ΒΓΑΛΤΕ ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΡΥΠΤΟ

Κατεβάστε τον οδηγό Κρύπτο για αρχάριους

Γιατί ο κώδικας της ιστοσελίδας σας είναι σημαντικός στο SEO;

KODIKAS ISTOSELIDAS SEO-1

Γιατί ο κώδικας της ιστοσελίδας σας είναι σημαντικός στο SEO;

Μήπως ο κώδικας του site σας, σας κρατάει χαμηλά στη Google;

Ο κώδικας της ιστοσελίδας σας, αν και είναι αφανής με γυμνό μάτι, παίζει καθοριστικό ρόλο στο SEO και στην κατάταξη της ιστοσελίδας σας στις μηχανές αναζήτησης.

Και αυτό γιατί οι αράχνες της Google είναι μηχανές που διαβάζουν κώδικα και δεν καταλαβαίνουν από αισθητική ή από χρώματα, παρά μόνο από γραμμές κώδικα.

Όσο πιο καλογραμμένος είναι ο κώδικας της ιστοσελίδας σας και όσο πιο κοντά είναι στον αλγόριθμο κατάταξης της Google, τόσο πιο ψηλά θα εμφανίζεται το site σας στη Google.

Για να δείτε τι θα πρέπει να κάνετε για να διορθώσετε τον κώδικα της ιστοσελίδας σας και να τον βελτιστοποιήσετε για τις μηχανές αναζήτησης, διαβάστε παρακάτω.

Πως να δείτε τον κώδικα από το site σας

Όταν λέμε πως να δείτε τον κώδικα της ιστοσελίδας σας εννοούμε τον πηγαίο κώδικα. Μπορείτε να δείτε τον πηγαίο κώδικα με τους παρακάτω τρόπους:

Σε PC

  • Firefox – CTRL + U (Πατήστε όταν είστε στην αρχική σελίδα της ιστοσελίδας σας το CTRL μαζί με το U.) Ή μπορείτε να το δείτε άμα πάτε με τον Firefox στο site σας και κάνετε δεξί κλίκ με το ποντίκι σας και επιλέξετε Προβολή πηγαίου κώδικα.
  • Internet Explorer – CTRL + U. Ή δεξί κλιξ και  View Source ή Προβολή πηγαίου κώδικα.
  • Chrome – CTRL + U. Ή δεξί κλιξ και επιλέξτε Προβολή κώδικα σελίδας.
  • Opera – CTRL + U. Ή δεξί κλιξ και επιλέξτε Προβολή κώδικα σελίδας.

Για να βρείτε κάτι συγκεκριμένο μέσα στον κώδικα της σελίδας σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εντολή CTRL + F και μέσα στο πεδίο αναζήτησης να κάνετε αναζήτηση με τους όρους που θέλετε ή με αυτό που θέλετε να βρείτε.

Τώρα το θέμα είναι να ξέρετε τι πρέπει να αναζητήσετε και άμα δεν είστε εξοικειωμένοι με το SEO και γενικά με τον κώδικα της ιστοσελίδας σας, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε κάποια εργαλεία που σας λένε άμα ο κώδικας είναι σωστός.

SEOquake addon για Firefox και Chrome

Μπορείτε να εγκαταστήσετε το SEOquake addon για Firefox ή για το chrome. Το χρήσιμο αυτό εργαλείο θα σας μετρήσει όλους τους βασικούς παράγοντες εντός σελίδας SEO της αρχικής σας σελίδας, ή όποιας άλλης σελίδας προορισμού θέλετε και θα σας δώσει πολύτιμες συμβουλές και πολύτιμες πληροφορίες για το τι πρέπει να κάνετε για να διορθώσετε τα σφάλματα ή τις παραλείψεις.

Αφού εγκαταστήσετε το πρόσθετο στον Firefox ή στον Chrome, θα δείτε ένα εικονίδιο πάνω δεξιά στην μπάρα.

SEOQUAKE

Το εικονίδιο είναι το SQ και άμα το πατήσετε ενώ βρίσκεστε στην σελίδα που θέλετε να εξετάσετε για το SEO της, θα εμφανιστεί το μενού της ανάλυσης.

SEOQUAKE

Που θα περιγράφει αναλυτικά τι πρέπει να κάνετε σε 22 σημεία του κώδικα της ιστοσελίδας σας, άμα επιλέξετε να ανοίξετε το βελάκι με τα tips.

