7 Κοινοί λόγοι που πέσατε στη Google και πως να ανακάμψετε
Η πτώση μιας ιστοσελίδας στις μηχανές αναζήτησης είναι κάτι συνηθισμένο αφού οι ίδιες οι μηχανές αναζήτησης συνεχώς προσαρμόζουν τον αλγόριθμο τους στα νέα δεδομένα της αγοράς, ενώ καθημερινά νέα sites εισέρχονται στον κλάδο σας.
Ποιοι όμως είναι οι πιο κοινοί λόγοι που οδηγούν σε πτώση μιας ιστοσελίδας στα αποτελέσματα αναζήτησης;
Οι λόγοι είναι πολλοί και πάντα υπάρχει ο κίνδυνος μήπως έχετε φάει κάποια ποινή από τη Google.
Για να δείτε τι πραγματικά συμβαίνει θα πρέπει να διαβάστε παρακάτω όλη την αλήθεια.
1 Χειροκίνητη ποινή ή αλγοριθμικό Google Penalty
Αν και είναι πολύ σπάνιο η Google να ασχοληθεί με την ιστοσελίδα σας προσωπικά ειδικά αν είναι πολύ μικρή, μπορεί να σας συμβεί και πιστέψτε με, έχει συμβεί και στα καλύτερα τα σπίτια και στα μεγαλύτερα και διασημότερα sites παγκοσμίως.
Αν λοιπόν παρατηρήσετε μια σημαντική πτώση 10-20 θέσεις ή και περισσότερες σε μια μεγάλη γκάμα λέξεων κλειδιών, μάλλον ίσως να έχετε φάει κάποια ποινή από τη Google.
Για να διαπιστώσετε άμα όντως έγινε κάτι τέτοιο θα πρέπει να συνδεθείτε στο κέντρο διαχείρισης στο Google Webmaster Tools και να δείτε στα μηνύματα άμα έχετε λάβει κάποια ειδοποίηση από την ίδια τη Google σχετικά με την ιστοσελίδα σας.
Επίσης θα πρέπει να κοιτάξετε στο πεδίο Επισκεψιμότητα Αναζήτησης (Search Traffic) και στο υπομενού Μη αυτόματες ενέργειες (Manual Actions) για να δείτε αν έχετε όντως τιμωρηθεί από τη Google.
Αφού διαπιστώσετε άμα όντως υπάρχει κάποια ποινή στο site σας από την Google, θα πρέπει να βρείτε τα αίτια αυτής της ποινής.
Θα πρέπει να αναθεωρήσετε όλο σας το περιεχόμενο και τα backlinks σας και συγκεκριμένα τα εισερχόμενα backlinks.
Ίσως μερικά από αυτά τα backlinks να είναι τοξικά, δηλαδή να έχουν θεωρηθεί spam από την Google και θα πρέπει να τα αφαιρέσετε για να ανεβείτε και πάλι στις μηχανές αναζήτησης με το disavow tool.
Προσοχή όμως γιατί αυτό το εργαλείο δεν είναι για παιχνίδια γιατί από τη στιγμή που κάνετε κάποια backlinks disavow, αυτά δεν επαναφέρονται και θα πρέπει να τα χτίσετε από την αρχή.
Στην περίπτωση του περιεχομένου, θα πρέπει να εξετάσετε το site σας άμα όντως έχει διπλό περιεχόμενο ή κάποιο άλλο περιεχόμενο που ώθησε την Google στο να σας τιμωρήσει τόσο σκληρά και βάναυσα.
Σε όλες τις περιπτώσεις, αφού διορθώσετε το λάθος, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τη Google και να ζητήσετε να αναθεωρήσει την απόφαση της για την ποινή και να ξανακατατάξει το site σας.
Άμα τα βρείτε λίγο δύσκολα στο να τα κάνετε όλα αυτά, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
2 Σας πέρασαν οι ανταγωνιστές σας
Άμα λοιπόν με την άτοπο απαγωγή έχετε αποκλείσει το πρώτο ενδεχόμενο, τότε συνέβει το αδιανόητο: Απλώς σας πέρασαν οι ανταγωνιστές σας!
Άμα νομίζατε ότι είχατε κάνει τα πάντα και ότι είχατε το καλύτερο site της αγοράς σας, μάλλον ήρθε η ώρα να προσγειωθείτε στην σκληρή πραγματικότητα.
