμο της χωρίς ποτέ να έχουμε δει τραγικές αλλαγές ίσως γιατί δεν επηρεάζονται όλα τα site και όλες οι σελίδες των αποτελεσμάτων αναζήτησης.

2. Υπάρχει διαφορετικός αλγόριθμος για τα εθνικά αποτελέσματα

Αυτό σημαίνει ότι άλλες αλλαγές και σε διαφορετικό χρόνο γίνονται στον βασικό αλγόριθμο της μηχανής αναζήτησης της Google για την Αμερικάνικη αγορά που είναι η Google.com και διαφορετικές αλλά συγκλίνουσες αλλαγές στα εθνικά αποτελέσματα αναζήτησης τα οποία επηρεάζονται από την γλώσσα, τα γεωγραφικά αποτελέσματα -τη γεωγραφική θέση μια ιστοσελίδας- και το timing της αναβάθμισης του αλγορίθμου της εθνικής αγοράς.

Ίσως τα εθνικά αποτελέσματα αναζήτησης της χώρας μας να μην επηρεαστούν και ποτέ ή και ελάχιστα μετά από αυτήν την αλλαγή ή να χρειαστούμε έως και 6 με 12 μήνες για να επικαιροποιηθεί αυτή η αλλαγή στα εθνικά αποτελέσματα αναζήτησης.

Τι προτείνει να κάνετε η Google για να αντιμετωπίσετε το Penguin Update

Η ίδια η Google προτρέπει όλους τους ιδιοκτήτες ιστοσελίδων και webmasters, διαχειριστές ιστοσελίδων δηλαδή να κάνουν στροφή προς την ποιότητα. Επίσης, μας παραπέμπει όλους στους κανόνες ποιότητας της Google σε ένα παλιότερο άρθρο με τίτλο Another step to reward high-quality sites από το Webmaster Central Blog της Google.

Μινιμαλιστικό σε γραφικά αλλά μεστό σε νόημα και περιεχόμενο μας αναφέρει ότι η βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης ή SEO θα πρέπει να γίνεται με γνώμονα τη δημιουργικότητα και τον ανθρωπιστικό προσανατολισμό. Posisitive and constructive SEO αναφέρει συγκεκριμένα η Google.

H Google δεν κάνει στροφή στον ουμανισμό στο ίντερνετ, αλλά θέλει να τονίσει την αξία του περιεχομένου της ιστοσελίδας που έχει φτιαχτεί για τον χρήστη και όχι για τις μηχανές αναζήτησης και επειδή είναι κορυφαία σε ποιότητα η ιστοσελίδα αποτελεί σταθμό για τους άλλους χρήστες οι οποίοι παίρνουν μόνοι τους την πρωτοβουλία να συνδεθούν μαζί της και να την αναφέρουν δίνοντας έτσι ένα φυσικό backlink με white hat SEO τρόπο!

Η αλήθεια βέβαια είναι πολύ ρομαντική για να ισχύει και στην πραγματικότητα, όμως ισχύει για ένα πολύ μικρό ποσοστό ιστοσελίδων που έχουν ξεχωρίσει από το πλήθος και έχουν κάνει τη διαφορά. Μιλάμε για ιστοσελίδες όπως το Facebook, Wikipedia, Skroutz, Ebay, Naftemporiki, Skai κτλ και όπως καταλάβατε δεν έχετε και πολλές ελπίδες να το πετύχετε αυτό γιατί απλώς δεν θα γίνεται ο επόμενος Billy Gates και η Silicon Vallery απέχει μίλια μακριά.

Ωστόσο, μπορείτε να κάνετε αρκετά πράγματα για να βελτιώσετε την ιστοσελίδα σας και να την κάνετε καλύτερη για τον τελικό χρήστη, να έχει πιο πλούσιο και ποιοτικό περιεχόμενο που όντως κάνει τον άλλον να σας κάνει like και share!

Επίσης θα πρέπει πάση θυσία να χρησιμοποιήσετε όσο το δυνατότερον white hat SEO μεθόδους και τεχνικές για μακροπρόθεσμα αποτελέσματα αλλά και για ασφάλεια ότι θα διατηρήσετε τα ήδη υπάρχοντα αποτελέσματα σας και δεν θα πέσετε στις μηχανές αναζήτησης ή δεν θα τιμωρηθείτε στο μέλλον.

Τι περιλαμβάνουν οι τεχνικές white hat SEO:

Θα σας απαριθμήσω μερικές από τις μεθόδους που μπορούν να σας ανεβάσουν στη Google με ορθό και θετικό, δημιουργικό τρόπο:

 •  Κατοχυρώστε το domain name για πολλά χρόνια
 • Αγοράστε ταχύτερο hosting
 • Δημιουργήστε παρουσία σε όλα τα social media
 • Γράψτε κάθε εβδομάδα ποιοτικά άρθρα 2.000 και πλέον λέξεων
 • Δημιουργήστε μερικά ενημερωτικά βίντεο ή εφαρμογές για την αγορά σας
 • Δημιουργήστε ένα newsletter
 • Γράψτε έναν οδηγό how to ή έναν οδηγό σταθμό για την αγορά σας
 • Καταχωρηθείτε σε όλους τους οδηγούς στο ίντερνετ
 • Γράψτε σχόλια σε κλαδικά blog που είναι σχετικά με την αγορά σας

Η λίστα των ενεργειών SEO που επικροτούνται από τη Google είναι τεράστια και δεν έχει τελειωμό.

Για περισσότερες πληροφορίες ή ερωτήσεις σχετικά με το Google Penguin Update ή για να σας βοηθήσω να επανακτήσετε τις θέσεις που χάσατε με σωστό και ορθό SEO, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Δείτε περισσότερα για τον αλγόριθμο της Google:

Ζητήστε μια προσφορά σήμερα για κατασκευή ιστοσελίδας ή προώθηση ιστοσελίδας

ZHTHSTE PROSFORA DIGITAL MARKETING-1

Αν είστε πριν την κατασκευή ιστοσελίδας ή την ανακατασκευή της ιστοσελίδας σας, πριν κάνετε οτιδήποτε ζητήστε μια προσφορά για web design ή κατασκευή eshop.

Ζητήστε προσφορά κατασκευής  ή προώθησης ιστοσελίδας

Δωρεάν Μαθήματα SEO Αξίας 129€

seo-google

Πάρτε εντελώς δωρεάν τον οδηγό μαθημάτων αξίας 129€ SEO εντελώς δωρεάν! Αυξήστε την επισκεψιμότητα και τις πωλήσεις της ιστοσελίδας σας κατακόρυφα ακολουθώντας μικρά βήματα βελτιστοποίησης.

Σχολιάστε