ΒΓΑΛΤΕ ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΡΥΠΤΟ

Κατεβάστε τον οδηγό Κρύπτο για αρχάριους

TOP 10 SEO BLOGS ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ SEO

TOP 10 SEO BLOGS ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ SEO

Γεια σας φίλοι μου! Είμαι ο Γιάννης ο Διβράμης, ιδιοκτήτης του Paramarketing blog, Paramarketing.gr και αυτού του καναλιού στο YouTube που μιλάει για το SEO, το Affiliate Marketing και άλλα χρήσιμα πράγματα για το Internet.  Το σημερινό μας θέμα είναι τα top 10 SEO blogs που θα πρέπει να διαβάζουμε.

Θα σας πω λίγα λόγια για μένα. Είμαι ειδικός στο SEO, ασχολούμαι με το SEO κάθε μέρα τα τελευταία 8 χρόνια, ασχολούμαι με την κατασκευή ιστοσελίδων τα 21 χρόνια και έχω SEO Agency που βοηθάω πολύ κόσμο πελάτες και επιχειρήσεις για να βγουν στις πρώτες θέσεις της Google.

Γιατί έκανα αυτό το βίντεο για τα Top 10 SEO Blogs;

Ο λόγος που έχω κάνει αυτό το βίντεο είναι επειδή υπάρχει τεράστια παραπληροφόρηση γύρω από το SEO στο internet.

Ειδικά στα ελληνικά blogs, τα ειδησεογραφικά blogs και γενικά θέλω να μιλήσω για τα ειδησεογραφικά site, τα οποία όλα τα άρθρα τους κατά 90% είναι πληρωμένα από κάποιες εταιρείες SEO ή από κάποια Digital Marketing Agency ή γενικά μιλάνε για το SEO αφού έχει γίνει το SEO, δηλαδή δεν είναι proactive SEO, προμηθευτικό SEO.

Είναι πράγματα που έχουν ήδη γίνει, πράγματα που έχουν προεξοφληθεί, οπότε δεν υπάρχει κάποιος λόγος να τα διαβάζετε γιατί είναι εντελώς ειδησεογραφικά.

Και τι συμβαίνει με ένα ειδησεογραφικό site που μιλάει για το SEO;

Άμα κάνετε μια αναδρομή στις ειδήσεις πριν 20 χρόνια, θα δείτε ότι οι ειδήσεις είναι εντελώς σκουπίδια, από άποψη χρησιμότητας. Δεν υπάρχει καμία διαφορά στον τρόπο μετάδοσης της είδησης και στην ίδια την είδηση με τις σημερινές.

Δηλαδή δεν μπορούμε να καταλάβουμε, άμα σας βάλω ειδήσεις  πριν από 10, 20, 30 χρόνια, να καταλάβετε εφόσον δεν ήσασταν σ’ αυτά τα γεγονότα τι έγιναν και πότε έγιναν. Είναι ακριβώς τα ίδια, σαν να πάνε πατινάδα τα πράγματα να το πω έτσι και σαν να μην υπάρχει κάποιος λόγος να δούμε κάποια είδηση.

Αυτός είναι ο βασικός λόγος που κάνω αυτό το βίντεο, γιατί θέλω να μάθετε σωστά SEO κι έχω σημειώσει τα 10 Top Blogs που παρακολουθώ κι εγώ καθημερινά, βασίζομαι σε αυτά, βέβαια μελετάω πάνω από 100 blogs αυτή τη στιγμή και πάρα πολλά κανάλια στο YouTube.

Γι’ αυτό γραφτείτε στο κανάλι μου γιατί στο επόμενο βίντεο θα μιλήσουμε για τα Top 10 YouTube Channels που μιλάνε για το SEO.

Πριν ξεκινήσετε να κάνετε SEO πρέπει να μάθετε SEO, έστω και σφαιρικά

10-SEO-BLOGS-DIAVAZETE-PARAMARKETING-LOWΤο βασικό πράγμα που πρέπει να κάνει κάποιος όταν ασχοληθεί με το SEO είτε επαγγελματικά είτε ερασιτεχνικά είτε θέλει να δώσει το site του σε κάποιο SEO Agency και να κάνει SEO είναι να μάθει SEO ο ίδιος ή να μάθει σφαιρικά SEO για να μπορεί να διαχειριστεί όλη την κατάσταση του SEO.

