7 Λόγοι για να αλλάξετε από το Joomla στο WordPress
το ίδιο ισχύει και για οποιοδήποτε άλλο CMS και πως να το μεταφέρετε σε WordPress σε 3 μόνο βήματα!
Εντελώς τυχαία χθες έπεσα πάνω σε ένα άρθρο που ονομάζονταν 20 λόγοι που το Joomla είναι καλύτερο από το WordPress. Μου φάνηκε αστείο πως γίνεται το Joomla να είναι καλύτερο από το WordPress.
Και τώρα η αλήθεια, δεν είναι το Joomla καλύτερο από το WordPress και για να σταματήσω τις παρανοήσεις θα σας αναφέρω μόνο 7 από τους χιλιάδες άλλους λόγους που κάνουνε το WordPress το καλύτερο CMS παγκοσμίως! Το CMS είναι το σύστημα διαχείρισης περιεχομένου ή Content Management System. Δείτε περισσότερα στο Εισαγωγή στο WordPress Blogging.
Επίσης, θα σας δείξω με τρία απλά βήματα πως να μεταφέρετε το site σας από Joomla σε WordPress.
To WordPress από την εμφάνιση του το 2003 έχει γίνει το δημοφιλέστερο σύστημα blogging παγκοσμίως. Σε αντίθεση με το Joomla το οποίο έχει ποιο στατική δομή και ταιριάζει πιο πολύ με τη δομή του Ebay και του Magento. Το Joomla λανσαρίστηκε πρώτη φορά το 2005, είναι νεώτερο από το WordPress και όχι τόσο ώριμο από άποψη κώδικα και αρχιτεκτονικής.
1. Το WordPress έχει το καλύτερο SEO
Το έχω πει πολλές φορές ότι το WordPress έχει το καλύτερο SEO γιατί ταιριάζει η αρχιτεκτονική του με τον αλγόριθμο αναζήτησης της Google. Λυπάμαι κάθε φορά που με παίρνει κάποιος τηλέφωνο για να μου πει τον πόνο του με το νέο του e-shop σε joomla που κάνει παπάδες αλλά δεν έχει ούτε έναν επισκέπτη την ημέρα! Το πιο καλό είναι ότι πλήρωσε για κάτι ένα υπέρογκο ποσό το οποίο δεν θα το πάρει ποτέ πίσω γιατί απλώς δεν υπάρχει άνθρωπος να μπει στο site του και να αγοράσει!
θα πρέπει να τονίσουμε ότι το Joomla έχει δομή που ταιριάζει πιο πολύ στο Ebay που πρόσφατα τιμωρήθηκε από την Google με το Panda 4.0 Update. Μια πτώση της τάξεως του 30-50% στην κίνηση του Ebay έχει παρατηρηθεί από τις πρώτες κιόλας ημέρες την αναβάθμισης.
Δεν είναι λοιπόν μόνο το πρόσθετο WordPress SEO by Joast που καθιστά το WordPress το καλύτερο από άποψη SEO. Άλλωστε το plugin δεν κάνει από μόνο του τίποτα. Δεν βελτιώνει τίποτα από άποψη SEO, απλά είναι ένα εργαλείο μέτρησης και παραμετροποίησης του SEO σας με αποτέλεσμα να μπορείτε ευκολότερα να ρυθμίζετε το SEO σας.
2. To WordPress είναι ευκολότερο για τον νέο χρήστη
Πολυαγαπημένο από τους προγραμματιστές και τους εξεζητημένους Web Designers, το Joomla είναι σίγουρα ένα πιο σοφιστικέ και πιο δύσκολο στην μάθηση πρόγραμμα κατασκευής ιστοσελίδων.
Ο νέος χρήστης θα δυσκολευτεί πολύ αν δεν έχει πρώιμη εμπειρία στο χώρο του προγραμματισμού για να μάθει και να εξοικειωθεί με το Joomla.
Το WordPress έχει σαφώς πιο καθαρό περιβάλλον χρήστη και πιο κατανοητό και στο μενού και στις λειτουργίες του. Εντάξει δεν είναι και blogger, αλλά είναι πιο εύκολο σε έναν νέο χρήστη να μην χαθεί και να μην μπερδευτεί με τα τόσα χιλιάδες κουμπάκια και νέα πράγματα.
