Κατασκευή Site με το Genesis Theme Framework
Πως να φτιάξετε την πρώτη ιστοσελίδα στο ίντερνετ με καθαρό κώδικα και με τις βασικές αρχές του SEO αποφεύγοντας τους πονοκεφάλους και τα λάθη.
Το Genesis Theme Framework είναι ένα από τα πληρέστερα εργαλεία κατασκευής ιστοσελίδων σε WordPress στο ίντερνετ σήμερα. Στην ουσία το Theme Framework δεν είναι μόνο ένα θέμα στο WordPress, αλλά κάτι παραπάνω. Ενσωματώνει τη φιλοσοφία γονικό θέμα και παράγωγο θέμα ή child theme για να κάνει ασφαλέστερες τις μελλοντικές ανανεώσεις στον κώδικα του θέματος.
Αν είστε καινούριοι στην κατασκευή ιστοσελίδων και θα θέλατε να δημιουργήσετε το πρώτο σας site, τότε θα πρέπει να μελετήσετε προσεχτικά το παρακάτω άρθρο πριν κάνετε οτιδήποτε.
Γιατί θα πρέπει να υιοθετήσετε το Genesis Theme Framework
Τα οφέλη της χρήσης του Genesis Framework είναι πολλά και ξεκάθαρα σε σύγκριση με τη χρήση απλών θεμάτων σε WordPress για την κατασκευή ιστοσελίδων.
Στον σχεδιασμό μιας ιστοσελίδας σε WordPress υπάρχουν τρεις περιπτώσεις τις οποίες τις έχω όχι απλώς μάθει, αλλά τις έχω φάει στη μάπα:
- Κατασκευή site με ένα απλό θέμα στο WordPress
- Κατασκευή site με ένα γονικό θέμα και ένα chlid theme στο WordPress
- Κατασκευή site με το Genesis Framework και ένα chlid theme στο WordPress
Όπως καταλαβαίνετε, κάθε διαδοχική περίπτωση, αποτελεί και ένα σκαλοπάτι στην εξέλιξη της κατασκευής site. Ας εξετάσουμε σε βάθος την κάθε μία περίπτωση χωριστά.
Κατασκευή site με ένα απλό θέμα στο WordPress
Στην πρώτη περίπτωση, απλώς επιλέγαμε ένα θέμα σε WordPress της αρεσκείας μας, συνήθως μετά από πολύ ψάξιμο καταλήγαμε σε κάποιο μεγάλο super market θεμάτων όπως το Themeforest όπου έχανε η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα.
Επιλέγαμε το πιο φανταχτερό θέμα σε WordPress που βρίσκαμε, χάναμε ένα πενηντάρικο και μετά προσπαθούσαμε να σχεδιάσουμε το ίδιο site με το demo site που βλέπαμε όταν αγοράσαμε το θέμα.
Στην πορεία όμως και μετά από μερικές δοκιμές, αντιλαμβανόμασταν ότι το θέμα που αγοράσαμε χρειάζεται και λίγο προγραμματισμό, μερικές επεμβάσεις στον κώδικα και μερικά γραφικά. Επειδή όμως το θέμα ήτανε δύστροπο και ο κώδικας περίεργος ή κοινός κακογραμμένος, χρειαζόμασταν τη βοήθεια του ειδικού.
Καλούσαμε λοιπόν την εταιρεία που ήτανε κάπου στην Ινδία ή στην Κίνα και αν μας απαντούσε κανείς κάποτε, μας έδινε μερικές ξερές συμβουλές για να αλλάξουμε τον κώδικα και να προσαρμόσουμε κάπως την ιστοσελίδα μας.
Συνήθως οι συμβουλές και ο κώδικας ήτανε ανεπαρκής και έτσι τρέχαμε στους προγραμματιστές και στους γραφίστες στο ίντερνετ για να βρούμε άκρη.
Εκεί κάναμε την εξής διαπίστωση ότι το site θα μας έβγαινε παραπάνω από όσο νομίζαμε και πως όποια επιπλέον αλλαγή και αν επιθυμούσαμε, αυτή μεταφράζονταν σε αρκετές ώρες προγραμματισμού, αλλαγής στον πηγαίο κώδικα που μάλλον θα τίναζαν την ιστοσελίδα μας στον αέρα.
