ΒΓΑΛΤΕ ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΡΥΠΤΟ

Κατεβάστε τον οδηγό Κρύπτο για αρχάριους

Ποια backlinks δεν μετράει η Google

backlinks-gogle

Ποια backlinks δεν μετράει η Google

Μάθετε ποια backlinks συνεχίζουν να μετράνε στη Google και ποια έχει τουλάχιστον θεωρητικά υποβαθμίσει

Η διαδικασία της ανόδου μιας ιστοσελίδας στις μηχανές αναζήτησης βασίζεται ακόμα και σήμερα στα ποιοτικά backlinks που δείχνουν προς την ιστοσελίδα σας. Έτσι μια σωστή εκστρατεία SEO περιλαμβάνει οπωσδήποτε και backlinks τα οποία ευθύνονται σήμερα για το 70% περίπου της κατάταξης μιας ιστοσελίδας στη Google.

Είναι όμως ζωτικής σημασίας να γνωρίζετε από πριν τι είδους backlinks θα πρέπει να δημιουργήσετε για να μην θεωρηθούν spam από τη Google και καταλήξουν σε κάποια ποινή ή υποβάθμιση εν τέλει της ιστοσελίδας σας στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Για να δείτε ποια backlinks τιμωρεί ή δεν μετράει καθόλου η Google, διαβάστε παρακάτω.

Τι είναι τα spam backlinks και το spam;

spam-backlinks-google

Η Google από την πρώτη στιγμή του λανσαρίσματος του αλγορίθμου αναζήτησης της από το 1997 έχει πέσει η ίδια θύμα χειραγώγησης των αποτελεσμάτων αναζήτησης μέσω τεχνητών και όχι φυσικών μεθόδων.

Όλες αυτές οι μέθοδοι χειραγώγησης των αποτελεσμάτων του αλγορίθμου της Google θεωρούνται spam και τα backlinks που δημιουργούνται με τέτοιους μηχανικούς και τεχνητούς black hat SEO τρόπους ονομάζονται spam backlinks.

Το Spam ή Spamdexing προέρχεται από τις λέξεις spamming και indexing και αναφέρεται στην προσπάθεια εξαπάτησης των αποτελεσμάτων του βασικού δείκτη (Index) της Google.

Το spamdexing χωρίζετε στις παρακάτω κατηγορίες:

 • Web spamming
 • affiliates sites
 • doorway pages
 • content syndication rss

Μπορείτε να δείτε περισσότερα στο επίσημο blog της Google.

Γενικά θα πρέπει να έχετε εικόνα του link profile της ιστοσελίδας σας. Της συνολικής εικόνας δηλαδή των backlinks της ιστοσελίδας σας. Άμα είστε μεγάλο site σίγουρα θα έχετε χιλιάδες backlinks και δεν θα είναι όλα σωστά δομημένα ή προϊόντα white hat SEO.

Δεν λέω ότι εφαρμόζετε μεθόδους spam στην προώθηση της ιστοσελίδας σας αλλά είναι αδύνατο να ξέρετε αν όλα τα sites στα οποία βάζετε backlinks είναι ποιοτικά και σχετικά με το αντικείμενο σας ή δεν θεωρούνται spam από τη Google ή backlinks από κακές γειτονιές όπως έχει επικρατήσει ο όρος στη βιομηχανία του SEO.

Προσπαθήστε το link profile σας να είναι όσο πιο ποιοτικό γίνεται και φυσικά να συνάδει με την παλαιότητα της ιστοσελίδας σας, με το μέγεθος της εταιρείας σας, με τον όγκο του περιεχομένου και της ιστοσελίδας σας, με τα social media signals κτλ.

Ένα σωστό και υγιές link profile χωρίς πολλά τοξικά backlinks είναι απαραίτητο για την βιωσιμότητα αλλά και την μακροημέρευση της ιστοσελίδας σας και για την αποφυγή οποιασδήποτε ποινής από την Google.

Τώρα ας δούμε ποια backlinks θεωρεί η Google spam και ποια έχει υποβαθμίσει με κάποια αναβάθμιση του αλγορίθμου της ή με άλλες μεθόδους.

1. Ανταλλαγή Backlinks

Από την προηγούμενη δεκαετία η ανταλλαγή backlinks ήτανε μια δημοφιλής μέθοδος SEO γιατί πρώτον δεν υπήρχαν τόσα πολλά sites και δεύτερον η αμφίδρομη διασύνδεση εξυπηρετούσε και τις δύο ιστοσελίδες αρκεί να είχαν σχετικό περιεχόμενο.