Προσοχή, δεν είναι ανάγκη να περάσετε και τα 22 σημεία του ελέγχου για να βγαίνει η ιστοσελίδα σας στην πρώτη σελίδα της Google. Απλά το SEOquake σας δίνει έναν μπούσουλα για να ξέρετε τι πρέπει να κάνετε ώστε να δείτε άμα είστε στον σωστό δρόμο.

Επίσης, πέρα από τον κώδικα της ιστοσελίδας, μπορείτε να δείτε το keyword density, την πυκνότητα των λέξεων κλειδιών που χρησιμοποιείτε καθώς και τα εισερχόμενα και εξερχόμενα links.

Τα σημαντικότερα πράγματα που θα πρέπει να δείτε οπωσδήποτε στον κώδικα είναι τα παρακάτω:

  • Τίτλος ιστοσελίδας, θα πρέπει να περιέχει τη λέξη κλειδί.
  • Meta description, θα πρέπει να περιέχει τη λέξη κλειδί ή τις λέξεις κλειδιά και να είναι από 160 έως 300 χαρακτήρες
  • Κεφαλίδες H1, H2 κτλ, θα πρέπει να περιέχεται η λέξη κλειδί.
  • Text/HTML ratio να είναι άνω του 15%
  • Images, οι εικόνες θα πρέπει να έχουν το εναλλακτικό κείμενο με τη λέξη κλειδί.

To WordPress έχει τον φιλικότερο κώδικα για τις μηχανές αναζήτησης

Ο κώδικας μιας ιστοσελίδας δεν είναι και τόσο απλή υπόθεση όσο νομίζουν κάποιοι γιατί η Google και ο αλγόριθμος κατάταξης της είναι πολύπλοκος. Βέβαια, έχει αποδειχθεί εμπειρικά ότι το φιλικότερο CMS ως προς τον κώδικα για τη Google είναι το WordPress.

Ωστόσο, υπάρχουν πάρα πολλά custom design sites που και αυτά έχουν φιλικό κώδικο ως προς τη Google και τις μηχανές αναζήτησης, όμως το κόστος ανάπτυξης μια αντίστοιχης ιστοσελίδας σε custom code, δηλαδή σε κώδικα με το χέρι είναι τριπλάσιος ή και τετραπλάσιος σε σύγκριση με το WordPress το οποίο μας δίνει έτοιμο κώδικα ισοδύναμο με 1000 ώρες προγραμματισμού με το χέρι.

Φανταστείτε δηλαδή ότι ο κώδικας του WordPress έχει βελτιωθεί και ελεγχθεί για τυχόν λάθη και παραλείψεις από δεκάδες επαγγελματίες προγραμματιστές που κάνουν αυτή την δουλειά, να γράφουν κώδικα δηλαδή πάνω από 20 χρόνια και έχει ελεγχθεί για τυχόν προβλήματα ασφαλείας.

Κάποιος που γράφει σήμερα κώδικα με το χέρι είναι σχεδόν ακατόρθωτο να ξεπεράσει το WordPress εκτός και αν έχει και αυτός πρόσβαση στους ίδιους πόρους. Πρόσβαση δηλαδή στην ίδια κοινότητα προγραμματιστών, πρόσβαση στις χρηματαγορές και κεφαλαιοποίηση πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ.

Και επειδή όλα τα παραπάνω είναι σχεδόν ακατόρθωτα να γίνουν από κάποια εταιρεία κατασκευής ιστοσελίδων, φανταστείτε τους freelancers που κατασκευάζουν ιστοσελίδες με κώδικα και θα πρέπει να τις συνδέουν με τις βάσεις δεδομένων όπως έχει το WordPress.

Επιλέξτε ένα WordPress Theme με καλογραμμένο κώδικα

Στην πορεία μου στην κατασκευή ιστοσελίδων όλα αυτά τα χρόνια έχω εγκαταστήσει και έχω χρησιμοποιήσει πάνω από 1.000 θέματα, ίσως και περισσότερα και πάρα πολλά από αυτά ειδικά τριτοκοσμικής προέλευσης ήταν ήδη φορτωμένα με πολύ άχρηστο κώδικα που δυστυχώς δεν γινόταν να ξεφορτωθούμε παρά μόνο άμα αλλάζαμε WordPress Theme.

Τα τελευταία χρόνια έχω καταλήξει στο Genesis Framework που για μένα είναι το πιο lightweight theme framework σε WordPress με τα λιγότερα λάθη στον κώδικα και τον λιγότερο κώδικα.