Στο τέλος έβγαζε η εταιρεία από την οποία αγοράσαμε το θέμα και ένα update το οποίο κατεβάζαμε και ανεβάζαμε στην ιστοσελίδα μας, για να διαπιστώσουμε ότι είχαμε χάσει κάθε αλλαγή και παραμετροποίηση που κάναμε στο θέμα μας.
Αποτελέσμα: να έχουμε χάσει δύο με τρεις μήνες και να έχουμε ξοδέψει μερικές χιλιάδες ευρώ χωρίς να έχουμε φτιάξει το site που επιθυμούμε και που θα βγαίνει έστω και στην τελευταία σελίδα στη Google.
Μας έχει μείνει η πικρή γεύση στο στόμα και η πεποίθηση ότι αυτοί στην Themeforest είναι κάτι περισσότερο από απατεώνες.
Άμα ταυτίζεστε με αυτήν την άποψη, τότε θα πρέπει να διαβάσετε παρακάτω για να δείτε τι θα πρέπει να κάνετε για να καταφέρετε να δημιουργήσετε μια όμορφη ιστοσελίδα στο ίντερνετ χωρίς πονοκεφάλους.
Κατασκευή site με ένα γονικό θέμα και ένα chlid theme στο WordPress
Η επιλογή ενός γονικού θέματος και ενός child theme μας γλίτωνε σε ένα βαθμό από τον κίνδυνο να χάσουμε τις αλλαγές και τις παραμετροποιήσεις που κάναμε σε κάθε πιθανό update του θέματος.
Τώρα πλέον που είχαμε πάθει και είχαμε μάθει από τα λάθη μας, επιλέγαμε με πιο μεγάλη προσοχή τις εταιρείες θεμάτων σε WordPress και δεν αγοράζαμε θέματα από theme marketplaces όπως η Themeforest.
Ψάχναμε για ανεξάρτητες εταιρείες θεμάτων που να πληρούν κάποιες προδιαγραφές στο SEO, να έχουν τεχνική υποστήριξη και τα θέματα τους να είναι βατά και σχετικά εύκολα στην παραμετροποίηση τους.
Στην δική μου προσωπική αναζήτηση συνάντησα αρκετές τέτοιες εταιρείες και ιστοσελίδες θεμάτων σε WordPress. Δύο από αυτές που επέλεξα είναι:
Θα ήθελα να σας πω ότι ενώ και οι δύο αυτές εταιρείες θεμάτων είναι πολύ καλές, δεν τις συνιστώ πλέον γιατί εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και το καλύτερο σήμερα είναι το Genesis της StudioPress.
Τα θέματα της Solostream και της RichWP ενώ ήτανε πολύ καλοστημένα, είχανε δύο μεγάλα μειονεκτήματα:
- Δεν είχανε child themes
- Δεν προσέφεραν updates στα υπάρχοντα θέματα τους
Δεν λέω πως δεν είχανε παραγωγή νέων θεμάτων αυτές οι εταιρείες θεμάτων σε WordPress, απλά δεν ήτανε πλήρης τα θέματα τους. Έπρεπε να δημιουργήσω το δικό μου child theme με το χέρι ή να χρησιμοποιήσω κάποιο πρόσθετο στο WordPress όπως το Child Themify.
Και πάλι το child theme ήτανε αχρείαστο αφού το γονικό θέμα δεν θα είχε μελλοντικά updates που σήμαινε ότι με την πάροδο του χρόνου θα έπρεπε να μετακομίσω σε ένα άλλο πιο μοντέρνο σχεδιαστικά θέμα που να είναι τεχνολογικά σύγχρονο και να είναι SEO friendly και mobile optimized.
Το θέμα μου δεν ακολουθούσε τις αλλαγές του αλγορίθμου της Google και αργά ή γρήγορα θα έπρεπε να βρω ένα άλλο θέμα που να έχει ακολουθήσει και ενσωματώσει στον κώδικα του τις αλλαγές του αλγορίθμου της Google.
Αυτό το μεγάλο σχεδιαστικό κενό ήρθε για να καλύψει το Genesis Theme Framework.
