Ταχύτητα φόρτωσης ιστοσελίδας: 7 Συμβουλές για να την μειώσετε κατακόρυφα!
Η ταχύτητα φόρτωσης της ιστοσελίδας σας είναι πολύ σημαντική σε 2 βασικά πράγματα: Στο να αποκτήσετε νέους πελάτες και στο να ανεβείτε στις μηχανές αναζήτησης.
Κανείς δεν θέλει μια αργή ιστοσελίδα σήμερα και για αυτό θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να μπορέσουμε να μειώσουμε την ταχύτητα φόρτωσης της ιστοσελίδας μας και να επιταχύνουμε το site μας.
Άμα και εσείς αντιμετωπίζετε το ίδιο πρόβλημα με την ταχύτητα φόρτωσης της ιστοσελίδας σας ή την ταχύτητα φόρτωσης του ηλεκτρονικού σας καταστήματος, τότε θα πρέπει σίγουρα να δείτε προσεκτικά το παρακάτω άρθρο.
1 Δευτερόλεπτο: Ο ιδανικός χρόνος φόρτωσης που θέτει η Google
Η ίδια η Maile Ohye που είναι η ίδια μηχανικός λογισμικού και μεγάλο στέλεχος της Google, είχε παρατηρήσει δημόσια σε ένα Wordcamp ότι τα WordPress sites είναι ήδη αρκετά αργά με μέσο χρόνο φόρτωσης από 3,5 έως 7 δευτερόλεπτα που είναι όντως απαγορευτικός.
Η ίδια επισήμανε ότι το μέσο site στο ίντερνετ φορτώνει σε 2 έως 4 δευτερόλεπτα ενώ ο στόχος της Google είναι τα sites να φορτώνουν σε ένα το πολύ σε ένα δευτερόλεπτο.
Αρκετά φιλόδοξος στόχος έτσι δεν είναι; Αρκετά φιλόδοξος στόχος η ταχύτητα φόρτωσης του ενός δευτερολέπτου, καθόλου ουτοπικός δε γιατί υπάρχουν ήδη αρκετά site που και σε WordPress που φορτώνουν σε 1 δευτερόλεπτο ή και λιγότερο χρόνο του ενός δευτερολέπτου.
Το λέω αυτό με βεβαιότητα γιατί έχουμε ήδη κατασκευάσει site που φορτώνουν σε ένα δευτερόλεπτο και θα συνεχίσουμε να φτιάχνουμε και άλλα.
Η ταχύτητα φόρτωσης είναι ένας από τους 200 παράγοντες κατάταξης
Η ταχύτητα φόρτωσης επηρεάζει και πάρα πολλά άλλα πράγματα μέσα σε μια ιστοσελίδα, όπως τον χρόνο παραμονής του επισκέπτη στην ιστοσελίδα σας, το ποσοστό εγκατάλειψης ή bounce rate, την εμπειρία του χρήστη που και όλα αυτά μαζί αποτελούν παράγοντες κατάταξης της ιστοσελίδας σας στη Google.
Εκτός από τη Google και οι άλλες μεγάλες μηχανές αναζήτησης όπως η Bing, η Yandex και η Baidu έχουν συμπεριλάβει την ταχύτητα φόρτωσης ανάμεσα στους 200 παράγοντες κατάταξης των ιστοσελίδων στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Έτσι, άμα θέλουμε να ανεβάσουμε μια ιστοσελίδα στην πρώτη σελίδα της Google, θα πρέπει το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε στο SEO εντός σελίδας είναι να βελτιστοποιήσουμε την ταχύτητα φόρτωσης.
Ταχύτητα φόρτωσης και Google Adwords Quality Score
Η ίδια η ταχύτητα φόρτωσης της ιστοσελίδας σας όταν είστε διαφημιζόμενοι στο Adwords αποτελεί σημαντικό κριτήριο για να λάβετε υψηλότερη βαθμολογία στο Google Adwords Quality Score.
