ΒΓΑΛΤΕ ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΡΥΠΤΟ

Κατεβάστε τον οδηγό Κρύπτο για αρχάριους

Πόσο επηρεάζει ο κώδικας του site σας στο SEO;

KODIKAS CSS SEO

Πόσο επηρεάζει ο κώδικας του site σας στο SEO;

Μάθετε όλη την αλήθεια για το ρόλο που παίζει ο κώδικας και το CSS στο συνολικό SEO της ιστοσελίδας σας.

Όσο πιο βαθιά προχωράμε στον μαγικό κόσμο του SEO, βλέπουμε ότι τα πράγματα για να βελτιώσουμε την ιστοσελίδα μας σωστά δεν είναι και τόσο επιφανειακά όσο νομίζαμε.

Άμα έχετε ξεκινήσει με το SEO και συνεχώς βελτιώνετε την ιστοσελίδα σας κάποια στιγμή θα φτάσετε σε ένα τέλμα. Θα έχετε ξεφλουδίσει όλες τις εξωτερικές φλούδες από το κρεμμύδι και τώρα θα έχει φτάσει η μεγάλη στιγμή για να μπούμε στις εσωτερικές φλούδες από το κρεμμύδι που λέγεται SEO.

Υπάρχει μόνο ένα μικρό πρόβλημα όταν ξεφλουδίζεις τις εσωτερικές στοιβάδες και πλησιάζεις προς τον πυρήνα του κρεμμυδιού: Τσούζουν τα μάτια και πολλές φορές κλαίμε.

Κάπως έτσι είναι και με τον κώδικα του site σας, το CSS, την PHP και τα πρόσθετα. Είναι επίπονη η διαδικασία για να φτάσουμε στην καρδιά του προβλήματος του SEO και να διαπιστώσουμε αν ο κώδικας ή το CMS που χρησιμοποιήσαμε για την κατασκευή της ιστοσελίδας μας έχει σωστό SEO.

Εκείνη τη στιγμή φτάνουμε στην ώρα της αλήθειας και πολλές φορές διαπιστώνουμε ότι η ρίζα του προβλήματος που δεν εμφανίζεται το site μας στη Google ή που δεν έχει τα χαρακτηριστικά ή την αρχιτεκτονική που ζητάει η Google είναι στον κώδικα ή στο ίδιο το πρόγραμμα κατασκευής ιστοσελίδων ή CMS.

Άμα θέλετε όντως να φτάσετε στην καρδιά του SEO και να μάθετε όλα τα μυστικά του κώδικα και πως επηρεάζει αυτός την ιστοσελίδα σας, θα πρέπει να διαβάσετε παρακάτω το άρθρο.

Ακόμα και αν δεν καταλαβαίνετε τα πάντα, δεν πειράζει, οι γνώσεις που θα αποκτήσετε έστω και σε λανθάνον επίπεδο είναι αρκετές για να καταλάβετε τη λογική και να πάρετε τις σωστές αποφάσεις που θα επηρεάσουν το μέλλον της ιστοσελίδας σας και του ηλεκτρονικού σας καταστήματος.

Τι είναι το CSS;

Το CSS ( Cascading Style Sheets) είναι μια σύγχρονη γλώσσα προγραμματισμού που συμμετέχει στην κατασκευή ιστοσελίδων.

Όταν λέμε γλώσσα προγραμματισμού, πρόκειται απλά για να πακέτο απλών και πολύ κατανοητών εντολών που αναλαμβάνουν να ντύσουν τις ιστοσελίδες μας με χρώματα, πλάγια γράμματα, εικόνες και ότι άλλο φανταστείτε που έχει να κάνει με το τι βλέπουμε σε μια ιστοσελίδα.

Συμμετέχει δηλαδή το CSS στην μορφοποίηση της ιστοσελίδας μας γενικότερα.

Το CSS είναι ιδιαίτερα απλό και εύκολο στη χρήση του σε σύγκριση με τις άλλες γλώσσες προγραμματισμού. Για παράδειγμα, αρκεί να γράψετε την εντολή “background-color:red” για να δώσετε στην ιστοσελίδα σας ένα κόκκινο φόντο.