Έτσι μπορεί ευκολότερα ο νέος χρήστης να επικεντρωθεί στην ουσία του θέματος που είναι το blogging ή η παραγωγή περιεχομένου. To ανέβασμα προϊόντων στο e-shop, η δημιουργία βίντεο και η σύνδεση με τα social media είναι πολύ ευκολότερη με το WordPress.
Προσωπικά, διδάσκω πληροφορική από το 2000. Έχω διδάξει σε παιδάκια, σε τμήματα ενηλίκων, ακόμα και τους καθηγητές μου στο λύκειο τους έκανα μάθημα αργότερα ως επιμορφωτής. Η εμπειρία μου έχει δείξει ότι οι πιο απλές ιδέες είναι και οι πιο πρακτικές. Όσο πιο απλό είναι κάτι τόσο πιο εύκολο και χρήσιμο είναι. Το WordPress είναι το πιο απλό και εύκολο πρόγραμμα κατασκευής ιστοσελίδων για το νέο χρήστη.
3. Το WordPress έχει τη μεγαλύτερη κοινότητα προγραμματιστών παγκοσμίως
Είναι γεγονός όταν η μεγαλύτερη κοινότητα και οι ικανότεροι προγραμματιστές παγκοσμίως να ασχολούνται με το WordPress αυτό να βελτιώνεται ταχύτερα σε σύγκριση με κάθε άλλο CMS.
Δεν διαφωνώ ότι και το Joomla έχει πολύ μεγάλη κοινότητα προγραμματιστών και χρηστών παγκοσμίως, αλλά το WordPress έχει την μεγαλύτερη.
Όταν ξεκινούσα με το ParaMarketing Blog το 2012, αποφάσισα να χρησιμοποιήσω και να εστιαστώ στο WordPress αποκλειστικά. Μετά από 2 χρόνια αυτή η απόφαση με δικαίωσε αφού βγαίνω στην πρώτη σελίδα της Google για πολλές λέξεις κλειδιά.
Επίσης ήτανε και ψυχολογικό το θέμα. Σε κανέναν δεν αρέσει να είναι μειοψηφία και να βρίσκεται συνέχεια στην απέξω. Με το Joomla θα ήμουνα συνέχεια αντιπολίτευση και μειοψηφία, κάτι σαν το γραφικό ΚΚΕ. Ήθελα όμως να κυριαρχήσω στο ίντερνετ και στη Google και έτσι επέλεξα να είμαι μέρος των πετυχημένων και της πλειοψηφίας. Ήθελα να είμαι με τους μπολσεβίκους που κέρδισαν την επανάσταση του 1917 και όχι με τους μονσεβίκους που εκτελέστηκαν!
Θα ήθελα να μην παρεξηγηθώ για αυτά τα παραδείγματα, αλλά αλλιώς να είσαι πρώτος και αλλιώς να είσαι δεύτερος.
Η μεγαλύτερη κοινότητα προγραμματιστών του WordPress σε σύγκριση με τόσα άλλα CMS σας δίνει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Πιο πολλές αναβαθμίσεις και βελτιώσεις στον ίδιο χρόνο, μεγαλύτερη εξέλιξη, πιο πολλές επιλογές σε θέματα και σε γραφικά.
Το WordPress υπερφαλαγγίζει το Joomla και σας δίνει μια ασφάλεια και σιγουριά για το μέλλον και την επόμενη δεκαετία.
4. Το WordPress είναι το πιο ασφαλές λογισμικό στο ίντερνετ
Πολλές κριτικές και παραφωνίες ακούγονται σχετικά με το WordPress και την ασφάλεια. Στο παρελθόν έχουνε παρατηρηθεί σημαντικές διαρρήξεις ασφαλείας από επίδοξους hackers σε πολλές εγκαταστάσεις WordPress. Αυτό οφείλεται σε δύο βασικούς λόγους:
- Το WordPress είναι το δημοφιλέστερο CMS οπότε έχει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των hacker που εξειδικεύονται τώρα στο WordPress hacking αποκλειστικά.
- Υπάρχουν πάρα πολλοί αρχάριοι στο WordPress που άθελα τους αφήσανε πολλές πόρτες ανοιχτές ή δεν δώσανε σημασία στην ασφάλεια του WordPress.