Κάποιος ποιο έξυπνος, πιο εργατικός ή ποιο όμορφος από εσάς, σας πέρασε σε μερικές λέξεις κλειδιά στην Google, και έτσι έχετε χάσει θέσεις στην κατάταξη με αποτέλεσμα να χάσετε και οργανικές επισκέψεις.
Ακόμα και αν έγινε αυτό, δεν ήρθε το τέλος του κόσμου. Υπάρχουν πάντα δεκάδες πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την κατάταξη σας είτε μόνοι σας είτε άμα απευθυνθείτε σε μια εταιρεία που ασχολείται επαγγελματικά με το SEO.
Τα 4 βασικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε σε πρώτη φάση είναι:
- Δημιουργία ποιοτικών backlinks με τις λέξεις κλειδιά
- Δημιουργία νέου περιεχομένου με τις λέξεις κλειδιά
- Δημιουργία social signals
- Βελτίωση του τεχνικού SEO
Και η λίστα δεν τελειώνει εδώ, αλλά για λόγους οικονομίας θα πρέπει να προχωρήσουμε στον επόμενο λόγο που κάποια ιστοσελίδα ίσως πέσει στην κατάταξη της Google.
Άμα όμως θέλετε να δείτε τι θα πρέπει να κάνετε αλλά και τι μπορείτε να κάνετε για να ανακάμψετε και να ανεβείτε ξανά στην Google, μπορείτε να εγγραφείτε και να κατεβάσετε τον οδηγό SEO.
3 Η ιστοσελίδα σας υποβαθμίστηκε λόγω σφαλμάτων
Τα πολλά redirects, τα 404 errors, όταν η ιστοσελίδα σας δεν ανακατευθύνει σωστά μετά την χρήση ενός πιστοποιητικού SSL και πολλά άλλα σφάλματα στην ανίχνευση αναζήτησης αποτελούν παράγοντες που θα σας ρίξουν στις μηχανές.
Θα πρέπει να ρίξετε μια ματιά και πάλι στα Google Webmaster Tools και να δείτε στα crawling errors ή στα σφάλματα ανίχνευσης αν υπάρχουν κάποια σημαντικά σφάλματα.
Ακόμα και να βρείτε μερικά σφάλματα δεν θα πρέπει να πανικοβληθείτε, σφάλματα ανίχνευσης συμβαίνει να έχουν ακόμα και τα πιο μεγάλα και γνωστά sites όπως το Facebook και τα ίδια τα sites της Google.
Μερικά μόνο σφάλματα ανίχνευσης δεν είναι αρκετά για να υποβαθμίσουν την κατάταξη της ιστοσελίδα σας στις μηχανές αναζήτησης, αφού η ίδια η Google καταπίνει τα περισσότερα σφάλματα που μπορεί να υπάρχουν στον κώδικα της ιστοσελίδας σας.
Όμως αυτό που θα πρέπει να σας ανησυχεί είναι αν έχετε ολοένα και αυξανόμενο αριθμό σφαλμάτων ανίχνευσης. Αυτό κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και θα πρέπει να αναλάβετε άμεσα δράση μαζί με τον προγραμματιστή σας.
4. Η ιστοσελίδα σας έχει πέσει γιατί απλώς χάνετε backlinks
Η ιστοσελίδα σας κερδίζει και χάνει backlinks καθημερινά. Για ποιο λόγο όμως χάνονται τα backlinks που έχετε δημιουργήσει;
Τα backlinks είναι δυναμικά, δηλαδή είναι σύνδεσμοι από άλλα sites που δείχνουν προς την ιστοσελίδα σας. Είτε γιατί τα άλλα sites έπαψαν να υφίστανται, ή άλλαξαν περιεχόμενο ή κάποιο ανθρώπινο χέρι διέγραψε ή έκανε disavow αυτά τα backlinks είτε για άλλους λόγους, τα backlinks χάθηκαν.
Έτσι θα πρέπει για να διατηρήσετε κάθε μήνα τις θέσεις σας στις μηχανές αναζήτησης, θα πρέπει να διατηρήσετε και τα backlinks που έχετε ή να αντικαταστήσετε αυτά που έχετε χάσει με καινούρια.
