ΒΓΑΛΤΕ ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΡΥΠΤΟ

Παθητικά Εισοδήματα Στα Κρύπτο

Γιατί έβαλα SSL και γιατί πρέπει να βάλετε και εσείς στο site σας

RANKING GOOGLE SEO SSL HTTPS-1

Γιατί έβαλα SSL και γιατί πρέπει να βάλετε και εσείς στο site σας

Πότε είναι η αναγκαία η χρήση ενός πιστοποιητικού SSL σήμερα; Θα πρέπει να προσθέσετε ένα SSL στο site σας ακόμα και αν αυτό είναι παλιό;

Για να δείτε τι ακριβώς συμβαίνει γύρω από τα πιστοποιητικά SSL, την ασφάλεια στο ίντερνετ και την κατάταξης στη Google, απλώς διαβάστε παρακάτω.

Μετά από σκέψεις μηνών, αποφάσισα να αλλάξω την ιστοσελίδα μου το paramarketing.gr από http σε https για 2 βασικούς λόγους:

  • Αρχικά να αποφύγω την αναγκαστική αλλαγή σε https αργότερα
  • και να σταματήσω τα ηλίθια μηνύματα που έβγαζε ο firefox περί ανασφαλής τοποθεσίας στο ίντερνετ.

Σχετικά με την υπόθεση ότι το SSL σου δίνει πόντους στη Google και στις άλλες μηχανές αναζήτησης γιατί αποτελεί παράγοντα κατάταξης του αλγορίθμου αναζήτησης, λίγο με έκαιγε γιατί ο ισχύς του δεν έφτανε ούτε το 1% των άλλων παραγόντων.

Γιατί όμως;

Το SSL και το https αποτελούν παράγοντα κατάταξης σύμφωνα με τη Google

RANKING GOOGLE SEO SSL HTTPS-2

Ήδη από τον Αύγουστο του 2014, η Google σε σχετική της δημοσίευση στο επίσημο blog της, Webmaster Central, είναι κάνει γνωστό στους πάντες ότι το SSL και η ασφάλεια μιας ιστοσελίδας με κωδικοποίηση https αποτελούν σήματα κατάταξης για την ίδια.

Μάλιστα ήτανε για αυτήν τόσο σημαντικό το SSL ώστε το σύγκρινε με την ίδια βαρύτητα που έχει η κατάταξη μιας ιστοσελίδας με ποιοτικό περιεχόμενο. Αυτό βέβαια ήταν μια απλή υπερβολή που χρησιμοποίησαν τα στελέχη της Google για να τονίσουν την σημαντικότητα της ασφάλειας στο ίντερνετ και στην ουσία δεν ισχύει γιατί το περιεχόμενο είναι βασιλιάς.

Συγκεκριμένα, η Google έχει ως αποστολή να κάνει το ίντερνετ ασφαλέστερο για όλους, για τον μέσο χρήστη, για τον μέσο καταναλωτή αλλά και για τον μέσο ιδιοκτήτη ιστοσελίδας γενικότερα. Προτείνει λοιπόν την χρήση από την αρχή της κατασκευής μια ιστοσελίδας https και πιστοποιητικού SSL.

Έτσι στην εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού σχετικά με την ασφάλεια και την ασφαλής πλοήγηση στο ίντερνετ έγινε ηγέτης της δράσης HTTPS everywhere. (Στα Ελληνικά σημαίνει HTTPS παντού.

Η ίδια ήταν από τις πρώτες εταιρείες που υιοθέτησε για την ασφάλεια των ιστοσελίδων της και των datacenter της την χρήση https σε όλες τις υπηρεσίες και τις ιστοσελίδες της όπως:

  • Google.gr
  • Gmail.com
  • Google Drive

Ο λόγος λοιπόν που δεν με ένοιαζε τόσο η κατάταξη στις μηχανές αναζήτησης η χρήση του https ήταν γιατί ήδη η ιστοσελίδα μου που την είχα πάρα πολλά χρόνια έπαιζε μια χαρά και έβγαινε αρκετά ψηλά στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google και χωρίς SSL.