Με την πάροδο του χρόνου αυτή η μέθοδος απόκτησης backlinks (αμφίδρομα backlinks) έχει υποβαθμιστεί από τη Google όπως και η τριγωνική ανταλλαγή backlinks θεωρητικά τουλάχιστον. Αυτό δεν σημαίνει ότι ένα backlink δεν έχει καμία αξία αφού παραμένει να είναι ένα backlink και προσμετράτε από τη Google αλλά όχι σε τόσο σημαντικό βαθμό όσο ένα φυσικό backlink χωρίς αμφίδρομη σύνδεση.

2. Συμμετοχή σε blog networks

Ξεκινώντας από το 2012, η Google άρχιζε να τιμωρεί τα χιλιάδες blog networks και sites που συμμετείχαν σε τέτοιου είδους σχήματα ανταλλαγής backlinks μέσω PBN. Σχεδόν κάθε μήνα ο υπεύθυνος ποιότητας και anti-spam της Google Matt Cutts ανακοίνωνε και άλλη μια ποινή προς ένα PBN (private blog network).

Επειδή οι ποινές δίνονταν από τη Google με το χέρι ήτανε λίγο δύσκολο να επηρεαστούν όλα τα δίκτυα των PBN έτσι η χώρα μας πέρασε στο απυρόβλητο όπως και πολλές άλλες χώρες στον κόσμο.

3. Widget backlinks

Η Google συνιστά να τοποθετείτε τα backlinks στο Widget ως nofollow για να μην προκαλέσετε τη μήνη της. Το θέμα είναι ότι ακόμα και τα nofollow backlinks προσμετρούνται από τη Google όμως με τη μισή ή και λιγότερη βαρύτητα συγκριτικά με τα κανονικά backlinks.

Πολύ μεγάλα websites με πολύ υψηλό Domain Authority -με καμιά αξιοπιστία- όπως η Godaddy έχουν δεχθεί ποινές από τη Google για τη χρήση widgets ως μέθοδο απόκτησης backlinks από χιλιάδες άσχετα μεταξύ τους sites. Η ποινή και σε αυτήν την περίπτωση ήτανε μεμονωμένη. Όμως έχει ήδη γίνει και φυσικά έχει περαστεί και η υποβάθμιση των widget links στον αλγόριθμο αναζήτησης της Google.

4. Πληρωμένα backlinks που περνάνε PageRank

Τα πληρωμένα backlinks θεωρούνται παραβίαση των κανόνων ποιότητας της Google και έτσι τιμωρούνται. Επειδή όμως είναι λίγο δύσκολο να καταλάβει η Google ποια backlinks είναι πληρωμένα ή όχι είναι λίγο απίθανο να τιμωρήσει όλα τα sites που έχουν πληρωμένα backlinks καθώς και όλα τα sites που τα πουλάνε.

Το PageRank είναι πολύ σημαντικό σήμα κατάταξης που η Google χρησιμοποιεί για να χαρακτηρίσει την ποιότητα και την σημαντικότητα της ιστοσελίδας σας. Αυτή τη στιγμή δεν μπορείτε να δείτε ποιο είναι το PageRank της ιστοσελίδας σας αλλά μπορείτε να δείτε το domain authority μέσω της ιστοσελίδας ahrefs.com

5. Advertorial backlinks

Πληρωμένα άρθρα σε μεγάλα blog ή εφημερίδες δεν λαμβάνονται υπόψιν από τη Google επειδή είναι πληρωμένα και  περιλαμβάνουν ένα dofollow backlink που δείχνει πίσω στην ιστοσελίδα του διαφημιζόμενου.

Τα advertorial backlinks είναι μια προσπάθεια χειραγώγησης του αλγορίθμου της Google από πληρωμένα backlinks και όπως όλοι γνωρίζουμε, η Google τιμωρεί τα πληρωμένα backlinks.

Επίσης τιμωρεί με χειρώνακτο πέναλτι (manual penalty) τις ιστοσελίδες που δέχονται να βάλουν το backlink σας έναντι αμοιβής. Η ίδια η Google μέσω του εκπροσώπου της Matt Cutts, προτείνει να χρησιμοποιήσετε τον χαρακτηρισμό nofollow σε τέτοιου είδους backlinks για να αποφύγετε κάποια μεγαλύτερη ποινή.

6. Article directories

Ιστοσελίδες όπως οι EzineArticles και ArticleBase που είναι αρθρογραφικά καθαρά sites έχουν υποβαθμιστεί πάρα πολύ από τη Google γιατί δεν προσθέτουν κάποια πραγματική αξία στους χρήστες που τα επισκέπτονται, αντίθετα έχουν γίνει ιστοσελίδας συλλογής backlinks μέσω καταχώρησης άρθρων με τη βοήθεια article spinners.

Προσωπικά έχω αναλώσει υπερβολικά πολύ χρόνο από τη ζωή μου γράφοντας άρθρα στα article directories χωρίς ποτέ να είχα κανένα αποτέλεσμα. Οπότε είναι κλασσικά παραδείγματα προς αποφυγείν γιατί απλώς δεν αποδίδουν στο SEO.

