ΒΓΑΛΤΕ ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΡΥΠΤΟ

Κατεβάστε τον οδηγό Κρύπτο για αρχάριους

Παράνομα backlinks και πως να τα αποφύγετε

PARANOMA-UNNATURAL-BACKLINKS-1

Παράνομα backlinks και πως να τα αποφύγετε

Ποιά είναι τα παράνομα backlinks σύμφωνα με τη Google και πως μπορούν να βλάψουν την ιστοσελίδα σας; Τι θα πρέπει να κάνετε άμα διαπιστώσετε ότι σας έχουν φορτώσει με δεκάδες παράνομα ή μη φυσικά backlinks;

Ή άμα άθελα σας το κάνατε αυτό τόσο καιρό μέχρι σήμερα;

Αυτό το άρθρο το έγραψα για να ρίξω φως σε όλα αυτά τα ερωτήματα που σας απασχολούν όλους εσάς που έχετε ιστοσελίδες και έχετε κάποια κατάταξη στις μηχανές αναζήτησης και φοβάστε τι θα γίνει με την Google και τους ανταγωνιστές σας.

Για να μάθετε πως να προστατέψετε την κατάταξη που έχετε στη Google, διαβάστε παρακάτω.

Ποια είναι τα παράνομα ή αφύσικα backlinks;

Σύμφωνα με τον John Mueller, κορυφαίο στέλεχο της Google που έχει την έδρα του στην κοντινή Ελβετία: Ο αλγόριθμος της Google έχει ως στόχο να εντοπίσει backlinks τα οποία σύμφωνα με τους κανόνες ποιότητας της Google είναι κακόβουλα και ίσως να βλάψουν το site σας.

Αυτή τη δήλωση την έκανε ο Mueller το 2015 και όπως καταλαβαίνετε πυροδότησε αλυσιδωτές εξελίξεις στον χώρο του SEO εκείνη την περίοδο.

Τα μη φυσικά backlinks, τα παράνομα backlinks ή αφύσικα backlinks είναι αυτά που έχουν τοποθετηθεί στρατηγικά σε άλλα sites για να χειραγωγήσουν την κατάταξη σας στις μηχανές αναζήτησης και στη Google.

Αυτό σύμφωνα με τη Google σημαίνει ότι άμα ενεργά προωθείτε την ιστοσελίδα σας στις μηχανές αναζήτησης, όσα backlinks δεν έχουν δημιουργηθεί επειδή έχετε κορυφαίο περιεχόμενο στην ιστοσελίδα σας δεν είναι σωστά, με την έννοια ότι έχουν δημιουργηθεί με αφύσικο τρόπο.

Άμα επίσης έχετε πληρώσει σε οδηγούς και σε άλλα ειδησεογραφικά sites για να σας βάλουν κάποιο link, όλα αυτά τα link είναι παράνομα.

Άμα επίσης χρησιμοποιείτε υπηρεσίες υποβολής backlinks μαζικά, ακόμα και αυτά τα backlinks θεωρούνται παράνομα.

Όπως βλέπετε η Google βάζει στο φαράγγι των παρανόμων δεκάδες ιστοσελίδες και τα θεωρεί ότι έχουν παράνομα backlinks, άρα κινδυνεύουν με κάποια τιμωρία από την ίδια τη Google.

Με ποιον τρόπο τιμωρεί τις ιστοσελίδες με παράνομα backlinks η Google;

Βέβαια δεν σημαίνει επειδή έχετε μερικά παράνομα backlinks ότι ντε και καλά θα αλλάξει κάτι στην ιστοσελίδα σας ή στις θέσεις που έχετε αυτή τη στιγμή στις σελίδες με τα αποτελέσματα αναζήτησης.