Κατασκευή site με το Genesis Framework και ένα chlid theme στο WordPress
Έφτασα λοιπόν στο σημείο να ανακαλύψω τη φιλοσοφία του Theme Framework. Είχα παρατηρήσει ότι όλοι οι Αμερικάνοι πετυχημένοι bloggers και επιχειρηματίες του ίντερνετ που βγάζουν χιλιάδες ευρώ το μήνα από το blog τους είχανε ένα κοινό σημείο. Όλοι τους χρησιμοποιούσαν το Genesis Theme Framework. Ένας από αυτούς είναι και ο Pat Flyn με το site Smartpassiveincome.com
Είχανε εγκαταλείψει προ καιρού τα περίεργα θέματα σε WordPress και είχανε απλοποιήσει τις ιστοσελίδες τους σε βαθμό κακουργήματος.
Κατάλαβα ότι δεν υπήρχε άλλη επιλογή και σε μένα από το να αποκτήσω και εγώ το Genesis Theme Framework και γρήγορα μάλιστα.
Άρχισα λοιπόν να μελετάω κάθε μέρα ότι υπήρχε στο ίντερνετ σχετικά με τα Themes Framework και συγκεκριμένα με το Genesis.
Κατέβασα βίντεο από το YouTube, είδα σεμινάρια από τη Lynda.com και το Udemy και μελέτησα για ώρες τον κώδικα και το SEO των θεμάτων σε Genesis. Εκτός όμως από το Genesis ανακάλυψα και πολλά άλλα Theme Frameworks όπως το Thesis και πολλά άλλα που κατά τη γνώμη μου δεν είναι τόσο δημοφιλή όπως το Genesis και που υστερούν λίγο σε υποστήριξη, plugins και child Themes.
Τα Theme Frameworks σε WordPress
Δεν θα πρέπει βέβαια να προκρίνουμε και να θεωρούμε ότι και τα άλλα Theme Frameworks δεν είναι καλά, και έτσι θεώρησα σωστό να σας τα αναφέρω για να υπάρχει κάποιο μέτρο σύγκρισης, αλλά και για να αντιληφθούμε ότι τα theme frameworks δεν αποτελούν μια μεμονωμένη λύση στην ανάπτυξη μιας ιστοσελίδας, αλλά την πεπατημένη λύση που συνεχώς κερδίζει έδαφος.
Θα τα χωρίσω σε τρεις κατηγορίες, σε Theme Frameworks που δοκίμασα και δεν μου άρεσαν, και σε Theme Frameworks που δεν έχω δοκιμάσει ακόμα.
Theme Frameworks που δοκίμασα και μου άρεσαν
Genesis
Theme Frameworks που δοκίμασα και δεν μου άρεσαν
Καλή και ελπιδοφόρα η προσπάθεια των προγραμματιστών που τα ανέπτυξαν, αλλά δεν τα θεωρώ κατάλληλα από προσωπική άποψη. Είτε κάποια είναι απαρχαιωμένα, είτε ακαλαίσθητα από σχεδιαστική σκοπιά ή γενικά δεν έχουν πολλές επιλογές και πολλά child themes τα οποία σου παρέχει το Genesis.
- Thesis 2.0
- PageLines
- Headway
- Elegant Themes
- Themify
- TeslaThemes
- Dynamik Website Builder
- WooFramework + Canvas Theme
Theme Frameworks που δεν έχω δοκιμάσει ακόμα
Ομολογουμένως, δεν πεθαίνω για να τα δοκιμάσω, γιατί από πρώτης άποψης δεν μου αρέσουν εμφανισιακά. Αλλά ίσως στο μέλλον τους δώσω μια ευκαιρία και τα δοκιμάσω στην δημιουργία site.
Ας μην ξεχνάμε ότι τα πάντα ρει στο ίντερνετ και όλες οι εταιρείες κατασκευής θεμάτων εξελίσσονται, εξαγοράζονται και πως αύριο μπορεί η τελευταία εταιρεία να βγει πρώτη και να κάνει τη διαφορά. Ας κρατήσουμε τα μάτια μας και τα αυτιά μας ανοιχτά λοιπόν μήπως και σε επόμενη φορά σκάψουμε και βρούμε διαμάντια.