Το Adwords Quality Score είναι μια εκτίμηση της ποιότητας των διαφημίσεων σας, των λέξεων κλειδιών σας και των σελίδων προορισμού. Όσο υψηλότερο είναι το Adwords Quality Score, τόσο χαμηλότερο θα είναι το κόστος ανά κλικ και τόσο ψηλότερες οι θέσεις που θα έχετε στη διαφημιστικά αποτελέσματα της Google.
Μπορείτε να δείτε το Quality Score σε μια κλίμακα 1-10 μαζί με τα παρελκόμενα του όπως προσδοκώμενο CTR (click-through-rate ή ποσοστό κλικ), σχετικότητα διαφήμισης και εμπειρία χρήστη στην τελική σελίδα προορισμού μέσα από τον λογαριασμό σας στα Adwords στην στήλη Status.
Εργαλεία μέτρησης ταχύτητας φόρτωσης
Υπάρχουν στο ίντερνετ αρκετά καλά και δωρεάν εργαλεία για να μετρήσετε την ταχύτητα φόρτωσης της ιστοσελίδας σας. Το θέμα είναι ότι η ταχύτητα φόρτωσης είναι υποκειμενική γιατί επηρεάζετε αρκετά από την θέση του server ο οποίος την μετράει.
Για παράδειγμα άμα η ιστοσελίδα σας φιλοξενείτε σε ένα web hosting στην Γερμανία και απευθύνεται στην ελληνική αγορά, είναι μάλλον μη παραγωγικό να δοκιμάσετε την ταχύτητα φόρτωσης της ιστοσελίδας σας από έναν test server που έχει ως βάση του το Σαν Φρανσίσκο ή το Σίδνεϊ της Αυστραλίας.
Για αυτό υπάρχει και το Facebook delay, δηλαδή η καθυστέρηση της ταχύτητας απόκρισης του Facebook όταν βρίσκεται κάποιος χρήστης του εκτός Αμερικής, επειδή οι κεντρικοί server του Facebook είναι στην Silicon Valley.
Ο λόγος είναι η απόσταση που αυξάνει δραματικά την ταχύτητα απόκρισης ή το ping σε βαθμό που αλλοιώνει τα σωστά αποτελέσματα. Επίσης, η ιστοσελίδα σας απευθύνεται στην ελληνική αγορά, οπότε σας ενδιαφέρει η απόσταση του test server να είναι ανάλογη με την απόσταση του datacenter με την Αθήνα.
Τα δεδομένα με την οπτική ίνα τρέχουν ναι μεν με την ταχύτητα του φωτός, αλλά στην πορεία συναντάνε κάποια εμπόδια και η ταχύτητα στους τοπικούς βρόγχους μειώνεται δραματικά. Άλλωστε και η ταχύτητα του φωτός είναι πεπερασμένη και δεν είναι άμεση. Το φως χρειάζεται 8 λεπτά για ταξιδέψει από τον Ήλιο στον πλανήτη μας.
Οπότε χρειάζεται προσοχή στο να μετρήσετε την ταχύτητα και συνάμα θα πρέπει να έχετε συγκριτικά στοιχεία πριν την βελτιστοποίηση της ταχύτητας φόρτωσης και μετά την βελτιστοποίηση της ταχύτητας φόρτωσης.
Τα πιο αξιόπιστα εργαλεία μέτρησης της ταχύτητας είναι:
- Pingdom Website Speed Test
- Google PageSpeed Insights
- GTmetrix
- Webpagetest
- Uptrends Free Website Speed Test
Τι κάνει το Google PageSpeed Insights;
Το PageSpeed Insights της Google το οποίο δεν μετράει την ταχύτητα φόρτωσης παρά μόνο τι θα πρέπει να βελτιώσετε για να μειώσετε την ταχύτητα φόρτωσης και έχει ένα σκορ από το 0 έως το 100.
Θα πρέπει δηλαδή να χρησιμοποιείτε συνδυαστικά με κάποιο άλλο εργαλείο που πραγματικά μετράει την ταχύτητα φόρτωσης.
