Να προτιμήσω Drupal ή WordPress: Ερώτηση Αναγνώστη
Γεια σας φίλοι μου, σήμερα θα ήθελα για να δώσω μια μεγαλύτερη αμεσότητα στο blog μου, να δημοσιεύσω μια ερώτηση ενός αναγνώστη του Paramarketing που σίγουρα ταυτίζεται και με τις ερωτήσεις πολλών άλλων αναγνωστών και συνάμα επιχειρηματιών του ίντερνετ και υποψήφιων πελατών.
Γνωρίζω ότι πολλοί από εσάς θα βρείτε αφορμή μετά από αυτό το άρθρο να μου στείλετε διάφορες ερωτήσεις. Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορώ να απαντήσω σε όλες λόγω οικονομίας χρόνου και επειδή οι περισσότερες μπορούν να λυθούν άμα κάνετε μια απλή έρευνα στη Google.
Ωστόσο, κάποιοι από εσάς μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας άμα αισθάνονται ότι έχουν φτάσει σε πραγματικό αδιέξοδο.
3 πράγματα πριν διαβάσετε το email
Πριν προχωρήσουμε στην ανάγνωση του email θα ήθελα να ξεκαθαρίσω τρία βασικά πράγματα για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις.
1 Τα πραγματικά ονόματα έχουν αλλοιωθεί για ευνόητους λόγους
2 Το email δεν έχει σκοπό να κρίνει ή να κατακρίνει κανέναν. Δεν θέλω να σας περάσει η ιδέα από το νου ότι όλοι οι επαγγελματίες web developers είναι καλοί ή κακοί ή ότι ο κλάδος μας δεν απαρτίζεται από σωστούς επαγγελματίες ή σωστές εταιρείες.
3 Το email έχει χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για εκπαιδευτικούς σκοπούς και κανέναν άλλον λόγο.
Ας πάμε στην ανάγνωση του email
“Καλησπέρα κ. Διβράμη,
Λέγομαι Αυγουστής Μέρτζος από την Αθήνα και ασχολούμαι το τελευταίο διάστημα με το WordPress. Ας τα πάρω λίγο από την αρχή όμως. Διαθέτω ένα κατάστημα με την μητέρα μου και ήδη έχω ξεκινήσει ένα site e-shop με ένα φίλο (επαγγελματία) ο οποίος δουλεύει πάνω στο drupal.
Δυστυχώς δεν έχει πολύ χρόνο ώστε να το υλοποιήσει και το πρότζεκτ προχωράει με ρυθμούς χελώνας.
Έτσι αποφάσισα να μάθω το drupal το οποίο ναι μεν από όσο έχω ψάξει έχει πολλές δυνατότητες σαν CMS αλλά είναι υπερβολικά πολύπλοκο έως δύσχρηστο και πολύ
χρονοβόρο ώστε να το μάθω. Έτσι ξεκίνησα να ψάχνω το wordpress από βίντεο με μαθήματα.
Το καλό είναι ότι είχα βγάλει πριν 2 χρόνια μία σχολή πληροφορικής και δεν μου φαίνονται όλα κινέζικα. Τουλάχιστον ξέρω HTML και κάποια άλλα βασικά.
Πριν ξεκινήσω να “ψάχνομαι” με το WordPress ξεκίνησα να μαθαίνω php αλλά στην πορεία την άφησα διότι είναι πολύ χρονοβόρο να κάτσω να μάθω 2-3 γλώσσες προγραμματισμού π.χ. HTML, PHP, MySQL, JAVA κλπ ώστε να στήσω το eshop μου.
Οπότε ψάξε από δω ψάξε από κει έπεσα πάνω σε κάτι μαθήματα WordPress και ξεκίνησα και είδα ότι είναι απίστευτα εύκολο ένας που δεν ξέρει κώδικα να μπορέσει να στήσει το eshop του.
Ψάχνοντας βρήκα χθες το σάιτ σας όπου δίνετε απίστευτα πολλές πληροφορίες στον κόσμο και νομίζω ότι το WordPress είναι μονόδρομος.
Γενικά ήμουν το τελευταίο διάστημα της άποψης ότι η τεχνολογία εξελίσσεται τόσο γρήγορα και ένα χαρακτηριστικό της είναι ότι το περιβάλλον εργασίας (π.χ. στο WordPress) είναι και θα γίνετε όλο και πιο φιλικό προς τον developer χωρίς να χρειάζεται να γνωρίζει τόνους από κώδικα.
Στην δική μου περίπτωση δηλαδή μου έρχεται γάντι.
Μέσα στις άπειρες πληροφορίες που βρίσκει κανείς στο ίντερνετ θα ήθελα να ρωτήσω, τι να προσέξω στο e-shop που θα κατασκευάσω εγώ στο WordPress.
