ΒΓΑΛΤΕ ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΡΥΠΤΟ

Κατεβάστε τον οδηγό Κρύπτο για αρχάριους

Google Sandbox: Γιατί η Google μισεί τις νέες ιστοσελίδες;

Google Sandbox: Γιατί η Google μισεί τις νέες ιστοσελίδες;

Γειά σας φίλοι μου, σήμερα θα ασχοληθούμε με ένα πολύ κλασικό θέμα στον χώρο του SEO, το Google Sandbox.

Δεν ξέρω όσοι από εσάς έχετε δημιουργήσει πρόσφατα μια ιστοσελίδα, ή όσοι από εσάς έχετε μια ιστοσελίδα, μάλλον θα είχατε παρατηρήσει ότι στην αρχή χρειάστηκε αρκετός χρόνος για να ανέβει η ιστοσελίδα σας στη Google και να αποκτήσει επισκεψιμότητα.

Αυτή η περίοδος που φαινόταν ότι η ιστοσελίδα σας δεν κατοικούνταν ονομάζεται Google Sandox ή Google Sandbox Mode ή Google Sandbox Effect.

Για να δείτε τι είναι το Google Sandbox και για να βρείτε τι πρέπει να κάνετε για να μειώσετε τον χρόνο παραμονής στην αφάνεια, διαβάστε παρακάτω.

Τι είναι το Google Sandbox;

Το Google Sandbox είνα μια κοινή πεποίθηση ότι η Google διαθέτει ένα φίλτρο που τοποθετεί όλες τις νέες ιστοσελίδες κάτω από περιορισμούς για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για να τους αποτρέψει από την κατάταξη στις αναζητήσεις.

Γιατί όμως να τιμωρεί η Google όλες τις νέες ιστοσελίδες;

Η ιδέα πίσω από το Google Sandbox είναι ότι οι νεώτερες ιστοσελίδες δεν είναι τόσο σημαντικές όσο οι παλαιότερες ιστοσελίδες και είναι επίσης πιο πιθανό να είναι spam.

Για αυτό το λόγο οι νέες ιστοσελίδες παραμένουν για λίγο καιρό στην αφάνεια μέχρι να ωριμάσουν και χαριτολογώντας αυτό το στάδιο της ωρίμανσης ονομάζεται Sandbox.

Γιατί όπως ένα μικρό παιδί πρέπει να παίξει με τα κουβαδάκια του στην παραλία αλλά παράλληλα θα πρέπει να είναι υπό επιτήρηση από τον κηδεμόνα του, έτσι και το site  σας θα πρέπει να μεγαλώσει λίγο σε ηλικία για να μπορέσει να το εμπιστευτεί η Google και να το αφήσει να αποκτήσει επισκεψιμότητα.

Τι λέει η Google για το Sandbox Mode;

ΓΙΑΤΙ Η GOOGLE ΜΙΣΕΙ ΤΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ SITE-ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ; ΠΩΣ ΝΑ ΒΓΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟ GOOGLE SANDBOX MODE-1-2-0LOW

Αν και η Google δεν έχει επιβεβαιώσει αλλά ούτε έχει αρνηθεί ξεκάθαρα την ύπαρξη του sandbox, είναι ευρέως αποδεκτό ότι υπάρχει από την κοινότητα του SEO.

Σε μια συνέντευξη του ο τότε υπεύθυνος ποιότητας και καταπολέμησης του σπαμ της Google, o Matt Cutts στο έγκυρο site Search Engine Roundtable, είχε παραδεχτεί ότι η Google έχει ενσωματώσει κάποια στοιχεία στον αλγόριθμο κατάταξης της που μπορούν να ληφθούν ως Sandbox αλλά όχι για όλες τις κατηγορίες ιστοσελίδων.

Επίσημα και πάλι δεν υπάρχει κάποια θέση της Google που να παραδέχεται ότι υπάρχει το Google Sandbox.

Τώρα, η δική μου άποψη είναι ότι άμα μια νέα ιστοσελίδα κάνει το ξεκίνημα της σήμερα στο ίντερνετ, ποια θέση θα έχει την πρώτη μέρα;

Όπως καταλαβαίνετε, άμα υπάρχουν ήδη άλλες 100 παλαιότερες ιστοσελίδες στον χώρο που ανταγωνίζονται για να κερδίσουν τις πρώτες θέσεις στη Google για την ίδια λέξη κλειδί, μάλλον θα ξεκινήσει από την θέση 101 η νέα ιστοσελίδα.

