ΒΓΑΛΤΕ ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΡΥΠΤΟ

Κατεβάστε τον οδηγό Κρύπτο για αρχάριους

Μάθετε πως λειτουργούν οι μηχανές αναζήτησης!

pos-leitourgoun-mixanes-anazitisis-paramarketing-lowΜάθετε πως λειτουργούν οι μηχανές αναζήτησης!

Στα άδυτα της πιο μεγάλης μηχανής αναζήτησης του πλανήτη!

Σίγουρα δεν υπάρχει άνθρωπος σήμερα που να μην έχει κάνει χρήση της Google έστω και μια φορά. Σχεδόν γκουγκλάρουμε τα πάντα σε καθημερινή βάση ακόμα και τα domain names των αγαπημένων μας site αντί να τα πληκτρολογήσουμε.

Πίσω όμως από αυτήν την εκπληκτική τεχνολογία της κορυφαίας μηχανής αναζήτησης, κρύβεται μια ολόκληρη επιστήμη και μια τεράστια ομάδα ειδικών μηχανικών λογισμικού που κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να εξυπηρετήσουν πάνω από 3,5 δισεκατομμύρια αναζητήσεις ημερησίως.

Σε αυτό το άρθρο θα ήθελα να κάνουμε μια επιστροφή στα βασικά του SEO και να ρίξουμε λίγο φως στο πως λειτουργούν οι μηχανές αναζήτησης, αναλύοντας τον τρόπο λειτουργίας της Google.

Πως λειτουργεί η Google;

Σύμφωνα με την ίδια τη Google, η λειτουργία της χωρίζεται σε τρία βασικά στάδια:

  • Crawling (σκανάρισμα)
  • Indexing (ευρετηρίαση) και την
  • Ranking  (κατάταξη)

Όσα και να διαβάζεται λοιπόν γύρω από τη Google όλη η ιστορία είναι πως θα κάνετε πετυχημένα αυτά τα 3 βήματα, το ένα δύο τρία για να ανεβάσετε το site σας στην πρώτη σελίδα της Google.

Τι είναι το Crawling ή σκανάρισμα;

MHXANES-ANAZITISIS-SEARCH-ENGINES-2

Το crawling είναι η πρώτη φάση της λειτουργίας μιας μηχανής αναζήτησης στην οποία διάφορες αράχνες ( web crawlers) διατρέχουν καθημερινά τον παγκόσμιο ιστό, το λεγόμενο world wide web εξού και τα αρχικά www που χρησιμοποιούμε στην γραμμή διεύθυνσης όταν πληκτρολογούμε το site μας.

Οι αράχνες και οι web crawlers προσπαθούν να ανακαλύψουν νέο και φρέσκο περιεχόμενο και σύμφωνα με την ίδια τη Google η διαδικασία του crawling ξεκινάει με την υποβολή του sitemap της ιστοσελίδας σας στη Google.

Καθώς λοιπόν οι web crawlers επισκέπτονται την ιστοσελίδα σας ψάχνουν τα ήδη υπάρχοντα backlinks, πιθανά νεκρά backlinks και αναζητάνε νέο περιεχόμενο. Το λογισμικό των crawler αποφασίζει μόνο του με βάση κάποιες παραμέτρους ποια site θα επισκεφτεί, πόσο συχνά και πόσες σελίδες θα ταξινομήσει.

Μπορείτε να ελέγξεται και μόνοι σαν πόσο συχνά θα επιτρέψεται τα web crawlers της Google να επισκέπτονται το site σας μέσω του αρχείου robots.txt.

Για να βρεθεί πιο εύκολα αυτό το περιεχόμενο θα πρέπει να έχει κάποια backlinks από άλλα ήδη παλιότερα sites και από σελίδες από sites που είναι ταξινομημένα ήδη στον Δείκτη της Google.

Άρα όσο πιο παλιό το site από το οποίο έχουμε πάρει το backlink τόσο το καλύτερο για το ταχύτερο σκανάρισμα μας από τη Google.

Τι είναι το Indexing ή ευρετηρίαση;

MHXANES-ANAZITISIS-SEARCH-ENGINES-1

Μόλις τα έξυπνα ρομπότ της Google, τα web crawlers εντοπίσουν μία καινούρια σελίδα στον ιστό τότε εμφανίζουν το περιεχόμενο της ιστοσελίδας αυτής όπως κάνει έναν web browser.

Σε αυτήν την φάση η Google μετράει όλους τους παράγοντες κατάταξης που είναι πάνω από 200 και που ισχύουν στον αλγόριθμο της για να κάνει indexing όπως, ανανέωση περιεχομένου, λέξεις κλειδιά κτλ και κρατάει όλα αυτά τα δεδομένα στον Δείκτη της ή τον Search Index.

Ο Δείκτης της Google δεν είναι άλλος από μια τεράστια συστοιχία υπερυπολογιστών με πολύ μεγάλο αποθηκευτικό χώρο περίπου άνω των 100 εκατομμυρίων Gigabyte.

Ο Δείκτης της Google είναι σαν το δείκτη ενός βιβλίου, ή του γλωσσάριου που έχει στο παράρτημα όλες τις λέξεις κλειδιά και τα ονόματα και σε ποια σελίδα εμφανίζεται αυτή η λέξη κλειδί.