Με child themes που ξεκινάνε από 300kb, το Genesis Framework έχει τα πιο ελαφριά και τα πιο εύχρηστα θέματα από άποψη κώδικα.

Κώδικας και ασφάλεια

Η διάρρηξη του κώδικα από τους hackers αποτελεί αιτία για να γίνει το site σας deindexed από τις μηχανές αναζήτησης. Μπορείτε να δείτε περισσότερα στο άρθρο: Η Google αφαιρεί από τα αποτελέσματα αναζήτησης όλα τα site που έχουν χακαριστεί!

Αυτό σημαίνει ότι ο κώδικας σας θα πρέπει να είναι ελεγμένος για τυχόν προβλήματα ασφαλείας και τυχόν τρύπες που θα επιτρέπουν στους επίδοξους χάκερς να μπούνε στο site σας, να εμφυτεύσουν κακόβουλο λογισμικό ή και να εμφυτεύσουν spam links.

Με τον ίδιο τρόπο, εφόσον κάποιος μπορεί να διαρρήξει ένα site που δεν έχει και τόσο ασφαλές κώδικα, μπορεί να διαρρήξει και ολόκληρο των server με όλα τα γειτονικά site.

Υπάρχουν δεκάδες τρόποι και πίσω πόρτες για να εισέρθουν κακόβουλοι χάκερς στην ιστοσελίδα σας, κάτι τέτοιο δεν είναι και τόσο εύκολο να συμβεί σε ένα WordPress site γιατί έχουν προβλεθφτεί και αποτραπεί δεκάδες επιθέσεις από χάκερς στο παρελθόν και έχει γίνει πολύ καλή δουλειά σε επίπεδο ασφάλειας.

Μπορείτε να δείτε περισσότερα στο άρθρο: WordPress – Ο απόλυτος οδηγός ασφαλείας

Γενικά μιλώντας το WordPress αναβαθμίζεται σχεδόν κάθε μήνα σε επίπεδο core code ώστε να γίνει πιο ασφαλές, πιο γρήγορο και να αφαιρεθούν τα κομμάτια του κώδικα που δεν χρειάζονται και καθυστερούν την ταχύτητα φόρτωσης.

Ο κακογραμμένος κώδικας ρίχνει το SEO και την κατάταξη της ιστοσελίδας σας

Ας μην κολήσουμε όμως στο WordPress και να μην το κάνουμε ευαγγέλιο. Δεν λέμε ότι δεν υπάρχουν και άλλα προγράμματα κατασκευής ιστοσελίδων ή site με καλογραμμένο κώδικα.

Ένα τέτοιο site με καλογραμμένο κώδικα είναι και το twitter. Το ξέρω ότι σας φαίνεται αστείο, αλλά και το twitter έχει καλλογραμμένο κώδικα και η ίδια η εταιρεία και οι προγραμματιστές που έχουν αναπτύξει το twitter έχουν συνεισφέρει πάρα πολύ στην προγραμματιστική κοινότητα.

Παρόλο το μέγεθος του, παραμένει το ίδιο το twitter χωρίς πολλά λάθη, τουλάχιστον λιγότερα από όσα έχει το Facebook και άλλα μεγάλα social media sites.

Έτσι μια συμβουλή που θα ήθελα να σας δώσω είναι ότι ο παραπανίσιος κώδικας γενικά αυξάνει τις πιθανότητες να έχει λάθη και bugs.

Άρα καλό θα ήταν να είναι ο κώδικας της ιστοσελίδας σας καλογραμμένος και όσο το δυνατόν λιτός. Ακόμα και αν έχετε κάποιο site σε WordPress, θα πρέπει να κρατάτε τα ελάχιστα εγκατεστημένα πρόσθετα για να δουλέψει το site σας και ότι είναι άχρηστο τόσο από θέματα, όσο και από πρόσθετα να το διαγράφετε μαζί με τα ίχνη του και τα αρχεία που αφήνει στην βάση δεδομένων.

Ένα καλό πρόσθετο στο WordPress που κάνει αδυνάτισμα της βάσης δεδομένων και διαγράφει τα άχρηστα αρχεία και τους άχρηστους φακέλους είναι το WP-Optimize.