Για όσους δεν ξέρουν ποια είναι η θέση 101, είναι η 11η σελίδα των SERPs, των σελίδων αποτελεσμάτων αναζήτησης της Google. Μετά από λίγες μέρες αφού θα περάσουν από την συγκεκριμένη ιστοσελίδα οι αράχνες των μηχανών αναζήτησης και της Google και θα ερευτηριάσουν το περιεχόμενο, θα αρχίσουν να του δίνουν θέσεις στην κατάταξη και ίσως κερδίσει μερικές θέσεις και από την 101 να πάει στην 85.

Πάλι δεν θα φαίνεται πουθενά στη Google, όμως θα σημειώνει πρόοδο στην κατάταξη μέχρι να σταθεροποιηθεί στην θέση που πραγματικά της αξίζει.

Για να το καταλάβετε καλύτερα, για να μπορέσει αυτή η ιστοσελίδα να πάει στην θέση 1 της Google, θα πρέπει πρώτα να περάσει από όλες τις άλλες θέσεις από την θέση 101 έως και την 1 που είναι 100 θέσεις.

Όπως λοιπόν ο μαραθωνοδρόμος συναγωνίζεται με άλλους 100 ή και περισσότερους συναθλητές που προπορεύονται στον μαραθώνιο, έτσι και η σελίδα σας θα πρέπει πρώτα να περάσει όλες τις άλλες ιστοσελίδες για να εμφανιστεί στην πρώτη θέση κάποια στιγμή.

Αυτό το λένε Google Sandbox και ίσως να βάζει και το χέρι της η Google για να διαρκέσει περισσότερο για τις νέες ιστοσελίδες, ωστόσο, θυμηθείτε ότι οι νέες ιστοσελίδες έχουν να διανύσουν περισσότερο δρόμο για να κατακτήσουν την πρώτη θέση της Google.

Google Sandbox: Πότε ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά

Πίσω στο 2004, διάφοροι ιδιοκτήτες ή διαχειριστές ιστοσελίδων και οι επαγγελματίες του SEO διαπίστωσαν ότι οι ιστοσελίδες που μόλις δημιούργησαν δεν κατάφεραν να ανέβουν τις πρώτες θέσεις της Google παρά την όλη επίπονη προσπάθεια που είχαν καταβάλει από την πρώτη μέρα της δημοσίευσης της ιστοσελίδας τους.

Όταν λέμε παρά τις όλες προσπάθειες, εννοούμε ότι είχαν βελτιστοποιήσει τα κείμενα τους με βάση τις λέξεις κλειδιά, ότι είχαν ήδη δημιουργήσει μοναδικό και πολύ χρήσιμο περιεχόμενο, ότι είχαν ήδη δημιουργήσει και μερικά υψηλής ποιότητας backlinks αλλά δεν έβγαιναν πουθενά στη Google, ούτε ακόμη και για φράσεις κλειδιά με σχετικά χαμηλό ανταγωνισμό.

Αντίθετα, οι άλλες μηχανές αναζήτησης όπως η Yahoo και η Bing είχαν ήδη δώσει θέσεις σε αυτές τις ιστοσελίδες και παίρναν αρκετή επισκεψιμότητα από αυτές.

Αυτό το φαινόμενο “sandbox” διήρκεσε από μερικές εβδομάδες έως αρκετούς μήνες για τις περισσότερες ιστοσελίδες γιατί η Google ήθελε να προστατέψει τους χρήστες της από περιεχόμενο και ιστοσελίδες που η ίδια δεν γνώριζε και δεν ήξερε ακόμα άμα ήταν ποιοτικές.

Πόσο διαρκεί το Google Sandbox;

GOOGLE-SANDBOX

Τώρα η μέση διάρκεια του φαινομένου Sandbox είναι περίπου 6 με 12 μήνες με μέσο χρόνο τους 8 μήνες. Τόσο χρειάζεται γενικότερα μια ιστοσελίδα για να θεωρηθεί παλιά από την Google και να αρχίσει να της έχει εμπιστοσύνη.

Άλλοι λένε ότι διαρκεί περίπου από 1 έως 6 μήνες, συν 1 με 6 για να πάρει κατάταξη μια ιστοσελίδα. Η αρνητική επίδραση στην κατάταξη είναι πολύ αισθητή για τους πρώτους δύο μήνες και μέχρι να περάσουν τρεις μήνες θα πρέπει να μην περιμένετε και πολλά πράγματα.

Μέχρι τη στιγμή που το domain σας θα είναι στον έκτο μήνα -ακούγεται λίγο σαν εγκυμοσύνη-, θα έχει περάσει σχεδόν όλο το αγγούρι του Sandbox Effect.