Θα πρέπει λοιπόν να δημιουργήσετε ποιοτικά backlinks με το χέρι σε authority sites για να αυξήσετε την κατάταξη σας στη Google και να διατηρήσετε τις ήδη υφιστάμενες θέσεις σας.
Αν δεν ξέρετε πως να κάνετε ποιοτικά backlinks ή δεν έχετε χρόνο, μπορείτε να ζητήσετε τη συνδρομή μιας εταιρείας SEO.
5. Το site σας πέφτει γιατί απλώς δεν ανανεώνετε το περιεχόμενο
Η Google ευνοεί τις ιστοσελίδες που έχουν φρέσκο περιεχόμενο και που διατηρούν ένα blog το οποίο ανανεώνουν συχνά και σε εβδομαδιαία βάση τουλάχιστον.
Το ίδιο ισχύει και γενικά για το νέο περιεχόμενο στην ιστοσελίδα σας είτε αυτό πρόκειται για σελίδες, προϊόντα στο eshop σας, άρθρα στο blog ή κατηγορίες.
Επίσης τα σχόλια ταξινομούνται από τη Google ως νέο περιεχόμενο και η ίδια αντιστοιχία υπάρχει στα forums, όπου απαντήσεις σε θέματα λαμβάνονται ως νέο φρέσκο περιεχόμενο από τις μηχανές αναζήτησης.
Όσο πιο συχνά ανανεώνετε το site σας με φρέσκο, μοναδικό περιεχόμενο, τόσο πιο συχνά στέλνει η Google τα googlebots της στην ιστοσελίδα σας για να ταξινομήσουν αυτό το περιεχόμενο.
6. Η Google αναβάθμισε τον Αλγόριθμο της
Δεν είναι λίγες οι φορές που η Google κρύβει μικρές εκπλήξεις με συνεχιζόμενες αναβαθμίσεις στον αλγόριθμο της με σκοπό την καταπολέμηση του spam και την ανάδειξη των πιο ποιοτικών και σχετικών αποτελεσμάτων αναζήτησης.
Με άλλα λόγια, πιθανόν άμα αντικρίσετε την παραπάνω εικόνα στα Google Analytics με μεγάλη πτώση στην οργανική επισκεψιμότητα σας, μάλλον η ιστοσελίδα σας έχει πέσει θύμα της επόμενης ανανέωσης του αλγορίθμου της Google.
O αλγόριθμος της Google ανανεώνεται σχεδόν καθημερινά με μικρές μικρές αναβαθμίσεις ενώ κάθε εβδομάδα και κάθε τρίμηνο αναμένονται πιο δραματικές αναβαθμίσεις όπως αυτή που έγινε στις 24 Σεπτεμβρίου του 2016 με το λεγόμενο Google Penguin Update το οποίο ενσωματώθηκε στον πυρήνα του αλγορίθμου της Google.
Μπορείτε να δείτε περισσότερα στο site ΜΟΖ για τις ανανεώσεις του αλγορίθμου της Google από την αρχή της δημιουργίας του.
Κάθε φορά που παρατηρείτε κάποια αλλαγή στον αλγόριθμο της Google είναι φυσικό να σημειώνονται κάποιες ανακατατάξεις στα αποτελέσματα αναζήτησης (SERPS). Είναι λογικό κάποια sites να ευνοούνται ενώ κάποια άλλα sites να καταποντίζονται σε θέσεις και κάποια άλλα να μένουν εντελώς ανεπηρέαστα.
Άμα έχετε δει κάποια ουσιώδη πτώση στην οργανική επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας σας, μάλλον είναι καιρός για να ξεκινήσετε μια σωστή και ολοκληρωμένη εκστρατεία SEO.
7. Google Flux
Η έβδομη περίπτωση η οποία είναι η πιο σπάνια και όμως έχει συμβεί κάμποσες φορές είναι το διαβόητο Google Flux ή Google SERP Flux.
Το Google Flux είναι μια σύντομη περίεργη κατάσταση όπου κανένα website δεν διατηρεί τα αποτελέσματα κατάταξης του στη Google γιατί αυτά διακυμαίνονται συνεχώς μέσω του φίλτρου των προσωποποιημένων αποτελεσμάτων που μας δίνει η Google.
Αυτό σημαίνει ότι τα αποτελέσματα αναζήτησης κόβονται στα μέτρα και τα σταθμά του χρήστη που κάνει την αναζήτηση και κανένας χρήστης δεν βλέπει τα ίδια αποτελέσματα αναζήτησης.