Αυτή η παραφιλολογία σχετικά με το ότι το WordPress δεν είναι ασφαλές είναι ένας μύθος. Δεν είναι δικαιολογία για να μην φτιάξετε WordPress site. Το WordPress σήμερα είναι το ασφαλέστερο παγκοσμίως γιατί έχει όλα τα εργαλεία που χρειάζεστε για να αυξήσετε την ασφάλεια του.
Κανένα άλλο λογισμικό, ούτε τα Windows δεν έχουν τόσα διαθέσιμα πρόσθετα ασφαλείας, τόσο σε επίπεδο server, σε επίπεδο εγκατάστασης και σε επίπεδο χρήστη.
5. To WordPress είναι το ταχύτερο CMS παγκοσμίως
Η ταχύτητα είναι παράγοντας SEO και από άποψη ταχύτητας, το WordPress είναι πρωταθλητής. Η αρχιτεκτονική του και η δομή του είναι κορυφαία. Η ταχύτητα φόρτωσης του ξεπερνάει όλα τα προηγούμενα CMS, ενώ υπάρχουν χιλιάδες Plugins και τρόποι να γίνει το WordPress ταχύτερο. Δείτε περισσότερα: Aυξήστε την ταχύτητα του WordPress site σας με 15 τρόπους.
Σε αντίθεση με το Joomla, η μηχανή του WordPress είναι ταχύτερη γιατί είναι φτιαγμένο να δέχεται πολλούς διαχειριστές και πολλούς συντάκτες περιεχομένου και άρθρων ταυτόχρονα.
Το Joomla έχει πιο αργή δομή και είναι για πιο στατικά site.
Από άποψη servers, το WordPress έχει κάνει ένα άλμα στην τεχνολογία και στην ταχύτητα με τους νέους nginx servers. Οι Nginx βασίζονται πάνω στον Apache με τη μόνη διαφορά ότι χρησιμοποιούν μόνο εκείνες τις διεργασίες που χρειάζονται παραλείποντας όλα τα άλλα. Είναι πιο γρήγοροι, έχουν χαμηλότερο φόρτο εργασίας και είναι πιο οικονομικοί.
Αυτή τη στιγμή τα περισσότερα site μου τρέχουν σε τεχνολογία NginX μέσω της TopHost.
Δεν λέω πως και το Joomla μπορεί να χρησιμοποιεί και αυτό την τεχνολογία NginX όπως και πολλά άλλα λογισμικά ανοιχτού κώδικα καθώς και custom CMS.
Το νόημα όμως είναι ένα, το WordPress είναι φτιαγμένο για ταχύτητα. Η εγκατάσταση του WordPress είναι σαφώς ελαφρύτερη και ταχύτερη από εκείνη του Joomla.
6. To WordPress έχει την μεγαλύτερη δυνατή επεκτασιμότητα
Είναι σημαντική η διαφορά όταν το Joomla αριθμεί μόνο 6.000 επεκτάσεις και πρόσθετα τη στιγμή που για το WordPress υπάρχουν πάνω από 24.000 στο επίσημο site του WordPress. Δεν έχω υπολογίσει τις μερικές χιλιάδες premium plugins που κάθε μέρα δημοσιεύονται εκτός WordPress Repository (Αποθετήριο Προσθέτων του WordPress).
Με άλλα λόγια το WordPress υπερτερεί έναντι του Joomla γιατί:
- Έχει μεγαλύτερη γκάμα και επιλογές επεκτάσεων
- Πιο καλογραμμένο από άποψη κώδικα και αποτελεσματικά πρόσθετα
- Ευκολότερη και απλούστερη εγκατάσταση με μερικά κλικ
7. Δέχεται τη μεγαλύτερη παραμετροποίηση και μπορείς να φτιάξεις χιλιάδες διαφορετικά site
Στο άρθρο μου 12 site που μπορείτε να φτιάξετε με το WordPress, αναφέρω μερικά από τα 12 κοινότερα όπως:
- Squeeze Pages
- Membership Site
- Review Site
- Video Blog
- Portfolio
- Forum
- e-Commerce Store
- Wiki
- Social Network
- Business Directory
- Job Board
- Daily Deal Site
Στην ουσία δεν αναφέρω τα δεκάδες άλλα παρακλάδια από αυτά, καθώς και το πόσες επιλογές θεμάτων και προσθέτων έχω στη διάθεση μου με το WordPress για να φτιάξω το καθένα. Μόνο για εγκυκλοπαιδικούς λόγους υπάρχουν πάνω από 10 εφαρμογές e-shop για WordPress, πάνω από 10 θέματα και πρόσθετα για Business Directory και πάνω από 15 plugins που μετατρέπουν το WordPress σε Forum.