Όπως είπε ο Matt Cutts, υπάρχει κάποια διαφορά ανάμεσα σε ένα domain name ηλικίας έξι μηνών και έναν ηλικίας 12 μηνών, αλλά η διαφορά στο σημείο αυτό είναι απίστευτα μικρή.

Το σημαντικό είναι να περιμένετε αυτούς τους πρώτους μήνες συνεχίζοντας να προσθέτετε άρθρα και πολύτιμο χρήσιμο περιεχόμενο και παράλληλα να δημιουργείτε μερικά ποιοτικά backlinks, ώστε μόλις περάσετε από το κατώφλι του Sandbox, να πάρετε άμεσα κατάταξη και να κερδίσετε την καλύτερη δυνατή θέση που μπορείτε να πιάσετε στη Google και να την διατηρήσετε.

Τι μπορείτε να κάνετε για να βγει το site σας πιο γρήγορα από το Google Sandbox;

Αφού φτάσατε μέχρι εδώ, είστε πάρα πολύ τυχεροί, γιατί θα δείτε και τι πρέπει να κάνατε για να επισπεύσετε τον διαδικασία του Google Sandbox και να αρχίσει η ιστοσελίδα σας να έχει επισκεψιμότητα μια ώρα αρχίτερα.

1 Αγοράστε ένα παλαιωμένο domain name

Τα παλαιωμένα domain names σας βοηθάνε να αποκτήσετε κατάταξη στη Google, εφόσον τα επαναχρησιμοποιήσετε την πρώτη εβδομάδα από την στιγμή που έχουν λήξει. Την πρώτη κιόλας εβδομάδα είναι ακόμα ταξινομημένα στη Google, διαθέτουν θέσεις στις σελίδες αποτελεσμάτων αναζήτησης και έχουν οργανική επισκεψιμότητα, επισκεψιμότητα από τρίτα sites αλλά και ενεργά backlinks.

Τα παλαιωμένα domain names μεταφέρουν και PageRank πάνω τους που έχει πάρα πολύ μεγάλη αξία για την Google.

Από την δεύτερη εβδομάδα, αρχίζουν να γίνονται deindexed από την Google, να αποταξινομούνται σιγά σιγά και να χάνουν την αξία τους.

Ένα πολύ συνετό βήμα είναι να αγοράσετε ένα πρόσφατα ληγμένο domain name και να χτίσετε πάνω σε αυτό την ιστοσελίδα σας. Άμα αυτό δεν είναι εφικτό για τον λόγο ότι δεν ταιριάζει αυτό το όνομα χώρου με την ονομασία της επιχείρησης σας ή το Brand σας, τότε μπορείτε να αγοράσετε ένα ληγμένο domain name που έχει κάποια αξία και να το κάνετε redirect στο νέο σας domain name.

Αυτή είναι μια κλασική στρατηγική στο SEO που θα σας ευνοήσει αρκετά, και που ακολουθούν πάρα πολλοί ειδικοί στον χώρο του SEO.

Που μπορείτε να βρείτε παλαιωμένα domain names;

Μερικές ιστοσελίδες που μπορείτε να αγοράσετε παλιά και ληγμένα domain names είναι οι παρακάτω:

2 Δημιουργήστε εκπληκτικό περιεχόμενο από την πρώτη μέρα

Για να μην αγκυλωθείτε στην γης βελόνι που πατάς και σε αγκυλώνει, θα πρέπει να δημιουργήσετε εκπληκτικό περιεχόμενο από την πρώτη μέρα που θα βγάλετε το site σας στον αέρα.

Μην περιμένετε να τελειοποιήσετε την ιστοσελίδα σας για να την βγάλετε στη Google και να την εμφανίσετε από το πουθενά. Πολλοί web designers θεωρούν ότι η δουλειά τους είναι τόσο σπουδαία που δεν πρέπει να αποκαλυφθεί πριν είναι τα πάντα στην εντέλεια.

Και επειδή ποτέ δεν είναι τα πάντα στην εντέλεια, έτσι αναβάλλουν την πρώτη κυκλοφορία της ιστοσελίδας και αυτό δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη καθυστέρηση στην ταξινόμηση της ιστοσελίδα στη Google.

Η βασική αρχή είναι ότι η Google δεν ταξινομεί το design της ιστοσελίδας σας αλλά το περιεχόμενο της και ιστοσελίδες που δεν έχουν περιεχόμενο ή έχουν λεπτό περιεχόμενο έχουν πάντα προβλήματα στην κατάταξη γιατί δεν τα πάνε σχεδόν ποτέ καλά στις μηχανές αναζήτησης.