- Builder
- Ultimatum
- MySiteMyWay
- Gantry
Η φιλοσοφία Γονικό Θέμα – Child Theme
Τα child themes στο WordPress είναι themes που κληρονομούν την λειτουργικότητα ενός άλλου theme, το οποίο αποκαλείται γονικό theme, και σας επιτρέπει να τροποποιήσετε τη λειτουργικότητα του γονικού theme ή να προσθέσετε τη δική σας λειτουργικότητα.
Η δημιουργία ενός child theme είναι πολύ εύκολη διαδικασία. Δημιουργήστε ένα κατάλογο, με ένα κατάλληλα διαμορφωμένο αρχείο style.css και έχετε ήδη ένα child theme!
Με λίγη γνώση HTML και CSS μπορείτε να κάνετε αλλαγές στο CSS και στη δομή αυτού του βασικού child theme, με επεκτάσεις χωρίς να χρειαστεί να επεξεργαστείτε ούτε ένα αρχείο από το γονικό theme. Με αυτό τον τρόπο, όταν το γονικό theme ενημερώνεται οι αλλαγές σας παραμένουν.
Για το λόγο αυτό, τα child themes είναι ο προτεινόμενος τρόπος για να κάνετε αλλαγές σε ένα άλλο theme.
Με λίγη γνώση της PHP, μπορείτε να επεκτείνετε το child theme εικονικά σε κάθε πτυχή του parent theme και πάλι χωρίς να αλλάξετε τίποτα στο γονικό theme.
Έτσι δεν κινδυνεύεται να χάσετε την παραμετροποίηση της ιστοσελίδας σας σε κάθε πιθανό update του γονικού θέματος.
Child Themes σε Genesis
Ένα από τα πλεονεκτήματα του Genesis είναι η δημοτικότητα του και οι πολλές επιλογές που έχει κάποιος στο να επιλέξει child themes για να σχεδιάσει μια ιστοσελίδα ή ένα ηλεκτρονικό κατάστημα σε Genesis.
Μια πολύ μεγάλη κοινότητα προγραμματιστών έχει αναπτύξει τη δικιά της γκάμα θεμάτων που άλλα παρέχονται δωρεάν και άλλα επί πληρωμή και μπορούν να καλύψουν σχεδόν κάθε ανάγκη και κάθε γούστο.
Μερικά από αυτά που πραγματικά με έκαναν εντύπωση και έχω χρησιμοποιήσει σε πολλές περιπτώσεις στην κατασκευή site και στην δημιουργία e-shop είναι τα παρακάτω:
- Zigapress.com Μερικά μινιμαλιστικά θέματα για κατασκευή site, blog και e-shop
- Web Savy Marketing Ηλεκτρονικό κατάστημα θεμάτων Genesis.
- Restored316designs.com Μια πολύ όμορφη και καλαίσθητη σειρά γυναικείων θεμάτων για Genesis.
- Prettydarncute.com Μια εξίσου πολύ όμορφη σειρά γυναικείων θεμάτων για Genesis από μια γυναίκα γραφίστρια.
Ο λόγος που μου αρέσει η αρίθμηση και η απαρίθμηση με κουκκίδες και αριθμούς είναι γιατί τέτοιου είδους μορφοποίηση είναι ένας παράγοντας SEO εντός σελίδας. Η σωστή και ξεκάθαρη μορφοποίηση με παραγράφους και κατηγοριοποίηση με κουκκίδες αρέσει και στη Google.
Φτιάξτε ότι είδους site θέλετε με Genesis
Ένα ακόμα από τα θετικά που έχει το Genesis Theme Framework είναι η μεγαλύτερη ασφάλεια που παρέχει λόγω των συνεχών αναβαθμίσεων του μητρικού θέματος, αλλά και της παραμετροποίησης κάθε child theme.
Πάρα πολλοί ανεξάρτητοι προγραμματιστές έχουνε δημιουργήσει τα δικά τους πρόσθετα για WordPress καθώς και η ίδια η εταιρεία που έχει εισάγει το Genesis, η Studiopress έχει δημιουργήσει αρκετά πρόσθετα για το Genesis για να επεκτείνουν τις δυνατότητες των παιδικών θεμάτων (child themes).
Μερικά πράγματα που μου προκάλεσαν εντύπωση είναι ότι σχεδόν κάθε θέμα σε Genesis μετατρέπεται εύκολα με ένα plugin σε Eshop και αποκτά συμβατότητα με το Woocommerce.