Σαν SEO Manager θα πρέπει να έχει σφαιρικές γνώσεις και δεν χρειάζεται να έχει γνώσεις προγραμματιστή για να κάνει συγκεκριμένο SEO σε ένα site. Αλλά για να έχουμε σφαιρικές γνώσεις θα πρέπει να μάθουμε περισσότερα πράγματα για το SEO.

Οπότε, το πρώτο βήμα για να κάνω SEO είναι να μάθω SEO και μαθαίνω SEO κάνοντας SEO, εκτός άμα θέλω να εποπτεύσω τη διαδικασία του SEO όπου αναγκαστικά θα πρέπει να μάθω όσα περισσότερα πράγματα μπορώ γι’ αυτό με σωστό τρόπο.

Πριν προχωρήσω στα 10 Top SEO blog, θέλω να σας πω, να θέσω ένα disclaimer και για όσους μείνουν μέχρι το τέλος του βίντεο θα δώσω ένα σούπερ δώρο από τον χορηγό της εκπομπής, την εταιρεία hosting Myip.

Οπότε μείνετε μέχρι το τέλος, κάντε like, κάντε subscribe, γιατί έχουμε κολλήσει στους 1.300 συνδρομητές, δεν ξεκολλάμε με τίποτα ρε παιδιά, να φτάσουμε στους 2.000.

Βοηθήστε μας να φτάσουμε τους 10.000 συνδρομητές σε αυτό το κανάλι, γιατί πραγματικά αξίζει τον κόπο να δείτε τα βίντεο.

Είναι πλούσια σε περιεχόμενο και δεν λέμε χαζoμάρες, δεν επαναλαμβανόμαστε συνέχεια με τα ίδια πράγματα.

Disclaimer: Δεν χρειάζεται να αγοράσετε μαθήματα SEO

Disclaimer: Πάρα πολλά από τα blogs που θα σας συστήσω πουλάνε προϊόντα ή μαθήματα SEO ή affiliate εργαλεία κ.τ.λ.

Η ερώτηση είναι: χρειάζομαι να αγοράσω κάποιο μάθημα SEO για να μάθω SEO; Η απάντηση είναι όχι.

Έχω αγοράσει πάρα πολλά μαθήματα SEO, έχω ξοδέψει χιλιάδες ευρώ, πενταψήφια νούμερα όλα αυτά τα χρόνια, χωρίς να έχει κάποια ιδιαίτερη χρησιμότητα το μάθημα SEO που έχω πάρει. Γιατί όλη η πληροφόρηση αυτή τη στιγμή υπάρχει έξω στο internet.

Υπάρχει στα blog, υπάρχει στα YouTube channels και δεν χρειάζεται να αγοράσετε κάποιο μάθημα για να μάθετε περισσότερο, απλά πρέπει να αφιερώνετε χρόνο και να εφαρμόζετε αυτά που μαθαίνετε.

Οπότε μην αγχώνεστε, δεν χρειάζεται να ξοδέψετε λεφτά απλά πρέπει να ξοδέψετε τον χρόνο σας και να εστιαστείτε σε αυτό που κάνετε για να μάθετε περισσότερα και να πάμε κατευθείαν στα top 10 SEO blogs για το 2021, αλλά και το 2022 πιστεύω ότι τα περισσότερα θα είναι πάλι στο top 10.

1 Paramarketing blog

Και πάμε στο νούμερο 1 που είναι το Paramarketing blog.

Μπαίνω στο site Paramarketing.gr και πατάω πάνω στο blog και βλέπετε τα άρθρα μου. Κάθε βδομάδα ανεβάζουμε καινούργιο άρθρο, αν όχι κάθε βδομάδα, κάθε μήνα σίγουρα.

Τον τελευταίο μήνα γράψαμε 6 άρθρα απ ότι θυμάμαι και τα βίντεο στο κανάλι μας στο YouTube και για κάθε βίντεο η αποδελτίωση και το σχετικό άρθρο.