Εκτός από το SEO που όπως λέτε είναι το Α και το Ω ειδικά για ένα e-shop, τι θέμα να βάλω ώστε να συνεργάζεται άψογα με το WooCommerce, ποια plugins να εγκαταστήσω, είδη από τα μαθήματα που έχω βρει από αλλού προτείνουν για google maps, google analytics, Akismet antispam, Contact Form 7 κλπ κλπ.
Γενικά επειδή τώρα ξεκινάω να μαθαίνω το WordPress ώστε να στήσω το e-shop μου, θα ήθελα την γνώμη σας τι να προσέξω για ένα σωστό λειτουργικό και ασφαλές e-shop.
Να σημειώσω ότι το σάιτ είναι ημιτελές πάνω σε drupal 7 (έχει βγει η 8 έκδοση και πάνε για την 9 έκδοση), θεωρώ ότι δεν αξίζει να ασχοληθώ με παλαιότερη έκδοση πυρήνα και μπορώ να πω με σιγουριά ότι έχω απογοητευτεί από τους ερασιτέχνες επαγγελματίες που για τον Α ή Β λόγο δεν προχωράνε το πρότζεκτ και κοροϊδεύουν.
Παρόλο που έλεγα στον εαυτό μου ας το κάνει κάποιος επαγγελματίας που είναι η δουλειά του για να μη χάνω χρόνο, τελικά κέρδισε μέσα μου η κλισέ φράση
εάν θέλεις να γίνει κάτι σωστά κάνε το μόνος σου.
Έτσι δουλεύω το WordPress και τοπικά αλλά και σε ένα εναλλακτικό domain που έχω για να το μάθω.
Το e-shop μου θα έχει αρκετές κατηγορίες πώλησης λιανικής και ελπίζω να το φτιάξω με την βοήθεια των μαθημάτων, αλλά και των δικών σας που μας παρέχετε δωρεάν γνώση.
Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων και συγνώμη για το μακροσκελές email.
Αυγουστής Μέρτζος”
Είναι καλύτερο το Drupal ή το WordPress για την δημιουργία eshop;
Μετά την ανάγνωση του παραπάνω email σίγουρα πολλοί θα έχετε ανάμικτα συναισθήματα και απορίες. Συμβαίνει όμως και στα καλύτερα τα σπίτια.
Ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό κατασκευών ιστοσελίδων μένουν στη μέση και δεν ολοκληρώνονται ποτέ. Αυτά τα γιαπιά του web design έχουν την δική τους πονεμένη ιστορία και οι λόγοι που δεν ολοκληρώνονται είναι αρκετοί και πολλές φορές σημαντικοί ή και ασήμαντοι.
Πριν προχωρήσουμε θα πρέπει να αναφέρω ότι δεν έχω κάτι κακό με το Drupal. Το Drupal ως πρόγραμμα διαχείρισης ιστοσελίδων προϋπήρχε του WordPress και χάριν σε αυτό το WordPress μπόρεσε και δανείστηκε σημαντικά στοιχεία του και έκανε το ντεμπούτο του στο ίντερνετ το 2003.
Άρα όλοι όσοι χρησιμοποιούμε σήμερα WordPress χρωστάμε κάτι και στο Drupal.
Ωστόσο, θα προτιμούσα πάλι το WordPress και συγκεκριμένα το πρόσθετο του το Woocommerce για να δημιοργήσω ένα καινούριο eshop σήμερα για τους παρακάτω βασικούς λόγους.
1 Είναι ευκολότερο στην χρήση σε σύγκριση με το Drupal και άλλα CMS
Το WordPress είναι κατά πολύ ευκολότερο στη χρήση σε σύγκριση με άλλα φτασμένα CMS όπως το Drupal, το Joomla και άλλα Custom CMS. Παράλληλα είναι πιο εύχρηστο ακόμα και από τις εφαρμογές eshop όπως το Magento, CSS cart, Open Cart, Presta κτλ.
2 Δεν απαιτούνται γνώσεις προγραμματισμού
Το δεύτερο πλεονέκτημα της χρήσης του WordPress και Woocommerce είναι ότι δεν απαιτούνται γνώσεις προγραμματισμού για να το εγκαταστήσει και να το χρησιμοποιήσει κάποιος.
Δεν χρειάζεται να γνωρίζετε PHP, CSS και HTML. Φανταστείτε όμως να έπρεπε κάθε ένας από εμάς για να διαχειριστεί μια ιστοσελίδα στο ίντερνετ να πρέπει να έχει γνώσεις προγραμματισμού λίγο χειρότερες από έναν μηχανικό λογισμικού.
