ΒΓΑΛΤΕ ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΡΥΠΤΟ

Κατεβάστε τον οδηγό Κρύπτο για αρχάριους

Trustrank: τι είναι πως να το αυξήσετε για να ανεβείτε στη Google;

Google Trust Rank

Trustrank: τι είναι πως να το αυξήσετε για να ανεβείτε στη Google;

Όλοι γνωρίζουμε σήμερα ότι υπάρχει το PageRank, το Domain Authority ή Domain Rank που έχουν να κάνουν με το πόσο ποιοτικό και σημαντικό βλέπει η Google το site μας και ανάλογα μας κατατάσσει σε θέσεις.

Όμως οι παραπάνω δείκτες φαίνεται πως χειραγωγούνται εύκολα μέσω διάφορων τεχνικών black hat SEO που λέγονται γενικά spamdexing. Το spamdexing είναι όλα τα μέσα που χρησιμοποιούνται για να χειραγωγηθεί ο αλγόριθμος αναζήτησης της Google, το PageRank και το Domain Authority.

Για αυτό το λόγο υπήρχε η ανάγκη ύπαρξης ενός τρίτου δείκτη που θα μετρούσε την ποιότητα όλων των backlinks που δείχνουν προς το site σας και θα διαχώριζε τα αρνητικά backlinks από τα θετικά.

Αυτός ο δείκτης θα ήταν λίγο δύσκολο να χειραγωγηθεί και να πέσει θύμα του spam γιατί απλούστατα μετράει το ίδιο το spam που γίνεται για να ανεβάσει το site σας.

Τι είναι στην ουσία το ΤrustRank;

Το TrustRank είναι μια τεχνική ανάλυσης των backlinks προς το site σας και αναπτύχθηκε από δύο ερευνητές του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ σε συνεργασία με τη Yahoo. Ναι, όπως καταλαβαίνετε το TrustRank είναι προϊόν της προηγούμενης δεκαετίας και για ένα διάστημα είχε πατενταριστεί το όνομα Trustrank από την ίδια τη Google μαζί με τον αλγόριθμο του.

Στην ουσία αυτό που μετράει το TrustRank είναι η αξιοπιστία των πραγματικών ιστοσελίδων και ο διαχωρισμός τους από τις μουσαντένιες. Για παράδειγμα, πάρα πολλές σελίδες δημιουργούνται απλώς και μόνον για να εξαπατήσουν τις μηχανές αναζήτησης και για να δώσουν backlink σε άλλες σελίδες ή sites με σκοπό να ανέβουν στη Google.

Αυτό είναι το νόημα άλλωστε των backlinks στα backlinks που δείχνουν σε άλλα backlinks που οδηγούν στην σελίδα προορισμού. (Backlinks δευτέρου και τρίτου επιπέδου στα αγγλικά λέγονται tier1, tier2, tier3 level backlinks).

Και ενώ το ανθρώπινο χέρι ή ανθρώπινο μάτι μπορεί να διαπιστώσει ποιες σελίδες είναι όντως spam και ποιες όχι, μια διεξοδική εξέταση με το χέρι όλων των backlinks που υπάρχουν στο ίντερνετ είναι αδύνατη, διότι υπάρχουν εκατομμύρια backlinks.

Το TrustRank και ο αλγόριθμος του υπόσχονται να καταπολεμήσουν τα spam backlinks φιλτράροντας το ίντερνετ με βάση την αξιοπιστία των backlinks που δείχνουν προς το site σας.

Ο τρόπος λειτουργίας του TrustRank βασίζεται σε τεχνολογία σύγκρισης των spam backlinks και των spam σελίδων με τις μη spam.

Το συμπέρασμα που εξάγεται από όλη αυτήν την προσπάθεια εύρεσης και καταπολέμησης του spam είναι ότι όσο πιο κοντά βρίσκεται το site σας σε spam sites, όσο πιο κοντά συνδέεται με τέτοια sites, τόσο πιο πολύ κινδυνεύει να χαρακτηριστεί ως spam και αυτό.