Επίσης, κάθε θέμα μπορεί να δεχτεί πολύ μεγάλες παρεμβάσεις από προγραμματιστική άποψη γιατί έχει καθαρό κώδικα, αλλά και εύκολα παραμετροποιήσιμο. Αυτό μπορείτε να το κατανοήσετε καλύτερα άμα προσπαθήσετε να αλλάξετε τη μορφοποίηση της κεφαλίδας όλων των άρθρων στο Blog σε ένα θέμα.
Άμα δεν υπάρχει αυτή η επιλογή στις βασικές ρυθμίσεις του θέματος, που συνήθως δεν υπάρχει, τότε θα πρέπει να βρείτε τη γραμμή του κώδικα με το εργαλείο έλεγχος αντικειμένου του Firefox. Αφού βρείτε λοιπόν τη γραμμή του κώδικα που θα πρέπει να αλλάξετε, μετά θα πρέπει να προσθέσετε μερικές γραμμές php κώδικα στο αρχείο custom.css.
Εδώ ξεκινάνε τα δύσκολα. Τα περισσότερα θέματα δεν έχουν καθαρό κώδικα με αποτέλεσμα να πρέπει να αλλαχτεί το αρχείο function.php, ή κάποιο άλλο αρχείο που μόνο αυτός που έφτιαξε το θέμα γνωρίζει.
Άμα αυτός που έφτιαξε το θέμα είναι και Κινέζος τότε σίγουρα θα κάνει τον κινέζο άμα τον ρωτήσετε τι να αλλάξει. Σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορεί να αλλάξει γιατί δεν είχε προβλεφτεί τέτοιο είδους αλλαγών από την αρχή.
Στην καλύτερη περίπτωση η κατάσταση σώζεται με ένα plugin ή μια μόντα που ίσως βρείτε.
Επειδή όμως η ανάγκη της πλήρης μετατροπής ή παραμετροποίησης ενός θέματος είναι επιτακτική, δεν είναι τόσο ευχάριστο να διαπιστώνουμε την αδυναμία ή την αστοχία ενός θέματος κατόπιν εορτής.
Αυτό το κενό λύνεται με το Genesis Framework όπου κάθε αλλαγή και παραμετροποίηση είναι εφικτή γιατί έχει σχεδιαστεί με αυτή την προοπτική από την αρχή.
Genesis Theme Framework και SEO
Το Genesis Framework έχει πολλά πλεονεκτήματα στο SEO σε σύγκριση με τα άλλα Theme Frameworks καθώς και τα άλλα θέματα.
Το πρώτο είναι ότι είναι το μοναδικό θέμα που δεν χρειάζεται κανένα SEO πρόσθετο για να λειτουργήσει. Όταν λέμε κανένα ευνοούμε σχεδόν κανένα γιατί ακόμα δεν έχει ενσωματώσει τη λειτουργία αυτόματης δημιουργίας xml sitemap που διαθέτει το WordPress SEO by Team Yoast.
Είναι πλήρως συμβατό με την HTML5 και είναι εκ των πραγμάτων mobile friendly και βελτιστοποιημένο με τις κινητές συσκευές. Διαθέτει δηλαδή άλλη έκδοση για σταθερές συσκευές και άλλη έκδοση για κινητές συσκευές.
Η ταχύτητα φόρτωσης της ιστοσελίδας είναι ένα αξιοσημείωτο προτέρημα του Genesis Theme Framework που όλα τα child theme του έχουν κατασκευαστεί με τον κανόνα mobile first, να παίζουν πρώτα δηλαδή σε κινητά τηλέφωνα και smartphones και μετά στους σταθερούς υπολογιστές.
Περαιτέρω, έχουνε σχεδιαστεί με μινιμαλιστική φιλοσοφία, ενσωματώνοντας τον ελάχιστο απαιτούμενο κώδικα και τα ελάχιστα γραφικά, όπου αυτά χρειάζονται. Ο ελάχιστος δυνατός κώδικας μας δίνει τη δυνατότητα να αποφύγουμε τα πολλά λάθη και συνάμα να μειώσουμε την ταχύτητα φόρτωσης.