Έχω βγάλει και τον Οδηγό SEO που μπορείτε να γραφτείτε και να πάρετε τον Οδηγό SEO που είναι ο βασικός, έχει όλα τα βασικά κι έχει μείνει κλασικός και αναλλοίωτος αυτά τα χρόνια γιατί αυτή είναι η βάση για το SEO και το τι είναι το SEO.

Υπάρχουν πολλά άλλα blogs στην Ελλάδα αλλά πιστεύω ότι το δικό μου αυτή τη στιγμή, χωρίς να θέλω να θέλω να το παινευτώ, είναι το αναλυτικότερο, το πληρέστερο γιατί έχει πάνω από 800 άρθρα αυτή τη στιγμή και σελίδες.

Επίσης, για να βρούμε τα άπαντα όλων των άρθρων, πάμε στο Sitemap και θα δείτε ότι υπάρχουν δεκάδες άρθρα και δεκάδες βίντεο στο κανάλι μου, πάνω από 240 αυτή τη στιγμή.

2 Ahrefs

Το δεύτερο SEO blog είναι το Ahrefs.

Το Ahrefs είναι ένα εργαλείο που μας βοηθά να μετρήσουμε την κατάταξη μας στην Google, πόσα backlinks έχουμε, πόσα backlinks χάσαμε, με ποιες λέξεις κλειδιά και είναι το πιο κοντινό στο Google Webmaster Tools ή στο Search Central της Google όπου όλοι οι Webmasters μπορούν να βάλουν τα site τους για να δουν τυχόν προβλήματα στην Google, πόσα backlinks έχουν.

Το Ahrefs έχει και blog δικό του που είναι πάρα πολύ ενημερωμένο, συνέχεια βγάζουν άρθρα, έχουν team αρθρογράφων. Βέβαια, όλα αυτά περιστρέφονται γύρω από το Ahrefs, πώς να βρω αυτό στο Ahrefs, αλλά έχει πάρα πολύ χρήσιμα άρθρα.

Το τελευταίο τους είναι το “3 Types of Searches and How to Target Them in 2021”, οι 3 τύποι αναζητήσεων και πώς να τους στοχεύσετε το 2021.

Είναι πολύ οργανωμένο και εμπεριστατωμένο, έχει πακτωλό γνώσεων και μπορείτε να το συνδυάσετε με συνδρομή στο Ahrefs που είναι λίγο ακριβούτσικη, κάνει πάνω από 50 ευρώ τον μήνα, αλλά θα σας πω και ένα tip.

Το Ahrefs δίνει και μια συνδρομή 7$ για την πρώτη εβδομάδα, trial, δοκιμαστική βάζοντας την κάρτα σας και μετά μπορείτε να αφαιρέσετε την κάρτα σας και μπορείτε να έχετε έως 100 site στα οποία πρέπει να είστε εσείς Webmaster, διαχειριστής και να κάνετε επιβεβαίωση μέσω του Webmaster Tools.

Σπουδαίο tip γιατί μπορείτε να παρακολουθήσετε έως 100 site πως πέφτουν, πως ανεβαίνουν με αυτό το πολύτιμο εργαλείο. Για μένα είναι το νούμερο 1 εργαλείο SEO αυτή τη στιγμή παγκοσμίως.

3 Google Search Central

Και πάμε στο νούμερο 3 που είναι το Google Search Central.

Δεν είναι άλλο από το κεντρικό site blog της Google για τους Webμάστορες, τα μαστόρια του Web, τους διαχειριστές ιστοσελίδων, οι ειδικοί στο SEO, οι Web Developers, όλοι αυτοί μπορεί να είναι Webmasters.

Και έχει πάρα πολλά πράγματα εδώ πέρα, πώς να αυξήσετε τις αναζητήσεις σας στην Google, πώς να κάνετε το site σας να έχει μεγαλύτερη ορατότητα. Βέβαια, υπάρχει ένα μικρό ελάττωμα σε αυτό το site, όλα είναι από την σκοπιά της Google, οπότε η Google είναι αυτή που κατευθύνει και προσπαθεί να μας μπερδέψει μερικές φορές ή να αποστειρώσει οτιδήποτε έχει σχέση με backlinks, γιατί τα backlinks είναι ο νούμερο 1 παράγοντας κατάταξης της Google σήμερα.