Άρα δεν υπήρχε κανένας λόγος SEO για να μπω στην διαδικασία και ταλαιπωρία αλλαγής της από http σε https που όντως χρειάζεται χρόνο και σημαντικές διορθώσεις να γίνουν για να μπορέσει κάποιος να τα κάνει όλα ολοκληρωμένα και σωστά χωρίς να έχει το site του σε https προβλήματα προσπέλασης από τα robot της Google.

Πώς γίνεται η μετάβαση από http σε https;

Τα βήματα για την αλλαγή από http σε https είναι πολύ απλά, αρκεί να γίνουν από τεχνικούς του SEO που γνωρίζουν καλά τι θα πρέπει να κάνουν για να μην εξαφανιστεί το site σας από τα αποτελέσματα αναζήτησης ξαφνικά.

1 Αγορά και εγκατάσταση πιστοποιητικού SSL

Θα πρέπει αρχικά να αγοράσετε και να ενεργοποιήσετε ένα πιστοποιητικό SSL για την ιστοσελίδα σας. Αυτό γίνεται συνήθως από την εταιρεία web hosting όπου έχετε την ιστοσελίδα σας.

Υπάρχουν 3 είδη πιστοποιητικών SSL όπου μπορείτε να επιλέξετε όπως:

  • Domain Validation SSL Certificates (DV SSL): Αυτά τα πιστοποιητικά SSL χρησιμοποιούνται για τη κωδικοποίηση της πληροφορίας και τη ταυτοποίηση των στοιχείων του καταχωρητή και του ονόματος χώρου της ιστοσελίδας (domain). Αυτό το είδος πιστοποιητικού είναι πολύ εύκολο στην εγκατάσταση του, έχει μικρό κόστος και καλύπτει τη συντριπτική πλειοψηφία των ιστοσελίδων. Πολλές φορές αυτό το είδος πιστοποιητικού είναι ήδη εγκατεστημένο από το hosting ή από τον server και δεν έχει κάποιο έξτρα κόστος η εγκατάσταση του. Συνήθως εκδίδεται άμεσα.
  • Organization Validation SSL Certificates (OV SSL): Αυτά τα πιστοποιητικά SSL χρησιμοποιούνται για τη κωδικοποίηση της πληροφορίας και τη ταυτοποίηση της ιστοσελίδας και της εταιρίας που βρίσκεται πίσω από αυτήν. Πριν οι Αρχές Πιστοποιητικών εκδώσουν το SSL πιστοποιητικό, ακολουθούν μια διαδικασία ταυτοποίησης της εταιρίας, της διεύθυνσής της καθώς και της ιδιοκτησίας του Domain Name. Ο χρόνος έκδοσης κρατάει από 1 έως 5 ημέρες και έχει κόστος.
  • Extended Validation SSL Certificates (EV SSL): Είναι τα πιο πλήρη και ασφαλή SSL πιστοποιητικά που μπορεί να παρέχει μια ιστοσελίδα στους χρήστες της σήμερα. Η αδειοδότηση και έκδοση των πιστοποιητικών αυτών απαιτεί διεξοδικές διαδικασίες, μέσα από τις οποίες οι Αρχές Πιστοποίησης ελέγχουν σχεδόν όλες τις πτυχές μιας εταιρίας και της ιστοσελίδας. Ο χρόνος έκδοσης κρατάει από 7 έως 10 ημέρες και έχει κόστος καθώς και διατυπώσεις.

Ποιο από τα τρία είδη πιστοποιητικών καλύπτει τις ανάγκες σας;

Άμα είστε ένα μικρό site, μάλλον θα προτιμήσετε το πρώτο το Domain Validation SSL. Σε αντίθετη περίπτωση άμα είστε μια μεγάλη εταιρεία με περισσότερες ιστοσελίδες θα πρέπει να προτιμήσετε το δεύτερο ή και το τρίο είδος πιστοποιητικών.

2 Αλλαγή των url της ιστοσελίδας από http σε https

Η αλλαγή κρατάει μερικά λεπτά και γίνεται από την εγκατάσταση της ιστοσελίδα σας στο πακέτο φιλοξενίας ή από το κέντρο διαχείρισης.

Σε περίπτωση που έχετε κάποιο CMS όπως το WordPress η αλλαγή γίνεται αμέσως από το κέντρο διαχείρισης, από τις Ρυθμίσεις και μετά στο Γενικά.