Φανταστείτε να έπρεπε για να μπείτε στο Facebook να χρειαζόσασταν τις γραμμές εντολών των Windows και να αρχίσατε να πληκτρολογούσατε εντολές για να κάνετε τσατ ή να στείλετε μήνυμα σε κάποιον φίλο σας.
Αυτό είναι και το τέλος του άκρατου προγραμματισμού. Όσοι είστε πωρωμένοι με τον προγραμματισμό θα πρέπει να ξέρετε ότι ο μέσος άνθρωπος δεν πρέπει να γνωρίζει τα πάντα για την ηλεκτρολογία για να ανάψει το φως.
Όλες οι άχρηστες γνώσεις και άχρηστες τεχνικές εγκυκλοπαιδικές λεπτομέρειες παραλείπονται για να λειτουργήσει ο πολιτισμός μας.
Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι είμαστε ίσοι, ο μέσος άσχετος με τον μέσο επαγγελματία web designer. Μια δοκιμή θα σας πείσει ότι δεν είστε επαγγελματίας γιατί το να στήσω ένα site σε WordPress μοιάζει απλό, το να δημιουργήσω όμως ένα πετυχημένο eshop σε WordPress θέλει πολύ εξειδικευμένες γνώσεις και δεν είναι κάτι το απλοϊκό.
3 Έχει μεγάλη επεκτασιμότητα
Δεκάδες πρόσθετα υπάρχουν στο αποθετήριο του WordPress και μπορούν να επεκτείνουν την ιστοσελίδα σας από απλό blog, εταιρικό site, eshop, portal, forum και πολλά άλλα.
Συνεχώς καινούρια θέματα και πρόσθετα προστίθενται συνεχώς δίνοντας όλο και περισσότερες επιλογές στον τελικό χρήστη ή επιχειρηματία του ίντερνετ.
Τα πρόσθετα και οι νέες δυνατότητες του WordPress μας λύνουν τα χέρια και μας ανοίγουν νέες αγορές και ευκαιρίες.
4 Είναι το πιο φιλικό προς τη Google
Παραδόξως, το WordPress συνδυάζει όλα αυτά που ζητάει η Google και είναι το μοναδικό CMS που έρχεται σε πιο κοντινή αρμονία με τον αλγόριθμο κατάταξης της Google.
Αυτό κάνει τη ζωή ενός ιδιοκτήτη ιστοσελίδας σε WordPress ευκολότερη γιατί έχει καλύτερη μεταχείριση από τη Google, ανεβαίνει ευκολότερα στα οργανικά αποτελέσματα αναζήτησης, έχει καλύτερη ταξινόμηση και μεγαλύτερη ανοχή σε περιπτώσεις αναβάθμισης του αλγορίθμου της Google.
Τι ξέρω πως δεν ψηθήκατε ακόμα για WordPress, μιας και αφού πολλοί από εσάς δεν καταλαβαίνετε και πολλά από αυτά που λέω, αλλά είμαι σίγουρος ότι η επόμενη παράγραφος θα σας ενθουσιάσει και θα σας αποζημιώσει.
Προτιμήστε έναν επαγγελματία για να δημιουργήσετε το eshop σας WordPress
Κακά τα ψέματα, ένα eshop έχει απαιτήσεις όπως διασύνδεση με την τράπεζα, θέματα ασφαλείας, ασφάλεια συναλλαγών, σύνδεση με το skroutz, ταχύτητα φόρτωσης και πολλά άλλα.
Ένας άσχετος χρήστης του WordPress μπορεί με λίγη καλή θέληση και προσπάθεια να καταφέρει να δημιουργήσει σε λίγες μέρες ένα ευπαρουσίαστο blog. Όμως είναι σχεδόν αδύνατο να δημιουργήσει κάποιος ένα επαγγελματικό eshop χωρίς την συνδρομή ενός επαγγελματία.
Για αυτό, μην κάνετε πειράματα με το νέο σας ηλεκτρονικό μαγαζί και ζητήστε τις υπηρεσίες ενός επαγγελματία του WordPress με αποδεδειγμένη πείρα.
Έχω δει τελευταία σε site ελληνικά να δημοσιεύουν ένα νέο άρθρο και μόλις τελειώνει να βάζουν και το παλιότερο άρθρο που είχαν δημοσιεύεσει κάτω από το νέο (στο ίδιο σάιτ), προφανώς επειδή είναι σχετικό με το θέμα και είναι η συνέχεια του θέματος. Είναι σωστό αυτό από πλευράς seo και κυρίως κατάταξης στη γκουγκλ?
Καλημέρα Μαρίνα, συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση. Ναι από πλευράς SEO η διασύνδεση με άλλα άρθρα στα προτεινόμενα είναι σωστός τρόπος ανόδου.