Έτσι η Google το ξέρει αυτό και σαν φύλακας προσπαθεί να φυλάει τα έρμα, δηλαδή να μας τρομάζει και να λέει εσείς δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα για να βγείτε στην Google και να έχει σχέση με backlinks, το μόνο που χρειάζεται είναι να κάνετε περιεχόμενο και τα backlinks θα έρθουν.

Θα σας πω ένα τραγικό γεγονός που είναι πραγματικότητα, δηλαδή σήμερα δεν υπάρχει κανένας που θα συνδεθεί μαζί σας στην Google απλώς και μόνο επειδή έχετε κορυφαίο περιεχόμενο.

Τα backlinks είναι κάτι  που δεν υπάρχουν έξω στον πλανήτη, στον κόσμο στην αγορά, τα φτιάχνουμε εμείς.

4 Moz

Και πάμε στο νούμερο 4 που είναι το Moz, παλιότερα λεγόταν SEO Moz.

Το Moz είναι κι αυτό ένα πολυεργαλείο για τις μηχανές αναζήτησης, όπως και το Ahrefs έχει κι αυτό δικιά του βάση και σας λέει το Domain Authority, πόσα backlinks έχετε πάρει, τι διορθώσεις πρέπει να κάνετε, SEO audits και άλλα πράγματα που για μένα δεν είναι τόσο χρήσιμα γιατί υπάρχει το Ahrefs.

Ωστόσο, έχουν πάρα πολύ καλή βάση με τις ενημερώσεις του τελευταίου αλγορίθμου της Google που μπορείτε να το δείτε μέσα από το SEO Moz και έχουν και ένα πολύ εξειδικευμένο blog που είναι πολύ φευγάτο SEO, έτη φωτός μπροστά, δεν είναι για τους αρχάριους αλλά για εξειδικευμένους  ειδικούς SEO και σας έχουν διάφορους από την κοινότητα του SEO οι οποίοι μιλάνε και σας λένε κάποιες συμβουλές για να διορθώσετε το site σας.

Σίγουρα πρέπει να μελετήσετε και λίγο από το SEO Moz ή από το Moz blog.

5 Search Engine Journal

Πάμε στο νούμερο 5 που είναι το Search Engine Journal.

Το Search Engine Journal είναι ένα περιοδικό για το SEO που είναι το πιο ενημερωμένο site για το SEO για μένα αυτή τη στιγμή.

Είναι σαν εφημερίδα του SEO και μιλάει ανά πάσα ώρα και στιγμή για τις εκδηλώσεις γύρω από το SEO παγκοσμίως, μιλάει για το Digital Marketing, για το PPC, για το Google Ads και έχει καθημερινή ενημέρωση για τα updates στους αλγορίθμους, τι έχουν κάνει, αν έχει τιμωρηθεί κάποιος.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό να παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην κατηγορία μας.

6 Matthew Woodward

Μετά στο νούμερο 6 έχουμε τον Matthew Woodward, ο οποίος είναι και αυτός ένας affiliate SEO που λέει δεκάδες πράγματα μέσα από τα άρθρα του και προμοτάρει διάφορες εταιρείες, διάφορες εταιρείες hosting, διάφορα προγράμματα και πακέτα.

Αφαιρώντας αυτό το affiliate ή promotion υλικό θα δείτε ότι έχει πάρα πολλά χρήσιμα εργαλεία και ειδικά κάποια Case Studies που σε πολλές περιπτώσεις τα Case Studies στο SEO είναι κατευθυνόμενα.

Δηλαδή έχουμε φτιάξει από πριν ένα Case Study, το έχουμε διαμορφώσει με κάποιο τρόπο για να φανούμε επαγγελματίες κ.τ.λ.

Γι ’αυτό και εγώ δεν κάνω Case Study αυτή τη στιγμή γιατί μπορώ να σας φτιάξω ό,τι θέλετε.

Το πρώτο βιβλίο που είχα διαβάσει όταν είχα πάει στο Λονδίνο να σπουδάσω Λογιστική & Χρηματοοικονομική πριν πολλά χρόνια είναι “Πώς να πείτε ψέματα μέσα από τις στατιστικές” και πώς να κάνετε μουσαντένια στατιστικά.

