ΒΓΑΛΤΕ ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΡΥΠΤΟ

Κατεβάστε τον οδηγό Κρύπτο για αρχάριους

Mobile first design

mobile-first-design-greece-1

Mobile first design

Πως να σχεδιάσετε ένα site που να παίζει σωστά σε όλες τις κινητές συσκευές και που θα βγαίνει στην πρώτη σελίδα της Google

Το mobile first design ή mobile first web design είναι μια παρεξηγημένη έννοια που λίγοι web designer την κατανοούν και ακόμα πιο λίγοι web designer την εφαρμόζουν. Για να μην κοιμάστε μέσα στα χαμομήλια και να νομίζετε ότι το site σας έχει σχεδιαστεί για να χτυπήσει τις πρώτες θέσεις της Google, θα πρέπει να προσέξετε μερικά βασικά πράγματα σχετικά με τη φιλικότητα της ιστοσελίδας σας ως προς τις μηχανές αναζήτησης.

Για να μάθετε όλη την αλήθεια σχετικά με το mobile first design, διαβάστε το εκπληκτικό άρθρο.

To Mobile Web Design δεν είναι απλώς ένα μικρό τμήμα της αγοράς

Το Mobile Web Design δεν είναι ένα μικροτμήμα της αγοράς (market niche) στο ίντερνετ, αλλά η μεγαλύτερη αγορά του ίντερνετ με 1,2 δισεκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως. Δεν γίνεται να παραβλέψετε την τάση της αγοράς και να απομονωθείτε  κατασκευάζοντας μια ιστοσελίδα που θα εξυπηρετεί μόνο τα ΚΑΠΗ που δεν έχουν smartphone ή κάποιους που πλοηγούνται μόνο από σταθερό υπολογιστή στο ίντερνετ.

Αυτοί αν δεν είναι σήμερα μειοψηφία θα γίνουν σύντομα και άμα δεν με πιστεύετε, μπορείτε να δείτε μερικά στατιστικά στοιχεία για το mobile internet από την εταιρεία mobile payments (πληρωμές μέσω κινητών) Mobithinking:

  • Υπάρχουν πάνω από 1.2 δισεκατομμύρια χρήστες κινητών που μπαίνουν στο ίντερνετ παγκοσμίως, και η τάση προβλέπεται αν αυξηθεί
  • Στις Ηνωμένες Πολιτείες το 25% των χρηστών του ίντερνετ μπαίνουν μόνο από το κινητό τους στο ίντερνετ και σπάνια έχουν χρησιμοποιήσει σταθερό υπολογιστή για να μπούνε στο ίντερνετ
  • Έχουμε κατεβάσει παραπάνω από 11 δισεκατομμύρια φορές εφαρμογές για κινητά
  • Το 85% των κινητών συσκευών που πωλούνται παγκοσμίως (smartphone, tablets, gps κτλ) έχουν ενσωματωμένο ίντερνετ

Τέλος σε ένα προηγούμενο άρθρο μου Οι τάσεις στο SEO και στο digital marketing το 2017, για πρώτη φορά οι αναζητήσεις στη Google από το κινητό προβλέπεται να ξεπεράσουν τις αναζητήσεις από τον σταθερό υπολογιστή.

Επίσης, μια σημαντική ακόμα παρατήρηση που θα πρέπει να εκμαιεύσουμε από τα παραπάνω στοιχεία της έρευνας της Mobithinking είναι ότι υπάρχουν άτομα στη νέα γενιά των 20 και κάτω που δεν έχουν μάθει να χρησιμοποιούν καθόλου σταθερό υπολογιστή και laptop για να μπούνε στο ίντερνετ.

Αυτή η νέα γενιά που θα ανδρωθεί την επόμενη εικοσαετία και θα αποτελέσει τον αγοραστικό κορμό των παγκόσμιων καταναλωτών στην χώρα μας αλλά και παγκοσμίως, είναι μαθημένη ήδη να κάνει τα πάντα από το κινητό της τηλέφωνο.

