ΒΓΑΛΤΕ ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΡΥΠΤΟ

Κατεβάστε τον οδηγό Κρύπτο για αρχάριους

Πόσο Κοστίζει το SEO;

KOSTOS-SEO-TIMES

Πόσο Κοστίζει το SEO;

Γεια σας φίλοι μου, μετά από ένα τέλειο συνέδριο SEO στην Chiang Mai, όπου συνάντησα δεκάδες συναδέλφους από την κοινότητα SEO από όλον τον κόσμο, σχημάτισα μια πιο ολοκληρωμένη άποψη για το πόσο κοστίζει το SEO.

Μπορεί να έχετε ήδη ξεκινήσει την καμπάνια SEO και έχετε ήδη αγοράσει κάποιες υπηρεσίες SEO στο παρελθόν είτε πολύ φθηνά είτε πολύ ακριβά, όμως πάλι το ερώτημα παραμένει πόσο κοστίζει το SEO;

Πόσο αξίζει το SEO;

Πριν μπούμε στον πυρήνα του θέματος θα πρέπει να ξεκινήσουμε με το πόσο αξίζει το SEO. H ίδια η Google γνωρίζει την αξία του SEO και για αυτό χρεώνει και ανάλογα στο Google Ads, σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις το κόστος ανά κλικ μπορεί να φτάσει για την ελληνική αγορά ακόμα και τα 10€ ανά κλικ.

Ο λόγος; Ο ίδιος ο αλγόριθμος ποιότητας του Google Ads ( Google Ads Quality Score ) που έχει ενσωματωμένο παράγοντα το κόστος ανά κλικ που είναι διατεθειμένος να πληρώσει ο ακριβώς επόμενος σε επίπεδο ποιότητας ( Quality Score ) διαφημιζόμενος.

Άμα παρουσιαστεί δηλαδή στην αγορά σας ένας τρελός που είναι διατεθειμένος να πληρώσει και 12€ ανά κλικ τότε θα ανεβάσει το συνολικό κόστος όλων των υποψήφιων διαφημιζόμενων.

Και επειδή η ελληνική αγορά είναι μικρή και εύκολα χειραγωγήσιμη, το μοντέλο κόστος ανά κλικ ( PPC ) σε πολλές κατηγορίες είναι μη βιώσιμο. Η Google βέβαια δεν γνωρίζει ότι η Ελλάδα έχει 24% ΦΠΑ, 26% φορολογία, τεράστιες εισφορές και δεκάδες άλλους κρυφούς φόρους που καθιστούν μη βιώσιμη την λειτουργία πολλών επιχειρήσεων με πολύ μεγάλο διαφημιστικό προϋπολογισμό.

Παρόλα αυτά, κάποιες επιχειρήσεις έχουν καταφέρει και έχουν γιγαντωθεί από το SEO την τελευταία δεκαετία και εξαρτάται ο τζίρος τους 100% από το ίντερνετ, από τις πληρωμένες διαφημίσεις αλλά κυρίως από την οργανική τους κατάταξη στη Google.

Και να ξέρετε φίλοι μου ότι η Google γνωρίζει πολύ καλά την αξία το να είσαι πρώτος στη Google και να έχεις την πρώτη θέση σε δεκάδες οργανικές αναζητήσεις.

Η πρώτη θέση στη Google και γενικά η δεύτερη θέση, η τρίτη θέση και όλες οι καλές θέσεις αξίζουν τα λεφτά τους και με το παραπάνω και η αξία του SEO για πολλές επιχειρήσεις ανέρχεται σε χιλιάδες ευρώ το μήνα, μην πω και περισσότερα.

Θα πρέπει λοιπόν να υπογραμμίσουμε ότι το σωστό SEO, το white hat SEO αξίζει και οικονομικά αλλά και τον κόπο και τον χρόνο να ασχοληθεί κανείς με αυτό.

Οπότε η ερώτηση είναι πόσο κοστίζει το white hat SEO, γιατί εκτός από αυτό υπάρχει και το black hat SEO που προφανώς έχει πολύ χαμηλότερο κοστολόγιο, αλλά και πολύ μεταβλητά ή και αμφίβολα αποτελέσματα.

Παρακάτω θα επαναλάβω ξανά την ερώτηση:

How much does SEO cost?

Ένα σωστό SEO που είναι white hat για την ελληνική αγορά ξεκινάει από το ποσό των 500€ το μήνα και άνω. Βέβαια μην το δένετε κόμπο γιατί οι τιμές ποικίλουν και μπορεί να βρείτε κάποιους που να πουλάνε SEO με 50€, με 100€ το μήνα έως και κάποιοι με 5.000€ το μήνα.