Γιατί είναι τόσο σημαντικό το CSS;

Με την χρήση CSS μπορούμε να ορίζουμε χρώματα και μεγέθη οργανωμένα σε στυλ και έπειτα να εφαρμόζουμε τα στυλ αυτά στα στοιχεία των σελίδων του site μας. Με αυτόν τον τρόπο, κάθε φορά που αλλάζουμε το χρώμα ενός στυλ, αλλάζει το χρώμα όλων των στοιχείων που έχουν αναφορά στο στυλ αυτό. Έτσι αν έχουμε ορίσει ένα στυλ για το κύριο μενού του site, τότε θα χρειάζεται να αλλάξουμε το χρώμα του στυλ αυτού και αυτόματα θα εφαρμοστεί σε όλες τις σελίδες.

Εκτός από την ευκολία στην διαχείριση ενός site, ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα της χρήσης CSS στις σελίδες είναι ο καθαρότερος κώδικας, χωρίς πολλές ιδιότητες στις ετικέτες οι οποίες τον κάνουν δυσανάγνωστο.

Επιπλέον κάνει γρηγορότερη την πλοήγηση καθώς το αρχείο, μέσα στο οποίο ορίζονται τα στυλ, διαβάζεται από τον browser μόνο μια φορά και έπειτα αποθηκεύεται στην cache memory, μειώνοντας έτσι το μέγεθος της πληροφορίας που γίνεται download από τους browsers.

Σημειωτέον ότι έτσι μειώνουμε την ταχύτητα φόρτωσης της ιστοσελίδας και αυξάνουμε την αναλογία κειμένου προς κώδικα  ή Text/HTML ratio στην ιστοσελίδα μας. Ο ιδεατός λόγος κειμένου προς HTML, θα πρέπει να είναι από 50% και άνω. Όσο πιο πολύ κείμενο έχουμε σε μια σελίδα του site μας, τόσο πιο πολύ αυξάνεται η πιθανότητα επανεμφάνισης των λέξεων κλειδιών εντός της σελίδας μας.

Ο ορισμός ξεχωριστού αρχείου CSS ήτανε μια τάση που είχε ξεκινήσει την προηγούμενη δεκαετία στην κατασκευή ιστοσελίδων και είχε ως σκοπό να απλοποιήσει όλες τις custom εφαρμογές και όλες τις custom ιστοσελίδες.

Σήμερα, με την εμφάνιση όλων αυτών των CMS, των συστημάτων διαχείρισης περιεχομένου ή των προγραμμάτων κατασκευής ιστοσελίδων, το CSS έχει ενσωματωθεί μέσα στα βασικά αρχεία του CMS.

Με τα CMS να ξεπετάγονται σαν τα μανιτάρια, είναι λίγο δύσκολο όταν είμαστε πρωτάρηδες να επιλέξουμε το καλύτερο για το SEO ή το καλύτερο για τις ανάγκες μας.

Το ερώτημα είναι: ποιο είναι το καλύτερο CMS;

Επιλογή λάθους CMS: Το SEO πέρασε και δεν ακούμπησε

Τα κριτήρια επιλογής του καλύτερου CMS είναι κατά τη γνώμη μου τα παρακάτω:

1. Ταχύτητα φόρτωσης

2. Καλογραμμένος κώδικας

3. Αρχιτεκτονική SEO όπως να υπάρχει ενσωματωμένο blog, ping, meta tags, rss κτλ.

4. Να δέχεται άπειρες αναβαθμίσεις και επεκτάσεις

5. Να είναι ασφαλές

Δεν θα σας παιδέψω, άλλο παραπάνω απλώς φωτογραφίζω το WordPress που είναι το πιο πετυχημένο και με το πιο δυνατό SEO CMS παγκοσμίως.

Αν έχετε επιλέξει κάτι άλλο για να φτιάξετε το site ή το eshop σας, είτε από άγνοια είτε γιατί σας το σύστησε ο προγραμματιστής σας, τότε λυπάμαι αλλά είστε καταδικασμένοι από άποψη SEO.

Οι πιθανότητες σας να βγείτε στη Google είναι ελάχιστες, αυτό δεν οφείλεται στο ότι δεν θα φτιάξετε ένα καλό και ποιοτικό site σύμφωνα με τους κανόνες ποιότητας της Google, αλλά σε κάτι άλλο που λέγεται: ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ.

Δείτε περισσότερα: SEO Πρώτη Σελίδα: Νικώντας Τον Ανταγωνισμό

Όπως και σήμερα η χώρα μας κινδυνεύει καθημερινά με χρεωκοπία όχι γιατί δεν έχει ικανούς πολιτικούς ή εργατικούς ανθρώπους, αλλά επειδή της λείπει ένα πράγμα: ΠΑΡΑΓΩΓΗ.