Δείτε περισσότερα για τα article directories στο: Article Marketing – Αρθρογραφικό Μάρκετινγκ

7. Site-wide και footer backlinks

Backlinks από τα sidebars των blogs ή των ιστοσελίδων και footer backlinks που τοποθετούνται σε όλες τις σελίδες ενός site είναι αδόκιμα πλέον και μη αποδεκτά από τη Google γιατί θεωρούνται ότι δεν παρέχουν κάποια αξία στην ιστοσελίδα προορισμού.

Όμως δεν θεωρούνται όλα τα backlinks μη αποδεκτά που είναι τοποθετημένα στο sidebar ή στο footer. Κάποια μπορεί να θεωρηθούν ποιοτικά και αναγκαία γιατί έχουν σχετικό περιεχόμενο με το site που τα έχει τοποθετήσει στο sidebar.

Ο διαχωρισμός είναι λεπτός και η Google πολλές φορές αδυνατεί να ξεχωρίσει ποια backlinks αξίζουν να βρίσκονται στο sidebar και στο footer και ποια όχι. Έτσι θα έλεγα ότι θεωρητικά η Google έχει ανακοινώσει ότι υποβαθμίζει τα backlinks που είναι σε αυτές τις θέσεις, πρακτικά όμως δεν σημαίνει ότι υποβαθμίζει όλα τα backlinks και για όλες τις εθνικές μηχανές αναζήτησης όπως της Google.gr.

8. Χαμηλή διασπορά του anchor text

Το anchor text ή anchor cloud έχει να κάνει με τις λέξεις κλειδιά με τις οποίες συνδέονται τα άλλα sites με το δικό σας. Είναι δηλαδή οι λέξεις κλειδιά των εισερχόμενων backlinks. Η Google έχει βελτιωθεί πάρα πολύ στο να εντοπίζει τέτοιου είδους backlinks τα τελευταία χρόνια και είναι πολύ απλό να καταλάβετε το γιατί άμα επισκεφτείτε το ahrefs.com και δείτε το δικό σας anchor cloud.

10. Backlinks από ετερόγλωσσα websites

Επίσημα ισχυρίζεται η Google ότι άμα έχετε ένα site στα ελληνικά θα πρέπει ως επί το πλείστον να δέχεστε backlinks από ελληνικά sites. Πράγμα που το θεωρώ αστείο γιατί το Facebook δεν είναι ελληνικό site, άρα όλα τα backlinks από το facebook που είναι και nofollow θεωρούνται τοξικά και spam backlinks!

Αυτό δεν ισχύει πλήρως αλλά εν μέρει και θέλει να μας πει η Google ότι άμα είστε ελληνικό site γραμμένο στα ελληνικά δεν μπορείτε να έχετε χιλιάδες backlinks από Ρώσικα sites ή από Κινέζικα sites, γιατί πως δημιουργήθηκαν αυτά τα backlinks;

Μάλλον κάτι ύποπτο συμβαίνει με την ιστοσελίδα σας. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα τοποθετήσω backlinks σε Ρώσικα sites όπως το vk.com ή σε κάποιον Ρώσικο οδηγό επαγγελματιών τη στιγμή που παρέχω υπηρεσίες στη Ρωσία.

Πάντα υπάρχει και το παράδοξο της υπόθεσης που όλοι παραβλέπουν.

11. Χαμηλής ποιότητας guest posting

Ο ίδιος ο Matt Cutts έχει πει σε προηγούμενα βίντεο μέσω του καναλιού της Google Webmaster Central ότι το Guest posting θεωρείτε spam μέθοδος και όχι τόσο καλός τρόπος για να τοποθετήσετε το backlink σας σε κάποιο άλλο site.

Η υπόβαθμιση του guest posting ήρθε ως αποτέλεσμα των πολλών προσπαθειών χειραγώγησης του PageRank μέσω μαζικών guest blogging post και χρήση article spinners. Βέβαια ένα σωστά δομημένο και χρήσιμο guest post αραιά και που δεν αποτελεί ένδειξη ότι θα πρέπει να τιμωρηθείτε και πιστεύω ότι χρειάζεται μέσα στο μείγμα των backlinks να υπάρχει.

12. Άσχετα backlinks

Η σχετικότητα είναι παράγοντας κατάταξης μιας ιστοσελίδας στη Google. Για να χαρακτηριστείτε λοιπόν ιατρικό site θα πρέπει να έχετε συνδέσμους από άλλα ιατρικά sites. Δεν γίνεται να έχετε bakclinks από άσχετα με το αντικείμενο σας sites γιατί απλώς δεν θεωρούνται ότι έγιναν από ανθρώπινο χέρι οι μηχανικοί λογισμικού της Google.

