ΒΓΑΛΤΕ ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΡΥΠΤΟ

Κατεβάστε τον οδηγό Κρύπτο για αρχάριους

Τι αξία έχει ένα backlink για να ανεβείτε στη Google;

google-backlinks-ελληνικο-seo

Τι αξία έχει ένα backlink για να ανεβείτε στη Google;

Πως να αποκτήσετε υψηλής ποιότητας links προς την ιστοσελίδα σας και να ανεβείτε στις μηχανές αναζήτησης

Ακόμα και σήμερα που γράφεται αυτό το άρθρο -Ιούλιος 2015, η Google δίνει πολύ μεγάλη αξία στην κατάταξη της ιστοσελίδας σας στα backlinks που δείχνουν πίσω σε σας. Ασχέτως των χιλιάδων αλλαγών και των νέων αναβαθμίσεων του αλγορίθμου κατάταξης της Google με τα Google Penguin και τα Google Panda, η φιλοσοφία του αλγορίθμου στην κατάταξη των ιστοσελίδων παραμένει η ίδια.

Δεν έχει σημασία μόνο το περιεχόμενο, αλλά και η ποσότητα και η ποιότητα των backlinks που έχετε αποκτήσει.

Θα έλεγα καλύτερα όμως ότι θα ήτανε προτιμότερο να αποκτήσετε λίγους και καλούς συνδέσμους από ποιοτικά sites παρά να έχετε δεκάδες άχρηστα αμφιβόλου ποιότητας backlinks.

Άμα θέλετε να δείτε τη διαφορά και να μην πέσετε θύμα της επόμενης αλλαγής του αλγορίθμου της Google, θα πρέπει να μελετήσετε προσεχτικά το παρακάτω άρθρο.

Ποια backlinks θεωρεί η Google ποιοτικά

Ποιοτικά backlinks θεωρούνται αυτά που είναι εντός κειμένου, εντός του βασικού δηλαδή σώματος του κειμένου μιας ιστοσελίδας και προέρχονται από αξιόπιστα site με υψηλό domain authority.

Επίσης, θα πρέπει να υπάρχει διασπορά των πηγών των backlinks και να μην προέρχονται όλα από τις ίδιες πηγές. Η ίδια η Google έχει δηλώσει ότι από κάθε domain ή site, ακόμη και αν υπάρχουν περισσότερα από ένα backlinks, αυτή τα προσμετράει ως ένα.

Αντί για PageRank, Domain Authority

Η ποσότητα και η ποιότητα των bakclink καθόριζαν το PageRank μιας ιστοσελίδας σύμφωνα με τη Google. Επειδή όμως το PageRank έπεφτε συχνά θύμα χειραγώγησης και spamming, η ανανέωση του PageRank έχει εγκαταλειφθεί από τη Google και πλέον δεν συμπεριλαμβάνεται στους παράγοντες ταξινόμησης στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Αν και επίσημα δεν έχει αντικατασταθεί με κάποιον άλλον δείκτη το PageRank, ανεπίσημα φημολογείται στους κύκλους του SEO ότι αντί για το PageRank, μια δυνατότητα μέτρησης της ποιότητας μιας απλής σελίδας ή και ιστοσελίδας στο ίντερνετ είναι το Domain Authority.

Τι είναι το domain authority;

Το domain authority είναι ένας δείκτης ποιότητας μιας ιστοσελίδας και έχει αναπτυχθεί από την εταιρεία MOZ. Είναι ένας αόριστος δείκτης που υπολογίζει πόσο καλά περίπου θα πάει μια ιστοσελίδα στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google.

Συγκριτικά με άλλους δείκτες κατάταξης δεν κρίνεται αξιόπιστος ο δείκτης domain authority, απλά προσπαθεί να αντικαταστήσει το PageRank ως δείκτη της ποιότητας των backlinks.

Spamming και backlinks

Η αξία του backlink έχει μπει πολλές φορές στο μικροσκόπιο από τη Google λόγω του υπερβολικά πολλού και μαζικού spamming που δέχεται καθημερινά.

Το spamming ή το spamdexing είναι η προσπάθεια εξαπάτησης των μηχανών αναζήτησης με τη δημιουργία χιλιάδων ψεύτικων backlinks με μηχανικές μεθόδους. Τα πλαστά backlinks, τα ψεύτικα σχόλια στα blogs και στα forums και τα πλαστά προφίλ στα social media είναι ένα μεγάλο αγκάθι στην ομαλή λειτουργία των μηχανών αναζήτησης αλλά και του διαδικτύου γενικότερα.