Για κάθε τι που θέλετε να κάνετε υπάρχουν και οι αντίστοιχες επιλογές κάθε φορά.
Δεν θέλω να αδικήσω το Joomla. Και αυτό έχει επεκτάσεις για e-shop και πολλά άλλα καλούδια, αλλά τι να το κάνεις όταν είναι λιγότερες οι επιλογές σου και περιορισμένες.
Ας μην ξεχνάμε ότι οι New York Times χρησιμοποιούν WordPress και όχι Joomla. Αυτό σημαίνει άπειρη επεκτασιμότητα, παραμετροποίηση και άπειρες δυνατότητες.
Με το WordPress σήμερα έχεις όλα τα εργαλεία και τις δυνατότητες να φτιάξεις όποιο τύπο site θελήσεις πολύ πιο γρήγορα και εύκολα από όλα τα άλλα CMS και το Joomla.
Πως να μεταφέρετε το Joomla site σας σε WordPress σε 3 βήματα:
Πολλοί από εσάς θα αναρωτιέστε τι θα κάνετε με το παλιό σας site σε Joomla. Πώς θα το μεταφέρετε σε WordPress. Η λύση υπάρχει και λέγεται Joomla Migration to WordPress.
Να ξέρετε ότι δεν είστε οι μόνοι γιατί η τάση στο ίντερνετ είναι να μεταφέρονται όλο και πιο πολλά site από Joomla σε WordPress.
Η διαδικασία είναι απλή και μπορεί να γίνει μέσα σε τρία βήματα:
Βήμα #1 Αγοράστε ένα νέο Hosting και εγκαταστήστε το WordPress
Καλό θα ήτανε να αγοράσετε ένα αξιόπιστο πακέτο hosting και ειδικά για το WordPress προτείνω την TopHost. H TopHost σας δίνει τη δυνατότητα της εγκατάστασης με ένα κλικ την οποία δεν προτείνω για πολλούς λόγους.
Στο βίντεο ελληνική εγκατάσταση Woocommerce σας δείχνω ακριβώς πως να κάνετε μια νέα καθαρή ελληνική εγκατάσταση WordPress σε λίγα λεπτά.
Άμα πάλι δεν τα καταφέρνετε με το WordPress μπορείτε να επιλέξετε ένα πακέτο WordPress Redesign ή να με καλέσετε στο 6972.364.387 για να σας δώσω μια προσφορά.
Βήμα #2 Εγκαταστήστε και ενεργοποιήστε το πρόσθετο FG Joomla to WordPress
Αυτή τη στιγμή υποθέτουμε ότι έχετε εγκαταστήσει το WordPress και τρέχει σωστά. Το επόμενο βήμα είναι να εγκαταστήσετε το FG Joomla to WordPress plugin. Πάτε στην καρτέλα με τα Plugins, επιλέξτε και εγκαταστήστε το FG Joomla to WordPress plugin.
Βήμα #3 Κάντε Import το Joomla Website στο WordPress
Μετά από αυτό θα πάτε στο μενού Εργαλεία -> Εισαγωγή. Συγγνώμη για τη γλώσσα, κάποιοι θα το βλέπουν στα ελληνικά και κάποιοι στα αγγλικά. Οπότε πάτε στα Tools -> Import, και επιλέγετε το Joomla (FG) το οποίο θα μεταφέρει όλα τα αρχεία σας, τα άρθρα και τα κείμενα στο WordPress.
Τώρα θα πρέπει να βάλετε τα απαραίτητα στοιχεία της παραμετροποίησης της εγκατάστασης του Joomla όπως: URL, Joomla version, hostname, port, database, username, password, Joomla table prefix, κτλ.