Και μετά σου λένε ότι δεν χρησιμοποιεί η Google λέξεις κλειδιά πλέον και ότι είναι άχρηστες!

Τι είναι το Ranking ή ταξινόμηση;

Στο τρίτο και τελευταίο στάδιο η Google προσπαθεί με βάση των αλγόριθμο κατάταξης και με την χρήση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης όπως το RankBrain και το Knowdlegde Graph να ταξινομήσει στον Δείκτη της τα πιο σχετικά και τα ποιο σημαντικά sites και σελίδες με βάση τους όρους αναζήτησης του χρήστη ή τις λέξεις κλειδιά.

Πότε θα βγει το site μου στη Google;

MHXANES-ANAZITISIS-SEARCH-ENGINES-3

Τώρα αυτή η διαδικασία ολοκληρώνεται σε κλάσματα δευτερολέπτων μια και η επεξεργαστική ισχύς των συστημάτων που χρησιμοποιεί ο Δείκτης της Google είναι τεράστια. Όμως εύλογα θα ρωτούσε κάποιος αφού λοιπόν η διαδικασία κρατάει μερικά δευτερόλεπτα, γιατί δεν βγαίνει το site μου στη Google αμέσως;

Η απάντηση είναι απλή.

Ο Δείκτης απλώς αποθηκεύει τα αποτελέσματα που έχει σκανάρει και ευρετηριάσει από τις προηγούμενες μέρες. Άρα σήμερα δεν βλέπουμε που είναι το site σας τώρα αλλά που ήταν χτες έως και 15 ημέρες πριν στον Δείκτη.

Η Google δεν κάνει λάθη κατάταξης;

Επειδή η κατάταξη στα αποτελέσματα αναζήτησης γίνεται από τον αλγόριθμο κατάταξης της Google και όχι από κάποιο ανθρώπινο χέρι -εκτός και άμα έχετε φάει κάποια χειρώνακτη ποινή από τη Google- συνήθως συμβαίνουν και κάποια τραγελαφικά στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Αυτά τα τραγελαφικά ονομάζονται Google Bombs.

Google Bomb Σκατίβλαχος

GOOGLE-BOMB-SKATIVLAXOS-TSIPRAS-1

Για παράδειγμα, μπορείτε να κάνετε μια αναζήτηση στη Google με τον όρο αναζήτησης Σκατίβλαχος. Θα δείτε ότι στην δεύτερη θέση των αποτελεσμάτων αναζήτησης φιγουράρει ο Αλέξης Τσίπρας με ένα βίντεο από το YouTube.

Αυτό είναι δείγμα ότι ο αλγόριθμος αναζήτησης της Google είναι υπεράνω κομμάτων και λειτουργεί σωστά από μόνος τους αφού μας επέστρεψε το πιο σχετικό αποτέλεσμα με τον όρο αναζήτησης Σκατίβλαχος που είναι αυτό το βίντεο που ονομάζεται έτσι.

Τα λεγόμενα Google bombs συμβαίνουν και τα σφάλματα του αλγορίθμου είναι συχνά για τα οποία δεν μπορούμε να επέμβουμε προσωπικά, σαν ειδικοί του SEO και αυτό είναι δείγμα ότι κανένας δεν μπορεί να σας εγγυηθεί ότι θα βγει με κάποια λέξη κλειδί η ιστοσελίδα σας πρώτη στη Google, ούτε η ίδια η Google.

Πως θα ταξινομήσετε το site σας στην πρώτη σελίδα της Google;

Ανέφερα στην αρχή του άρθρου ότι μπορείτε να κατατάξετε πιο γρήγορα την ιστοσελίδα σας στη Google με τις λέξεις κλειδιά που εσείς επιθυμείτε εφόσον χρησιμοποιήσετε καλύτερα από τους ανταγωνιστές σας τα κατάλληλα σήματα κατάταξης τα οποία είναι πάνω από 200.

Η σωστή εκτέλεση των τριών βημάτων που λειτουργεί η Google και η κατάλληλη αξιοποίηση των σημάτων κατάταξης μπορούν να σας οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια σε εύλογο χρονικό διάστημα στην πρώτη σελίδα των αποτελεσμάτων αναζήτησης ή και ακόμα στην πρώτη θέση της Google. Πως θα γίνει αυτό;

Απλώς ζητήστε τη γνώμη των ειδικών, ζητήστε μια ολοκληρωμένη προσφορά κατάταξης στην Google σήμερα κιόλας!

Ζητήστε τώρα προσφορά για SEO και προώθηση ιστοσελίδων

ZITISTE-PROSFORA-SEO-3

Σας ενδιαφέρει να ανεβείτε στην πρώτη θέση της Google;

Ζητήστε τώρα προσφορά προώθησης

Δωρεάν Μαθήματα SEO Αξίας 129€

seo-google

Πάρτε εντελώς δωρεάν τον οδηγό βίντεο μαθημάτων αξίας 129€ SEO GOOGLE Πρώτη Σελίδα. Είναι πολύ συνετό να αφιερώνετε το 20% του χρόνου και των πόρων σας στην προσωπική σας εκπαίδευση και στην προσωπική σας ανάπτυξη. Γραφτείτε σήμερα στα βίντεο μαθήματα εντελώς δωρεάν!

seo-web-design

 

Δείτε περισσότερα για τις μηχανές αναζήτησης:

Σχολιάστε