Κανείς δεν θέλει μια αργή ιστοσελίδα, ένα eshop που να καίει κάρβουνο, το ίδιο και η Google που φαίνεται να μισεί τις αργές ιστοσελίδες.
Μην το σκέφτεστε άλλο λοιπόν και ζητήστε μια προσφορά σήμερα για κατασκευή ιστοσελίδας με τα πλεονεκτήματα του Genesis Framework το ταχύτερο δυνατό.
Ζητήστε μια προσφορά σήμερα για κατασκευή ιστοσελίδας
Αν είστε πριν την κατασκευή ή την ανακατασκευή της ιστοσελίδας σας, πριν κάνετε οτιδήποτε ζητήστε μια προσφορά για κατασκευή site ή κατασκευή eshop με το Genesis Theme Framework.
Ζητήστε προσφορά κατασκευής ή προώθησης ιστοσελίδας
Μάθετε περισσότερα για το Genesis Theme Framework
- ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ E-SHOP ΜΕ ΤΟ GENESIS THEME FRAMEWORK
- WordPress Theme Frameworks
- 4 of the Most Popular WordPress Theme Frameworks
Δωρεάν Μαθήματα SEO Αξίας 129€
Πάρτε εντελώς δωρεάν τον οδηγό βίντεο μαθημάτων αξίας 129€ SEO GOOGLE Πρώτη Σελίδα. Είναι πολύ συνετό να αφιερώνετε το 20% του χρόνου και των πόρων σας στην προσωπική σας εκπαίδευση και στην προσωπική σας ανάπτυξη. Γραφτείτε σήμερα στα βίντεο μαθήματα εντελώς δωρεάν!
Γιάννη αυτά που λες είναι σωστά.
Εγώ θα επιθυμούσα θέματα που να είναι όπως στο demo χωρίς να χρειαστεί να γράψω κώδικα που δεν γνωρίζω και που δεν μπορώ να μάθω ούτε έχοντας τα χρήματα, ούτε και στην ηλικία των, κοντά 46.
Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζω με θέμα της solostream είναι ότι δεν φαίνετε το site μου …… Εδώ θα βρείτε τα πάντα για τον καφέ.
Δεν είναι σταθερό, μου βγάζει προβλήματα κακής λειτουργίας, και μπλέκετε το seo του yoast με το seo της solostream. Εμπας περιπτώση δοξαση ο θεός αν και δεν είμαι πολύ θρήσκος. Αυτά από εμένα καλό απόγευμα.
Μάλλον Σταύρο θα πρέπει να πάρεις τα premium themes αντί το να έχεις κάποιο από το free. Εκτός αυτού είσαι σε μία αγορά πολύ ανταγωνιστική που είναι η αγορά του καφέ και θα πρέπει να γίνεις πιο συγκεκριμένος με το προϊόν που πουλάς.
Για την ακρίβεια ποιο είναι το USP σου; Ποιό είναι το Unique Selling Proposition που έχεις;
Ακόμα και πληροφορία να είναι θα πρέπει να είναι αυτό που ζητάει σήμερα η αγορά.
Από ότι έμαθα, το thesis framework, άλλαξε την άδεια του από GNU σε private ή μερικώς private license, γεγονός που προκάλεσε ρήξη με την ομάδα του WordPress, και τον Matt Mullenwangen.
Αυτό θα πει ότι όσοι χρησιμοποιούν το thesis θα πρέπει να πληρώνουν εξτρά άδεια χρήσης ή ότι δεν είναι πλέον αξιόπιστο και θα πρέπει να προτιμήσουμε ένα WordPress Theme Framework όπως το Genesis;
Βασικά εμένα το Thesis δεν με εντυπωσίασε και πολύ.
Κύριε Γιάννη σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων. Το site σας για το web design είναι πολύ βοηθητικό και έχει πολύ πλούσιο περιεχόμενο.
Ναι κάτι τέτοιο συμβαίνει, αλλά δεν αλλάζει κάτι στην ουσία με την μετατροπή της άδειας. Ο καθένας μπορεί να επιλέξει όποιο theme framework θέλει, και εγώ προσωπικά προτιμώ το Genesis περισσότερο από τα άλλα. Σε ευχαριστώ πολύ Άννα Μαρία.