Φροντίστε να έχετε ένα σκορ πάνω του 80 για να πετύχετε την καλύτερη κατάταξη στις μηχανές αναζήτησης και στην Google.
Σε περίπτωση που έχετε ιστοσελίδα σε WordPress, υπάρχουν αρκετά πρόσθετα που θα σας βοηθήσουν να μετρήσετε την ταχύτητα φόρτωσης καθώς και την ταχύτητα φόρτωσης των προσθέτων που έχετε στο WordPress.
Ένα πολύ καλό πρόσθετο για αυτό τον σκοπό είναι το P3.
Είναι πολύ σωστό και συνετό να μην υπερβάλλετε με τα πρόσθετα που χρησιμοποιείτε στην ιστοσελίδα σας και στο WordPress site σας γιατί όλα μα όλα τα πρόσθετα επιβαρύνουν με κώδικα την ιστοσελίδας σας και πάρα πολλά καλούν αρχεία στην πρώτη φόρτωση της ιστοσελίδας σας.
Μια δίαιτα που να αφαιρεί τα πρόσθετα που δεν χρειάζεστε είναι πολύ χρήσιμη καθώς και άμα γίνεται να αντικαταστήσετε με κώδικα τα πρόσθετα που είναι ιδιαίτερα βαριά.
7 Συμβουλές για να μειώσετε την ταχύτητα φόρτωσης της ιστοσελίδας σας
Και ας πάμε στο ψητό για να μπορέσουμε να έχουμε απτά αποτελέσματα στην ιστοσελίδα μας άμεσα.
Τα 7 βασικά πράγματα συν ένα που μπορείτε να κάνετε άμεσα για να μειώσετε την ταχύτητα φόρτωσης είναι τα παρακάτω:
- Αναβαθμίστε το web hosting σας
- Βελτιώστε τον κώδικα και το CSS
- Αφαιρέστε όλα τα άχρηστα γραφικά
- Μειώστε το μέγεθος των εικόνων
- Χρησιμοποιήστε κάποιο πρόσθετο βελτίωσης της ταχύτητας
- Χρησιμοποιήστε ένα CDN
- Αλλάξτε WordPress theme
- Χρησιμοποιήστε την Ezoic
1 Αναβαθμίστε το web hosting σας
Η ταχύτητα του web hosting, η επεξεργαστική ισχύς και η μνήμη RAM που έχετε δεσμεύσει στο πακέτο σας είναι σημαντικά για να τρέξει γρήγορα το site σας και όλες οι εφαρμογές που έχει πάνω του.
Άμα έχετε μεγάλη επισκεψιμότητα ίσως θα πρέπει να σκεφτείτε να μεταβείτε σε VPS ή στον δικό σας server για να μπορείτε να εκμεταλευτείτε πλήρως του πόρους του μηχανήματος σας.
2 Βελτιώστε τον κώδικα και το CSS
Ο κώδικας και κάποια Javascript που φορτώνουν στην αρχή της ιστοσελίδας μπορεί να φορτώνουν στο τέλος ή να φορτώνουν όλα μαζί σαν ένα αρχείο.
Μπορείτε να μιλήσετε με τον προγραμματιστή σας ή με κάποιον Web Designer για να σας βοηθήσει να κάνετε τις όποιες βελτιώσεις.
Σε περίπτωση που έχετε WordPress site, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο πρόσθετο επιτάχυνσης του WordPress που το κάνει αυτό όπως:
3 Αφαιρέστε όλα τα άχρηστα γραφικά
Το γραφικό περιβάλλον και το πλούσιο γραφικό περιβάλλον έχει ως στόχο να επαυξάνει την τελική εμπειρία του χρήστη και όχι να την μειώνει.
Άμα το γραφικό περιβάλλον δημιουργεί την αίσθηση του κορεσμού και καθυστερεί υπερβολικά στη φόρτωση της ιστοσελίδας, μάλλον θα πρέπει να κάνετε κάποιες θυσίες προς όφελος της ταχύτητας.