Το πρόβλημα προκύπτει ότι συνήθως τα εσωτερικά backlinks άμα έχουν γραφτεί με το χέρι θα χρειαστούν αλλαγή καθώς και άλλα στοιχεία όπως οι εικόνες και άλλα γιατί θα εμφανίζονται ως ανασφαλή στον Web browser σας και ειδικά στον Firefox.

3 Επανυποβολή του sitemap στη Google

Θα πρέπει να διαγράψετε την παλιά καταχώρηση της ιστοσελίδας σας στο Google Webmaster Tools και να καταχωρήσετε το νέο σας sitemap αυτή την φορά με το https.

Μπορείτε να δείτε την διαδικασία υποβολής του sitemap στο άρθρο: Google Webmaster Tools και πως να ταξινομήσετε το site σας αμέσως

Προσοχή, θα πρέπει να υποβάλετε εφόσον χρησιμοποιείτε το Yoast SEO και έχετε ιστοσελίδα ή eshop σε WordPress να καταχωρήσετε ξεχωριστά sitemaps για κάθε σελίδα, άρθρο, προϊόν, ταξονομία, ετικέτα κτλ που θα θέλατε να εμφανίζετε στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google.

Τώρα κάποιοι θα με ρωτήσουν, εκτός από τη Google, δεν υπάρχουν και άλλες μηχανές αναζήτησης στις οποίες θα πρέπει να καταχωρήσουμε το sitemap μας;

Η απάντηση είναι ότι υπάρχουν και άλλες μηχανές αναζήτησης όπως η Bing, Yandex, Baidu αλλά για την χώρα μας τον μεγαλύτερο ρόλο τον παίζει η Google και κάθε άλλη επανυποβολή sitemap σε κάποια άλλη μηχανή αναζήτησης είναι απλώς χάσιμο χρόνου.

4 Redirection από http σε https

Κατόπιν θα πρέπει να κάνουμε επανακατεύθυνση 301, ή 301 redirection όλων των URLS μας από http σε https.

Αυτό γίνεται με μια απλή εντολή σε επίπεδο server ή hosting και δεν απαιτείτε κάτι άλλο από μέρους σας. Θα πρέπει να γίνεται πάντα από τις αρχικές ρυθμίσεις της εγκατάστασης του SSL.

Εγώ το αναφέρω σε περίπτωση που κάποιοι πάνω στην βιασύνη τους ξεχάσουν να το κάνουν εγκαίρως.

5 Διορθώσεις όλων των μη ασφαλή δεδομένων και των urls από http σε https

Μετά φτάνουμε στο τέταρτο και δυσκολότερο όλων βήμα, αυτό των διορθώσεων των εικόνων και των στοιχείων του site μας τα οποία δεν καλούνται από τη βάση μας με σχετική διαδρομή αλλά έχουν κωδικοποιηθεί με το χέρι (hard coded) και έτσι θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές πάλι με το χέρι.

Η διαδικασία είναι χρονοβόρα, υπάρχουν κάμποσα πρόσθετα για το WordPress αλλά και για άλλα CMS που το κάνουν αυτόματα ή ακόμα και κάποιες εντολές με κώδικα σε επίπεδο hosting ή και σε επίπεδο site.

Όμως κάποια λάθη μπορεί να μην διορθωθούν και θα πρέπει να συνεχίσετε τις διορθώσεις με το χέρι σιγά σιγά σε κάθε σελίδα από το site σας.

Πολλοί θεωρούν ότι το SSL θα σταματήσει να είναι παράγοντας κατάταξης

Υπάρχει όμως και η αντίθετη άποψη ότι το SSL θα σταματήσει να είναι παράγοντας κατάταξης και ότι η Google θα σταματήσει να το προσμετρά.

Υπάρχει μια πιθανότητα τέτοια να συμβεί αυτό εάν υιοθετηθεί το SSL ως παγκόσμια σταθερά στο ίντερνετ και κατά συνέπεια θα ήταν ανώφελο να δίνουμε πόντους σε κάτι που είναι αυτονόητο.

Διάφοροι στενοί μου κύκλοι στο SEO και προγραμματιστές το πιστεύουν αυτό ότι δεν θα αργήσει η μέρα όπου θα έρθει.