Να καλεί μέσω viber, να ανταλλάσσει megabyte, να κάνει like και share στο ίντερνετ, να ψωνίζει ρούχα και gagdets και φυσικά να πληρώνει λογαριασμούς ηλεκτρονικά από το κινητό!

Για να μην τους απογοητεύσετε με το απαρχαιωμένο site σας, καλό θα ήτανε να ξεκινήσετε τον σχεδιασμό της ιστοσελίδας ή τον ανασχεδιασμό της ιστοσελίδας σας με τη φιλοσοφία Mobile First Web Design.

Γιατί Mobile First Web Design;

Επειδή το 25% από μας είναι αποκλειστικά χρήστες κινητού για το ίντερνετ, δεν σημαίνει ότι το υπόλοιπο 75% δεν το χρησιμοποιούν καθημερινά. Όμως οι πραγματικοί λόγοι που θα πρέπει αναγκαστικά να επιλέξετε το Mobile First Web Design είναι πολύ σημαντικοί.

Βγείτε στην πρώτη σελίδα της Google στις κινητές συσκεύες

Το να βγείτε στην πρώτη σελίδα της Google στους σταθερούς υπολογιστές είναι κάτι πεπατημένο, όμως δεν είναι το ίδιο με το να βγείτε στην πρώτη σελίδα της Google για τις κινητές συσκευές.

Θα πρέπει η ιστοσελίδα σας να είναι mobile first design και όχι απλά να είναι mobile ready, mobile friendly ή να έχει responsive design. Είναι τελείως διαφορετικό το responsive design με το πως θα εμφανίζεται η ιστοσελίδα σας τελικά στα κινητά.

Και όπως καταλαβαίνετε, αυτός που θα βγαίνει πρώτος στα κινητά θα έχει περισσότερους επισκέπτες και περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσει πελάτες αφού το 70% των χρηστών του ίντερνετ κάνουν κλικ στα 3 πρώτα αποτελέσματα αναζήτησης.

Η τελευταία μεγάλη αλλαγή του αλγορίθμου της Google ήτανε αυτή του mobile first indexing και έγινε τον Νοέμβριο του 2016. Σύμφωνα με αυτήν την αλλαγή του αλγορίθμου, οι ιστοσελίδες που είναι σχεδιασμένες ειδικά για κινητά θα ταξινομούνται πρώτες και μετά θα ακολουθούν όλες οι άλλες στην προτεραιότητα ταξινόμησης.

Αποκτήστε προβάδισμα από τον ανταγωνισμό

Για να αποκτήσετε σήμερα κιόλας προβάδισμα από τον ανταγωνισμό σας, θα πρέπει να πάτε το site σας ένα βήμα παραπέρα. Προτιμήστε μια κατασκευή ιστοσελίδας που να είναι Mobile First Web Design παρά να αρκεστείτε σε κάτι άλλο.

Άμα ήδη η ιστοσελίδα σας είναι συμβατή με τη φιλοσοφία mobile first, τότε θα κερδίσετε κάποιες θέσεις στις συνολικές οργανικές αναζητήσεις για τις κινητές συσκευές και θα αποκτήσετε περισσότερους πελάτες έναντι των ανταγωνιστών σας.

Αυξήστε το ποσοστό μετατροπών σας

Το ποσοστό μετατροπών επισκεπτών σε πελάτες είναι πολύ σημαντικό για την βιωσιμότητα του eshop σας ή της ιστοσελίδας σας. Ένα καλοσχεδιασμένο site που να τρέχει γρήγορα και να είναι φιλικό προς τον τελικό χρήστη και φυσικά να έχει σχεδιαστεί με τη φιλοσοφία mobile first έχει περισσότερες πιθανότητες να κάνει περισσότερες πωλήσεις ανά επισκέπτη και να έχει μεγαλύτερο ποσοστό μετατροπών.