Προσοχή πάλι θα πρέπει να απαιτηθεί στο αν ο κώδικας της ιστοσελίδας σας δημιουργεί από μόνος του προβλήματα στις μηχανές αναζήτησης και στο google bot. Για παράδειγμα μπορεί κάποια στοιχεία του κώδικα να μπλοκάρουν τις μηχανές αναζήτησης από τις σελίδες που θα έπρεπε να ταξινομηθούν ή πιθανών τα πολλά σφάλματα στον κώδικα να υποβαθμίζουν την κατάταξη σας στις μηχανές αναζήτησης.

5 πράγματα που θα πρέπει να έχει ο κώδικας της ιστοσελίδας σας για να πετύχετε τα μέγιστα από το SEO

Για να συνοψίσουμε, σας παραθέτω τα 5 βασικότερα σημεία που θα πρέπει να έχει το κώδικας της ιστοσελίδας σας για να επωφεληθείτε όσο το δυνατόν περισσότερο στην κατάταξη της ιστοσελίδας σας.

1 Να είναι ελαφρύς και απέριτος

Δεν θα πρέπει να επαναλαμβάνεστε και επίσης να μην είναι ο κώδικας βίβλος. Θα πρέπει να κάνετε τις ίδιες λειτουργίες με λιγότερες γραμμές κώδικα για να είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμος και ελαφρύς.

2 Να είναι καθαρογραμμένος και καλογραμμένος

Όσο πιο καθαρός είναι ο κώδικας της ιστοσελίδας σας τόσο πιο εύκολο είναι να αναγνωστεί από τις μηχανές αναζήτησης αλλά και από τους άλλους συναδέλφους προγραμματιστές.

3 Να είναι ασφαλής και όχι διατρητός από τους χάκερς

Η ασφάλεια του κώδικα είναι πρωτίστης σημασίας για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεως.

4 Να μην καθυστερεί την ταχύτητα φόρτωσης

Η ταχύτητα φόρτωσης δεν είναι μόνο θέμα ελαφρύ κώδικα, αλλά και πιθανών σφαλμάτων που υπάρχουν και καθυστερούν την φόρτωση. Επίσης, καλό θα ήταν να κρατάτε τα πάντα ενήμερα στις τελευταίες εκδόσεις (τελευταία έκδοση PHP, τελευταία έκδοση MySQL) κτλ.

Η ταχύτητα φόρτωσης λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψιν από τις μηχανές αναζήτησης και ειδικότερα από τη Google. Η καθυστέρηση στην ταχύτητα φόρτωσης κατά 90% οφείλεται στον κώδικα της ιστοσελίδας σας.

5 Να μην μποκάρει τα bots των μηχανών αναζήτησης

Ακόμα και το αυτονόητο πολλές φορές δεν είναι αυτονόητο γιατί πολλοί προγραμματιστές ιστοσελίδων δεν τα πάνε καλά με το SEO και τις μηχανές αναζήτησης και έτσι έχουν πλήρη άγνοια.

Διαβάστε περισσότερα για τον κώδικα του site σας και το SEO:

Ζητήστε μια προσφορά σήμερα για κατασκευή ή προώθηση ιστοσελίδας

ZHTHSTE PROSFORA DIGITAL MARKETING-1

Αν είστε πριν την κατασκευή ή την ανακατασκευή της ιστοσελίδας σας, πριν κάνετε οτιδήποτε ζητήστε μια προσφορά για κατασκευή site ή κατασκευή eshop ή προώθησης ιστοσελίδας.

Ζητήστε προσφορά κατασκευής  ή προώθησης ιστοσελίδας

Δωρεάν Μαθήματα SEO Αξίας 129€

seo-google

Πάρτε εντελώς δωρεάν τον οδηγό βίντεο μαθημάτων αξίας 129€ SEO GOOGLE Πρώτη Σελίδα. Είναι πολύ συνετό να αφιερώνετε το 20% του χρόνου και των πόρων σας στην προσωπική σας εκπαίδευση και στην προσωπική σας ανάπτυξη. Γραφτείτε σήμερα στα βίντεο μαθήματα εντελώς δωρεάν!

seo-web-design

ΚΩΔΙΚΑΣ SEO, ΚΩΔΙΚΑΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ, ΚΩΔΙΚΑΣ ΚΑΙ GOOGLE, SEOQUAKE, SEOQUAKE ONPAGE SEO, SEOQUAKE ADDON, WORDPRESS ΚΩΔΙΚΑΣ, WORDPRESS CODE, ΦΙΛΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ, CMS CODE, PHP ΚΩΔΙΚΑΣ SEO

Σχολιάστε