Μια μέση τιμή κυμαίνεται στο εύρος των 500€ με 1.500€ περίπου.

Άποψη μου είναι να αποφύγετε όλους τους Σεητζήδες που είναι κάτω του επιπέδου των 500€. Γιατί το SEO έχει να κάνει κυρίως με τα backlinks. Και τα καλά backlinks κοστίζουν.

Για να μπείτε στο Πρώτο Θέμα ( την εφημερίδα), όπως και σε άλλες πρωτοκλασάτες ιστοσελίδες υπάρχει κόστος. Για να μπείτε σε κλαδικούς οδηγούς πάλι θα πρέπει να πληρώσετε. Για να μπείτε στον Χρυσό Οδηγό πάλι το κόστος είναι κάμποσο.

Οπότε το white hat SEO, αυτό που είναι το πιο ασφαλές και το πιο σίγουρο, είναι και αυτό που αντέχει σε βάθος χρόνου τις αλλαγές του αλγορίθμου της Google και είναι και αυτό που σας παρέχει τη δυνατότητα να βγείτε στην πρώτη σελίδα της Google και να μείνετε εκεί.

Αυτό πληρώνετε.

Το black hat SEO, όσο δελεαστικό και να είναι στην τιμή και το κόστος του, άλλο τόσο άχρηστο είναι. Και πείτε μου θα αγοράζατε ποτέ ένα αυτοκίνητο που δεν κινείται;

Θα αγοράζατε ποτέ ένα τρακαρισμένο αυτοκίνητο ως πρώτο αυτοκίνητο για το παιδί σας; Σίγουρα όχι, τότε γιατί πάτε και αγοράζετε SEO με 100€ για την επιχείρηση σας;

Μηδενική σοβαρότητα και μηδενική ορατότητα.

Μια τελευταία ερώτηση που θέλω να σας κάνω είναι ότι: Πόσο θα πληρώνατε για μια καινούρια Φεράρι; Φαντάζομαι ότι λίγο πολύ όλοι γνωρίζετε ότι μια Φεράρι δεν είναι και φθηνή.

Άμα μπορούσατε να την αγοράσετε μόνο με 500€ το μήνα θα την αγοράζατε; Αυτή είναι και η αξία του σωστού SEO που έχει σωστή απόδοση και αντέχει στον χρόνο.

Το SEO κοστίζει το ίδιο για όλες τις λέξεις κλειδιά και τις αγορές;

Η απάντηση είναι φυσικά και όχι. Δεν είναι ότι πάρεις εκατό και δεν είναι πακέτο. Στο SEO δεν υπάρχουν λύσεις πακέτα και όσοι τα πουλάνε δεν σημαίνει ότι δεν τους δικαιολογώ, αλλά δεν είναι ο σωστός τρόπος τιμολόγησης και αξιολόγησης των αναγκών του πελάτη.

Επίσης δεν σέβονται την ιδιαιτερότητα του κάθε πελάτη. Οι ανάγκες για SEO κάθε επιχείρησης είναι διαφορετικές για αυτό και λέμε ζητήστε προσφορά και όχι αγοράστε ένα πακέτο τώρα!

Κάθε αγορά στόχος έχει διαφορετικό επίπεδο ανταγωνισμού, και κάθε λέξη κλειδί έχει και αυτή διαφορετικό επίπεδο ανταγωνισμού ενώ μερικές λέξεις κλειδιά είναι τόσο χτυπημένες που δεν αξίζει τον κόπο να μπείτε στην διαδικασία να τις πιάσετε.

Αυτές είναι οι λεγόμενες vanity keywords.

Δεν επιλέγονται με βάση το κέρδος ή την απόδοση τους σε κίνηση ή σε χρηματοποίηση αλλά για συναισθηματικούς λόγους, απλώς και μόνο για να φαινόμαστε εμείς και η ιστοσελίδα μας ωραίοι στον κόσμο και να λέμε στους φίλους μας:

-Πάτα λίγο SEO, ποιος βγαίνει πρώτος στα αμερικάνικα αποτελέσματα αναζήτησης;

-Πού είσαι Κωστάκη, πάτα μια τη λέξη Διαζύγια στο ίντερνετ, και πες μου ποιος βγαίνει πρώτος; Αααα Κωστάκη.

KOSTOS-SEO-TIMES
Η αρραβωνιαστικιά σας μόλις μαθαίνει πόσο πληρώνετε κάθε μήνα για SEO!