Γιατί το spamming από μόνο του δεν γεμίζει απλώς με σαβούρα και σκουπίδια το ίντερνετ αλλά καταναλώνει και μεγάλο bandwidth, χώρο από τους servers και μειώνει την ταχύτητα απόκρισης μιας ιστοσελίδας και την ταχύτητα λειτουργίας του ίντερνετ.

Διάφορα spambots έχουνε αναπτυχθεί από διάφορες εταιρείες που ακολουθούν υποχθόνιες στρατηγικές black hat SEO για να εξαπατήσουν τις μηχανές αναζήτησης και να βελτιώσουν την ορατότητα κάποιων όχι και τόσο ποιοτικών ιστοσελίδων.

Η στρατηγική του spamming είναι ο μόνος τρόπος για βελτίωση των αποτελεσμάτων παράνομων ιστοσελίδων ή ιστοσελίδων που έχουνε αποκλειστεί από social media και από το Google Adwords. Παράνομα φαρμακεία, πορνογραφικά sites και affiliate marketing sites έχουνε χρησιμοποιήσει μεθόδους spamming κατά κόρον.

Στον αντίποδα, και στη μάχη για την ποιότητα, η Google έχει δημιουργήσει μια ομάδα κρούσης, την ομάδα Antispam. Υπεύθυνος της ομάδας antispam είναι ο Matt Cutts.

Ο Matt Cuts είναι ο χωροφύλακας της ποιότητας για τη Google και είναι εξαιρετικά έξυπνος επιστήμονας θα έλεγα. H Google έχει προσλάβει τα καλύτερα μυαλά παγκοσμίως, τους καλύτερους επιστήμονες και μηχανικούς για να βελτιώσει τον αλγόριθμο της και την ποιότητα των υπηρεσιών της.

Με είχε γίνει πρόταση το 2003 να πάω στη Google, αλλά την απέρριψα γιατί δεν ήθελα να φύγω από την Ελλάδα.

Spamdexing

To Black Hat SEO είναι μία από τις τεχνικές ενός μεγαλύτερου συνόλου πρακτικών και στρατηγικών χειραγώγησης των αποτελεσμάτων των μηχανών αναζήτησης, του Spamdexing. To Spamdexing είναι επίσης γνωστό ως search engine spam, search engine poisoning, Black-Hat SEO, search spam or web spam.

Οι Τεχνικές Web Spam που ακολουθούνται χωρίζονται σε τρεις μεγάλες κατηγορίες:

 • Content Spam
 • Link Spam
 • Λοιπές Τεχνικές Web Spamming

Ποια backlinks θεωρούνται μη ποιοτικά από τη Google;

Πολλά έχουνε ειπωθεί και πολλά λέγονται γύρω από το θέμα ποια backlink λαμβάνει υπόψη της η Google και ποια δεν λαμβάνει υπόψη της. Άλλοι λένε ότι δεν λαμβάνονται υπόψη τα nofollow links ενώ άλλοι πιστεύουν ότι σηματοδοτεί και τα nofollow αλλά και τα dofollow links.

Backlinks από blogging networks

Η Google άρχισε να τιμωρεί πολλά δίκτυα blogs και ιστοσελίδες που έχουν τέτοια backlinks. Σχεδόν κάθε μήνα ανακοινώνεται ότι έχουν τιμωρήσει ένα νέο δίκτυο. Blogging network είναι ένα ιδιωτικό δίκτυο blog κυρίως φτιαγμένα σε WordPress και με ίδιο IP ή γεωγραφικό hosting τα οποία χρησιμοποιούνται και συντηρούνται μόνο και μόνο για να δώσουν backlinks.

Ανταλλαγή link

Η ανταλλαγή backlink αν και έχει ανακοινωθεί ότι δεν έχει κάποιο όφελος προς το site σας γιατί γίνεται αμφίδρομη διασύνδεση, στην πραγματικότητα ωφελεί αρκετά. Είναι προτιμότερο να έχετε μονόδρομους συνδέσμους, αλλά ακόμα και στην περίπτωση που δεν έχετε και έχετε προσφύγει στην ανταλλαγή backlink, η εμπειρία μου δείχνει ότι θα δείτε κάποια μικρή άνοδο.