Αν δεν έχετε τις πληροφορίες της εγκατάστασης και της βάσης δεδομένων για το Joomla, μπορείτε να τις βρείτε στο Joomla website’s admin area, στην καρτέλα Global Configuration-server. Επίσης είναι αποθηκευμένες στο αρχείο configuration.php που βρίσκεται στο root της εγκατάστασης του Joomla website. Μπορείτε να το ανοίξετε και να αντιγράψετε τις πληροφορίες που χρειάζεστε με το notepad++.
Αφού συμπληρώσετε τα στοιχεία της βάσης δεδομένων, μπορείτε να κατεβείτε στην επιλογή Behavior. Υπάρχουν τέσσερις επιλογές, προσωπικά θα τις επέλεγα όλες. Τώρα μπορείτε εσείς να επιλέξετε τι θέλετε να πάρετε.
Μετά απατήστε το κουμπί που λέει Import content from Joomla to WordPress.
Αυτή τη στιγμή όλο το περιεχόμενο σας θα μεταφερθεί αυτόματα από το Joomla στο WordPress. Θα χρειαστούν κάμποσα λεπτά για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, ανάλογα με τον όγκο περιεχομένου που έχετε. Όταν τελειώσει η μεταφορά θα δείτε την παρακάτω σελίδα.
Κατά τη διάρκεια του migration, ή της μεταφοράς τα prefixes έχουνε προστεθεί στα categories slugs για να αποφευχθεί η δημιουργία διπλών κατηγοριών. Άμα θέλετε να απαλείψετε τα prefixes που είναι όντως άχρηστα μετά τη μεταφορά επιλέξτε το κουμπί Remove the prefixes from the categories.
Άν έχετε links ανάμεσα στα άρθρα σας όπως και εγώ, θα πρέπει να επιλέξετε το κουμπί Modify internal links.
Πιθανά προβλήματα και λύσεις
Η διαδικασία είναι απλή, δεν πετυχαίνει πάντα όμως. Πολλές φορές ίσως να παρουσιαστούν προβλήματα κατά την μεταφορά όπως:
- Το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι χρήστες κατά την μεταφορά είναι το Fatal error: Allowed memory size of ****** bytes exhausted. θα πρέπει να ανοίξετε το αρχείο wp-config.php που βρίσκετε στο root WordPress directory, και να προσθέσετε την επιλογή “define(‘WP_MEMORY_LIMIT’, ’64M’); “ μέσα στο βασικό inside the main php tag. Αυτό μπορείτε να το κάνετε και μέσα από το control panel της TopHost αλλά και από το Notepad++.
- Αν υπάρχουν προβλήματα στη διασύνδεση με τη βάση δεδομένων σας, θα πρέπει να την ελέγξετε αυτήν και τα database settings.
Μια εναλλακτική λύση είναι η χρήση του plugin CMS2CMS που υπόσχεται να αυτοματοποιήσει τη διαδικασία μετανάστευσης ή μεταφοράς δεδομένων από το Joomla στο WordPress.
Δεν το έχω δοκιμάσει ακόμα όμως και το αναφέρω εντελώς πληροφοριακά. Όμως σε επόμενο άρθρο ή βίντεο υπόσχομαι να τα κάνω και να σας μεταφέρω την εμπειρία μου. Για να μείνετε λοιπόν συντονισμένοι με το blog μου και να μην χάνετε ούτε μια νέα ενημέρωση, γραφτείτε στις αυτόματες ανανεώσεις.
Αλλαγή από Joomla σε WordPress πηγές:
- WordPress VS Joomla
- How to Migrate a Site from Joomla to WordPress?
- WordPress v Joomla: Introduction and Content Structures
Ζητήστε τώρα προσφορά για SEO και προώθηση ιστοσελίδων
Σας ενδιαφέρει να ανεβείτε στην πρώτη θέση της Google;
Ζητήστε τώρα προσφορά προώθησης
Δωρεάν Μαθήματα SEO Αξίας 129€
Πάρτε εντελώς δωρεάν τον οδηγό βίντεο μαθημάτων αξίας 129€ SEO GOOGLE Πρώτη Σελίδα. Είναι πολύ συνετό να αφιερώνετε το 20% του χρόνου και των πόρων σας στην προσωπική σας εκπαίδευση και στην προσωπική σας ανάπτυξη. Γραφτείτε σήμερα στα βίντεο μαθήματα εντελώς δωρεάν!