Το περιεχόμενο που θα πρέπει να δημιουργήσετε πρέπει να είναι άρθρα και σελίδες με χρήσιμες συμβουλές και πληροφορίες που αναζητά ο τελικός χρήστης και θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον 1000 λέξεις μήκος με βέλτιστο τις 2000 λέξεις.

Καλό είναι να γράφετε ένα άρθρο την ημέρα για τις 30 πρώτες ημέρες ώστε η ιστοσελίδα σας να αποκτήσει κάποιο βάθος και να φαίνεται ότι είναι ιστοσελίδα περί οπής στη Google.

3 Αποκτήστε κίνηση από τρίτα sites και social media sites

Το να αποκτήσετε κάποια κίνηση από άλλες ιστοσελίδες που έχουν ήδη κίνηση ή από άλλα social media sites είναι μια στρατηγική που χρησιμοποιούν πάρα πολλοί Αμερικάνοι bloggers.

Τέτοιες ιστοσελίδες ή Web 2.0 sites είναι και οι παρακάτω:

 • Blogger
 • WordPress
 • Gravatar
 • Tumblr
 • Twitter
 • Facebook
 • Delicious
 • Weebly
 • GetPocket
 • About
 • Instapaper
 • Medium

Εκτός από τα παραπάνω υπάρχουν και διάφορα blogs μεγάλης κυκλοφορίας όπως το Πρώτο Θέμα, το CNN, η Zougla και άλλα που θα σας βοηθήσουν γράφοντας ελκυστικό περιεχόμενο να πάρετε εκτός από backlinks και κάποια επισκεψιμότητα που θα κάνει την Google να προσέξει την ιστοσελίδα σας νωρίτερα και να βγείτε αντί για τους 6 μήνες από το Google Sandbox σε λιγότερους.

Μπορείτε να δείτε περισσότερα στο μοναδικό άρθρο: 21 Πηγές για κορυφαίο χτίσιμο συνδέσμων (link building)

4 Αποκτήστε μερικά ποιοτικά backlinks

Αποκτήστε μερικά backlinks από ιστοσελίδες που είναι κάποιας ποιότητας όπως η Wikipedia άμα μπορείτε ή από σχετικές ιστοσελίδες με το αντικείμενο σας.

Τα backlinks αυτά θα πρέπει να αποκτηθούν με φυσικό τρόπο και όχι σωρηδόν. Για παράδειγμα ένα καινούριο site δεν μπορεί να έχει 100 νέα backlinks την ημέρα. Αυτό θεωρείται αφύσικο για τη Google και μάλλον θα θεωρηθείτε spam.

Λίγα backlinks, 10 με 20 από ιστοσελίδες περί οπής ανά μήνα, θα σας βοηθήσουν για να γλιτώσετε χρόνο και να μειώσετε την παραμονή σας στο Sandbox.

Μπορείτε να δείτε περισσότερα για το πως να αποκτήσετε backlinks στα παρακάτω άρθρα:

5 Δημιουργήστε μερικά βίντεο στο YouTube

Ένα πολύ θετικό σημείο που έχουν τα βίντεο στο YouTube είναι ότι βοηθάνε όσα από αυτά τα ενσωματώσετε στην ιστοσελίδα σας ( κάνοντας τα embed ), να ταξινομήσει ταχύτερα η Google την συγκεκριμένη σελίδα και να της δώσει πόντους στην συνολική κατάταξη.

Ας μην ξεχνάμε ότι τα βίντεο από το YouTube όταν ενσωματώνονται σε μια σελίδα, αποτελούν ισχυρό παράγοντα κατάταξης.

Θα μπορούσατε λοιπόν για να ταξινομήσετε ταχύτερα την αρχική σας σελίδα, να βάλετε μέσα σε αυτήν ένα βίντεο από το YouTube που φυσικά έχετε εσείς δημιουργήσει.

Δεν χρειάζεται να είναι τελείως επαγγελματικό, μπορείτε να το τραβήξετε και από το κινητό σας και να το ανεβάσετε στο κανάλι σας στο YouTube.

Το περιεχόμενο του βίντεο μετράει περισσότερο και θα πρέπει να είναι ενημερωτικό ή επεξηγηματικό και να λύνει μια βασική ανάγκη ή πρόβλημα των υποψήφιων πελατών σας.

Το YouTube ως μέσο έχει άμεση ταξινόμηση στην Google και μπορεί ένα βίντεο που αναφέρεστε σε μια φράση κλειδί να βγει στην πρώτη θέση της Google σε 2 ώρες ή και λιγότερο.