Θα έχει κατά συνέπεια χαμηλό TrustRank και ακόμα και να έχει πολλά περισσότερα backlinks από τους ανταγωνιστές σας, δεν θα τους κερδίζει στις μηχανές αναζήτησης και θα βγαίνει πάντα σε θέσεις κατώτερες από αυτούς.

Πως θα αυξήσετε το TrustRank της ιστοσελίδας σας;

Κάποιος επίσημος δείκτης για το TrustRank δεν υπάρχει, οπότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μερικούς δείκτες που δεν είναι της Google και έτσι δεν είναι 100% ακριβείς, όμως δείχνουν ένα μέρος της πραγματικότητας.

Τέτοιοι δείκτες είναι από τα site Moz που έχει τον MozTrust index που μπορείτε να τσεκάρετε στο Open Site Explorer και το Majestic με τον δείκτη TrustFlow.

Majestic TrustFlow

MAJESTICSEO

To Majestic είναι πληρωμένο εργαλείο που όμως σας δείχνει μερικά στοιχεία στη δωρεάν του έκδοση για το site σας. Για παράδειγμα το TrustFlow από το site μου το ParaMarketing.gr ήταν 30 στις 18 Απριλίου 2017.

Δεν ήταν και αρκετά υψηλό και έτσι για να ανέβω στη Google θα πρέπει να δουλέψω για να βελτιώσω το TrustRank και να αυξήσω τα ποιοτικά εισερχόμενα backlinks.

Βλέπετε η μαγεία του SEO είναι ότι όλοι βράζουμε στο ίδιο καζάνι και πρέπει να ακολουθήσουμε την ίδια συνταγή με μαθηματική ακρίβεια για να μπορέσουμε να ανεβούμε στις μηχανές αναζήτησης. Εντάξει όταν λέμε όλοι δεν εννοούμε ότι ένα μικρό site είναι ίδιο με το site ενός μεγάλου site όπως της BMW.

Όμως θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι ακόμα και ένα μεγάλο brand να ήμασταν πάλι θα έπρεπε να αποφύγουμε τα άσχημα, spam backlinks από τα site με κακό περιεχόμενο ή με καθόλου περιεχόμενο και να εστιαστούμε στην απόκτηση σωστών backlinks.

Δείτε το TrustRank στο MozTrust

MOZ_TRUSTRANK

Αν και η ακρίβεια του TrustRank εδώ είναι λίγο έως πολύ αμφιλεγόμενη, η Moz έχει βγάλει έναν άλλον δείκτη που μόλις και μετά βίας φαίνεται, το SPAM SCORE που στην προκειμένη περίπτωση είναι για το δικό μου εταιρικό site στο 4/17.

Όσο πιο μικρό το Spam Score, τόσο το καλύτερο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση του ParaMarketing.gr το Spam score 4 οφείλεται σε 3 αιτίες:

  • ότι έχω μεγάλο site και πολύ λίγα backlinks,
  • στο ότι έχω αρκετά backlinks από σελίδες με λεπτό περιεχόμενο έως καθόλου περιεχόμενο και
  • δεν έχω μεγάλη αναλογία από branded links, από links ιστοσελίδων τύπου Χρυσός Οδηγός.

Έτσι διατρέχω ένα ρίσκο τιμωρίας από τη Google, θεωρητικά μιλώντας και πάλι 7%! Ουφ!

Δυσανάλογο περιεχόμενο με backlinks;

Και εντελώς συμπερασματικά και οι τρεις παρατηρήσεις από το Moz είναι 100% σωστές γιατί όντως έχω ένα πολύ μεγάλο site σε περιεχόμενο που είναι δύσκολο να ευρεθεί και να αναγνωστεί από τους ενδιαφερόμενους υποψήφιους πελάτες μου λόγω του ότι υπάρχουν πάνω από 400 άρθρα και σελίδες με περιεχόμενο άνω των 2.000 λέξεων μέσα στο site για διάφορα θέματα.