Η αλήθεια είναι ότι η Google προσμετρά όλους τους συνδέσμους προς το site σας.

Κατάλογοι Άρθρων

Ιστοσελίδες όπως EzineArticles και ArticleBase δεν παρέχουν πραγματική αξία στους χρήστες, και, ως εκ τούτου, η Google τους υποτίμησε σε προηγούμενες αναβαθμίσεις του αλγορίγθμου. Ο μόνος σκοπός τους είναι να δημιουργήσουν ατέλειωτα άρθρα πάνω στο ίδιο θέμα, με ένα dofollow σύνδεσμο στο κάτω μέρος του περιεχομένου.

Η μη φυσική δημιουργία περιεχομένου μόνο και μόνο για αλίευση links θεωρείτε spam από τη Google. Έτσι έχει ξεπέσει το article marketing ως τακτική SEO.

Guest Blogging

Συντηρώ εδώ και χρόνια ένα αγγλόφωνο guest blogging site και δημοσιεύω μόνο guest posts. Τo guest posting δεν είναι άλλο από το να γράφουμε σαν επισκέπτης σε φίλια blogs ή να φιλοξενούμε άρθρα από άλλους συντάκτες-bloggers στη σελίδα μας με αντάλλαγμα κάποιο πολύτιμο σύνδεσμο στη σελίδα μας.

Το όφελος είναι αμοιβαίο γιατί ο ιδιοκτήτης του blog αποκτά μοναδικό, ποιοτικό περιεχόμενο για την ιστοσελίδα του και ο συντάκτης του παίρνει τον σύνδεσμο προς τη σελίδα και επισκέπτες.

Επειδή και το guest blogging καταστρατηγήθηκε με τον καιρό, έχει και αυτό παρακμάσει και δεν θεωρείται ο καλύτερος τρόπος απόκτησης ποιοτικών συνδέσμων.

Ο ίδιος ο Matt Cutts το έχει καταδικάσει γιατί παραβιάζει τους κανονισμούς ποιότητας της Google για ποιοτικό περιεχόμενο στο ίντερνετ.

Widget Backlinks

Η Google συνιστά τη συμπερίληψη του rel=”nofollow” για widgets. Πολύ σημαντικές ιστοσελίδες, όπως η Godaddy, έχουν τιμωρηθεί για τη χρήση των widget ως μέθοδο δημιουργίας link. Αυτό έγινε γιατί η Godaddy είχε δολίως δημιουργήσει ένα wordpress widget για την συγκομιδή backlinks στην εξαιρετικά ανταγωνιστική αγορά του web hosting.

Εάν έχετε ένα plugin, ή ένα σήμα, και θέλετε οι άνθρωποι να είναι σε θέση να το ενσωματώσουν στην ιστοσελίδα τους, δώστε τους τη δυνατότητα να επιλέξουν αν θα συνδεθούν ή όχι.

Advertorials ή αγορασμένα άρθρα

Εάν πληρώνεται για να δημοσιεύσετε άρθρα σε άλλα sites ή αν δέχεστε τέτοιες δημοσιεύσεις στην ιστοσελίδα σας, τα οποία περιλαμβάνουν ένα dofollow backlink, η Google θα θεωρήσει ότι παραβιάζετε τις οδηγίες τους. Θα μου πείτε που θα το μάθει αυτό η Google, όμως αν φιλοξενείτε άσχετα άρθρα στο blog σας θα χαρακτηρηστείτε από τις μηχανές αναζήτησης με αυτές τις άσχετες λέξεις κλειδιά και τα άσχετα backlinks και εσείς.

Αυτό ίσως βλάψει την σχετικότητα της ιστοσελίδας σας. Σε αυτήν την περίπτωση προτείνονται τα nofollow links προς τα άσχετα άρθρα.

Η Google έχει τιμωρήσει σημαντικές ιστοσελίδες για τη χρήση αυτής της μεθόδου ως τεχνική δημιουργίας link. Όπως η InterFlora και μερικές γνωστές ιστοσελίδες εφημερίδων που κάνανε blog post promotion ή δημοσιεύσεις δελτίων τύπου.

Αγορασμένα Backlink

Γενικά η Google απαγορεύει την αγοραπωλησία συνδέσμων με στόχο την χειραγώγηση των αποτελεσμάτων στις μηχανές αναζήτησης. Το να αγοράσετε backlinks θεωρείτε παράνομο και κινδυνεύετε άμεσα με ποινή ή τιμωρία από τη Google.