Αυτό είναι στάνταρ, το ξέρουν όλοι όσοι ασχολούνται με μαθηματικά ή με το SEO και παρόλα αυτά έχει ο Matthew Woodward κάποια αξιόπιστα παραδείγματα, είναι επαγγελματίας στο SEO και κάποια πράγματα τα έχω δοκιμάσει κι εγώ και έχουν πετύχει.

7 Matt Diggity

Μετά θα περάσουμε σε ένα άλλον επαγγελματία SEO του Affiliate Marketing, τον Matt Diggity ο οποίος έχει 3-4 εταιρείες SEO και κάνει κι αυτός Affiliate Marketing και προωθεί συνέχεια τα δικά του προϊόντα και τα δικά του μαθήματα στο SEO.

Έχω αγοράσει από τον Matt Diggity το Affiliate Lab, κόστιζε κάνα χιλιάρικο πέρυσι.

Βέβαια, δεν θέλω να πω κακά λόγια γιατί ο άνθρωπος έχει κάνει πάρα πολλή δουλειά, ωστόσο δεν υπάρχει κάποιος λόγος για να αγοράσετε κάποιο μάθημα για το SEO από τη στιγμή που υπάρχουν τόσα πράγματα έξω να δείτε δωρεάν και ειδικά να εστιάσετε σε ένα μάθημα και να κλειστείτε σε αυτό γιατί πρέπει να έχετε σφαιρική άποψη για το SEO.

Ο καθένας έχει τον δικό του τρόπο, δεν υπάρχει μια οδός για SEO, υπάρχουν διαφορετικοί οδοί για το SEO.

Ωστόσο, ο Matt Diggity είναι σεβαστό πρόσωπο στο SEO γιατί κάνει κάθε χρόνο, φέτος και πέρυσι έχει αναβληθεί λόγω πανδημίας, στην Ταϋλάνδη, στην Chiang Mai συγκεκριμένα ένα διεθνές συνέδριο για το SEO και πάω κι εγώ, είναι πολύ ευχάριστη εμπειρία.

Ο Matt Diggity για μένα μπορεί να προσφέρει πάρα πολλά σε κάποιον που θα είναι από μέσο επίπεδο και πάνω, δεν θα είναι τόσο καλό για entry-level δηλαδή για αρχάριους.

8 Niche Pursuits

Και πάμε στο νούμερο 8 που είναι τα Niche Pursuits.

Το Niche Pursuits έχει μόνιμο podcast και μόνιμο κανάλι στο YouTube, είναι ένας πολύ καλός και πραγματικά φανταστικός σειτζής, ο Spencer Haws, Αμερικανός.

Όλοι αυτοί που σας έχω πει είναι Αμερικανοί ως τώρα κατά 110%, εκτός από εμένα, που όμως έχω κι εγώ αμερικάνικη παιδεία και μπορώ να θεωρηθώ σύμφωνα με διάφορες αντιλήψεις που υπήρχαν πριν στον κόσμο αυτό που είχε πει ο Ισοκράτης ότι Έλληνες είναι όσοι συμμετέχουν στην ελληνική παιδεία.

Έτσι θα αμερικανοποιηθείτε και εσείς διαβάζοντας σειτζήδικα site.

Το Niche Pursuits είναι ειδικό για τα Affiliate Marketing, για να βρείτε κάποιο site και να κάνετε Affiliate SEO, να ξεκινήσετε από το μηδέν να κάνετε Affiliate SEO site, πολύ εξειδικευμένη γνώση,  ασχολείται ο ίδιος από το 2006.

9 Authority Hacker

Και πάμε στο 9 που είναι το Authority Hacker, ένα πολύ αγαπημένο μου blog που αποτελείται από δυο άτομα, ένας Άγγλος και ένας Γάλλος, ο Gael, οι οποίοι μιλάνε σε συνέδρια.  Έχουν ένα τεράστιο κανάλι στο YouTube με χρήσιμες συμβουλές που βγάζουν κάθε βδομάδα και διάφορα νέα βίντεο.