Μιλάμε για έναν συνολικό όγκο άνω των 4.000 σελίδων σε περιεχόμενο το οποίο ανανεώνεται σε εβδομαδιαία βάση ο ελάχιστο.

Πολλά backlinks από site με λεπτό περιεχόμενο

Η δεύτερη παρατήρηση με τα πολλά backlinks με λεπτό περιεχόμενο προήρθε από την εμμονή μου με την καταχώρηση σε διάφορους οδηγούς και social media ειδικά στην αρχή της κατασκευής αυτού του site.

Μπορείτε να δείτε τι έκανα στο σχετικό άρθρο: Πως να γίνετε ένας μεγιστάνας των Social Media

Έλλειψη branded links

Η έλλειψη backlinks από branded sites είναι όντως υπαρκτή γιατί μου ήτανε αρκετά δύσκολο, ειδικά στην αρχή της κατασκευής και της προώθησης της εταιρικής ιστοσελίδας μου να μπορέσω να καταχωρηθώ με πληρωμένα backlinks σε ιστοσελίδες όπως ο Χρυσός Οδηγός όπου μια σωστή επαγγελματική καταχώρηση κοστίζει έως και 1.000€ το χρόνο!

Έτσι απέφευγα αυτά τα branded sites όπως ο διάλος το λιβάνι και εστίασα σε πολλά μικρής αξίας sites για να ικανοποιήσω πιο πολύ το κριτήριο της διασποράς που ζητάει η Google παρά να εστιαστώ σε λίγα και καλά backlinks από brand name domains.

Πως θα αυξήσετε το TrustRank της ιστοσελίδας σας;

Το ζητούμενο τώρα είναι άμα αξίζει τον κόπο να αυξήσετε το TrustRank της ιστοσελίδας σας ώστε να καταφέρετε να ανεβείτε στη Google και να κερδίσετε τους ανταγωνιστές σας.

Η απάντηση είναι ναι και για αυτό θα σας δώσω μερικές πρακτικές συμβουλές για να μπορέσετε να αυξήσετε το TrustRank της ιστοσελίδας σας γρήγορα και εύκολα χωρίς να ξοδέψετε μια περιουσία.

1 Εμφανίστε τα σωστά στοιχεία του domain name σας

Η απόκρυψη των σωστών στοιχείων κατόχου του domain name σας στο domain name Whois είναι αρνητικό στοιχείο για το TrustRank σας και θα μειώσει αισθητά τις ελπίδες σας για να υπερφαλαγγίσετε τον ανταγωνισμό.

2 Κατοχυρώστε το domain name σας για 10 χρόνια τουλάχιστον

Στο άρθρο Γιατί κατοχύρωσα το paramarketing.gr ως το 2025! εξηγώ αναλυτικά τις αιτίες και τα οφέλη της κατοχύρωσης ενός domain name για πάνω από 10 χρόνια.

Ο χρόνος κατοχύρωσης ενός domain name είναι σημαντικός για τη Google γιατί αποτελεί έναν από τους 200 παράγοντες SEO. Η στρατηγική πίσω από αυτό είναι απλή: Θα πρέπει να κάνετε το site σας όσο μικρό και αν είναι να μοιάζει ότι είναι ένα μεγάλο brand.

Έτσι χρειάζεται να κατοχυρώσετε για 10 έτη ή και περισσότερο το domain name σας όπως κάνουν όλα τα μεγάλα brands για τα domain names που διαχειρίζονται όπως η Apple, Microsofr, Adobe και άλλες.

3 Δημιουργήστε μόνο ποιοτικά backlinks

Ο πειρασμός να αυξήσετε τα backlinks σας είναι μερικές φορές τόσο μεγάλος που σας τυφλώνει και πιστεύετε ότι όποιο backlink και να κερδίσετε είναι καλό για την ιστοσελίδα σας.