Ο μινιμαλισμός και το μινιμαλιστικό web design θα σας βοηθήσουν να συνδυάσετε έξυπνα και φιλικά γραφικά με ταχύτητα φόρτωσης.
4 Μειώστε το μέγεθος των εικόνων
Το μέγεθος των εικόνων παίζει καθοριστικό ρόλο στην ταχύτητα φόρτωσης ειδικά άμα έχετε πολλές φωτογραφίες.
Καλό θα ήταν να έχετε φωτογραφίες κάτω των 100 kb και όχι περισσότερες από 10 σε κάθε σελίδα ώστε το μέγεθος της σελίδας να μην ξεπερνάει το 1,5MB μαζί με όλα τα άλλα για να μην τρώει αφενός πολλά δεδομένα από τους χρήστες κινητών αλλά και να φορτώνει και γρήγορα.
Όταν χρησιμοποιείτε WordPress site ή κάποιο άλλο CMS υπάρχουν αρκετά πρόσθετα που συμπιέζουν τις εικόνες και μειώνουν την ταχύτητα φόρτωσης.
5 Χρησιμοποιήστε κάποιο πρόσθετο βελτίωσης της ταχύτητας
Υπάρχουν ειδικά για τις ιστοσελίδες σε WordPress τα πρόσθετα βελτίωσης της ταχύτητας εκτός από τα πρόσθετα που βελτιστοποιούν των κώδικα και χρησιμοποιούν κάποια μνήμη CACHE για να επιταχύνουν την φόρτωση της ιστοσελίδας σας.
Το πιο φημισμένο πρόσθετο για cache σε WordPress είναι το W3 TOTAL CACHE, ενώ σε επίπεδο server υπάρχουν και άλλα εργαλεία όπως το Varnish Cache που το αποφεύγω λόγω προβλημάτων που έχει.
Γενικά θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να συμβουλευτείτε τον προγραμματιστή σας ή την εταιρεία φιλοξενίας σας για το ποια πρόσθετα είναι τα καλύτερα για την ιστοσελίδα σας.
6 Χρησιμοποιήστε ένα CDN
Τα CDN έχουν γίνει και αυτά πολύ δημοφιλή στις μέρες μας. Τα αρχικά του CDN σημαίνουν Content Delivery Network και είναι αποτελεσματικά σε δύο μόνο περιπτώσεις:
- Όταν δεχόμαστε επισκέπτες από όλη την υφήλιο, ενώ ο server μας βρίσκεται σε ένα συγκεκριμένο σημείο
- Όταν δεχόμαστε πάρα πολλούς επισκέπτες
Προσέξτε, από μόνο του το CDN δεν βελτιώνει την ταχύτητα φόρτωσης σε απόλυτα νούμερα, παρά μειώνει τον φόρτο του server στον να εξυπηρετήσει ταυτόχρονα πολλούς επισκέπτες από διαφορετικά πλάτη και μήκη της γης.
Το πιο γνωστό CDN είναι το Cloudflare το οποίο μπορείτε να ρυθμίσετε και μόνοι σας, έχει και δωρεάν έκδοση και είναι αρκετά εύχρηστο.
Σε ορισμένες όμως περιπτώσεις όπως αυτή ενός eshop που εκτελεί τραπεζικές συναλλαγές με συγκεκριμένες τράπεζες, το Cloudflare απαιτεί ειδικές ρυθμίσεις.
7 Αλλάξτε WordPress theme
Το θέμα του WordPress και συγκεκριμένα ο κώδικας με τον οποίο είναι γραμμένο το θέμα είναι πολύ σημαντικός και μπορεί να επηρεάσει κατά πολύ την ταχύτητα φόρτωσης ενός website.
Θα πρέπει να προτιμήσετε θέματα με μινιμαλιστικό κώδικα όπως τo Impreza Theme ή κάποια άλλα που αποδεδειγμένα φορτώνουν γρήγορα και δεν έχουν προβλήματα στον κώδικα ή στην ταχύτητα φόρτωσης.