Η αλλαγή από http σε https θα σας ρίξει ή θα σας ανεβάσει στη Google;

Το επόμενο ερώτημα τώρα που εγείρεται είναι εάν η αλλαγή από http σε https θα σας ανεβάσει ή θα σας ρίξει στη Google.

Με βάση τα στατιστικά αποτελέσματα που έχουμε στη διάθεση μας για περίπου κάμποσα sites που έχουμε κάνει αυτήν την μετάβαση πιστεύουμε ότι δεν θα αλλάξει κάτι ιδιαίτερα.

Δεν θα είναι δραματική η αλλαγή δηλαδή άμα γίνει σωστά και έτσι η ιστοσελίδα σας δεν κινδυνεύει να πέσει αλλά δεν έχει και κάποια εξασφάλιση επειδή βάλατε SSL να ανέβει κιόλας.

Σας εύχομαι καλή επιτυχία!

Δείτε περισσότερα για την κατάταξη στις μηχανές αναζήτησης και πως να ανεβείτε στη Google:

Ζητήστε μια προσφορά σήμερα για κατασκευή ιστοσελίδας ή προώθηση ιστοσελίδας

ZHTHSTE PROSFORA DIGITAL MARKETING-1

Αν είστε πριν την κατασκευή ή την ανακατασκευή της ιστοσελίδας σας, πριν κάνετε οτιδήποτε ζητήστε μια προσφορά για κατασκευή site ή κατασκευή eshop.

Ζητήστε προσφορά κατασκευής  ή προώθησης ιστοσελίδας

Δωρεάν Μαθήματα SEO Αξίας 129€

seo-google

Πάρτε εντελώς δωρεάν τον οδηγό μαθημάτων αξίας 129€ SEO GOOGLE Πρώτη Σελίδα εντελώς δωρεάν! Αυξήστε την επισκεψιμότητα και τις πωλήσεις της ιστοσελίδας σας κατακόρυφα ακολουθώντας μικρά βήματα βελτιστοποίησης.

seo-web-design

5 σκέψεις στο “Γιατί έβαλα SSL και γιατί πρέπει να βάλετε και εσείς στο site σας”

  1. Καλησπέρα και καλή χρονιά. Είδα τυχαία το άρθρο σας και επειδή διατηρώ μια ιστοσελίδα εδώ και κάποια χρόνια που φιλοξενείτε στον blogger θα ήθελα να ρωτήσω τα εξής αφού διευκρινίσω πρώτα ότι έχω ξεχωριστό domain. Όπως είναι γνωστό η Google εδώ και αρκετό διάστημα έχει καθιερώσει το SSL ωστόσο όμως αυτό δεν ισχύει ακόμη για προσαρμοσμένους τομείς. Παρ΄όλα αυτά το τελευταίο διάστημα δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες που έχουν ξεχωριστό Domain από τον πίνακα ελέγχου μέσω draft blogger να ενεργοποιήσει κανείς το SSL. Έτσι λοιπόν αποφάσισα να το δοκιμάσω αλλά αποκόμισα αρνητικές εντυπώσεις, υπό την έννοια ότι έπεσε πάρα πολύ το PRM και οι διαφημίσεις σε κάποιες σελίδες του domain μου εμφανίζονταν κανονικά σε άλλες δεν εμφανίζονταν καθόλου. Βέβαια και ίσως είναι σημαντικό αυτό το άφησα ενεργό μόνο για 24 ώρες .

    Η ερωτήσεις μου είναι οι εξής : Υπάρχει κάποιο πρόβλημα γενικά με τις διαφημίσεις στο SSL;
    Αν όχι να υποθέσω ότι θα έπρεπε να το αφήσω τουλάχιστον κανένα μήνα ενεργό για να πάρει όλο το σύστημα σωστά τις ρυθμίσεις;

    Ευχαριστώ

    βαγγέλης

    Απάντηση
      • Νομίζω ότι έχεις δίκιο και το πρόβλημα μάλλον θα λυθεί αν αντικαταστήσω τον κώδικα στις διαφημίσεις του Adsence. Ωστόσο λέω να περιμένω λίγο έως ότου ολοκληρωθεί η μετάβαση στο SSL και δω τη σχετική επιλογή ενεργή μέσα από από τον βασικό πίνακα ελέγχου του Blogger .

        Σ΄ευχαριστώ πολύ..

        Απάντηση

Σχολιάστε