Είναι σαν να είμαστε μαζί στο δάσος και να συναντάμε μια αρκούδα. Αρχίζουμε να τρέχουμε και εγώ σταματάω για να αλλάξω παπούτσια και να βάλω αθλητικά. Εσείς τότε μου λέτε: Είναι μάταιο κουτέ να νομίζεις ότι θα ξεπεράσεις την αρκούδα (Google) αλλάζοντας και μόνο παπούτσια.

Το ζητούμενο όμως είναι ότι αλλάζω παπούτσια ( WordPress) για να τρέξω γρηγορότερα από εσάς και όχι από την αρκούδα!

Το ίντερνετ είναι ένας πόλεμος φθοράς, όπου ποτέ δεν μπορείτε να νικήσετε τη Google, όμως μπορείτε να νικήσετε τον ανταγωνισμό, τα άλλα μικρά ψαράκια που βγήκαν στον ωκεανό.

Μεταφορά σε WordPress: Το SEO άργησε μια μέρα

Αφού λοιπόν ανακαλύψαμε ότι το site που κάναμε σε Joomla ή το τεράστιο eshop σε Magento με δικό μας private server δεν έχει σταυρώσει ευρώ και μάλλον είναι εντελώς άχρηστο γιατί δεν το βρίσκει κανείς στη Google, τότε μας έρχεται και η υποψία ότι κάτι πήγε στραβά.

Μην δυσανασχετείτε φίλοι μου, δεν είστε ούτε οι πρώτοι ούτε οι τελευταίοι εκ των οποίων το site δεν φαίνεται πουθενά. Και εγώ όταν έφτιαξα το blog μου δεν ήμουνα πουθενά στη Google, τουλάχιστον τον πρώτο μήνα.

Ήξερα όμως ότι είχα πάρει τη σωστή κατεύθυνση η οποία ήτανε να επιλέξω το WordPress ως σύστημα κατασκευής ιστοσελίδων και να δημιουργήσω τόνους ποιοτικού περιεχομένου. Και το σημαντικότερο όλων ήτανε ότι όλο αυτό το περιεχόμενο σε βίντεο και σε κείμενα το έδινα δωρεάν στους επισκέπτες της ιστοσελίδας μου.

Η Google αγαπάει το δωρεάν ποιοτικό περιεχόμενο, έτσι αγάπησε και το δικό μου SEO blog και με βοήθησε στο να φαίνομαι ψηλά για πολλές λέξεις κλειδιά και να αποκτήσω τους πρώτους μου πελάτες.

Ακόμα και σήμερα, σχεδόν δύο χρόνια μετά από τη δημιουργία του πρώτου μου οδηγού για το SEO όταν ήμουνα φαντάρος στην Πρώτη Στρατιά στη Λάρισα, συνεχίζω ακάθεκτα να γράφω άρθρα, να προσθέτω περιεχόμενο και να βελτιώνω το παλιό σχεδόν καθημερινά.

Στη δημιουργία περιεχομένου και στο γράψιμο έχω καταντήσει μανιακός και πιστέψτε με άμα θέλετε να αυξήσετε την ορατότητα σας στη Google και να βρείτε μερικούς νέους πελάτες από το ίντερνετ θα πρέπει να κάνετε και σεις το ίδιο.

Άμα έχετε επιλέξει ένα άλλο CMS ή εφαρμογή E-shop δεν είναι αργά να μετακομίσετε σε WordPress και σε WooCommerce. Θα δείτε εκπληκτική διαφορά από άποψη SEO, ευκολίας στη χρήση και προπαντός, αποτελεσμάτων στην τσέπη σας.

Γιατί το WordPress έχει τον πιο καλογραμμένο κώδικα CSS;

Θα ήθελα να αναφέρω μόνο μερικά πράγματα για το WordPress και για το φύλλο CSS που έχει με όλες τις εντολές για να αλλάξετε εύκολα τη μορφοποίηση της ιστοσελίδας σας χωρίς κόπο.

Με τα χρόνια χρήσης του WordPress, ο κώδικας άρχισε να βελτιώνεται και μια τεράστια προγραμματιστική κοινότητα άρχισε να συγκεντρώνεται γύρω από αυτό. Με τον χρόνο το WordPress κατάφερε να προσελκύσει τα καλύτερα μυαλά στο SEO, στον κώδικα και στον προγραμματισμό οι οποίοι άρχισαν να βγάζουν τα δικά τους πρόσθετα που κούμπωναν πάνω στον πυρήνα και στον βασικό κώδικα του WordPress.