Πειρατεία και απόκρυψη συνδέσεων σε CSS και Javascript

Το χειρότερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να χακάρετε άλλες ιστοσελίδες για να αφήσετε το backlink σας. Τα ρομπότ μηχανών αναζήτησης έχουν εξελιχθεί, και τώρα είναι ικανά να καταλάβουν ποια backlinks σέρνονται.

Κρύβοντας τα backlinks σας σε άλλους δικτυακούς τόπους, ή ακόμα και στον δικό σας, είναι ένας ύπουλος τρόπος για να δημιουργήσετε backlinks, και θα πρέπει να το αποφύγετε.

Το να έχετε αποκρύψει περιεχόμενο από τους χρήστες και να το έχετε τοποθετήσει σε μία ιστοσελίδα μόνο και μόνο για τις μηχανές αναζήτησης είναι παράνομο και αθέμιτο. Τα κρυφά κείμενα και τα κρυφά backlinks τιμωρούνται.

Κρυφό ή αόρατο κείμενο 

Άσχετο με το βασικό και εμφανές αόρατο κείμενο αποκρύπτεται σε διάφορα σημεία στο site μας. Συνήθως στο background όταν χρησιμοποιούμε γραμματοσειρά με ίδια χρώμα με το background ή πολύ μικρού μεγέθους που να μην φαίνεται στο ανθρώπινο μάτι. Παράλληλα, μπορεί να κρύβουμε κείμενο στον κώδικα HTML και σε πολλά άλλα σημεία του site μας.

Footer backlinks

Backlinks από blog sidebars και footers θα τοποθετηθούν σε κάθε σελίδα του δικτυακού τόπου σας. Επομένως, μπορεί να είναι η περίπτωση που κάποια από τις συνδέσεις δεν θα είναι σχετική, και μπορεί να φαίνεται σαν ένας ανεπιθύμητος τρόπος για την δημιουργία backlink.

Αυτή είναι κοινή πρακτική για απόκτηση backlink πολλών εταιρειών που ασχολούνται με το Hosting, την κατασκευή ιστοσελίδων ή WordPress Themes.

Υψηλή συγκέντρωση λέξεων κλειδιών

Το να χρησιμοποιώ την ίδια λέξη κλειδί παντού στο backlink είναι ύποπτο γιατί μάλλον αυτό θα έγινε με τεχνητό τρόπο σύμφωνα με τη Google. Η χαμηλή διασπορά ή η καθόλου διασπορά δεν βοηθάει κάπου και μάλλον δεν είναι προς όφελος σας.

Backlinks από αλλόγλωσσες ιστοσελίδες

Το να αποκτήσετε μερικά backlinks από το εξωτερικό και από αγγλόφωνα site είναι λογικό, όμως το να έχετε δεκάδες χιλιάδες links προερχόμενα από κινέζικες ιστοσελίδες ή από το Τατζικιστάν είναι κάπως περίεργο.

Μην νομίζεται ότι όλα τα links είναι ίδια, μετράει και η γεωγραφική τους θέση.

Αυτόματη δημιουργία links

Ακόμα κι αν μπορεί να ακουστεί σαν μια φανταστική συμφωνία να αγοράσετε 10.000 backlinks για $ 5 στη Fiverr, μη το κάνετε! Όλα αυτά τα backlinks δημιουργούνται αυτόματα, και κινδυνεύετε από το αρνητικό SEO παρά από το θετικό.

Μείνετε μακριά από όλα τα backlinks που μπορεί να προκύψουν από τα bots, όπως σχόλια, δημοσιεύσεις φόρουμ, web 2.0 ιστοσελίδες Squidoo, Hubpages και άλλα χαμηλής στάθμης site.

Στην αρχή της σταδιοδρομίας μου στο ίντερνετ, πάνω στη βιασύνη μου να δημιουργήσω δεκάδες backlinks, αφιέρωσα πολύ χρόνο στο Squidoo και στα hubpages, στο blogspot και σε άλλα χαζά web 2.0 sites.

Αντί να ασχοληθώ με ουσιαστικά θέματα όπως η δημιουργία ποιοτικού περιεχομένου και ποιοτικών backlinks αναλώθηκα για μήνες σε αναποτελεσματικές στρατηγικές SEO.