Και όμως μέσα στα χλωρά καίγονται και τα ξερά, αφού δεν είναι λίγοι και οι πελάτες που μας ζητάνε να βγουν στην Google στην πρώτη θέση ακόμα και για όρους αναζήτησης που είναι τόσο γενικές όπως ο Ήλιος πχ. Το Φεγγάρι και διάφορες γενικές έννοιες.

Πόσο κοστίζει το SEO το 2019-2020;

Θα σας δώσω λίγες αναζητήσεις ακόμα: Πόσο κοστίζει το SEO το 2021; Πόσο κοστίζει το SEO το 2022;

Οι τιμές στο SEO γενικά έχουν ανοδική τάση λόγω ανταγωνισμού. Όσο δηλαδή πιο πολλές ιστοσελίδες αγωνίζονται για την πρώτη θέση στη Google άλλο τόσο ανεβαίνει και το κόστος για να πιάσεις την πρώτη θέση.

Μπορεί ναι μεν το προσφερόμενο SEO να αυξάνεται σαν υπηρεσία, η ζήτηση όμως αυξάνεται και αυτή και αυτό καθορίζει τις τιμές.

Θα πρέπει να σημειώσω ότι το SEO το 2013 ήταν πολύ πιο φθηνό με το SEO του 2019, του 2020 κτλ.

Υπάρχει μόνο SEO ανά μήνα;

Υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι χρέωσης στις υπηρεσίες SEO.

Η χρέωση με το μήνα και η χρέωση με το έργο (project based). Η χρέωση με το έργο έχει κόστος από 1.000€ έως και 5.000€ και είναι μόνο για ειδικές περιπτώσεις όπως διόρθωση ιστοσελίδας, διόρθωση τεχνικού SEO ή κάτι παρόμοιο.

Μπορείτε να ρωτήσετε την εταιρεία που σας υποστηρίζει για το SEO ποιος θα ήταν ο καλύτερος τρόπος χρεώσης.

Το διεθνές SEO κοστίζει το ίδιο με το SEO στην ελληνική αγορά;

Η απάντηση είναι ότι το το διεθνές SEO κοστίζει πολλές φορές περισσότερο από το εγχώριο, ελληνικό SEO.

Η Αμερικάνικη αγορά και γενικά οι αγορές του εξωτερικού με αγγλικές λέξεις κλειδιά σίγουρα θα έχουν πολύ μεγαλύτερο ανταγωνισμό από ότι στην χώρα μας. Πολλές εταιρείες του εξωτερικού λόγο κόστους δημιουργούν εσωτερικά τμήματα SEO αντί να το δώσουν φασόν σε ένα SEO agency.

Εξαίρεση ωστόσο αποτελεί το τοπικό SEO, που για μερικές αγορές που είναι μικρές όπως το Δουβλίνο, μικρών πόλεων όπως η Λα Βαλλέτα ( πρωτεύουσα της Μάλτας ), η Στουτγάρδη,  ίσως οι τιμές να είναι εφάμιλλες με της ελληνικής αγοράς με ανάλογες διακυμάνσεις όσων αφορά το επίπεδο τιμών και το επίπεδο παροχής υπηρεσιών σε εκείνες τις πόλεις.

Αξίζει το SEO τα λεφτά του;

Αυτήν την τελευταία ερώτηση θα την αφήσω αναπάντητη, μια και τα σχόλια είναι ανοιχτά για όλους εσάς. Εμπρός λοιπόν, γραφτείτε πρώτα στο Newsletter μου, μετά ζητήστε προσφορά για να αγοράσετε μια μοναδική υπηρεσία SEO για να βγείτε στην πρώτη τριάδα Google και τέλος αφήστε και ένα σχόλιο για να μας πείτε την μοναδική εμπειρία σας.

Πειστικό call to action; Και δεν ήπια και τίποτα ακόμα.

Ζητήστε τώρα προσφορά για SEO και προώθηση ιστοσελίδων

ZITISTE-PROSFORA-SEO-3

Σας ενδιαφέρει να ανεβείτε στην πρώτη θέση της Google;

Ζητήστε τώρα προσφορά προώθησης

Δωρεάν Μαθήματα SEO Αξίας 129€

seo-google

Πάρτε εντελώς δωρεάν τον οδηγό βίντεο μαθημάτων αξίας 129€ SEO GOOGLE Πρώτη Σελίδα. Είναι πολύ συνετό να αφιερώνετε το 20% του χρόνου και των πόρων σας στην προσωπική σας εκπαίδευση και στην προσωπική σας ανάπτυξη. Γραφτείτε σήμερα στα βίντεο μαθήματα εντελώς δωρεάν!

seo-web-design

Δείτε περισσότερα για το SEO και την προώθηση ιστοσελίδων:

Σχολιάστε