Ποια backlinks θεωρούνται σωστά και ποιοτικά σύμφωνα με τη Google;

dimiourgika-backlinks

Το ξέρω ότι οι πληροφορίες που σας παρέχω είναι μοναδικές και αξίζουν χρυσάφι αλλά είμαι και σίγουρος ότι κάποιοι από εσάς δεν θα μπορέσετε να πιστέψετε ότι όντως είναι πραγματικές και σίγουρα θα υπάρχουν και πολλοί καλοθελητές που θα θελήσουν να υποβαθμίσουν τις γνώσεις μου στο SEO και να κοροϊδέψουν τη δουλειά μου.

Όμως πάντα να ξέρετε ότι χτυπάνε τα δέντρα που έχουν πολλούς καρπούς να δώσουν και η εταιρεία μου είναι ένα τέτοιο δέντρο. Έτσι θεώρησα καλό να σας δώσω μερικές συμβουλές και κατευθύνσεις για το ποια backlinks να προτιμήσετε όταν ξεκινάτε μια εκστρατεία SEO.

Προτιμήστε τα φυσικά χειροκίνητα backlinks

Τα φυσικά backlinks προτιμά και επικροτεί η Google τα οποία είναι δημιουργημένα με το χέρι και όχι με ειδικό λογισμικό που δημιουργεί δεκάδες spam backlinks παντού.

Μπορεί να σας πάρει πολύ περισσότερο χρόνο για να δημιουργήσετε αυτά τα backlinks εφόσον δημιουργείτε μερικά κάθε μέρα, αλλά έτσι θα πετύχετε ένα διπλό σκοπό:

 • Να καταφέρετε να έχετε τον έλεγχο των backlinks σας και
 • να μην τιμωρηθείτε από τη Google

Ωστόσο, μπορεί να χρειαστείτε μερικούς μήνες περισσότερο για να ανεβείτε στην πρώτη σελίδα της Google αλλά θα είστε σίγουροι ότι κάνατε καλή δουλειά και ότι θα μπορείτε να κοιμάστε ήσυχοι το βράδυ.

Προτιμήστε όσο πιο σχετικά backlinks

H σχετικότητα των backlinks με το περιεχόμενο της ιστοσελίδας σας είναι πολύ σημαντικό πράγμα. Καλύτερα να αποκτήσετε 10 σχετικά backlinks παρά 100 άσχετα με το αντικείμενο σας.

Τα σχετικά backlinks θα σας ανεβάσουν ταχύτερα συγκριτικά με κάθε άλλο είδος backlinks και θα είστε σίγουροι ότι θα πάρετε κόσμο από την αγορά σας ως refferal traffic στο site σας.

Δείτε περισσότερα για τα backlinks και τις μηχανές αναζήτησης:

Ζητήστε μια προσφορά σήμερα για κατασκευή ιστοσελίδας ή προώθηση ιστοσελίδας

ZHTHSTE PROSFORA DIGITAL MARKETING-1

Αν είστε πριν την κατασκευή ιστοσελίδας ή την ανακατασκευή της ιστοσελίδας σας, πριν κάνετε οτιδήποτε ζητήστε μια προσφορά για web design ή κατασκευή eshop.

Ζητήστε προσφορά κατασκευής  ή προώθησης ιστοσελίδας

Δωρεάν Μαθήματα SEO Αξίας 129€

seo-google

Πάρτε εντελώς δωρεάν τον οδηγό μαθημάτων αξίας 129€ SEO εντελώς δωρεάν! Αυξήστε την επισκεψιμότητα και τις πωλήσεις της ιστοσελίδας σας κατακόρυφα ακολουθώντας μικρά βήματα βελτιστοποίησης.

3 σκέψεις στο “Ποια backlinks δεν μετράει η Google”

 1. Πανω κατω λοιπον δεν επιτρεπεται σχεδον τιποτε βασει με αυτο το αρθρο και αν επιτρεπεται κατι δεν καταλαβα τι ειναι αυτο..Δηλαδη να ξεκινησεις ενα site να φας 2000 ωρες να ανεβαζεις αρθρα και να περιμενεις αλλοι σαιταδες να σου βαλουν κανα backlink επειδη σε αγαπανε η επειδη εκτιμησαν το υπεροχο περιεχομενο σου…(αλλα προσοχη κ αυτο μπορει να θεωρηθει εξαιρετικα υποπ απο τη. Google. Αφου ως γνωστο η αγαπη εχει πεθανει).φανταζομαι οτι ολοι ετσι καταλαμβανουν τις πρωτες θεσεις.. Αφου οι υπολοιποι ειναι φυλακη απο τις πολλες ποινες της google

  Περα απο τη πλακα φανταζεστε ενα ιντερνετ οπου θα εχουν απαγορευτει ολα τα backlinks?

  Απάντηση

Σχολιάστε