Μην ξεχάσετε να εγγραφείτε στο κανάλι μου στο YouTube για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο SEO και στο ίντερνετ μάρκετινγκ.

6 EAT ή Personal Branding

Το Personal Branding έχει να κάνει με το να προβάλετε τον εαυτό σας ως ειδικό στον τομέα σας στη Google και στους υποψήφιους πελάτες σας.

Το Personal Branding θα μπορούσε να αποδωθεί επιστημονικά και ως EAT που είναι το ακρωνύμιο των τριών λέξεων:

 • Expertise ( Εξιδίκευση ή Τεχνογνωσία)
 • Authority ( Αυθεντία )
 • Trustworthiness ( Αξιοπιστία )

Θα πρέπει δηλαδή να δημιουργήσετε ένα προφίλ στα άρθρα σας για να φαίνεται ποιος είναι ο συγγραφέας τους, μια σελίδα about page που να έχει το προφίλ σας ή το προφίλ της επιχείρησης σας και μια σελίδα επικοινωνίας με ξεκάθαρους τους τρόπους επικοινωνίας.

Θα πρέπει να αναγράφεται το όνομα σας ή το όνομα της επιχείρησης σας, το τηλέφωνο σας, η διεύθυνση της και το email σας.

Μην φοβηθείτε να συμπεριλάβετε και μερικές καλές επαγγελματικές άμα γίνεται φωτογραφίες με το πρόσωπο σας γιατί έτσι κερδίζεται και την πρώτη εντύπωση και σίγουρα θα σας πάρουν τηλέφωνο περισσότεροι πελάτες αλλά κερδίζεται και την μάχη των μηχανών αναζήτησης γιατί δείχνετε ποιος είστε στη Google.

Ο λόγος που η Google λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψιν της το EAT σε μερικές κατηγορίες ιστοσελίδων είναι για να αποφύγει τις χαμηλής ποιότητας ιστοσελίδες σε κρίσιμα θέματα όπως τα ιατρικά θέματα.

Για παράδειγμα στην ερώτηση -όρο αναζήτησης: Τι να κάνω άμα αισθάνομαι ότι παθαίνω έμφραγμα;

Στα πρώτα αποτελέσματα αναζήτησης δεν μπορούν να είναι μη έγκυρα sites ή blog βήτα κατηγορίας. Θα πρέπει μάλλον να είναι το τηλέφωνο του ΕΚΑΒ ή κάποιου Καρδιολόγου ή η ιστοσελίδα ενός Κέντρου Καρδιολογίας ή μιας καρδιολογικής κλινικής.

7 Local signals για τοπικές επιχειρήσεις

Σε περίπτωση τώρα που είστε τοπική επιχείρηση, θα πρέπει να έχετε δημιουργήσει μια σελίδα στο Google My Business και να έχετε προσθέσει το NAP σας στο υποσέλιδο της ιστοσελίδας σας.

Με αυτόν τον τρόπο η Google γνωρίζει ότι είστε μια πραγματική επιχείρηση με έδρα και ότι η ιστοσελίδα της έχει κάποια βαρύτητα σε σύγκριση με έναν ερασιτέχνη blogger που μόλις έφτιαξε το πρώτο του blog για να βγάλει χρήματα από τις διαφημίσεις.

Οι τοπικές επιχειρήσεις με σωστά δομημένο και ενημερωμένο Google My Business φαίνεται να τα πάνε καλύτερα στις τοπικές αναζητήσεις και να γλιτώνουν πολύτιμο χρόνο από τον απογαλακτισμό του Google Sandbox.

Ζητήστε τώρα προσφορά για SEO και προώθηση ιστοσελίδων

ZITISTE-PROSFORA-SEO-3

Σας ενδιαφέρει να ανεβείτε στην πρώτη θέση της Google;

Ζητήστε τώρα προσφορά προώθησης

Δωρεάν Μαθήματα SEO Αξίας 129€

seo-google

Πάρτε εντελώς δωρεάν τον οδηγό βίντεο μαθημάτων αξίας 129€ SEO GOOGLE Πρώτη Σελίδα. Είναι πολύ συνετό να αφιερώνετε το 20% του χρόνου και των πόρων σας στην προσωπική σας εκπαίδευση και στην προσωπική σας ανάπτυξη. Γραφτείτε σήμερα στα βίντεο μαθήματα εντελώς δωρεάν!

seo-web-design

 

Δείτε περισσότερα για τα κρύπτο:

Σχολιάστε