Internet Catalogs

Οι κατάλογοι είναι μια παλιά τεχνική η οποία συνήθιζε να λειτουργεί πριν από λίγο καιρό, αλλά όχι σήμερα. Επί πληρωμής ή δωρεάν, δεν έχει σημασία. Προσωπικά δεν έχω δει κάποιο συγκεκριμένο όφελος από την συμμετοχή μου επί πληρωμή ή και δωρεάν σε καταλόγους του ίντερνετ. Δεν πιστεύω ότι αξίζουν τα λεφτά τους ή ότι είναι αποτελεσματικοί στο SEO.

Δεν λέω ότι είναι άχρηστοι, αλλά λέω ότι δεν είναι και ότι καλύτερο.

Στην ίδια μοίρα βρίσκονται και τα social bookmarking sites όταν δεν υπάρχει πραγματικό προφίλ και πραγματική διάδραση με τους άλλους χρήστες σε αυτά.

Άσχετα Backlinks

Η Google λαμβάνει υπόψη της την σχετικότητα των συνδέσμων κατά πολύ. Βλέπετε ότι ο αλγόριθμος της Google βασίζεται στην σημαντικότητα και στην σχετικότητα των αποτελεσμάτων αναζήτησης με βάση την αναζήτηση του χρήστη.

Το να αποκτήσετε περισσότερα backlinks είναι πολύ καλό, το ερώτημα όμως είναι κατά πόσο σχετικά είναι αυτά τα backlinks με το περιεχόμενο της ιστοσελίδας μας;

Άμα έχετε ένα eshop που πουλάει ιατρικά μηχανήματα, μάλλον θα σας ενδιέφερε ένα backlink από ένα νοσοκομείο ή μια κλινική παρά ένα backlink από ένα φροντιστήριο ή μια εκκλησία.

Η σχετικότητα μετράει για να χαρακτηριστείτε ανάλογα από τη Google και να μην εμφανίζετε το site σας σε περίεργες αναζητήσεις στις σελίδες αποτελεσμάτων της Google.

 Αν σας άρεσε το άρθρο, παρακαλώ μοιραστείτε το με τους φίλους σας κάνοντας like, share, tweet και plus! Σας ευχαριστώ πολύ.

Δείτε περισσότερα για τα backlinks

Ζητήστε μια προσφορά σήμερα για κατασκευή ιστοσελίδας

ZHTHSTE PROSFORA DIGITAL MARKETING-1

Αν είστε πριν την κατασκευή ή την ανακατασκευή της ιστοσελίδας σας, πριν κάνετε οτιδήποτε ζητήστε μια προσφορά για κατασκευή site ή κατασκευή eshop με το Genesis Theme Framework.

Ζητήστε προσφορά κατασκευής  ή προώθησης ιστοσελίδας

Δωρεάν Μαθήματα SEO Αξίας 129€

seo-google

Πάρτε εντελώς δωρεάν τον οδηγό βίντεο μαθημάτων αξίας 129€ SEO GOOGLE Πρώτη Σελίδα. Είναι πολύ συνετό να αφιερώνετε το 20% του χρόνου και των πόρων σας στην προσωπική σας εκπαίδευση και στην προσωπική σας ανάπτυξη. Γραφτείτε σήμερα στα βίντεο μαθήματα εντελώς δωρεάν!

seo-web-design

4 σκέψεις στο “Τι αξία έχει ένα backlink για να ανεβείτε στη Google;”

 1. Το άρθρο πολυ σημαντικο το εχω στα boomarks. Εχουμε ομως κατι νεοτερο απο τον Ιουλιο του 15 σχετικα με το ιδιο θεμα? Εχει αλλαξει κατι στον αλγοριθμο της google?

  Απάντηση
 2. Καλημερα. Εχω υπο κατασκευη στο Καναδα ενα site για travel. Eχω πτυχιο σε computer programming απο το BCIT στο Vancouver. Eιμαι στην Αθηνα και το τηλεφωνο μου ειναι 6944 571772. Θα ηθελα να πιουμε ενα καφε για επαγγελματικους λογους βεβαια.

  Απάντηση
  • Διονύση, με τιμά που θέλεις να πιούμε καφέ για επαγγελματικούς λόγους αλλά έχω έδρα Λάρισα. Άμα θέλεις μπορείς να ρθεις είναι ίδιος χρόνος σαν να πας Νίκαια Γλυφάδα. Μπορείς να με καλέσεις και στο 6972.364.387 ή να τα πούμε στο skype. Skype name divramis.

   Απάντηση

Σχολιάστε