Κερδίστε μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στο mobile commerce

Το mobile commerce ή m-commerce είναι το τμήμα της αγοράς που αποτελείται από τους ανθρώπους που αγοράζουν από το κινητό τους ή που κάνουν ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσω κινητού.

Στην Αμερικανική αγορά το 30% των συνολικών ηλεκτρονικών συναλλαγών γίνεται σήμερα μέσω κινητού, ενώ προβλέπεται αυτή η αγορά να αυξηθεί 300% ταχύτερα από την παραδοσιακή αγορά του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Γενικά μιλώντας, οι τάσεις του κινητού εμπορίου (m-commerce) να φαίνονται πιο ανθηρές και πιο πολύ υποσχόμενες έναντι του social media commerce και του app commerce (της αγοράς μέσω εφαρμογών).

Θα πρέπει να προσαρμόσετε την στρατηγική στο digital marketing που ακολουθείτε εσείς ή η επιχείρηση σας σύμφωνα με τις επιταγές του κινητού εμπορίου.

Από το responsive design στο mobile first design

Μπορεί το responsive web design να μην συμμετείχε άμεσα στον αλγόριθμο κατάταξης της Google, όμως το mobile first web design συμμετέχει ενεργά και έτσι θα πρέπει να ακολουθήσετε μια μεταβατική σχεδιαστική φιλοσοφία από το responsive design στο mobile first design.

Υπάρχουν δύο βασικές οδοί στην μετάβαση από το responsive design στο mobile first design:

  • H σταδιακή αναπροσαρμογή από σταθερό web design στο κινητό
  • Ο ανασχεδιασμός της ιστοσελίδας με βάση το Mobile First και
  • Η δημιουργία μιας έκδοσης για κινητά.

Η τρίτη οδός και η δημιουργία μια έκδοσης για κινητά είναι για μένα μπαρούφα και χαμένος χρόνος γιατί θα πρέπει να προσαρμόζετε την ειδική έκδοση ξεχωριστά κάθε φορά που κάνετε σχεδιαστικές αλλαγές στην ιστοσελίδα σας.

Αυτό σημαίνει διπλάσιος κόπος και χρόνος και εκτός αυτού δεν είναι στα πλαίσια του mobile first web design.

H ορθή πρακτική είναι αυτή του ανασχεδιασμού της ιστοσελίδας σας με βάση το mobile first design και που είναι και ο πιο κατάλληλος τρόπος για να καρπωθείτε όλα τα οφέλη του mobile first indexing.

5 Μικρές συμβουλές για σωστό mobile first web design

Και τώρα να πάμε απευθείας στο ψητό και να σας δώσω 5 μικρές συμβουλές για να μεταβείτε εύκολα και γρήγορα στο mobile first design.

1 Προτιμήστε την πιο φιλική πλατφόρμα για τη Google

Η πιο φιλική πλατφόρμα κατασκευής ιστοσελίδων, κατασκευής eshop και κατασκευής κάθετων ιστοσελίδων (forum, social media κτλ) δεν είναι άλλη από το WordPress.

Ήδη η Google έχει κάνει κοινοπραξία με την εταιρεία που έχει αναπτύξει το WordPress, την Automattic στον τομέα της τεχνολογίας AMP.

Επιλέξτε ένα θέμα που δεν χρειάζεται sidebars και που είναι της φιλοσοφίας mobile first και συνεχίστε τον σχεδιασμό ή τον ανασχεδιασμό της ιστοσελίδας σας προς αυτήν την κατεύθυνση.

2 Αφαιρέστε τα sidebars

Τα sidebars και η οριζόντια δομή της ιστοσελίδας έχει εγκαταλειφθεί στα κινητά όπου η οθόνη έχει κάθετο προσανατολισμό.

Έτσι θα πρέπει και η ιστοσελίδα σας να έχει κάθετο προσανατολισμό και αυτή και να μην έχει sidebars γιατί ότι υπάρχει στο sidebar πάει κάτω από το κυρίως περιεχόμενο και πάνω από το footer και πολλές φορές δεν είναι ορατό στον τελικό χρήστη.