Δείτε περισσότερα για το πως λειτουργεί το SEO:
- Google Alphabet Method: Πως να βρίσκετε συνέχεια νέα θέματα για το blog σας
- Πώς να κατακτήσετε τα featured snippets της Google
- Τι είναι το SEO και ποιες οι πιο πετυχημένες τεχνικές;
- Προώθηση eshop: Πως να το προωθήσετε σωστά στη Google
Θα συμφωνισω με τον παραπάνω φίλο. Το θέμα είναι το τι θέλεις να κάνεις. Εαν θέλεις να δημιουργησεις ενα blog και να το χειρίζεσαι εσύ και κάνα 2-3 ακόμα καλό το wordpress, εαν θέλεις να δημιουργησεις ενα portal με δεκάδες αρθρογράφους με ξεχωριστό ρολο και λειτουργιες στον καθένα νομιζω οτι το joomla με το k2 και το drupal είναι μονόδρομος. Η ταχύτητα εξαρταται απο πολλους παράγοντες και η cache του joomla για shared hosting είναι εαν όχι η καλύτερη απο τις καλύτερες. Οσον αφορα το seo δεν βρίσκω διάφορες τα ίδια πραγματα μπορείς να τα κανεις και στα 3 πιο δημοφιλή cms. Αυτό που δεν βλέπω να λέγετε και να γίνετε είναι γιατί δεν χρησιμοποιούνται php frameworks για ή custom cms για δημιουργία απλών ιστοσελίδων που σε σχέση με τα cms εχεις πολλά πλεονέκτημα…
Πολύ σωστά, όταν οι New York Times χρησιμοποιούν WordPress μάλλον το joomla δεν ήταν ικανό για να στεγάσει 10.000 δημοσιογράφους και ένα εκατομμύριο επισκέπτες. Όλοι ξέρουν ποιο CMS είναι καλύτερο και ποιο έχει καλύτερο SEO. Μια έρευνα στα πρώτα αποτελέσματα της Google και θα το δεις ότι κυριαρχείτε από το WordPress και πουθενά δεν υπάρχει πουθενά λόγος για το Joomla.
Η παραπληροφόρηση και εδώ σπάει κόκαλα. Το WordPress δεν είναι καλύτερο γιατί το θέλω εγώ. Είναι καλύτερο βάσει αποτελέσματος, αλλιώς θα έκανα SEO με joomla και θα το έλεγα σαν επαγγελματίας ότι το joomla είναι καλύτερο από το WordPress ή το Drupal.
Αδερφέ νομίζω ότι είσαι ολίγον τι υπερβολικός.
Δεν υπάρχει καλό και κακό CMS. Όλα είναι σε συνάρτηση του τι θέλεις να κάνεις αλλά και του τι ξέρεις να κάνεις καλά.
Σεβαστές οι απόψεις σου αλλά θα διαφωνήσω. Έχω χειριστεί – δημιουργήσει eshop σε Joomla και μια χαρά είναι και μπορώ να σου πω οτι αναζητώντας τα προιόντα που πουλάει, το Site βγαίνει πιο πάνω από πολλά “mainstream” eshops του χώρου στην πρώτη σελίδα.
Δεν ξέρω τι εμπειρία είχες με το Joomla και σε τι έκδοση αλλά πες μου αν θες ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ τι δεν μπορείς να κάνεις και να σου πω αν έχεις δικιο ή οχι.
Μην ξεχνάμε δε οτι η έκδοση 3.3 και μετα χρησιμοποιεί εγγενώς το schema structual data που προτείνει η ίδια η google.
Σε αυτό που θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου είναι οτι για την κατασκευή του χρειάζεται γνώσεις και δεν είναι τόσο…”plug n play” όπως το wordpress. Αλλά με την ίδια λογική ακόμη πιο εύκολο από το wordpress είναι το google blogger που μπορείς να το χειριστείς στο 100% του ακόμη και αν δεν έχεις πιάσει mouse στα χέρια σου ποτε (που λέει ο λόγος…).
Αυτό που θέλω να τονίσω είναι οτι όλα είναι σχετικά με το project που θες να κάνεις και οχι τόσο με το ίδιο το CMS.
Σε ευχαριστώ Παναγιώτη για την άποψη σου. Στο SEO δεν υπάρχει ένας μόνο δρόμος.