Όμως μπορούν να συμβούν δύο ενδεχόμενα τιμωρίας από τη Google:

 • Να δείτε κάποια απώλεια θέσεων αλγοριθμικά από τα αποτελέσματα αναζήτησης στην κατάταξη της Google
 • Να πέσετε θύμα κάποιας τιμωρίας της Google με χειρώνακτη ποινή (manual penalty)

Θα μας ενημερώσει η Google για τα αφύσικα backlinks;

Στην δεύτερη περίπτωση για την χειρώνακτη ποινή (Google manual penalty), η Google θα σας ειδοποιήσει με σχετικό χαμπέρι που θα σας στείλει στο Google Search Console και θα σας ενημερώνει για το τι θα πρέπει να κάνετε για να αποφύγετε την καθίζηση στα αποτελέσματα αναζήτησης στη Google.

Θα πρέπει λοιπόν να εντοπίσετε και να καθαρίσετε σύμφωνα με τη Google όλα αυτά τα backlinks που δεν είναι φυσικά σύμφωνα με την ίδια.

Ποια backlinks θα πρέπει να διαγράψετε;

Σύμφωνα με το παραπάνω βίντεο ο Matt Cutts, ο υπεύθυνος ποιότητας της Google μαζί με τον συνάδελφο του θα σας ενημερώσουν για το τι πρέπει να κάνετε για να αποφύγετε όλα αυτά τα περίεργα backlinks που δείχνουν προς το site σας.

Σας δίνουν οδηγίες για το πως να χρησιμοποιήσετε το disavow tool της Google και να υποβάλετε δεκάδες backlinks που τα έχει βγάλει παράνομα η Google στην ίδια για να μην τα λάβει υπόψιν της.

Θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε το Google backlinks disavow tool μόνοι σας;

Σύμφωνα πάλι με την ίδια τη Google, η απάντηση είναι όχι. Το 2017 ένας ειδικός σε τέτοια θέματα από τη Google ο Gary Illyes είχε πει στο Search Marketing Expo: To Google backlinks disavow tool είναι ένα πανούργο όπλο που μπορεί να καταστρέψει σε λίγες ώρες όλα τα αποτελέσματα κατάταξης σας άμα το χρησιμοποιήσετε λάθος.

Αυτό το πανούργο όπλο δεν θα πρέπει ποτέ να το χρησιμοποιήσετε μόνοι σας και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ζητήσετε την συνδρομή ενός ειδικού στο θέμα. Προσοχή λοιπόν μην τραβήξετε κατά λάθος την σκανδάλη.

Τι συμβαίνει άμα η ιστοσελίδα σας δημιουργεί παράνομα backlinks;

Σε περίπτωση που η ιστοσελίδα σας έχει να κάνει με το affiliate marketing και προωθείτε διάφορους συνδέσμους σε διάφορες ιστοσελίδες με σκοπό να κερδίσετε κάποια προμήθεια, θεωρείστε ιστοσελίδα χαμηλής ποιότητας εφόσον δεν έχετε να προσφέρεται μοναδικές πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που συστήνετε.

Άμα δηλαδή δεν δίνετε μοναδικές συμβουλές για τις υπηρεσίες, δεν έχετε αξιολογήσεις ή κριτικές τότε είστε εσείς το spam site που δημιουργεί τα παράνομα backlinks και δεν θα καταφέρετε να ανεβείτε ποτέ στις μηχανές αναζήτησης.

Το κακό είναι μικρότερο άμα γενικά στο site σας έχετε ρυθμίσει όλους τους εξερχόμενους συνδέσμους να είναι nofollow και δεύτερον άμα σταματήσετε να κάνετε αναδημοσίευση άρθρων και αντί για αυτά γράψετε τα δικά σας πρωτότυπα άρθρα.

Για να μην σας κρατήσω όμως σε θεωρητικό επίπεδο και να σας δώσω και μερικές πρακτικές συμβουλές, για το ποια backlinκs θεωρούνται παράνομα και χαμηλής ποιότητας από τη Google και ποια θεωρούνται υψηλής ποιότητας τα οποία θα πρέπει να εστιαστείτε για να τα δημιουργήσετε.