Όμως θα πρέπει να εστιαστείτε και να εργαστείτε σκληρά για να αποκτήσετε ή να δημιουργήσετε μόνο backlinks από ποιοτικά sites.

Ποιοτικά sites είναι αυτά που έχουν PageRank τουλάχιστον 2, είναι σχετικά με το αντικείμενο σας και φυσικά μπορούν να σας δώσουν έναν σύνδεσμο κειμένου ή έναν σύνδεσμο μέσα από το σώμα του περιεχομένου τους.

Λίγο δύσκολο να συμβεί αυτό, αλλά να ξέρετε ότι όσο πιο δύσκολο είναι να αποκτήσετε έναν σύνδεσμο τόσο πιο ποιοτικός είναι αυτός ο σύνδεσμος γιατί έτσι αποκτάτε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και σαφέστατο προβάδισμα από τους ανταγωνιστές σας.

4 Εμπιστευτείτε τους ειδικούς, μια σωστή εταιρεία SEO

Ο λόγος που σας το λέω αυτό δεν είναι για να σας λανσάρω κάποια υπηρεσία SEO ή να σας πουλήσω κάτι, αλλά για να σας βοηθήσω να αποκτήσετε περισσότερα ποιοτικά backlinks και να ανεβείτε στις μηχανές αναζήτησης, ανεβάζοντας το TrustRank σας.

Η εύρεση των κατάλληλων υποψήφιων sites για να τοποθετήσετε το backlinks σας εκεί, καθώς και η δημιουργία του είναι ιδιαίτερα εξειδικευμένη διαδικασία και θα πρέπει να γίνετε μόνο από εξειδικευμένα άτομα που γνωρίζουν το αντικείμενο ώστε να γίνει σωστά.

5. Προσοχή στο αρνητικό SEO

Το αρνητικό SEO είναι υπαρκτό και εφόσον εμπλέκεστε σε κάποια διαδικασία link building, δημιουργίας δηλαδή backlinks ή συνδέσμων, τότε αναγκαστικά θα έχετε και μερικά spam backlinks που θα προσμετρηθούν ως αρνητικό SEO από τη Google.

Μην πανικοβάλλεστε και μην φοβάστε για αυτό, δεν θα σας τιμωρήσει η Google για μερικά spam backlinks. Τα μοναδικά sites που δεν έχουν spam backlinks είναι αυτά που δεν έχουν καθόλου backlinks, και επειδή και εσείς δεν θέλετε να γίνετε ένα από αυτά, δεν θα πρέπει να κάνετε disavow τα backlinks σας σε περίπτωση που πιστεύεται ότι σας έβλαψαν.

Καλύτερα είναι να δημιουργήσετε καινούρια ποιοτικά backlinks και να διορθώσετε την ισορροπία καλών και κακών backlinks παρά να διαγράψετε τα δήθεν κακά backlinks από τη Google.

Δείτε περισσότερα για το trustrank:

Ζητήστε μια προσφορά σήμερα για κατασκευή ιστοσελίδας ή προώθηση ιστοσελίδας

ZHTHSTE PROSFORA DIGITAL MARKETING-1

Αν είστε πριν την κατασκευή ιστοσελίδας ή την ανακατασκευή της ιστοσελίδας σας, πριν κάνετε οτιδήποτε ζητήστε μια προσφορά για web design ή κατασκευή eshop.

Ζητήστε προσφορά κατασκευής  ή προώθησης ιστοσελίδας

Δωρεάν Μαθήματα SEO Αξίας 129€

seo-google

Πάρτε εντελώς δωρεάν τον οδηγό μαθημάτων αξίας 129€ SEO εντελώς δωρεάν! Αυξήστε την επισκεψιμότητα και τις πωλήσεις της ιστοσελίδας σας κατακόρυφα ακολουθώντας μικρά βήματα βελτιστοποίησης.

Σχολιάστε