Η ίδια η εταιρεία Automattic που έχει στην εκμετάλλευση της το WordPress έχει μια βασική φιλοσοφία να γράφει καθαρό κώδικα και έχει υιοθετήσει το μινιμαλιστικό design.

Κατά περιέργο τρόπο και ενώ δεν υπάρχει καμία επίσημη συνεργασία μεταξύ Google και Automattic, η ίδια η Google έχει υιοθετήσει την ίδια φιλοσοφία στον κώδικα, στο Web design και στον αλγόριθμο αναζήτησης.

Το ερώτημα είναι τώρα: Ποιο site έχει το ποιο minimal design παγκοσμίως; Η απάντηση για όσους δεν την ξέρετε είναι το ίδιο το site της Google, το Google.com!

Γιατί το Genesis Theme Framework έχει τον πιο καλογραμμένο κώδικα CSS;

Η εξέλιξη και η βελτίωση του WordPress θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι βρίσκει απόλυτη εφαρμογή στο Genesis Theme Framework. To Genesis Theme Framework είναι ένα πλαίσιο μητρικού θέματος που σας δίνει τη δυνατότητα αφού το εγκαταστήσετε, να διαλέξετε ένα από τα δεκάδες Genesis Child Themes και να τα παραμετροποιήσετε όσο θέλετε.

Ο λόγος που μπορείτε να παραμετροποιήσετε στον μεγαλύτερο βαθμό το Genesis είναι ότι έχει τον πιο καθαρογραμμένο κώδικα και το πιο καθαρογραμμένο και κατανοητό CSS.

Όταν ξεκινάει κάποιος με την παραμετροποίηση ενός θέματος σε WordPress, θα πρέπει πρώτα να βρει αυτά τα αντικείμενα ή τις γραμμές κώδικα που θέλει να αλλάξει.

Στις περιπτώσεις ενός κακογραμμένου CSS είναι σχεδόν αδύνατο το να κάνετε αλλαγές και να φτάσετε στο επιθυμητό αισθητικό αποτέλεσμα.

Θα ήθελα να προσθέσω ότι όσο πιο πολύ κώδικα έχει ένα site τόσο πιο πολύ μειώνεται το SEO του. Ο πολύς κώδικας φορτώνει το site και μειώνει την χρυσή αναλογία κειμένου προς κώδικα. Αν μπορούμε να πούμε κάτι με δύο γραμμές κώδικα αντί για 5, τότε οι δύο γραμμές είναι προτιμότερες.

Τα πολλά plugin και τα πολλά πρόσθετα όχι μόνο δημιουργούν προβλήματα στο SEO, αλλά αυξάνουν και τον κίνδυνο επίθεσης από επίδοξους hackers γιατί έχουν ποιο πολλά σημεία ευάλωτα προς τους hackers.

To Genesis Framework έχει ενσωματωμένες λειτουργίες SEO, όλα τα θέματα του genesis είναι πολύ ελαφριά και μπορεί και ο πιο αρχάριος στο CSS μέσα σε λίγες ώρες να τα κατανοήσει και να τα προσαρμόσει στις απαιτήσεις του.

Πλεονεκτήματα του Genesis Framework

Τα πλεονεκτήματα της χρήσης του Genesis είναι πάρα πολλά και δεν σταματάνε μόνο στον καθαρό και λιτό κώδικα και στο CSS:

 1. Ευκολία Χρήσης: Ίσως από τα πιο εύκολα και πιο κατανοητά θέματα σε WordPress. Μπορείτε μέσα σε λίγες ώρες να κατασκευάσετε το δικό σας site ή blog σε WordPress και να το παραμετροποιήσετε μέχρι να αποκτήσετε το site που θέλετε.
 2. Μεγάλη γκάμα θεμάτων σε genesis: Υπάρχουν πάνω από 40 themes έτοιμα για αγορά μαζί με το genesis framework. Το κάθε ένα είναι ξεχωριστό και διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά του framework  αλλά και δικά του τεχνικά χαρακτηριστικά σε κάποιες περιπτώσεις.
 3. SEO Ready:Το genesis framework και τα child themes που διαθέτει είναι έτσι γραμμένα, χρησιμοποιώντας τις τελευταίες αρχές του on page SEO
 4. Ταχύτητα:Η ταχύτητα φόρτωσης είναι ένας από τους 200 παράγοντες SEO που προσμετρά η Google και κάτι στο οποίο τα Genesis Themes τα πάνε πολύ καλά. Δεν έχουνε περιττό κώδικα και τα πάντα είναι σχεδιασμένα με μέτρο την ταχύτητα φόρτωσης κάθε σελίδας αλλά και το SEO της.
 5. Δυνατότητα layouts σε κάθε post και page: Το κάθε theme έχει κάποια layouts που μπορεί να λειτουργήσει. Για παράδειγμα “content-sidebar-sidebar”, “sidebar-content-sidebar” κλπ.
 6. Πολλά πρόσθετα ειδικά για genesis:
  Κάθε τι που θέλετε να κάνετε, εάν δεν έχετε τις τεχνικές γνώσεις, μπορείτε να το κάνετε με κάποιο plugin από τα πάνω από 100 πρόσθετα ειδικά προορισμένα για τους χρήστες των Genesis Θεμάτων.
 7. Responsive Themes και Mobile Ready: Όλα τα θέματα τους είναι responsive και έχουνε mobile SEO. Αυτό σημαίνει ότι άμα επιλέξετε θέμα σε Genesis, αυτό θα επιβιώσει και μετά την αλλαγή του αλγορίθμου της Google για τις κινητές συσκευές στις 21 Απριλίου του 2015.

Θεωρώ ότι δεν έχω εξαντλήσει το Θέμα CSS και SEO, όμως σας έχω εισάγει στη φιλοσοφία των ορθών πρακτικών και της λογικής του SEO και του CSS στη δημιουργία ιστοσελίδων. θα μπροούσα να μιλάω με τις ώρες, όμως ο χρόνος μας είναι περιορισμένος.

Σε επόμενο ίσως άρθρο θα μιλήσω εκτενέστερα για το ρόλο του CSS. Μέχρι τότε μην ξεχάσετε να γραφτείτε στο SEO Newsletter!

Δείτε περισσότερα για τον κώδικα και το SEO

Ζητήστε μια προσφορά σήμερα για κατασκευή ιστοσελίδας

ZHTHSTE PROSFORA DIGITAL MARKETING-1

Αν είστε πριν την κατασκευή ή την ανακατασκευή της ιστοσελίδας σας, πριν κάνετε οτιδήποτε ζητήστε μια προσφορά για κατασκευή site ή κατασκευή eshop με το Genesis Theme Framework.

Ζητήστε προσφορά κατασκευής  ή προώθησης ιστοσελίδας

Δωρεάν Μαθήματα SEO Αξίας 129€

seo-google

Πάρτε εντελώς δωρεάν τον οδηγό βίντεο μαθημάτων αξίας 129€ SEO GOOGLE Πρώτη Σελίδα. Είναι πολύ συνετό να αφιερώνετε το 20% του χρόνου και των πόρων σας στην προσωπική σας εκπαίδευση και στην προσωπική σας ανάπτυξη. Γραφτείτε σήμερα στα βίντεο μαθήματα εντελώς δωρεάν!

seo-web-design

4 σκέψεις στο “Πόσο επηρεάζει ο κώδικας του site σας στο SEO;”

 1. Καλησπέρα, κύριε Διβράμη.

  Είμαι ελληνίδα του εξωτερικού και μένω στη Γερμανία και συγκεκριμένα στο Μόναχο εδώ και 20 χρόνια με τον σύζυγο μου. Πρόσφατα απολύθηκα από τη siemens μετά από 20 χρόνια εργασίας και αναζητούσα για μια καινούρια επιχείρηση στο internet.

  Εκτός από τα αγγλικά και τα γερμανικά site που υπάρχουν σχετικά με το SEO, χάρηκα που βρήκα το δικό σας blog στα ελληνικά και μπορώ να το διαβάσω και να δω τα τόσα χρήσιμα βίντεο σας στα ελληνικά! Επιτέλους!

  Είστε ο πιο πλήρης και ενημερωμένος στην Ελλάδα σχετικά με το SEO και μου αρέσουν πολύ τα βίντεο σας.

  Ήθελα να σας ρωτήσω αν υπάρχει κάποιο πρόγραμμα SEO επί πληρωμή, μαθήματα δηλαδή γιατί στη Γερμανία τα αντίστοιχα προγράμματα SEO ξεκινάνε από 500 ευρώ και πολλές φορές φτάνουν τα σεμινάρια SEO και τα 2500€.

  Υπάρχει κάποιο πρόγραμμα μαθημάτων που παρέχεται επι πληρωμή;

  Σας ευχαριστώ πολύ,

  Ασπασία

  Απάντηση

Σχολιάστε