Ποια backlinks θα πρέπει να αποφύγετε γιατί θεωρεί παράνομα η Google;

Η παρακάτω λίστα αποτελείτε από μερικά παραδείγματα που η ίδια η Google έχει αναφέρει κατά καιρούς με backlinks που τα θεωρεί τεχνητά και παράνομα:

 • Links στο footer (sitewide links)
 • Εσωτερικά backlinks που έχουν δημιουργηθεί με μόνο σκοπό την χειραγώγηση των μηχανών αναζήτησης και έχετε αλλάξει και τις λέξεις κλειδιά για να ταιριάζουν σε αυτές που θέλετε
 • Blog comment links (σύνδεσμοι από σχόλια σε blogs)
 • Σύνδεσμοι από άρθρα που έχουμε γράψει σε αρθρογραφικά sites
 • Χειραγωγημένα links από RSS
 • Χαμηλής ποιότητας links από SEO friendly directories
 • Χαμηλής ποιότητας links από δημοσιεύσεις τύπου
 • Σύνδεσμοι από Private blog networks (PBN)

Θα ήθελα να σημειώσω ότι ακόμα και αν τα θεωρεί αφύσικα backlinks η Google δεν σημαίνει ότι δεν έχουν κάποια αξία και δεν σημαίνει ότι δεν προσφέρουν κάτι στην κατάταξη σας στις μηχανές αναζήτησης.

Επίσης σε κάθε κανόνα υπάρχουν και εξαιρέσεις και θα πρέπει να ξέρετε ότι πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις και τίποτε δεν είναι απόλυτο. Δεν σημαίνει δηλαδή ότι επειδή έχετε κάμποσα ή πολλά από τα παραπάνω είδη των backlinks ότι θα τιμωρηθείτε από τη Google ή ότι όλα τα παραπάνω backlink έχουν γίνει κακοπροαίρετα.

Ποια backlinks επικροτεί η ίδια η Google για να δημιουργήσετε;

Η ίδια η Google επικροτεί κάποια λίστα από backlinks τα οποία είναι τα παρακάτω:

 • Σύνδεσμοι από πραγματικά sites (ξεκινάτε να παρακαλάτε να σας δώσουν backlink)
 • Σύνδεσμοι σε βάθος και σε άλλες σελίδες της ιστοσελίδας σας εκτός της αρχικής
 • Χτίσιμο φυσικού domain authority
 • Δημιουργία περιεχομένου και δημιουργία άρθρων κάθε εβδομάδα (blogging)
 • Social media signals και για αυτό θα πρέπει να έχετε σε περίοπτη θέση τα κουμπιά διαμοιρασμού του περιεχομένου της ιστοσελίδας σας

Μια τελευταία συμβουλή που έχω να σας δώσω είναι να ασχοληθείτε πρώτα με την εντός σελίδα βελτιστοποίηση της ιστοσελίδας σας και μετά με την δημιουργία backlinks προς αυτήν και τις εσωτερικές σελίδες προορισμού.

Θα πρέπει να σιγουρέψετε ότι κάθε σελίδα προορισμού σας έχει σωστά τοποθετημένες τις λέξεις κλειδιά και τις φράσεις κλειδιά που θέλετε να βγείτε στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google.

Ζητήστε μια προσφορά σήμερα για κατασκευή ιστοσελίδας

ZHTHSTE PROSFORA DIGITAL MARKETING-1

Αν είστε πριν την κατασκευή ή την ανακατασκευή της ιστοσελίδας σας, πριν κάνετε οτιδήποτε ζητήστε μια προσφορά για κατασκευή site ή κατασκευή eshop με το Genesis Theme Framework.

Ζητήστε προσφορά κατασκευής  ή προώθησης ιστοσελίδας

Δωρεάν Μαθήματα SEO Αξίας 129€

seo-google

Πάρτε εντελώς δωρεάν τον οδηγό βίντεο μαθημάτων αξίας 129€ SEO GOOGLE Πρώτη Σελίδα. Είναι πολύ συνετό να αφιερώνετε το 20% του χρόνου και των πόρων σας στην προσωπική σας εκπαίδευση και στην προσωπική σας ανάπτυξη. Γραφτείτε σήμερα στα βίντεο μαθήματα εντελώς δωρεάν!

seo-web-design

Δείτε περισσότερα για τα παράνομα backlinks:

 

Σχολιάστε