3 Απλοποιήσετε την ιστοσελίδα σας

Θα πρέπει να σκοτώσετε ότι δεν είναι σημαντικό και ότι δεν χρειάζεται να δει ο τελικός χρήστης για να αγοράσει ή για να πλοηγηθεί μέσα στην ιστοσελίδα σας.

Το call to action θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο και θα πρέπει να στοχεύετε στη μεγιστοποίηση του UX ή της εμπειρίας του χρήστη. Καλύτερη εμπειρία του χρήστη σημαίνει ότι οι επισκέπτες θα αγαπήσουν την ιστοσελίδα σας από την πρώτη κιόλας επίσκεψη για την απλότητα της και θα την συστήσουν και σε άλλους φίλους τους.

4 Μειώστε την ταχύτητα φόρτωσης στο 1 με 2 δευτερόλεπτα

Σε ένα προηγούμενο άρθρο Πως να φτιάξετε ένα site που να φορτώνει σε 1 δευτερόλεπτο ή και λιγότερο! δείχνω στην πράξη πως να φτιάξετε βήμα βήμα μια πολύ γρήγορη ιστοσελίδα σε shared hosting και χωρίς να έχετε δικό σας server.

Η μικρή ταχύτητα φόρτωσης δεν θα επιβαρύνει τον χρήστη από κινητό με υπέρογκες χρεώσεις όγκου δεδομένων και δεν θα τον κάνει να περιμένει να φορτώσει η ιστοσελίδα σας κάθε φορά που κάνει κάποιο κλικ μέσα σε αυτήν.

Όσο πιο γρήγορα φορτώνει το site σας, τόσο λιγότεροι χρήστες το εγκαταλείπουν και τόσο περισσότεροι γίνονται πελάτες σας.

5 Κάντε συνέχεια τεστ και δοκιμές βελτίωσης της ιστοσελίδας σας

Το mobile friendly web design δεν είναι μία εφάπαξ διαδικασία, αλλά είναι μια συνεχής διαδικασία βελτίωσης και προσαρμογής της ιστοσελίδας σας στα νέα δεδομένα της αγοράς και του αλγορίθμου της Google.

Κάθε μήνα θα πρέπει να κάνετε μικρές βελτιώσεις και μικρές προσαρμογές μέχρι να βγείτε για όσο το δυνατόν περισσότερες λέξεις κλειδιά στην πρώτη σελίδα των μηχανών αναζήτησης και αυξήσετε κατακόρυφα τον τζίρο σας.

Δείτε περισσότερα για mobile first design:

Ζητήστε μια προσφορά σήμερα για κατασκευή ιστοσελίδας

ZHTHSTE PROSFORA DIGITAL MARKETING-1

Αν είστε πριν την κατασκευή ή την ανακατασκευή της ιστοσελίδας σας, πριν κάνετε οτιδήποτε ζητήστε μια προσφορά για κατασκευή site ή κατασκευή eshop με το Genesis Theme Framework.

Ζητήστε προσφορά κατασκευής  ή προώθησης ιστοσελίδας

Δωρεάν Μαθήματα SEO Αξίας 129€

seo-google

Πάρτε εντελώς δωρεάν τον οδηγό βίντεο μαθημάτων αξίας 129€ SEO GOOGLE Πρώτη Σελίδα. Είναι πολύ συνετό να αφιερώνετε το 20% του χρόνου και των πόρων σας στην προσωπική σας εκπαίδευση και στην προσωπική σας ανάπτυξη. Γραφτείτε σήμερα στα βίντεο μαθήματα εντελώς δωρεάν!

seo-web-design

2 σκέψεις στο “Mobile first design”

  1. Γεια σας,παρακαλώ με ενδιαφέρουν κάποια πεδία που διάβασα στο παραπάνω κείμενο,και θα ήθελα να το δούμε πως μπορουν να εφαρμοστούν και να εξελιχθεί το σάιτ μου.(εποχικό είδος)

    Απάντηση

Σχολιάστε