Συνήθως το Google Flux επέρχεται μετά από μεγάλες αλλαγές στον αλγόριθμο της Google που προκαλούν ανακατατάξεις και αναστάτωση.
Άμα το Google Flux κρατήσει για λίγο διάστημα, δεν έχετε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα στην ιστοσελίδα σας, αν όμως διατηρηθεί για περισσότερο καιρό, τότε μάλλον κάτι άλλο θα φταίει και έχετε τέτοια πτώση στις οργανικές αναζητήσεις.
Στην δεύτερη περίπτωση θα πρέπει να λάβετε τα μέτρα σας με μια πιο επιθετική καμπάνια SEO με στόχο την ποιότητα και την βελτίωση της συνολικής εμπειρίας του χρήστη.
Αντί επιλόγου
Υπάρχουν και άλλοι λόγοι εκτός από τους 7 παραπάνω για να πέσει μια ιστοσελίδα στις μηχανές αναζήτησης;
Φυσικά και υπάρχουν δεκάδες άλλοι που όμως είναι αρκετά δύσκολο να τους καλύψουμε σε αυτό εδώ το άρθρο.
Για να μείνετε πάντα συντονισμένοι με τις νέες τάσεις στο SEO και για να μην διατρέχετε κάποιον κίνδυνο ποινής από τις μηχανές αναζήτησης, μπορείτε να εγγραφείτε στο SEO Newsletter και να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα πολύτιμες συμβουλές στο email σας.
Σε κάθε περίπτωση για να έχετε πάντα τα καλύτερα αποτελέσματα θα πρέπει να μην χάνετε την ψυχραιμία σας και να ζητάτε την συνδρομή ενός επαγγελματία στον χώρο του SEO που έχει τα κατάλληλα εργαλεία, το σθένος αλλά και την εμπειρία να αντιμετωπίσει όλες τις περιπτώσεις με ανάλογη δράση.
Δείτε περισσότερα για την Google και το SEO:
- 6 Types of Google Ranking Drops and How to Deal with Them
- Το Content Marketing ως η καλύτερη στρατηγική SEO
- Ποια backlinks δεν μετράει η Google
Καλησπέρα Γιάννη
Έχω ένα marketplace που αυτή τη στιγμή έχει 2 εκατομ. items.
Ενώ έχουν υποβληθεί 2.016.671 Διευθύνσεις, έχουν ευρετηριστεί
254.911. νάα αντικείμενα μπαίνουν σχεδόν κάθε μέρα.
Κάποια στιγμή είχαν ευρετηριαστεί 360 χιλ items αλλά ο αριθμός έπεσε κατά 100 χιλιάδες μέσα σε 2 εβδομάδες.
Που μπορεί να οφείλεται αυτό?
Καλημέρα Γιάννη, οι λόγοι είναι αρκετοί και ξεκινάμε αρχικά από το xml.
ΘΑ πρέπει να έχεις καταχωρήσει ξεχωριστά στη Google κάθε xml με διαφορετική ταξονομία όπως κατηγορία, άρθρο, σελίδα και προϊόν.
Κατόπιν θα πρέπει να κοιτάξεις το αρχείο robots.txt άμα σου επιτρέπει την ταξινόμηση όλων των σελίδων, κατηγοριών κτλ.
Και τέλος θα πρέπει να δεις για dead ends. Δηλαδή για το αν υπάρχουν για εισερχόμενοι και εξερχόμενοι σύνδεσμοι στο site σε όλες τις σελίδες για να μπορούν έτσι όλες οι σελίδες να προσπελαστούν από τα google bots και να ταξινομηθούν.
Ευχαριστώ πολυ Γιάννη για την απάντηση.
Δηλαδή τεχνικά υπάρχει δυνατότητα να ευρετηριαστούν όλες οι σελίδες, ή ένα ποσοστό θα είναι πάντα “αθέατο”?
Ρωτάω γιατί έχω δει πως όσες πιο πολλές σελίδες είναι ευετηριασμένες, τόσο πιο πολλά είναι και τα οργανικά μου αποτελέσματα, οπότε είναι κάτι που με απασχολεί αρκετά.
Και πάλι ευχαριστώ
Ναι γίνεται να ταξινομηθούν ακόμα περισσότερες σελίδες.