Πριν αγοράσετε κάποιο θέμα, δοκιμάστε την ταχύτητα φόρτωσης καθώς και τον όγκο των δεδομένων της αρχικής σελίδας με κάποιο από τα εργαλεία μέτρησης της ταχύτητας που σας ανέφερα παραπάνω.
Άμα δείτε ότι ο όγκος των δεδομένων είναι μεγάλος, άνω των 2Mb και παρόλαυτα το θέμα φορτώνει αρκετά γρήγορα, μάλλον χρησιμοποιούν dedicated server για ένα και μόνο site ο οποίος είναι απόλυτα ρυθμισμένος για να τρέχει τα instances από αυτό το demo theme site.
Αυτό σημαίνει ότι άμα αλλάξετε θέμα, η ταχύτητα φόρτωσης θα αλλάξει και αυτή δραματικά προς το χειρότερο.
Τα πιο μινιμαλιστικά θέματα με πολύ καλογραμμένο κώδικα και μικρή ταχύτητα φόρτωσης που προτείνω γιατί χρησιμοποιώ και εγώ για το site μου είναι τo Impreza Theme για ιστοσελίδες και το Shoptimizer για τα eshop σε WooCommerce.
Η αλλαγή θέματος σε κάποιο με λιγότερο κώδικα και λιγότερα γραφικά, μπορεί να βελτιώσει την ταχύτητα φόρτωσης έως και 50% σύμφωνα με την προσωπική μας εμπειρία ως εταιρεία κατασκευής ιστοσελίδων και φυσικά θα βελτιώσει όλη την συνολική εμπειρία του τελικού χρήστη στην ιστοσελίδα σας.
8 Χρησιμοποιήστε την Ezoic
H Ezoic είναι μια πλατφόρμα βελτιστοποίησης ταχύτητας της ιστοσελίδας σας αλλά και βελτιστοποίησης των εσόδων σας από το AdSense.
Η ίδια η Ezoic έχει ενσωματωμένο Cloudflare στην πλατφόρμα και μπορείτε να τρέχετε το website σας μέσω των δικών της Nameserver, αλλά παράλληλα μπορείτε να δοκιμάσετε τα εργαλεία machine learning που διαθέτει για να βελτιώσετε δραματικά την ταχύτητα φόρτωσης της ιστοσελίδας σας.
Θα πρέπει πριν την χρησιμοποιήσετε να αφαιρέσετε όσα πρόσθετα ταχύτητας έχετε ενεργοποιήσει στο WordPress site σας, και τέλος κάνει και για ιστοσελίδες που δεν είναι σε WordPress.
Ζητήστε τώρα προσφορά για SEO και προώθηση ιστοσελίδων
Σας ενδιαφέρει να ανεβείτε στην πρώτη θέση της Google;
Ζητήστε τώρα προσφορά προώθησης
Δωρεάν Μαθήματα SEO Αξίας 129€
Πάρτε εντελώς δωρεάν τον οδηγό βίντεο μαθημάτων αξίας 129€ SEO GOOGLE Πρώτη Σελίδα. Είναι πολύ συνετό να αφιερώνετε το 20% του χρόνου και των πόρων σας στην προσωπική σας εκπαίδευση και στην προσωπική σας ανάπτυξη. Γραφτείτε σήμερα στα βίντεο μαθήματα εντελώς δωρεάν!
Δείτε περισσότερα για την ταχύτητα φόρτωσης της ιστοσελίδας:
- Aυξήστε την ταχύτητα του WordPress site σας με 15 τρόπους
- Εργαλεία WordPress – 30+ εργαλεία και πόροι για τους νέους χρήστες
- Είναι το site σας idiotproof;
- AMP: Αξίζει τον κόπο η Accelerated Mobile Pages έκδοση;
- WEWE Global Review Είναι η LYOPAY αξιόπιστη;
- 4 Τρόποι για να βγάζετε 1000€ τη μέρα από το Ίντερνετ
- Crypto for life: Λεφτά στα κρύπτο για πάντα πλήρης οδηγός
- Πώς να βγάζετε 100 ευρώ την ημέρα με τη WEWE Global