Εμένα με έχουν βοηθήσει πάρα πολύ, απλά πρέπει να έχετε αρκετό χρόνο να το παρακολουθήσετε επειδή και τα blog τους και τα άρθρα τους είναι μεγάλα και δεν είναι τόσο γι’ αυτούς που είναι στο ξεκίνημα.

10 Neil Patel

Και πάμε στο νούμερο 10 που είναι ο Neil Patel.

Είναι αυτός ο άνθρωπος που ασχολείται με το Internet Marketing εδώ και 15 χρόνια, έχει τεράστια site, βγάζει πάρα πολλά χρήματα το μήνα από το SEO, το Internet Marketing, προωθώντας διάφορα προϊόντα και διάφορες υπηρεσίες.

Έχει τα δικά του μαθήματα στο SEO, το Ubersuggest, έχει διαφορετική οπτική και θα μεγαλώσει το όνομα σας στο SEO είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό. Διαβάζω τον Neil Patel και μελετάω και το blog του και το YouTube.

Κερδίστε 50% έκπτωση στο hosting με την εταιρεία Myip

Η Myip είναι μια έγκριτη εταιρεία hosting με lite speed servers στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Άμα θέλετε να μειώσετε την ταχύτητα φόρτωσης και να αυξήσετε τα Web Core Vitals, είναι καλό να πάρετε hosting από την εταιρεία Myip με τον κωδικό έκπτωσης PARAMARKETING50.

Οι 5 πρώτοι που θα γραφτούν θα κερδίσουν 50% έκπτωση εφ’ όρου ζωής σε κάποιο πακέτο hosting.

Βοηθήστε μας να φτάσουμε τους 10.000 συνδρομητές

GRAFTEITE-KANALI-YOUTUBE-2

Μην ξεχάσετε να γραφτείτε, να κάνετε like, να αφήσετε κάποιο σχόλιο γιατί θα βγει και άλλο βίντεο για τα top 10 YouTube channels για το SEO σε λίγο, να μην χάνετε τις ενημερώσεις.

Θέλετε να μείνετε σούπερ ενημερωμένοι με τις τελευταίες εξελίξεις στο SEO; Γραφτείτε στο κανάλι μου στο YouTube και δείτε πρώτοι κάθε Δευτέρα στις 9 με την αυγούλα το νέο μου βίντεο για το SEO, την προώθηση ιστοσελίδων, το Amazon FBA και πολλά άλλα θέματα.

Ξέρω ότι το θέμα δεν έχει εξαντληθεί και θα μπορούσα να μιλάω για το SEO και τις μηχανές αναζήτησης ώρες. Επειδή θα πρέπει να παραδώσω και μερικές ιστοσελίδες που φτιάχνω παράλληλα, θα πρέπει να σας αφήσω. Γραφτείτε στο newletter και μείνετε συντονισμένοι στα επόμενα εκπληκτικά άρθρα για το SEO, τη Google και την κατασκευή ιστοσελίδων.

Αυτά για σήμερα, είμαι ο Γιάννης ο Διβράμης, ειδικός στο SEO. Ευχαριστώ που με παρακολουθήσατε και θα τα πούμε στο επόμενο βίντεο για να μιλήσουμε για 10 Τop YouTube channels. Γεια σας!

Ζητήστε τώρα προσφορά για SEO και προώθηση ιστοσελίδων

ZITISTE-PROSFORA-SEO-3

Σας ενδιαφέρει να ανεβείτε στην πρώτη θέση της Google;

Ζητήστε τώρα προσφορά προώθησης

Δωρεάν Μαθήματα SEO Αξίας 129€

seo-google

Πάρτε εντελώς δωρεάν τον οδηγό βίντεο μαθημάτων αξίας 129€ SEO GOOGLE Πρώτη Σελίδα. Είναι πολύ συνετό να αφιερώνετε το 20% του χρόνου και των πόρων σας στην προσωπική σας εκπαίδευση και στην προσωπική σας ανάπτυξη. Γραφτείτε σήμερα στα βίντεο μαθήματα εντελώς δωρεάν!

seo-web-design

Δείτε περισσότερα για αποτελέσματα αναζήτησης της Google:

 

 

 

Σχολιάστε